Is een buizenversterker nog steeds het best?

buizenversterker

– Update: 28 april 2024 –

Gitaristen weten het al lang. Die willen een buizenbak. Een buizenversterker, oftewel tube amp. Dan klinkt je gitaar verreweg het mooist. Marshall, Peavey, Mesa Boogie, Fender, Koch: als er maar echte buizen in zitten. En ook audio-puristen zweren bij buizenversterkers, voor hun top-HiFi-set in de huiskamer. Het geeft een open, ruimtelijk en warm geluid. Maar kan dat ook klein en goedkoop?

De buizen zitten in de voortrap, oftewel in de pre amp: de voorversterker. De eindtrap (de power amp of eindversterker) hoeft alleen maar netjes en strak stroom te leveren, om het signaal door te versterken. Dat kan ook prima met de modernste goedkope technieken (Digital Class D).

Er zijn ook geïntegreerde buizenversterkers, dus met voor- en eindtrap. Zoals deze Fosi Tube Amplifier 50W met Bluetooth. Of de wat duurdere LaoChen EL34 Tube Amplifier HIFI Class A handmade + Bluetooth 5 (200,-). Of deze schitterende handgebouwde high end buizenversterker met zowel buizen in de voor- als in de eindtrap.

Of deze Fosi BT20A Pro van 2 x 300W met Bluetooth.

Een pick-up ingang (phono preamp) kan je er altijd nog los bijkopen voor een tientje.

Maar ik kocht deze goedkope buizen-voorversterker met Class-D eindversterker:

mini tube pre amp plus mini power amp
Een mini buizen-voorversterker (rechts) met mini Class-D eindversterker

Ik kocht later ook nog deze Aiyima T6 Pro buizen-voorversterker. Met alle knoppen aan de voorkant, en zonder bypass. Ik gebruik ‘m als koptelefoonversterker. Top HiFi voor € 80 inclusief de 12V EU-voeding:
buizenversterker Aiyima T6 Pro

Zie de nieuwe review daarvan

In de High End Audio-wereld heb je vaak aparte voor- en eindversterkers. De buizen steken vaak boven uit de voorversterker, zodat je die makkelijk kan wisselen, en dus ook kan upgraden. Elk soort buis geeft net weer iets ander geluid. Iedereen was het erover eens dat buizen beter klinken dan transistors. Er werd enorm gezocht naar mogelijkheden zonder buis, bijvoorbeeld de Valvestate van Marshall: dat is een transistor die een beetje klinkt als een buis. Maar echte buizen klinken toch mooier.

Dus kocht ik die mini buizen-voorversterker, hier op AliExpress. Met USB in (digitaal in dus), tulp in en uit, en Bluetooth zodat je ook draadloos vanaf je telefoon muziek af kan spelen, tot een meter of tien. De GE5654 buizen kan je hier ook los kopen voor €12 per twee:

ge5654 upgrade buis tube audio

Diezelfde tube amp is ook bij andere shops te koop, zoals hier. Het merk is DOUK / Nobsound. Als je een Phono-ingang nodig hebt voor je vinyl platenspeler is er deze Fosi Audio Phono Tube Preamp.

Op Amazon.nl staat ook zo’n DOUK buizenversterker met Phono ingang, met voor- en eindversterker in één:

DOUK Buizenversterker: aansluitingen

Via de USB kun je ‘m als DAC gebruiken, om het digitale signaal uit je computer door de buizen om te zetten naar analoog geluid. Er zit ook een koptelefoon-uitgang op. Met volume en toonregeling (bass en treble, met bypass). En een input-schakelaar voor Bluetooth, USB of Analoog/Aux.

Zo is het ook een hoogwaardige koptelefoonversterker. Op de koptelefoon hoor je meteen al dat deze buizenbak inderdaad waanzinnig goed klinkt. Dit klinkt zelfs nog beter dan de beste DAC’s zonder buizen, zoals de Loconodaq A1 en de Zishan met AK4497. Buizen klinken dus inderdaad nog steeds mooier! Open, ruimtelijk en warm, en zeker op hoge volumes is dit een prettiger geluid dan transistor.

En het is dus niet eens duur.

Koptelefoonversterker

Je moet ze wel even de tijd geven om warm te worden. Een half uurtje of zo. Goede buizen klinken voller, warmer en ruimtelijker. Het lijkt op ouderwets analoog. Hij kan ook de meest veeleisende koptelefoons met hoge impedantie (zelfs tot 400 Ohm) moeiteloos aansturen. Dus ook de nieuwste planar koptelefoons en veeleisende referentie-koptelefoons zoals de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1.

Aiyima T6 Pro buizen-pre-amp review

Deze vergelijkbare mini-buizen-pre-amp van Aiyima klinkt ook al zo onwaarschijnlijk mooi. Een heerlijk topgeluid voor maar € 80. Ik gebruik deze als koptelefoonversterker. Met de knoppen aan de voorkant. De buizen zijn JAN 5725.

Echte buizen, die ook echt gloeien
Echte buizen, die dus ook echt gloeien.

