iPhone kabel: waar haal je de goede goedkope?

– Update: 20 november 2023 –

Echte Apple iPhone kabels gaan best snel kapot. En je hebt vaak extra snoertjes nodig. Om dan de originele van 25 euro per stuk te kopen is wat overdreven. Ben je zo 125 euro kwijt! Kan dat niet veel goedkoper? JA!

Ik kocht allerlei goedkope iPhone kabeltjes op AliExpress, om ze te testen. Ik heb er een aantal gevonden die perfect zijn, ook na de nieuwste IOS-updates. Al deze snoertjes doen het ook op IOS 17. Als ik ze doormeet gaat er net zoveel stroom door als door een officiële kabel. Het zijn dus allemaal snellaadsnoeren. Door oude nep-snoeren liep soms maar een kwart van de stroom, en duurde opladen vier keer zo lang. Doormeten doe ik met een USB-meter. Of met de gratis Coconut Battery app.

Koop geen snoer dat er exact hetzelfde uitziet als een Apple snoer. Want dan weet je niet meer welke de echte is.

UPDATE: vanaf de iPhone 15 is het USB-C geworden in plaats van Lightning: zie dit artikel over de beste USB-C snoertjes.

Het keurmerk MFi (Made For iPhone) hebben niet alle goedkope, want dat kost de fabrikant 4 dollar extra. Het keurmerk zegt ook niet alles, want er zijn ook wel goede kabels zonder MFi, ook al blijft het een klein risico, zie deze blog daarover.

Er zijn ook goede goedkope snoertjes MET het officiële Apple keurmerk, zodat die gegarandeerd bij updates blijven werken, en geen schade aan de oplaad-chip kunnen aanbrengen (wat wel eens schijnt te gebeuren). Een kabel met officieel keurmerk is bijvoorbeeld deze MFi kabel van UGREEN:

mfi iphone kabel goedkoop
MFi betekent “Made for iPhone”. Deze kabels zijn officieel door Apple goedgekeurd.
iPhone kabel met MFI goedkoop
iPhone kabel met MFI, in allerlei lengtes en kleuren

Zonder MFI zijn er veel meer. Zoals Lightning kabels met de nieuwe USB-C stekker, in plaats van de oude USB. De bestverkochte zijn deze iPhone kabels van kwaliteitsmerk Baseus:

Lightning naar USB-C kabel
Dit is een Lightning naar USB-C kabel
LIGHTNING NAAR USB-C KABEL iphone
USB-C naar Lightning kabel, met snelladen in hoge kwaliteit

Multi-laadkabels

Een andere aanrader is een multi-laad-kabel, zoals deze NOHON 3-in-1. Daar zit USB-C, Lightning en micro-USB op, dus dan heb je met 1 kabeltje meteen alles. Ook al van die gewoven nylon-kwaliteit, en alles werkt. Voor 2 euro, in verschillende kleuren en lengtes.

Of deze multilaadkabel met lichtgevend snoer, een van de best verkochte nu:

Maar in de auto is een laadkabel niet voldoende: voor Carplay en Android Auto moet er natuurlijk wel DATA op. Dus voor de auto nam ik deze 3 in 1 MET data:

BESTE IPHONE KABEL: Magnetische!

MagSafe was geniaal. Zat altijd op je MacBook: als er iemand erlangs liep, schoot het stekkertje los en bleef je laptop veilig liggen. Nu is dat er ook voor de iPhone. Zoals deze Magnetische iPhone Lightning kabel, voor 6 euro. De drie magnetische stekkertjes zitten er allemaal bij: Lightning, USB-C en micro-USB. Zowel opladen als data kan door deze kabel. Dus niet alleen voor je iPhone / iPad, maar ook voor USB-C en Micro-USB, zoals Bluetooth speakers, headsets, powerbanks en camera’s.

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig

Of deze magnetische kabel voor 3,- van PZOZ. Ook getest en goed bevonden (ook op IOS 14). Deze kan snelladen (15Watt, QC 3.0) met tegelijk data. Andere plugjes (USB-C of micro-USB) kun je er los voor een euro bijbestellen. Erg handig, als later blijkt dat je nog zo’n plug, of juist een andere nodig hebt. Dat kan bij andere merken vaak niet, dat los bijbestellen.

