Accu van motor / auto / boot / caravan onderhouden in de winter

– Update: 6 februari 2021 –

Bekend probleem misschien: je motorfiets staat in de winter lange tijd niks te doen, en straks in de lente is je accu kapot en kan je niet meer starten. Een lood-accu moet regelmatig een beetje bijgeladen worden. Zeker in de kou. Hang dan zo’n 5,5W 12V zonnepaneel voor 13,- (oeps er komt nog een euro verzending bij) aan je accu. Let op de Plus en Min.

Je zou er zelfs een sigaretaansteker-plug aan kunnen doen. Zodat je de accu dan ook kan opladen via de sigaretaansteker. Ook al lijkt dat gek, het schijnt gewoon te kunnen. Dan kan je het in een auto gewoon binnen neerleggen. (UPDATE: dit 20W zonnepaneel kan dat ook)

12V zonnepaneel auto motor accu

En! Je kan deze ook gebruiken om powerbanks op te laden! Als daar tenminste een DC input op zit. En dat zit op bijna alle jump starter powerbanks. Dan heb je eigenlijk best wel een prima zonnelader-systeem, portable, voor op vakantie. Goedkoop, en geschikt voor 1 — of misschien net 2 — smartphones. Zie ook de blog over de beste draagbare zonnelader.

En de blog over grotere zonneladers.
En de blog over zonnepanelen op je dak.
En de blog over USB-C.
En o ja ook nog de blog over 12 Volt in de toekomst.

De goedkoopste manier om je accu op te laden is overigens deze lader voor 3,50. Werkt ook prima! Beveiligd tegen van alles, en deze stopt ook als de accu vol is. Prima dingetje:

Dit is dus een SMART ding, omdat het automatisch stopt en zo. Maar nog SMARTER is deze oplader hieronder die ook kan druppelladen en repareren: ofwel “Pulse Repair Battery” (16,-):

 

Geef een reactie