Heel mooi allemaal! Maar als je er luidsprekers op wil aansluiten moet er ook nog een eindversterker bij. De boxen kochten we tweedehands op Marktplaats. Het werd een setje Mordaunts, voor 80 euro voor mijn zoon. Hij wilde het zo klein mogelijk. Hij kan later nog eens grotere boxen kopen.

Eindversterker

De eindtrap was best moeilijk te vinden. Die is vaak mono, of er zitten juist teveel dingen op. Er moet alleen maar stereo IN op (tulp), en twee speaker-uitgangen. En volume. Dat is alles. 2x 50W is ruim voldoende voor elke huiskamer. Hij is er ook in 2x 100W.

nobsound digitale class D eindversterker mini
Eindversterker 2x 50W, zo klein als een pakje sigaretten. Hij is er ook in 2x 100W

Dat kan heel goedkoop. Het heet een Class D digitale versterker. De onderdelen zijn eigenlijk maar een paar euro. In een klein kastje kan het al voor rond de 30 euro: zoals deze. Of deze hier, had ook gekund. Een krachtigere is de Sabaj A10a met extra 2.1 subwoofer-aansluiting. Of deze Fosi BT20A Pro van 2 x 300W met Bluetooth.

nobsound mini eindversterker stereo

nobsound eindversterker achterkant

Aangesloten op de kleine Mordaunts hoorde je het meteen al: zelfs uit deze kleine “goedkope” speakers kwam een prachtig en natuurlijk geluid, heel aangenaam, warm en rond. Topsetje! Met duurdere grotere speakers zal het nog mooier klinken.

mordaunt speakers klein
Kleine goede Mordaunt speakertjes (iPhone 6S Max for size)

Zoals deze Humble Home Made zelfbouwspeakers. Tweedehands kan je op Marktplaats ook waanzinnig mooie speakers vinden, zoals oude topmodellen van B&W, Dali, Infinity, Magnepan, Pied Piper, Martin Logan, Genelec, Tannoy, Dynaudio, Klipsch, JBL, Celestion, KEF of Wharfedale. Om maar wat te noemen ;)

Je kan voor de speakers topkwaliteit bananen-plugs gebruiken, maar die kunnen ook heel goedkoop.

tube pre amp voorversterker koptelefoonversterker buizen

buizenversteker set voor en eind
Mooi hoor

douck audio buizenversterker voorversterker

USB, Bluetooth, analoge input, tulp output, stroom input

buis buizenversterker

buizenversterker tube pre amp digital power amp combo
Heel klein dus
douck audio tube pre amp review buizenversterker
Input: Bluetooth, USB of analoog. Tone bypass. En een lampje onder de tubes, in blauw of rood.

Ingangen, lijnniveau

De ingangen op versterkers zijn “tulp” ofwel “RCA”. Dat is lijnniveau, altijd even hard. Alleen bij een pickup is het signaal vaak zachter, en anders. Dan heb je een Phono-ingang nodig (MM/MC met RIAA-correctie): Een pick-up ingang (phono preamp) kan je er altijd nog los bijkopen voor een tientje.

Op DAC’s en portable muziekspelers (DAP’s) zit meestal geen tulp, maar een 3,5mm minijack uitgang voor koptelefoons. Als je die op de ingang van de versterker doet, moet je het uitgangsvolume heel precies instellen tot lijnniveau.

Accessoires

Geïntegreerde versterkers en vinyl

Er zijn dus aparte voor- en eindversterker. Maar er zijn ook geïntegreerde versterkers, waar dat allebei al in zit. Buizen kunnen in de voor-  of de eindtrap, of in allebei. In de voortrap zijn buizen het belangrijkst. Als je een pickup hebt (een vinyl platenspeler), dan moet er meestal ook een Phono-ingang op de voorversterker (MM/MC). Want een pickup heeft een andere ingang nodig, met een RIAA-curve correctie (meer laag en minder hoog). Tenzij er op de pickup zelf al die correctie op de uitgang zit (wat vroeger meestal niet zo was).

Alles draadloos, met Bluetooth AptX

Met een Bluetooth receiver kun je de muziek van je telefoon draadloos naar de versterker sturen. Voor hoge kwaliteit Bluetooth heb je dan wel AptX of LDAC nodig, dat zit er niet altijd op. En met een Bluetooth transmitter kan je het geluid ook van de versterker naar je draadloze koptelefoon of oortjes sturen. Zoals met deze receiver transmitter met AptX. Die kan je van zender omschakelen naar ontvanger.

Buizenversterker review TEST-OPSTELLING

Ik test de buizenversterker met 24 bits HD audio en vergelijk het met een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493. En met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1. De nieuwe planar koptelefoon van Hifiman en de planar in ears KZ PR1 zijn nog weer een klasse beter. Zie ook mijn audiotest en mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze buizenversterker review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

151 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hi AartJan,
  Geweldige artikelen en reviews schrijf je, ik leer er veel van.
  Ik vraag me af ik een buizenvoorversterker ook op mijn bestaande hybrideversterker kan aansluiten, omdat ik teveel apparatuur heb voor de buizenvoorversterkers die jij hebt beschreven.
  Alvast dank voor jouw antwoord!

