Is een buizenversterker nog steeds het best?

buizenversterker

Update: 18 feb 2021 • 18:34 •

Gitaristen weten het al lang. Die willen een buizenbak. Een buizenversterker, oftewel tube amp. Dan klinkt je gitaar verreweg het mooist. Maakt niet uit van welk merk. Marshall, Peavey, Mesa Boogie, Fender of Koch: als er maar echte buizen in zitten. En ook alle HiFi-kenners en audio-puristen zweren bij buizen-voorversterkers. Maar kan dat ook nieuw, klein en goedkoop?

De buizen zitten in de voortrap, oftewel in de pre amp: de voorversterker. De eindtrap (de power amp of eindversterker) hoeft alleen maar netjes en strak stroom te leveren, en het signaal door te versterken. Dat kan ook prima met de modernste goedkope technieken (Digital Class D).

mini tube pre amp plus mini power amp
Een mini eindversterker met een mini buizen-voorversterker. Met groots geluid! Het kan ook in 1 apparaat.

In de High End Audio-wereld had je daarom vaak aparte voorversterkers en aparte eindversterkers. De buizen steken vaak boven uit de voorversterker, en kan je wisselen. Elk soort buis geeft een ander geluid. Iedereen was het erover eens dat een peperdure buizenversterker beter klinkt dan een goedkope transistor. Er werd enorm gezocht naar mogelijkheden zonder buis, bijvoorbeeld de Valvestate van Marshall: dat is een transistor die een beetje klinkt als een buizenversterker. Maar echte buizen zijn toch verreweg het mooist.

Dus kocht ik een mini buizen-voorversterker, voor ongeveer 75,- hier op AliExpress. Kan ook uit Duitsland, dan heb je geen gedoe met import, douane en btw. Daar zitten twee echte buizen in. Verder met alle aansluitingen. Ook met Bluetooth. Dan kan je draadloos vanaf je telefoon muziek afspelen, tot een meter of tien. Deze tube amp is ook bij andere shops te koop zoals hier. Het merk is DOUK / Nobsound.

DOUK Buizenversterker: aansluitingen

Er zit ook USB op: dan is het een DAC. Dan kan je het pure digitale audio-signaal uit je computer ontvangen. De DAC en de buizen zetten dat om naar het beste en warmste analoge geluid. Met line out naar de eindversterker, en een line in voor analoge bronnen. En ook nog met een minijack koptelefoon-uitgang. Volume en toonregeling (bass en treble) zitten er ook op, met ook nog een bypass-schakelaar. En uiteraard een input schakelaar tussen Bluetooth, USB of analoog.

Zo is het een complete koptelefoonversterker met topgeluid, en tegelijk een top-DAC. En ook nog een draadloze audio receiver, dus zo maak je je bestaande luidsprekers meteen ook draadloos. Op de koptelefoon hoor je meteen al dat deze buizenbak inderdaad waanzinnig goed klinkt. Dit is zelfs nog beter dan de allerbeste DAC’s zonder buizen: de Loconodaq A1 en de Zishan met AK4497 erin. Buizen klinken dus inderdaad nog steeds het best! En het is niet eens zo veel duurder.

Warmer, mooier, voller, ronder, analoger, vriendelijker en ruimtelijker. Het lijkt op ouderwets analoog. Hij kan ook de meest veeleisende koptelefoons met hoge impedantie moeiteloos aansturen. Zoals mijn referentie-koptelefoons: de Sennheiser HD660 en een Bose QC. Alhoewel ik inmiddels de QOA Vesper en de SHUOER TAPE nog veel beter vind.

Heel mooi! Maar nu nog een eindtrap dus: een eindversterker. En luidsprekers. De boxen zochten we gewoon tweedehands op Marktplaats. Het betrof hier een setje voor mijn zoon: hij koos kleine Mordaunts, voor 80 euro. Hij wilde het zo klein mogelijk, ook al heeft dat natuurlijk wel nadelen. Daar kan nooit een enorm geluid uit komen. Maar je kan later altijd nog grotere kopen. En in een kleine ruimte hoef je ook geen grote speakers. Deze Mordaunts zijn al heel fraai en fijn.