Nog een voordeel van magnetische kabels is dat je die plugjes ook in je iPhone kan laten zitten. Als bescherming tegen stof en zandkorrels (dust plug). Kortom, deze magnetische kabels zijn eigenlijk de slimste en beste kabels,  en naar verhouding ook goedkoop, omdat ze 3-in-1 zijn. DE WINNAAR DUS! Deze gebruik ik zelf ook altijd. Maar deze goedkope zijn zonder MFi. Dus wel een risico.

Tip: als het zonder MFi is, let dan op dat je device niet te heet wordt. Laat je device  ook niet altijd aan de lader zitten. En gebruik bij voorkeur een 5W lader, en geen snellader. De laad-chip brandt wel eens door, dat is de meest voorkomende reparatie. Dit kan soms gebeuren bij kabels ZONDER MFi.

magsafe magnetische iPhone kabel PZOZ beste

Inmiddels is er ook deze nieuwe topper: deze Marjay 360, waarbij de magnetische stekkertjes rond zijn. Zodat je ze blindelings meteen goed doet.  Deze werkt ook perfect, op alles. Kan zelfs mijn MacBook opladen via de USB-C-plug, en dan heb je gewoon weer MagSafe, zoals vroeger. Wel langzaam, want het is dan maar gewone 10W USB. Telefoons snelladen kan wel. Rond de 2 euro per stuk, en je kan alle soorten stekkertjes er apart bijbestellen. Zonder MFi, maar dat kan ook niet voor die prijs. En het werkt verder wel prima: getest en zeer goed bevonden. Het iPhone stekkertje werkt maar aan 1 kant, dus soms moet je ‘m omdraaien. Of eerst goed kijken…

Het Lightning stekkertje kan maar één kant op, maar dat geeft niet, want die laat je toch altijd in je iPhone zitten.

Elk ander snoer kun je ook nog magnetisch maken, met een stekker-plus-verloopje. In Lightning, USB-C of Micro-USB, zowel voor de ingang als voor het stekkertje. Moet je allebei kiezen en aangeven in je bestelling. Tezamen 4 euro. Getest en goed bevonden: deze kan je zelfs als Magsafe oplader gebruiken op nieuwe MacBooks met USB-C! Ongelofelijk! Je moet dan meestal wel een NIET-Apple USB-C kabel gebruiken. En liever ook een NIET-Apple oplader.

Zo’n magnetische plug kan je op je eigen snoer klikken. In je iPhone doe je dan het kleine magnetische plugje, en die kan je er ook altijd in laten zitten. Dan is het ook een anti-stof-plug.

Soms moet je een scherp hoekje om met je USB-kabel. Dat kan met zo’n verloopje van 2 euro:

Lightning audio adapter: iPhone kabel voor oordopjes

Zie deze blog daarover. Er is ook een kabel met Lightning (12,-) zodat je oordopjes met afneembare kabel op iPhones kan gebruiken. Dan heb je dat kleine fragiele witte verloop-snoertje niet meer nodig. MFi-gecertificeerd (dus ook werkend op IOS 14). Naar keuze met MMCX stekkers, of met 2-pin in A, B of C type.

Lightning snoer KZ oordopjes

USB-C oplader met Lightning kabel

Een oplader met USB + USB-C is handig, want er komen steeds meer apparaten met USB-C. Dan moet er ook PD en QC 3.0 opzitten, en liefst ook meteen 30Watt, dan kan je zelfs je laptop ermee opladen: zie deze blog over GaN Dual Port USB-C opladers. Beter dan de officiële Apple oplader, want deze is universeel en werkt met meer snoeren / stekkers / apparaten dan alleen die van Apple.

PS Zie ook de blog over alle USB-C kabels en adapters.

69 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ha AJ,

  Heb jij, nu de iPhones met USB-C uit zijn al wat tests gedaan met goede/goedgekeurde USB-C kabels en ook kabels met USB-A naar USB-C stekkers? Want iedereen heeft natuurlijk bakken vol met USB-A laders en heeft deze prachtige “milieuregel” ook weer geen zin gehad.