  1. Even een citaat van Wiki.” In de audiowereld is er enig enthousiasme voor buizenversterkers. Met name wordt het nogal specifieke ‘buizengeluid’ (een geluid dat minder scherp/fel overkomt dan een transistor- of MOSFET-versterker) door sommigen als ‘natuurlijker’ ervaren. Objectief gezien hebben transistor- of MOSFET-versterkers betere specificaties, zoals minder opgewekte tonen die niet in de geluidsbron voorkomen. Een transistorversterker kan lage frequenties (tot nagenoeg gelijkstroom) met zeer weinig vervorming tussen ingang en uitgang versterken – zij het alleen met forse tegenkoppeling. Een buizenversterker kan dat alleen als er speciale hoogohmige luidsprekers worden gebruikt, anders moet er een uitgangstransformator worden toegepast. Door het ontbreken van een uitgangstransformator hebben transistorversterkers in het lage en sublage deel van het frequentiespectrum een groot voordeel. In dit gebied moeten luidsprekers door de versterker ‘onder controle’ worden gehouden. Met een bijzonder geringe uitgangsimpedantie van de eindtrap bij lage frequenties zorgt de tegen-EMK in de luidsprekerspoel voor demping. Doordat die demping door de uitgangstransformator van een buizenversterker enigszins beperkt wordt, zal de ene luidspreker slechter gaan klinken, maar kan het geluid van een andere luidspreker in de oren van een luisteraar beter overkomen. In principe zouden ook transistorversterkers met een lage luidsprekerdemping kunnen worden ontworpen. Dit gebeurt echter (vrijwel) nooit, omdat een hoge dempingsfactor als beter wordt beschouwd[bron?] (en dus ook vaak in de specificaties wordt vermeld“.Buizenversterkers zijn voor muzikanten die daarmee hun instrumenten versterken. Voor hifi wil je geen buizenversterker tenzij je alleen voor het uiterlijk gaat.

 2. Goedemiddag, ik volg uw blog al een tijdje en daar staan, naar mijn bescheiden mening, nuttige en interessante artikelen in.
  Nu het volgende, en misschien kunnen meelezers mij ook hierin adviseren: Ik heb een Technics SA-GX280 receiver met phono ingang. Op de phono ingang heb ik een Technics SL-2000 platenspeler (met een Audio Technica AT-VM95E element, MM) op aangesloten, ook de aardekabel is aangesloten. Desondanks moet ik de volumeknop, dit in tegenstelling tot het geluid van de tuner en de cd-speler, veel hoger draaien om van een stukje muziek te kunnen genieten.
  Zou het een oplossing kunnen zijn om de platenspeler aan te sluiten op een voorversterker, en de voorversterker vervolgens aan te sluiten op bv een ingang zoals vcr1, vcr2 of tape/dcc?
  En als dat al kan, welke voorversterker uit de artikels raadt u aan? Of is er iets anders op markt dat kan helpen?
  (Mocht het niet aan te bevelen zijn dan zou ik dat ook graag horen)

  Met beleefde groet,
  Rob

   1. Aart-Jan, op jouw advies de volgende versterker laten komen en vandaag ontvangen; https://m.nl.aliexpress.com/item/1638838482.html?aff_fcid=f08c2bf4fe1645de96ae7f15411a2199-1687816021226-09207-_9xJvRz&aff_fsk=_9xJvRz&aff_platform=portals-search&sk=_9xJvRz&aff_trace_key=f08c2bf4fe1645de96ae7f15411a2199-1687816021226-09207-_9xJvRz&terminal_id=5c4eadf2b0554acba8f451ec652d02be&afS

    Hij ziet er erg mooi uit.

    Waaraan moeten de luisprekers voldoen bij deze versterker? Hoeveel wat minimaal en hoeveel wat maximaal zodat ik ‘m niet opblaas. De ruimte is ongeveer 35M3 en voor mij hoeft het allemaal niet hard. Maar luidsprekers kunnen ook te licht en te zwaar zijn toch waardoor je de versterker opblaast?

    Verder zou ik ook graag advies hebben over een adaper of hoe je dat noemt om mogelijk een platenspeler aan te sluiten op deze versterker.

    De bijgevoegde documentatie is geheel in het Chinees en ik ben nog niet zo thuis in deze hi fi materie.

    Met vriendelijk groet,

    Wilko

    1. Oh wow, heel leuk! Alle speakers van 4–8 Ohm kunnen er op, check het op de speaker, dat zijn vrijwel ALLE. Opblazen van speakers kan eigenlijk nooit met een buizenbak (zeker niet als je 70% max volume aanhoudt). In de beschrijving op ALi staat er ook de Nederlandse handleiding, zoals hoe je de speakers moet aansluiten. Een platenspeler kan je gewoon aansluiten: als het dan slecht of matig klinkt moet er nog een MC of MM voorversterker bij (afhankelijk van je element en van de output van de pickup).