Eindversterker

De eindtrap was best moeilijk te vinden. Die is vaak mono, of er zitten juist teveel dingen op. Er moet alleen maar stereo IN op (tulp), en twee speaker-uitgangen. En volume. Dat is alles. 2x 50W is voldoende voor elke huiskamer. Hij is er ook in 2x 100W.

nobsound digitale class D eindversterker mini
Eindversterker 2x 50W, zo klein als een pakje sigaretten. Hij is er ook in 2x 100W

Dat kan heel goedkoop. Het heet een Class D digitale versterker. De onderdelen zijn eigenlijk maar een paar euro. In een mini-kastje kan het al voor rond de 30 euro. Het werd deze, die kan ook vanuit Duitsland. Of deze hier, had ook gekund.

nobsound mini eindversterker stereo

nobsound eindversterker achterkant

Aangesloten op de kleine Mordaunts hoorde je het meteen al: zelfs uit deze kleine “goedkope” speakers kwam een prachtig en natuurlijk geluid, heel aangenaam, warm en rond. Topsetje! In de toekomst kun je er nog grotere en duurdere speakers aanhangen, voor een audiofiele upgrade. Of ook nog een buizen-eindversterker. Op de koptelefoon kan het al niet eens beter dan dit.

mordaunt speakers klein
Kleine goede Mordaunt speakertjes (iPhone 6S Max for size)

Een tip voor grote nieuwe speakers zijn deze Nederlands Humble Home Made zelfbouwspeakers. Hoge geluidskwaliteit en naar verhouding uitzonderlijk goedkoop. Er zijn ook kant-en-klare setjes van te koop.

Verder kan je voor de speakers topkwaliteit bananen-plugs gebruiken, maar het kan ook gewoon zonder. En die bananenplugjes kunnen ook heel goedkoop.

tube pre amp voorversterker koptelefoonversterker buizen

buizenversteker set voor en eind
Dat blauwe stoomding is een Xiaomi luchtbevochtiger op USB, met aroma-gedoe

douck audio buizenversterker voorversterker

USB, Bluetooth, analoge input, tulp output, stroom input
buis buizenversterker
Echte buizen dus, die dus ook echt gloeien. Er zit een leuk led-lampje onder.
buizenversterker tube pre amp digital power amp combo
Heel klein dus!
douck audio tube pre amp review buizenversterker
Input switch: Bluetooth, USB of analoog. Tone bypass switch. En een lampje onder de tubes, in blauw of rood. Geinig!

Phono input en geïntegreerde versterkers

Buizenversterker review TEST-OPSTELLING

Ik test de buizenversterker met 24 bits HD audio en vergelijk het met een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. En nu de nog betere QOA Vesper of de SHUOER TAPE. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze buizenversterker review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

39 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

   1. Nee, dit is voor een setje bij mijn desktop. Zelfbouw speakers, met subje
    Die tpa heb ik er al in zitten, ik wilde eigenlijk iets met buizen

 1. Dank je voor je mooie review, Aart-Jan!
  Is de stroomtoevoer naar de Bluetooth altijd aan, of kan deze ook uit? M.a.w. kan het signaal (ontvangend/verzendend) ook uit? De verkoper gaf ontwijkende antwoorden (weet het dus niet).

   1. Dank je Aart-Jan! Ik vrees dat ik hem open zal moeten maken om te kijken of de stroom er echt “af” is als hij uitstaat… In het verleden maakten de buren steeds verbinding via Bluetooth met onze versterker, zonder dat ze het wisten. (Ook al stond hij zogezegd uit). Vandaar dat ik het wilde checken.

 2. Hoi Aartjan,

  Bedankt voor je mooie review.

  Maar zit te twijfelen tussen KGUSS DAC-K3 of deze buizen versterker. Voor het luisteren van Spotify op mijn versterker. Welke zou jij kiezen?

 3. Je bent een mooie AartJan met dit soort reviews.
  Ik wist niet dat ik hem nodig had maar hij is nu onderweg vanuit China….. HaHaHa :)
  Zoals je begrijpt is deze site helemaal niet goed voor me (Ali ook niet trouwens) maar wel ontzettend leuk!

  Ben nu nog op zoek naar goede boxen maar kon op Ali niet echt iets vinden.
  Suggesties…..?

  Grs …

   1. Dat is ook mijn ervaring met marktplaats. Hele goede boxen gaan soms voor belachelijke prijzen weg. Ik ben zelf heel enthousiast over het merk celestion, ik heb de nr 5 voor de woonkamer en de nr 3 voor de werkkamer, allebei geweldig en allebei aangestuurd door een ali versterktertje met bluetooth en de chip dpa3116 erin, voor geen geld en klinkt geweldig. De celestion 3 heb ik voor 40 euro op marktplaats gekocht. Maar er is nog veel meer moois te koop op marktplaats.
    De buizenversterker komt ook mijn kant uit, ben benieuwd.