 2. Vorige week zo’n MFI – UGreen IPad-kabel besteld lang type van 2 m, via de link in het artikel hierboven, en ontvangen. Maar na slechts enkele laadbeurten doet ie niks meer… Helaas ook niet meer met de originele (kortere) kabel die op zich nog functioneerde. De originele lader wordt wél nog wat warm, zoals bij normaal laden. Ik vrees dus dat deze ‘goedgekeurde’ kabel de IPad (model A1458) toch om zeep geholpen heeft… Drukken op de hoofdschakelaar geeft soms nog een piepje maar dus geen display. Iemand met dezelfde ervaring? Zou ik hem naar bovenvermeld hersteller sturen (Amsterdam) of ken je misschien iemand dichterbij Antwerpen?

  1. Hoi, inmiddels zelf al ‘gezien’ dat er in Antwerpen ook tal van ‘Apple’-repartiebedrijfjes zijn, met vaste prijzen, en garantie, en ‘no cure no pay’. Dus ik zal daar eens contact mee nemen. Maar ik vraag me dus af of deze fout door die MFI-kabel is ontstaan of net toeval, na hem minder dan 5 keer gebruikt te hebben…

    1. OK, doe ik. Maar de hamvraag is dus of het defect door die MFI-kabel veroorzaakt is, na max. 5 laadbeurten, of puur toeval… Wellicht niet te achterhalen. Het probleem zit dus in de Ipad, denk ik, daar hij nu met het oude originele (maar dus erg korte) kabeltje ook niet meer oplaadt. Of in de lader? Die wordt wél nog wat warm, zoals anders normaal ook. Ik zal de vraag stellen aan de hersteldienst.

 3. Top dat je al die items allemaal test.
  Ik heb de magnetische laadsnoertjes het laatste jaar uitgebreid gebruikt. De ‘ovale’ hebben 2x kortsluiting gegeven, waarschijnlijk omdat de kleine pinnetjes in de stekker iets zijn verbogen. Dus overgestapt naar de ronde van Marjay. Heel handig, je hoeft niet te kijken; hij klikt zichzelf meteen vast. Wel vaak meegemaakt dat de verbinding niet goed is en dus niet oplaadt. Ik moet altijd 2 of 3 keer checken of er daadwerkelijk wordt opgeladen en evt. het stekkertje opnieuw connecten.

  1. Kleine update; laatst week 2x meegemaakt dat de ronde Marjay niet verder laadt dan 96%; en daarna gaat het percentage achteruit, tot aan 80%, terwijl hij wel lijkt op te laden volgens het symbooltje op de iPhone. Dus maar weer terug naar de originele oplaadstekker. Wel jammer.

 4. Welke kabel werkt met Apple car play? iOS 15 en USB A? We hebben het met een kabel geprobeerd die werkt met iPhone X maar dat lukt niet…
  Hartelijk dank.

 5. Jammer dat bij de meeste links je geeft voor aliexpress staat dat het niet meer beschikbaar is. Keuze wordt dan flink uitgedund maar goed…nog veel om uit te kiezen…
  Bedankt voor je inzet…helpt me enorm moet ik zeggen in deze wirwar van kabels…

 6. Hoi Aartjan,

  Heb je die van de zeeman wel eens geprobeerd? Is een MFI (6 euro) en een zonder MFI (2 euro). Ben benieuwd of er (behalve het certificaat) nog verschillen zijn tussen de kabels. Ze werken hier beide prima overigens.

  1. Omdat kopen in China minder aantrekkelijk is geworden met alle douane geintjes, zou ik graag zien dat de tendens ook wat verschuift naar kopen in Nederland. Welke kabels van goede kwaliteit hier redelijk geprijsd te koop zijn. Heb je zelf goede ervaringen met deze kabels te koop bij bol.com?

 7. Hoi AJ

  Dank voor deze fijn blog….helpt me heel goed. Ik wil ook een adapter kopen waar ik bijv 3 laadsnoeren voor onze Iphones op wil kunnen aansluiten. Ooit eentje gekocht maar dat gaf oplaadgedoe en werd heel warm. Nu zijn weer teveel stopcontacten bezet…Heb jij een gouden tip?