 3. Heb een powernode 2i als all in one zullen we maar zeggen ( ben een echte leek ) Xavian Corallo Esclusivo luidsprekers en had de kabels van de boxen vervangen door Supra ply 3,4S . Het geluid werd veel gedetailleerder en helderder enz maar ” de warmte ” van de stemmen ook minder . Ik dacht dat een buizenversterker eventueel een oplossing kon zijn ? Maar kan dat ertussen en zo ja hoe ? en Welke voor het vermogen van de luidsprekers ( of maakt dat niet uit ) ?

  1. Vermogen maakt niet uit, je gebruikt dan een voorversterker zoals deze op een tulp-ingang van de Powernode. Maar je kan dan niet meer de streaming service van de Powernode gebruiken. Je moet er dan via USB een laptop aan hangen. Als het draadloos moet heb je een wifi-ontvanger nodig met digitaal uit, en een buizenvoorversterker met digitaal in.

 4. Ik wil graag een dac op mijn iPad aansluiten. Welke kabel heb ik daar voor nodig want ik zie hoofdzakelijk usb-c aansluitend. Of is er een betere optie om met mijn draadloze koptelefoon goede kwaliteit muziek te luisten op de iPad?

   1. Wil beslist niet (heb lang gespaard) snobistisch reageren, maar stond versteld (Apple Music 192 kHz 24-bit a €109,– per jaar, met als streamer de iPhone se 2022) van het verschil in weergave tussen de Bluesound Node 2i en RME ADI-2 FS DAC met sBooster lineaire voeding (zwakste schakel bepaald de weergavekwaliteit) de rest van de apparatuur moet ook bovengemiddeld zijn. Voor het verschil pas duidelijk wordt. Ik bedoel niet A/B vergelijken (snel overschakelen) maar ook het verschil makkelijk kunnen horen als er een uur of langer tussen zit. Hèt verschil is, dat er meer hoog wordt weergegeven, nee niet schel of schril, dit blijft warm (zoals met een buizenversterker) tevens worden de instrumenten en of stemmen meer onafhankelijk van elkaar gescheiden dan wel beter herkenbaar. Het stereobeeld en diepte, ook wel 3D effect genoemd wordt veel groter. Een waarschuwing met een 2 x 40 Watt versterker kun je de tweeters opblazen van luidsprekerboxen die 500 Watt belast mogen worden, het signaal gaat klippen er ontstaat een blokgolf ipv een sinusgolf, zodra er vervorming optreedt de volumeknop naar links. Een versterker mag wel meer vermogen kunnen leveren als de luidsprekerboxen max aankunnen mits de volumeknop niet helemaal wordt opengedraaid.

 5. Ik heb een Topping A30Pro headphone amp. Kan ik de Topping op de Douk aansluiten via rca en de Douk via USB verbinden naar een laptop?

  Dank je wel voor de antwoorden.

   1. Ik ben helemaal niet zo tevreden over de Douk. De Bluetooth valt weg als je handmatig naar een ander nummer in Tidal/Spotify scrolt. Ook wordt de Douk niet herkend door de computer(s) W10/W11 met de bijgeleverde USB kabel. Mijn Peachtree versterker wordt wel herkend. Ik ben aan het Googelen of er meer hier last van hebben..

 6. Je stelt “De ingangen op versterkers zijn altijd “tulp” ofwel “RCA”. Dat is gebalanceerd lijnniveau.”
  Wat je hier zegt is pertinent onjuist. Ingangen met RCA connectors zijn meestal wel lijnniveuau maar absoluut nooit gebalanceerd. Daar heb je namelijk 3 pennen voor nodig. Ik raad je aan eens te googelen naar gebalanceerde verbindingen.

  1. Ja die lijkt mij goed: zo te zien is het 4x stereo in en 1x stereo uit. Al kan het zijn dat er iets signaalverlies optreedt, want hij heeft geen voeding.

 7. Dag Aartjan, ik kende je site tot voor kort niet en ben na een aantal miskopen op aliexpress in het verleden wat huiverig geworden daar “zomaar” wat te bestellen, jouw site is daarom erg welkom.

  Wat ik zoek is eigenlijk een buizenversterker die ook als goede DAC te gebruiken is en een phono pre-amp heeft, is er tijdens al je testen iets degelijks voorbij gekomen wat daaraan voldoet? BT/WIFI vind ik echt niet interessant, ik ben ouderwets wat dat aangaat. Ik zou het apparaat willen gebruiken voor mijn koptelefoon(s) maar uiteindelijk ook in combinatie met een eind- of geïntegreerde versterker en serieuze speakers. Heb je tips?

  Voor mobiel gebruik heb ik momenteel een Sennheiser HD599 (half-open) met een IKKO Zerda ITM03 DAC/ampje, de HD599 wil ik op termijn vervangen of vergezellen door/met een HD650, vergezellen als in de HD650 zal ik met regen niet opzetten.

  1. De 2e die Aartjan benoemd heb ik nog liggen, op dit moment nog ongebruikt. Ik ga deze waarschijnlijk een week gebruiken en dan mag deze weg. Bij interesse laat hier maar weten.