 4. Hallo Aart Jan, ik ben niet erg bekend met deze materie maar begrijp ik het goed dat een buizen voorversterker een goede aanvulling kan zijn op mijn Marantz Pm6006 versterker?

 5. Ik gebruik deze voorversterker in combinatie met Reisong Boyuu A10 EL34 Buizenversterker (van oom Ali). Zoek deze maar eens op YouTube (review van Steve Guttenberg). Ik heb geen Klipsch maar Mission speakers. Iets minder gevoelig dan de Klipsch, maar het klinkt fantastisch.

 6. Beide units doen het zo te zien met 12V gelijkspanning? Al zie ik dat de eindtrap 12-24V is..
  Dan zou iets dergelijks waarschijnlijk toe te passen zijn in een zgn ‘busker amp’? Een mobiele versterker die je als straatmuzikant gebruikt.

   1. Cool.. Mocht ik ooit daadwerkelijk aan zo’n project beginnen, heb ik weer 2 bouwstenen te pakken :-)
    Ben alleen nog geen 12V mixer tegen gekomen, zou handig zijn.

 7. Wat ik hier mis is toch echt bijna het belangrijkste, de voeding voor het geheel. Vaak is het een simpele netvoeding. Zet er is een echte voeding achter met meer vermogen, zo’n ding met ringkerntrafo, geloof me, dan beleef je nog veel meer.
  Kijk is naar high end, alles draait om de voeding.

 8. ik ga het gewoon uitproberen, en ik zie wel of ik een beter geluid krijg. Zo niet, dan gebruik ik hem alleen als koptelefoonversterker.

 9. Beste Aart gave review en ben in het bos met buizen in het oerwoud verdwaalt. Ik heb nu mijn platenspeler op een actief luidspeaker setje aangesloten met een classe D versterker ingebouwd.

  Maar wat ik zou willen is een buizen voorversterker met ground(platenspeler) en een eventuele buizen eindversterker en dan passieve speakers voor een net zo een leuk prijsje als jouw uitzoekwerk ;-)

  Keep up the good work

 10. Ik stam zelf uit het buizentijdperk, ook zelfbouw en zo, en snap dat gedoe over ‘warm’ geluid bij buizen amps eigenlijk niet. Dat gitaristen van buizen houden heeft te maken met vervorming die ze er gratis bij krijgen maar voor audiofiele toepassingen kijk je naar dynamisch bereik en frequentie karakteristiek. En dan zijn buizen vind ik toch een beetje een gimmick. Soms indertijd nog belachelijk duur ook (Quad!). En buizen zaten altijd goed opgeborgen in een kast met de voorversterker buizen liefst ook nog in een metalen afscherming. Als ik nu deze voorversterker zie denk ik ‘laat er maar niks op vallen’ ;-) En een klasse D eindversterker is toch ook niet echt het summum qua geluidskwaliteit. Maar verder natuurlijk waanzinnig wat je tegenwoordig voor bijna niks kan krijgen aan audiospul.

 11. Ha Aart, dank weer voor deze tip. Ik heb zelf eens blootooth versterkertje gekocht met de TPA3116 chip (voor 20 euro!) en aangesloten op mijn celestion 5 boxen. Ik vind het een waanzinnig geluid waardoor ik mijn wifi boxen systeem onmiddellijk de deur uit gedaan heb. Als ik jou begrijp gaat deze voorversterker dat geluid nog eens mooier maken, Ik vraag me dan af hoe dat precies werkt. In beide zit een goede dac en ik zou denken dat dan de dac van de eindversterker doorslaggevend is voor het geluid. Maar dat is dus niet zo? .

  1. Alle onderdelen tellen mee, maar een DAC is wel erg belangrijk. Met een koptelefoon sla je de eindversterker ook helemaal over. De buizen zijn voornamelijk in de voorversterker belangrijk, en dat hoor je dus op de koptelefoon perfect. Dan hoor ik ook duidelijk dat dit buizenbakje beter klinkt dan allerlei top DAC’s van ver over de 100,- euro.

   1. Dank. Voor de koptelefoon kan ik het me goed voorstellen omdat je die rechtstreeks aansluit op de voorversterker. Maar ga ik ook beter geluid door mijn boxen krijgen?

    1. Dat denk ik wel. Maar mogelijk is het dan toch beter om ook die losse eindtrap te gebruiken. In plaats van het hele signaal nog eens helemaal door een tweede versterker te laten lopen, die je dan alleen als eindtrap gebruikt.

Geef een reactie