 8. Er wordt terecht veel nadruk gelegd op kwaliteit van de kabels. Wat ik nu een paar keer heb meegemaakt is dat de snelheid van opladen nogal slecht is. Bij een goede kabel loopt b.v. bij navigeren in de auto het batterijpercentage nog op. Ik heb nu al meerdere kabels gehad dat ik bv vertrek op 90% en dat het bij aankomst teruggelopen is naar 70% met kabel aan de oplader. Weet iemand hoe dit komt? Of nog beter: hoe weet je bij bestellen dat je op dit punt een fatsoenlijke kabel koopt?

 9. Ik heb een durata kabel 2 meter gekocht in een winkel die garandeerde dat hij echt goed was voor iPhone. Net nieuwe 11. Ik wil het zeker weten. Kom het merk hier niet tegen

 10. Hallo, deze vraag is al eerder gesteld (in 2018) maar sommige links werken niet meer, dus bij deze nogmaals de vraag: het originele laadsnoer van Apple heeft een slanke stekker die je in je iPhone steeds, deze past ook door je bumper. Ik heb tot nu toe nog geen ander merk kunnen vinden die ook deze slanke stekkers gebruikt, kun je mij een Lightning Cable aanbevelen die slank is en dus door de bumper in je iPhone past en die ook nog een sterk is en blijft werken?

 11. “ Van het kwaliteitsmerk Baseus is er ook een officiële MFI-kabel met magnetische stekker “

  Ik kan nergens de MFI vermelding ontdekken bij Baseus ? Of zie ik het over het hoofd?

 12. Mooi artikel. En nuttig. Ben benieuwd hoe je de laadstroom van de verschillende kabeltjes hebt gemeten. Heb je daarvoor kabeltjes geofferd en opengeknipt om er een mA meter tussen te hangen? Of kun je de laadstroom op een andere manier aflezen?

 13. Vandaag heb ik er, na op internet een en ander gelezen te hebben, één van ProLogic bij de Action gekocht ad € 7,95. Mét de bekende chip volgens de informatie die ik gevonden had. Helaas onbruikbaar. Laadt niet op en geeft af en toe een melding dat het accessoire mogelijk niet ondersteund wordt. Niet altijd deze melding dus maar als hij wel aangeeft dat hij aan het laden is dan gebeurt er toch niets.

  1. Koop nooit geen kabels bij een Action en of tankstation deze kabels hebben niet de chip in de laadkabel zitten waardoor je de U2 (Tristar/Hydra IC) opblaast met als gevolg dat de iPhone nooit meer oplaadt tenzij de U2 chip op het moederbord wordt vervangen. Ik zie nog dagelijks iPhone’s binnen komen met defecte U2 chips. Koop originele kabel van Appel of gecertificeerde MFI kabels kosten weliswaar meer maar de kosten voor vervangen van de U2 IC zijn nog veel meer.

   1. Dank! Misschien kan jij dan zelfs mijn iPad repareren, die volgens de Apple Store niet meer gerepareerd kan worden, maar die alleen maar niet meer oplaadt. Zou groot nieuws zijn… Apple die niet wil repareren, en je forceert een nieuwe te kopen, terwijl er een onderdeeltje van een paar euro vervangen kan worden!

 14. Dank voor deze bijdrage! Welke betaalbare kabel (zonder mfi of magneet) raad je nu het meeste aan, baseus?

 15. Ik ben altijd n beetje voorzichtig met kabeltjes. Bij ons in de buurt is een huis afgefikt door kortsluiting in n kabeltje. Zijn de kabeltjes met MFi keurmerk veilig cq getest?

   1. Ik heb uit de Apple store in Amsterdam een dure Belkin kabel die het nog geen 2 jaar vol heeft volgehouden. Dus inderdaad ook met officiële kabels geen garantie. Alleen de echte Apple kabels lijken het (omwikkeld met tape vanwege het scheuren van de plastic buitenlaag) toch het langst uit te houden :(

 16. hallo, dank voor deze gave post die nog steeds relevant is. Ik ben wel benieuwd in welke kabels een overlading/overload beveiliging chip zit. Of had je ze anders niet eens besproken? Thx!

  1. Dat zit ook in de copy chips, en volgens mij vooral of zelfs geheel in de software van de iPhone zelf. De originele chip zit alleen in MFi kabels. Die dus 4 euro duurder zijn, door het officiële Apple keurmerk.