   1. Hallo Etienne, kan deze gebruikt worden om Bose luidsprekers ( 2 satellieten met sub ) aan te sturen vanaf de PC ( iMac van 2011 ). Zoek een beter geluid dan de interne luidsprekers , Bose setje heb ik nog liggen )Is er dan ook nog een Dac vereist ? Alvast bedankt voor uw antwoord.

    1. De Doukaudio X1 is echt een voorversterker voor de platenspeler dus die niet. En de andere genoemde Nobsound X2 zou alleen via bluetooth kunnen zonder een DAC. Maar weet niet of dit kan op een MAC. Maar als je echt beter geluid wilt zou ik er een DAC tussen doen, dan ga je echt verschil in kwaliteit horen. Aartjan heeft hier verschillende opties staan voor betaalbare DACs. Ik heb nog steeds de Sonata van 20 euro in me NUC zitten en dat is al een klein simpel dingetje maar damn je hoort het echt. Wil je serieus wat geld eraan uitgeven dan kan ik een SMSL aanraden zoals de SU-8s die ik heb (waanzinnig) maar ja dat is wel meteen 350 euro. Ze hebben ook vriendelijker geprijsde modellen natuurlijk. Maar voordat je losgaat, probeer een instapmodel en ervaar het eens. Maar neem dan meteen een setje betere kabels.naar je bose speakers toe anders gaat al heel veel van de ervaring verloren. Als hier RCA kabels op gaan dan heb ik hierboven in mijn eerdere stukjes genoemde rca kabels nog liggen als je interesse hebt, ik heb ook daarin een stap omhoog gemaakt naar een bekend merk dus die heb ik niet meer nodig. Zo kun je laagdrempelig de hifi wereld echt eens ervaren.

    2. Paul, ik ga met eerder bericht er wel vanuit dat die Bose speakers passief zijn (onversterkt) Als dit anders is laat even type weten dan kijk ik even mee, mogelijk is dan alleen een DAC voldoende.

     1. Etienne, zijn onversterkt. Wat zou een goede en betaalbare versterker zijn hiervoor? Ben hier een totale noob in .

      1. Als je buizen wilt dan is die Nobsound X1 echt belachelijk goed voor het kleine formaat. Daar kun je serieus geluid uit halen waar je buren niet blij mee zullen zijn, meer dan alleen voor de pc. En in combi met een goede DAC en eerder genoemde kabels klinkt het ook echt goed. Zie de vele goede suggesties van Aartjan voor een DAC. Volgens mij had hij ergens ook een gewone versterker staan, als je geen buizen wilt maar wel iets kleins wat op het buro past. Meer vragen? Stel ze gerust oke.

      2. Paul, als je hier op de website zoekt naar DAC vind je bovenaan die pagina ook een buizenversterker met een DAC ingebouwd van hetzelfde merk. Dan een kabel vinden die van de MAC naar USB type b gaat, goeie kabels naar je boxen en klaar.

 8. Inmiddels weer een belangrijke update. De info hierboven van Aartjan was voor mij de springplank naar hifi audio en dan beginnende bij de Doukaudio X1. Fantastisch kleine krachtpatser met een mooi geluid. Gecombineerd met upgrade GE5654 tubes, de smsl Su 8s DAC en betere speakerkabels (zie hierboven, nog geen 25 euro maar zal bij vervanging van standaard kabels je wereld op de kop zetten wat mooi) ging ik mijn muziekverzameling herontdekken. Ik hoorde meer warmte, openheid, lagen en details die ik niet eerder hoorde. Daarna ontdekte ik Roon software en heb ik inmiddeld een 22 inch touchscreen met een intel Nuc draaien op de dressoir. Beste digitale jukebox ervaring ooit! En ik wilde meer!! Na een luistersessie vandaag de knoop doorgehakt en volgende week wordt een tweedehandse Accuphase versterker geplaatst gecombineerd met een tweedehandse set KEF reference 102 speakers. Nog gedacht aan de Wilsenton R8 buizenversterker maar helaas kun je die nergens luisteren. Maar de set heeft me vandaag overtuigd, wat een emotie wow, de muziek pakt me vast en laat me niet meer los.. Voor de platenspeler is er nog wel een tube preamp incoming. de fosi x2. Want tja daar begon het allemaal mee. En nu verder? Een stap verder omhoog in de DAC, denk aan de Denafrips Ares ii, SMSL d1se of een Musician Draco….. En zo ga je door. Aart Jan, dank voor de springplank, ik ben vol het diepe ingedoken, wat een mooie wereld!!!

 9. Hi, heeft iemand ervaringen met de genoemde Fosi Tube Amplifier 50W met Bluetooth (60,-) vs de genoemde DOUK buizenversterker met Phono ingang? Beide geintegreerde versterkers met phono ingang en buizen. In prijs echter scheelt de Fosi de helft. Benieuwd naar ervaringen!?

