Is een buizenversterker nog steeds het best?

buizenversterker

– Update: 6 oktober 2021 –

Gitaristen weten het al lang. Die willen een buizenbak. Een buizenversterker, oftewel tube amp. Dan klinkt je gitaar verreweg het mooist. Maakt niet uit van welk merk. Marshall, Peavey, Mesa Boogie, Fender of Koch: als er maar echte buizen in zitten. En ook alle HiFi-kenners en audio-puristen zweren bij buizen-voorversterkers. Maar kan dat ook nieuw, klein en goedkoop?

De buizen zitten in de voortrap, oftewel in de pre amp: de voorversterker. De eindtrap (de power amp of eindversterker) hoeft alleen maar netjes en strak stroom te leveren, en het signaal door te versterken. Dat kan ook prima met de modernste goedkope technieken (Digital Class D).

Er zijn ook geïntegreerde versterkers, dus met de voor- en eindtrap in één. Zoals deze populaire Fosi Tube Amplifier 50W met Bluetooth (60,-).

En ze zijn er ook in topklasse, met o.a. de beste buizen: LaoChen EL34 Tube Amplifier HIFI Class A handmade + Bluetooth 5 (200,-). Of deze schitterende handgebouwde high end buizenversterker met buizen in de voor- en de eindtrap.

Maar ik kocht dit goedkope setje:

mini tube pre amp plus mini power amp
Een mini eindversterker met een mini buizen-voorversterker. Met groots geluid! Het kan ook in 1 apparaat.

In de High End Audio-wereld had je vaak aparte voorversterkers en aparte eindversterkers. De buizen steken vaak boven uit de voorversterker, en kan je makkelijk wisselen en dus ook upgraden. Elk soort buis geeft een ander geluid. Iedereen was het erover eens dat een peperdure buizenversterker beter klinkt dan een goedkope transistor. Er werd enorm gezocht naar mogelijkheden zonder buis, bijvoorbeeld de Valvestate van Marshall: dat is een transistor die een beetje klinkt als een buizenversterker. Maar echte buizen zijn toch verreweg het mooist.

Dus kocht ik een mini buizen-voorversterker, voor ongeveer 75,- hier op AliExpress. Kan ook uit Duitsland, dan heb je geen gedoe met import, douane en btw. Daar zitten twee echte buizen in. Verder met alle aansluitingen. Ook met Bluetooth. Dan kan je draadloos vanaf je telefoon muziek afspelen, tot een meter of tien. Deze tube amp is ook bij andere shops te koop zoals hier. Het merk is DOUK / Nobsound.

Een andere – vergelijkbare – die ook een Phono-ingang heeft is deze Fosi Audio Phono Tube Preamp. En een topklasse buizen-voorversterker is deze gloednieuwe LOXJIE P20 Tube Headphone Power Amplifier (110,-).

Op Amazon.nl staat zo’n DOUK buizenversterker, maar dan ook nog met Phono ingang voor pick ups en met een ingebouwde eindversterker, voor 170,-:

DOUK Buizenversterker: aansluitingen

Er zit ook USB op: dan is het een DAC. Dan kan je het pure digitale audio-signaal uit je computer ontvangen. De DAC en de buizen zetten dat om naar het beste en warmste analoge geluid. Met line out naar de eindversterker, en een line in voor analoge bronnen. En ook nog met een minijack koptelefoon-uitgang. Volume en toonregeling (bass en treble) zitten er ook op, met een bypass-schakelaar. En uiteraard een input schakelaar tussen Bluetooth, USB of Analoog.

Zo is het een complete koptelefoonversterker met topgeluid, en tegelijk een top-DAC. En ook nog een draadloze audio receiver (Bluetooth), dus zo maak je je bestaande luidsprekers meteen ook draadloos. Op de koptelefoon hoor je meteen al dat deze buizenbak inderdaad waanzinnig goed klinkt. Dit is zelfs nog beter dan de allerbeste DAC’s zonder buizen: de Loconodaq A1 en de Zishan met AK4497 erin. Buizen klinken dus inderdaad nog steeds het best! En het is niet eens zo veel duurder.