 17. Gebruik al jaren anker. Heb meerdere merken gehad (allemaal mfi gecertificeerd) welke vrijwel allemaal duurder waren. Nonda, Belkin, Amazon en nog wat andere merken. Anker is echt de best so far, gaan jaren mee zonder issue.

 18. Fantastische blog weer, ook door het aanvullen van updates, hulde aan de held Aartjan :))

  Ik heb wat nieuwe kabels nodig inmiddels dus wil eea bestellen, maar loop tegen het probleem aan dat ik dan een kabel zoek die 90 graden hoek aansluiting heeft aan de USB kant. Bijv. die in mijn Pioneer autoradio gaat, het probleem is dat de standaard rechte aansluitingen allemaal net iets te lang zijn en het anti diefstal stealth mode klepje in mijn auto dan net niet lekker sluit als ik het frontje los heb van de radio (ivm wat oudere Franse auto is de ACC power net iets anders geregeld dus blijft tijdje aan) en het dashboard klepje sluit. Ik laat dan altijd de USB kabel erin zitten want dat is op een of andere manier altijd net weer zo’n gefriemel van in en uit omdat het stug gaat en benadeelde al eerder de levensduur van eerdere kabeltjes.. Dan schiet de radio dus weer aan en schrik ik me telkens het apezuur. Kortom USB 90 degree connectors zie ik heel weinig, heb je die ook kunnen testen of gezien in de verkoop opties Aartjan?

 19. Ik heb een bumper om mijn iPhone SE en het gaatje daar in is zo groot dat net de originele stekker er doorheen kan. De stekker van een textiel Hema kabel is veel groter, dan moet ik de bumper afdoen om op te laden… Welke van de Chinese kabels hebben een klein stekkertje (als de Apple kabel) ?

 20. Dag, op jouw advies een paar iphone opladers besteld bij IKEA. Ben jij ook bekend met de kwalitieit van haar kabels? (bv de LILLHULT)

 21. Bij mij doen ze ’t allemaal na ruim een jaar nog steeds. Inmiddels na 2 jaar doet een van de voxlink het niet meer 100%

  1. En deze en alle andere lightning 90 graden? Wat vindt je daarvan?

   € 1,81 40% Off | 90 Graden Snel Opladen Usb Kabel Voor Iphone 11 Pro X Xs Max 6 S 6 S 7 8 Plus 5 5S Se 2020 Ipad Mini Air Pro Iphon 6 Plus 7 Plus 8 Plus 11pro Draad Oorsprong Lange 1M 2M 3M Elleboog Quick Charger Data Cord
   https://a.aliexpress.com/_dZCFKoc

 22. Bedankt Aartjan voor het testen en doormeten. Ik ga er meteen een aantal kopen.
  Hopelijk werken ze na release van iOS 11 ook nog gewoon naar behoren. Maar voor die paar euro loop ik dat risico wel.

  Heb je toevallig ook ervaring met usb adapters (voor mobieltjes en tablets) met meerdere poorten? Daar zijn ook verschillende merken en modellen van en zitten veel verschillen in. Idee voor nieuwe blogpost…?

  1. Als oplader bedoel je? Ja dat heb ik inderdaad al eens uitgezocht, zal ik binnenkort eens een blog over gaan schrijven! Want er zijn er nogal wat die regelrecht LEVENSGEVAARLIJK zijn!

   Of bedoel je de lightning-to-minijack adapters? Dat is ook al zo ellendig, de goedkope werken namelijk nooit! Ook iets voor een blog…

 23. Ha Aartjan,

  Zijn deze kabels dan wel MFI (Made for iPhone)? Of heeft “de Chinees” het logootje (en het chippie) gewoon gekopieerd? Want idd wat je zegt dat ze het vaak na een update niet meer werken is aardig vervelend. Voor dit geld maakt het dan op zich niet uit dat je weer een nieuwe moet kopen (Oh nee, 5 nieuwe) maar toch wel prettig als ze MFI zijn.

  1. Nee MFI mogen ze niet gebruiken. Dat kost 4 euro per kabeltje…
   UPDATE: ik heb er nu ook een aantal MFi kabels bijgezet

Geef een reactie