  1. Met de Douk wordt de Douk Audio X1 bedoeld. @Aartjan, wat zou de afweging zijn tussen een geïntegreerde buizenversterker, dus met de voor- en eindtrap in één, versus de setup zoals in de review is besproken?

   1. Geïntegreerd is eigenlijk wel handiger. Maar een losse voortrap kan zonder eindtrap, bijvoorbeeld als jet het alleen als koptelefoonversterker gebruikt. En je kan dan ook zelf kan bepalen hoeveel Watt je nodig hebt in de eindtrap, of wat voor extra mogelijkheden zoals een subwoofer-aansluiting. En je kan dan eerst een goedkope eindtrap proberen, en later nog eens upgraden. En met reparaties is het ook handiger.

    1. Dank!

     In hoeverre is zo’n geintegreerde versterker van 150 euro nu vloeken in de Keek tov de grote serieus dure hifi merken? Is t serieus te noemen of ‘spielerei’ ?

  2. Ik heb nu nog de Doukaudio X1 eindversterker met phono preamp en deze is geweldig en is voor mij de springplank geweest naar meer. Hij gaat wel weg vanwege de aanschaf van een nieuwe eindversterker (accuphase) en wordt daarom vervangen voor de Fosi audio x2 tube phono preamp want tja heb nog steeds een preamp nodig en de tubes moeten wel blijven. De X1 is een indrukwekkend, klein maar verbazingwekkende krachtpatser. Zeker met de betere gekochte 5654 tubes een aanrader. Met de fosi nog geen ervaring maar verwacht er veel van, deze komt over een week binnen. De X1 is binnenkort op Marktplaats te vinden voor de geinteresseerde.

  1. Vlgs mij hier op Aartjan al vaker voorbij gekomen.
   Zoals altijd is high end audio altijd een stukje fanboy en persoonlijke voorkeuren, soms welhaast religie…

   1. “Elk soort buis geeft een ander geluid. Iedereen was het erover eens dat buizen beter klinken dan transistors. Er werd enorm gezocht naar mogelijkheden zonder buis, bijvoorbeeld de Valvestate van Marshall: dat is een transistor die een beetje klinkt als een buis. Maar echte buizen zijn toch verreweg het mooist.” even een citaat van hierboven. Buizenversterkers zijn prima dingen voor gitaristen. Voor hifi zijn ze echter waardeloos omdat ze een totaal niet natuurgetrouwe weergave geven. Buizen geven een kleur aan het geluid. Iets wat je dus echt niet wilt als je een natuurgetrouwe weergave wilt.

    1. Het is al lang geleden dat ik een tijdje een Marantz cd-speler had met buizen. De ene of de andere buis maakte veel verschil, vooral in het hele hoog, dat bij een van de buizen veel beter (rustiger) klonk. Verder klonk het niet best in mijn set, maar dat kwam omdat de versterking niet goed was. Daarna heb ik jaren genoten van een Musical Fidelity A5.
     Ik stream nu vanaf een NAS, via de Yamaha WXC-50, en laatst heb ik een a800 (klasse D, veel heel goede recensies) van Behringer aangeschaft. De Musical Fidelity A5 heb ik weggezet, die a800 klinkt veel beter. Maar, daar moet ik toevoegen, en daar moet ik nog wat mee, zoveel helderder en preciezer, dat dat voor mij toch wat problematisch is – beide oren met hoortoestellen. Het zou daaraan kunnen liggen…..
     Dus nu maar eens kijken of buisjes ertussen dat hoog wat prettiger maken. Een Fosi Audio Box X2, volume en equalizer, dat lijkt me niet nodig. Andere buizen, dat ga ik nog zien – horen…..

   1. Toen dacht je ‘wat een onzin’. Prima natuurlijk omdat iedereen mag denken wat hij wil. Feit is dat deze meneer weet waar hij het over heeft en dat kan onderbouwen met steekhoudende argumenten. In de hifi wereld wordt vaak vergeten dat het gaat om natuurgetrouwe weergave. Ben benieuwd hoe je er nu over denkt.

    1. Ik ga er nog even naar kijken. Jouw opmerking dat het gaat om een natuurgetrouwe (zo veel mogelijk), daar ben ik het helemaal mee eens. Maar toen ik wat van Breem las, het zal wel 20 jaar geleden zijn, nou ja, je weet het. Ik ga erop terugkomen.

  2. Daar onder die koppeling lees ik wel een aantal steekhoudende kritische noten.

   Versterkers met buizen leveren geen beter geluid dan een solid state model. Het is vooral “emotie” die een buizenversterker meer in zich heeft dan een nieuwerwetse. Het geeft mooie klanken én een warme licht. Bovendien oogt een kast waarop de buizen aan de buitenkant zijn waar te nemen geavanceerder dan een gesloten exemplaar. Dat streelt de oren én de ogen. Met goudkleurige knoppen en chroom eraan klinkt het allemaal nog fraaier.

   Deze redenering is ook al eerder geopperd: ” Buizen geven een kleur aan het geluid. Iets wat je dus echt niet wilt als je een natuurgetrouwe weergave wilt. ”
   Het warme geluid dat in de studio door de gitarist al gegenereerd is, wil je niet nog eens extra “verrijken” met nog meer toegevoegde harmonischen. Tenzij de optische kenmerken ook meewegen in de “luisterervaring”.