Warmer, mooier, voller, ronder, analoger, vriendelijker en ruimtelijker. Het lijkt op ouderwets analoog. Hij kan ook de meest veeleisende koptelefoons met hoge impedantie moeiteloos aansturen. Zoals mijn referentie-koptelefoons: de Sennheiser HD660 en een Bose QC. Alhoewel ik inmiddels de QOA Vesper en de SHUOER TAPE eigenlijk nog veel beter vind dan die dure toppers.

Heel mooi! Maar nu nog een eindtrap dus: een eindversterker. En luidsprekers. De boxen zochten we gewoon tweedehands op Marktplaats. Het werd een setje voor mijn zoon: hij koos kleine Mordaunts, voor 80 euro. Hij wilde het zo klein mogelijk, dat heeft voordelen, maar ook wat nadelen. Daar kan geen “enorm” geluid uit komen. Maar je kan later altijd nog eens grotere kopen. En deze Mordaunts zijn al heel fraai en fijn.

Eindversterker

De eindtrap was best moeilijk te vinden. Die is vaak mono, of er zitten juist teveel dingen op. Er moet alleen maar stereo IN op (tulp), en twee speaker-uitgangen. En volume. Dat is alles. 2x 50W is voldoende voor elke huiskamer. Hij is er ook in 2x 100W.

nobsound digitale class D eindversterker mini
Eindversterker 2x 50W, zo klein als een pakje sigaretten. Hij is er ook in 2x 100W

Dat kan heel goedkoop. Het heet een Class D digitale versterker. De onderdelen zijn eigenlijk maar een paar euro. In een mini-kastje kan het al voor rond de 30 euro: zoals deze, kan ook vanuit Duitsland. Of deze hier, had ook gekund. Een duurdere krachitigere is de Sabaj A10a met extra 2.1 subwoofer-aansluiting.

nobsound mini eindversterker stereo

nobsound eindversterker achterkant

Aangesloten op de kleine Mordaunts hoorde je het meteen al: zelfs uit deze kleine “goedkope” speakers kwam een prachtig en natuurlijk geluid, heel aangenaam, warm en rond. Topsetje! In de toekomst kun je er nog grotere en duurdere speakers aanhangen, als upgrade. Of de eindversterker ook nog met buizen. Op de koptelefoon kan het al niet eens beter dan dit:

mordaunt speakers klein
Kleine goede Mordaunt speakertjes (iPhone 6S Max for size)

Een tip voor grote nieuwe speakers zijn deze Nederlands Humble Home Made zelfbouwspeakers. Hoge geluidskwaliteit en naar verhouding uitzonderlijk goedkoop. Er zijn ook kant-en-klare setjes van te koop. En tweedehands kan je op Marktplaats nu ook waanzinnig mooie oude speakers kopen.

Verder kan je voor de speakers topkwaliteit bananen-plugs gebruiken, maar die bananenplugjes kunnen ook heel goedkoop.

tube pre amp voorversterker koptelefoonversterker buizen

buizenversteker set voor en eind
Mooi hoor

douck audio buizenversterker voorversterker

USB, Bluetooth, analoge input, tulp output, stroom input
buis buizenversterker
Echte buizen dus, die dus ook echt gloeien. Er zit ook een leuk led-lampje onder.
buizenversterker tube pre amp digital power amp combo
Heel klein dus!
douck audio tube pre amp review buizenversterker
Input switch: Bluetooth, USB of analoog. Tone bypass switch. En een lampje onder de tubes, in blauw of rood. Geinig!

Phono input en geïntegreerde versterkers

Buizenversterker review TEST-OPSTELLING

Ik test de buizenversterker met 24 bits HD audio en vergelijk het met een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. En nu de nog betere QOA Vesper of de SHUOER TAPE. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze buizenversterker review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

63 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Reuze bedankt voor de tip van de Douk Audio P1 Dac/Pre-amp, Aartjan.

  ik heb ‘m een avondje uitgebreid getest. Met een betere 12V-adapter, met meerdere, steeds betere jack-to-rca-kabels, met een betere usb-kabel, met een handvol verschillende iem’s. En hoe beter het ‘randmateriaal’ des te beter de Douk ging spelen. Mocht weliswaar enigszins verwacht worden, maar ik was echt verrast hoe mooi die op z’n best klonk. En hij liet zich vrij goed op smaak tunen met RCA-kabels.