   En verder weet de technisch georiënteerde audioliefhebber ook dat luidsprekers een veel groter aandeel in de geproduceerde geluidskwaliteit en ‘kleur’ hebben dan het elektronische deel dat ze aanstuurt.

  1. Hmm, nu de Aiyima’s tegengekomen. Diverse varianten, van t6 pro en t8 tot t9.
   Amplifier en pre-amplifier. Met DAC en Bluetooth. Nóg meer keuzes.

   1. Vraag me af of het me wat gaat opleveren. Heb een xDuoo X3 DAP met koptelefoon en line out. Op de geheugenkaartjes heb ik 24 bit 192kHz bronmateriaal om af te spelen).
    Daarnaast speel ik veel muziek af op mijn telefoon (naar de draadloze oortjes ZEX met AZ09PRO.).
    In welk opzicht zou een buizenversterker/-dac met voornoemde bronnen een toegevoegde waarde zijn? In welke setting zou ik er voordeel bij hebben, en hoe?
    Benieuwd of iemand mee wil denken.
    Alvast bedankt

    1. Je hebt er vooral voordeel bij als je speakers gaat gebruiken. En op de grote koptelefoon als je het buizengeluid kan waarderen.

 10. Vraagje, werkt die Bluetooth in zo’n Douk buizenversterker gelijktijdig twee richtingen op? Dus dat ik mijn muziek van mijn telefoon naar de Douk stuur, en de Douk het weer doorstuurt (via de buizen) naar mijn Bluetooth oortjes (KZ ZEX + Az09pro, ook via hier 😉)?
  Dat zou hem helemaal compleet maken voor mij (los van dat ik em bedraad aan mijn versterker of hoofdtelefoon koppel, of wellicht ook nog aan losse speakers…

  1. De Fosi (voor- en eindversterker) is goedkoper dan alleen de nobsound. Ziet er minder hip uit,dat wel. Maar zelfde functionaliteiten plus eindversterker… Hmmm

 11. Hi Aart, wat zou jij adviseren voor een platenspeler met DIN-aansluiting? Voor zover ik weet hebben de meeste (voor)versterkers alleen maar een tulp-ingang en ik wil voorkomen dat ik een bromtoon krijg door een aardlus ofzo. Groeten!

  1. Ja een pick up moet je eigenlijk aarden, maar als het een geaarde stroomstekker heeft is dat al zo. En de aarde kan altijd ook los met een draadje. Soms zit er ook een aparte “grnd” op de pick up. Of je laat uit de 5-polige DIN behalve stereo-tulp ook een aparte aarde-draad komen… en je kan het ook zonder aarde proberen, het kan zijn dat je helemaal geen brom hoort. Je kan ook de stroomstekker soms omdraaien om een aardlus op te lossen.

 12. Ik heb recent de Doukaudio X1 gekocht (wat hierboven genoemd staat als de optie met phono en te koop via Amazon). Gewoon gekocht via Ali trouwens. Al een super mooi geluid maar wel beperkt in zijn opties voor wat ik ermee wil gaan doen. Deze versie mist helaas de DAC optie en had graag nog een extra ingang gezien als een toslink ood. Wat is mijn plan? Platenspeler aansluiten was het voornaamste logischerwijs. Maar daarnaast wil ik de Android tv aansluiten via RCA voor het afspelen van muziek via de Tidal app en dan in MQA kwaliteit. Dit kan niet via Bluetooth en heeft een speciale DAC nodig die MQA certified is. In dit geval de Tempotec Sonata MHD MQA welke nog binnen moet komen. Heb al en tijd de Sonata HD aan de telefoon zitten gekoppeld aan de ZSX terminator dus het merk heb ik al wel ervaring mee, top dus! Dit tesamen met een aantal HQ kabels van Ali ben ik heel benieuwd hoe dit gaat klinken op mijn Dynaudio speakers. En dat alles geinspireerd door de vele info hier op de Blog.

  1. Update.. In afwachting van de Tempotec MHD DAC heb ik de DAC even gejat die aan mijn pc zit. De Space plus Dac. Man man man…. tranen in mijn ogen. David Gilmour Live at Pompei gestreamd van Tidal op 16 bit . Wat mooi zeg.

   1. Na de eerste update en ervaring met de Doukaudio X1 gekoppeld aan mijn Space plus DAC was ik dusdanig onder de indruk dat ik redelijk ben los gegaan op Ali. Zouden bijvoorbeeld vriendelijk geprijsde high end kabels ook waar zijn voor het geld?
    Wat bleek dat een wereld van verschil!

    Dus wat was het doel?
    HiFi streaming vanaf de Smart tv voor een zacht prijsje.

    De setup.

    Software
    Tidal MQA Master abonnement op Android tv.

    USB Isolator
    Haalt USB groundloop noise weg.
    Hoorde ik die brom? Nee maar zou wel altijd aanwezig zijn. En tja 8.50 euro met goede recensies….