  Zo uit de doos na een paar uur spelen vond ik hem nog wat dof klinken, maar ook met zijn eigen accessoires verbeterde dat nog. Maar die betere 12V-adapter (van iFi-audio) met iets hogere amperage deed meteen wonderen. En voor zijn prijs is deze Douk een mirakels apparaat.

  Wat mensen -denk ik- (te) vaak vergeten, is dat je een buizenversterker voorzichtig moet behandelen: buizen even laten opwarmen na aanzetten, volume niet overdrijven. Het is geen partyapparaat

  Vraagje: weet jij nog een goed webadres voor eventueel te vervangen audiobuizen?

  Verder lees ik je blog met veel plezier, om meerdere redenen maar vooral omdat je over uiteenlopende onderwerpen erg inzichtelijk schrijft. Leuk!

   1. Heb inmiddels ook -qua prijs-kwaliteitverhouding- gunstige ervaringen met een daarbij aangesloten eindversterker Sabaj A10a. Vooral de extra aansluiting voor een subwoofer pakt prima uit. Al heb ik wel twijfel of deze versterker echt de opgegeven vermogens genereert.

    Maar hij lijkt een stabielere partner bij de Douk P1 dan sommige andere eindversterkers uit het Chinese land. Grappig is dat hij ijskoud blijft onder het voortbrengen van flinke vermogens maar dat zal wel de Class D zijn die dat doet. Leuke hobby allemaal!

 2. Leuk ding die buizenversterker van Douk audio.
  Avondje mee gedraaid maar toen ik hem voluit zette hield ie het geen vijf minuten vol.
  Hij is de volgende dag retour gegaan naar Amazon.
  Wel jammer want het geluid was echt prachtig.

 3. Ook zo`n mooi dingetje gekocht bij Ali expres (via Nobsound Official Store)
  Nu zit er bij aankomst een flinke brom in de output. Netjes gemeld maar de heren of dames bij NobSound geven geen gehoor. Beetje jammer. rare is koptelefoon uitgang werkt perfect

  1. Klinkt als aarde. Is alles wel goed geaard? Stekker omdraaien? Ander stopcontact, andere stekkerdoos… kan het soms oplossesn.

 4. Beste Aartjan,

  dan nu nog maar een vraagje, buizenversterker voor een koptelefoon in combi met computer enkel alleen om het geluid naar een hoog niveau te tillen.

  Tips?

  Groetjes Jacques

 5. Mooi artikel weer Aartjan. Vraagje: ik zoek een geïntegreerde buizen versterker met zowel phono ingang, aux (,voor bijv. CD speler, luidsprekers en BT antenne. Heb je een tip. Wil graag goed geluid in compact formaat.

  Paasgroet, Gerard

 6. Hallo allen ik heb een vraagje. Ik heb een Harman kardon speakerset met tulp in en Een tv met 3.5 Jack of audio optical uit. Ik wilde de douk buis versterker graag gebruiken omdat ik dan via Bluetooth mijn telefoon kan gebruiken. Hoe kan ik het best de audio regelen. Want alles wat ik zie met optical uit heeft al een vrijstaande dac wat voor mijn gevoel het hele idee van een buisversterker een beetje teniet doet.

  1. Tja, ik weet niet of er een optical naar USB converter is. Dat zou het oplossen. Andersom is makkelijk: dat is elke USB-DAC met optical out. Maar als je Bluetooth gebruikt maakt dat eigenlijk niet uit. Dan werkt het meteen, en goed ook.

 7. Geinspireerd door dit artikel ben ik de laatste weken gaan snufflen op het internet, veel reviews gezien en gelezen. Deze DOUK wordt met name op Amazon zeer gewaardeerd, maar niet als beste buizenversterker in die prijsklasse genoemd als je HiFi reviews gaat lezen. In vergelijk noemt men vaker de FOSI of de LOXJIE als de superieure apparaten. De meningen zijn vaak wat verdeeld aangezien smaak van geluid kennelijk ook een factor is. Dat brengt me op iets wat bijna overal wordt genoemd: al deze goedkope versterkers worden met matige buizen geleverd. Het advies is dan om de buizen direct te vervangen voor iets betere buizen (kost paar tientjes) schijnt het geluid direct naar een hoger niveau te brengen. Zelf twijfel ik op dit moment nog tussen de 2 genoemde buizenversterkertjes. De FOSI heeft het voordeel dat hij ook gelijk boxen kan aansturen. De LOXJIE kan alleen actieve speakers of de hoofdtelefoon aansturen.

   1. Nee, dit is voor een setje bij mijn desktop. Zelfbouw speakers, met subje
    Die tpa heb ik er al in zitten, ik wilde eigenlijk iets met buizen

 8. Dank je voor je mooie review, Aart-Jan!
  Is de stroomtoevoer naar de Bluetooth altijd aan, of kan deze ook uit? M.a.w. kan het signaal (ontvangend/verzendend) ook uit? De verkoper gaf ontwijkende antwoorden (weet het dus niet).

   1. Dank je Aart-Jan! Ik vrees dat ik hem open zal moeten maken om te kijken of de stroom er echt “af” is als hij uitstaat… In het verleden maakten de buren steeds verbinding via Bluetooth met onze versterker, zonder dat ze het wisten. (Ook al stond hij zogezegd uit). Vandaar dat ik het wilde checken.

 9. Hoi Aartjan,

  Bedankt voor je mooie review.

  Maar zit te twijfelen tussen KGUSS DAC-K3 of deze buizen versterker. Voor het luisteren van Spotify op mijn versterker. Welke zou jij kiezen?

 10. Je bent een mooie AartJan met dit soort reviews.
  Ik wist niet dat ik hem nodig had maar hij is nu onderweg vanuit China….. HaHaHa :)
  Zoals je begrijpt is deze site helemaal niet goed voor me (Ali ook niet trouwens) maar wel ontzettend leuk!

  Ben nu nog op zoek naar goede boxen maar kon op Ali niet echt iets vinden.
  Suggesties…..?

  Grs …

   1. Dat is ook mijn ervaring met marktplaats. Hele goede boxen gaan soms voor belachelijke prijzen weg. Ik ben zelf heel enthousiast over het merk celestion, ik heb de nr 5 voor de woonkamer en de nr 3 voor de werkkamer, allebei geweldig en allebei aangestuurd door een ali versterktertje met bluetooth en de chip dpa3116 erin, voor geen geld en klinkt geweldig. De celestion 3 heb ik voor 40 euro op marktplaats gekocht. Maar er is nog veel meer moois te koop op marktplaats.
    De buizenversterker komt ook mijn kant uit, ben benieuwd.

 11. Hallo Aart Jan, ik ben niet erg bekend met deze materie maar begrijp ik het goed dat een buizen voorversterker een goede aanvulling kan zijn op mijn Marantz Pm6006 versterker?

   1. Dank je wel Aart Jan. Ik heb de versterker inmiddels al in huis. Heb je nog tips om de versterker stofvrij te houden? Ik verwacht wel dat deze veel stof aan gaat trekken 🤔. Of is dat geen probleem?

 12. Ik gebruik deze voorversterker in combinatie met Reisong Boyuu A10 EL34 Buizenversterker (van oom Ali). Zoek deze maar eens op YouTube (review van Steve Guttenberg). Ik heb geen Klipsch maar Mission speakers. Iets minder gevoelig dan de Klipsch, maar het klinkt fantastisch.

 13. Beide units doen het zo te zien met 12V gelijkspanning? Al zie ik dat de eindtrap 12-24V is..
  Dan zou iets dergelijks waarschijnlijk toe te passen zijn in een zgn ‘busker amp’? Een mobiele versterker die je als straatmuzikant gebruikt.

   1. Cool.. Mocht ik ooit daadwerkelijk aan zo’n project beginnen, heb ik weer 2 bouwstenen te pakken :-)
    Ben alleen nog geen 12V mixer tegen gekomen, zou handig zijn.

 14. Wat ik hier mis is toch echt bijna het belangrijkste, de voeding voor het geheel. Vaak is het een simpele netvoeding. Zet er is een echte voeding achter met meer vermogen, zo’n ding met ringkerntrafo, geloof me, dan beleef je nog veel meer.
  Kijk is naar high end, alles draait om de voeding.

 15. ik ga het gewoon uitproberen, en ik zie wel of ik een beter geluid krijg. Zo niet, dan gebruik ik hem alleen als koptelefoonversterker.

 16. Beste Aart gave review en ben in het bos met buizen in het oerwoud verdwaalt. Ik heb nu mijn platenspeler op een actief luidspeaker setje aangesloten met een classe D versterker ingebouwd.

  Maar wat ik zou willen is een buizen voorversterker met ground(platenspeler) en een eventuele buizen eindversterker en dan passieve speakers voor een net zo een leuk prijsje als jouw uitzoekwerk ;-)

  Keep up the good work

 17. Ik stam zelf uit het buizentijdperk, ook zelfbouw en zo, en snap dat gedoe over ‘warm’ geluid bij buizen amps eigenlijk niet. Dat gitaristen van buizen houden heeft te maken met vervorming die ze er gratis bij krijgen maar voor audiofiele toepassingen kijk je naar dynamisch bereik en frequentie karakteristiek. En dan zijn buizen vind ik toch een beetje een gimmick. Soms indertijd nog belachelijk duur ook (Quad!). En buizen zaten altijd goed opgeborgen in een kast met de voorversterker buizen liefst ook nog in een metalen afscherming. Als ik nu deze voorversterker zie denk ik ‘laat er maar niks op vallen’ ;-) En een klasse D eindversterker is toch ook niet echt het summum qua geluidskwaliteit. Maar verder natuurlijk waanzinnig wat je tegenwoordig voor bijna niks kan krijgen aan audiospul.

  1. Dat was een beetje wat ik dacht, Henk. Klassiek zoeken we in hifi juist zo min mogelijk vervorming. Maar sinds we een jaar of dertig geleden vrijwel absoluut transparant geluid hebben bereikt en dat inmiddels voor een schijntje beschikbaar is, lijkt er nu juist weer een tendens gaande naar steeds meer kleuring van het geluid.
   Geef mij nog steeds maar een mooie transparante audioset, ook al kost ie de helft van een vergelijkbare draaitafel met buizenversterker. :P

  2. Inderdaad als je uit het buizentijdperk stamt, dat doe ik ook, dan ben je geneigd te denken dat je een klasse D moet vermijden.
   Maar het is 2021 en er is een hoop veranderd. Ik zou daar echt nog eens wat info over opzoeken, ik was in elk geval verbaasd.

   1. Nee hoor, ik heb niets tegen klasse D versterkers. Kunnen geweldig klinken en kosten niks. En het is allemaal relatief. Harmonische vervorming (buizen!) == warm geluid. Niet-harmonische vervorming (kan met alles maar vooral ook weer met overstuurde buizen) == ‘dat typische gitaargeluid’. Ik begreep pas heel laat waarom bands de PA pickup vaak doen met een mic voor de monitorspeaker en niet gewoon de line-uitgang pakken (als die er al is). Vervorming!

 18. Ha Aart, dank weer voor deze tip. Ik heb zelf eens blootooth versterkertje gekocht met de TPA3116 chip (voor 20 euro!) en aangesloten op mijn celestion 5 boxen. Ik vind het een waanzinnig geluid waardoor ik mijn wifi boxen systeem onmiddellijk de deur uit gedaan heb. Als ik jou begrijp gaat deze voorversterker dat geluid nog eens mooier maken, Ik vraag me dan af hoe dat precies werkt. In beide zit een goede dac en ik zou denken dat dan de dac van de eindversterker doorslaggevend is voor het geluid. Maar dat is dus niet zo? .

  1. Alle onderdelen tellen mee, maar een DAC is wel erg belangrijk. Met een koptelefoon sla je de eindversterker ook helemaal over. De buizen zijn voornamelijk in de voorversterker belangrijk, en dat hoor je dus op de koptelefoon perfect. Dan hoor ik ook duidelijk dat dit buizenbakje beter klinkt dan allerlei top DAC’s van ver over de 100,- euro.

   1. Dank. Voor de koptelefoon kan ik het me goed voorstellen omdat je die rechtstreeks aansluit op de voorversterker. Maar ga ik ook beter geluid door mijn boxen krijgen?

    1. Dat denk ik wel. Maar mogelijk is het dan toch beter om ook die losse eindtrap te gebruiken. In plaats van het hele signaal nog eens helemaal door een tweede versterker te laten lopen, die je dan alleen als eindtrap gebruikt.

Geef een reactie