    USB DAC
    Tempotec Sonata MHD MQA

    3.5 mm jack RCA Kabel van de DAC naar de Doukaudio
    https://www.aliexpress.com/item/32818702840.html

    Buizenversterker Doukaudio X1
    Vooralsnog met de standaard buizen en de eigen voeding maar heb 2x GE JAN 5654W onderweg van Riverstone Audio.

    Speakerkabels
    16 core OFC  Speakerkabels

    Eigen speakers
    Dynaudio Audience 42

    Totalen kosten (incl kortingen) 275 euro ex Tidal abonnement

    Daarnaast heb ik deze rca kabels nog aangeschaft voor switchen naar de cd speler:
    https://s.click.aliexpress.com/e/_9hlbTS

    Switchen kan met bijvoorbeekd deze analoge Audio switch.

    Hierdoor kan ik toch meerdere apparaten aansluiten.
    En natuurlijk de million dollar question….
    Ik dacht dat dit zou zijn: Hoe klinkt het?
    Maar het bleek te zijn, Werkt het?
    Het leek heoretisch een goed plan maar de werkelijkheid is anders. Veel apps op de Android tv zijn niet blij met een USB DAC. Netflix en andere streaming apps geven een foutmelding of geven geen geluid. En het telkens loskoppelen van de DAC als ik iets anders wil doen dan Tidal gebruiken op de noem ik geen gebruiksgemak. 
    Ook moet je voor het gebruikmaken van de MQA stap bij Tidal meer nodig hebben dan een abonnement en deze DAC. Je moet namelijk een HiBy licentie kopen a 9.99 euro Kleine hobbel lijkt dit maar dit betekent dat je ook de Hiby app op de tv moet zetten in de landscape modus (nog een app voor nodig). En die staat natuurlijk niet in de store voor Android tv dus dan heb je ook de sideloader app nodig.  Het kost allemaal dus best wat moeite. To be continued….

    1. Maar goed, hoe klinkt het dan als het eindelijk werkt?
     De grootste openbaring was het vervangen van de gewone rca kabels en de speaker kabels voor bovengenoemde. Dit maakte dat alles veel gedetailleerder werd. Wow, top aankoop al zeg ik het zelf. En ook de USB isolator ben ik erg tevreden over. Hoor ik nu geen brom meer? Nee maar die hoorde ik ervoor ook niet. Heb ik het idee dat het geluid veel gedetailleerder is. Jazeker, maar dan wel met een verbaasde blik.

     Maar voordat ik echt uren kon maken met de DAC was ik klaar met de lastigheid van deze setup en dan vooral de Android tv. Hoe nu verder?  Inmiddels verkocht aan het streaming idee. Na een beetje googlen en in de diepte van Hifi streamers gedoken was daar het antwoord. Roon! Ik had al een Nas vol met  muziek en een Tidal account. Roon is kennelijk de software in Hifi land. En oh boy… wat een plezier toen ik het draaiende had. Het idee wat ik al heel lang wilde maar telkens teleurstelling bij een poging tot een nieuw software programna.  En dan snap je ook wat ze bedoelen met dat Roon niet alleen software is maar een complete streaming oplossing.  Dus daar gaan we, i want to be Rooned!
     TV als bron vervangen door een Raspberry Pi die ik nog had liggen en ingesteld als Roon endpoint. Van hieruit het bekende treintje tot aan de speakers. 

     En?
     Het gebruiksgemak is ongekend. Alles wat in het netwerk zit is ineens een afspeellocatie geworden.  En het geluid, hoe klinkt het? Ik merk dat ik overal onder de indruk van ben (kabels,  USB Isolator, Doukaudio X1). En de DAC. Gemengde gevoelens. Rustige stukken ben ik erg onder de indruk al merk ik wel de limieten van zijn kunnen. Deze is toch echt bedoeld voor een mobiele oplossing. Drukke stukken zoals Shit town van Live kost meer moeite. Ook is deze qua geluid mij iets te neutraal / analytisch. Ik neig meer naar een iets warmer beeld vandaar ook de buizenversterker.  Merk wel dat deze DAC kennelijk even wat meters moet maken om wakker te worden. Het begon met een neutraal geluid met veel onrust in de hogere regionen. Ik was in het begin constant geneigd terug te willen gaan naar de Space Plus. Maar dat is wel beter geworden. Ik heb op beide DACs Christy Moore live met het nr Natives getest. Een nr waarvan ik weet hoe die op een serieuze High end set klinkt (Accuphase set met Kef Reference 4 speakers). Ik moet zeggen dat voor het geld (nu wel met een extra 12.50 euro pm voor Roon erbij) ik voor nu echt tevreden ben. Maar ook merk ik dat de deur steeds verder open staat naar serieuzere oplossingen want het geluid wat achter die deur te vinden is ongekend mooi. En ik ken mezelf, ik blijf loeren….

     1. We zijn een week verder en eerste nieuwe stap is toch weer gezet vanwege de honger naar mooier. De tempotec Dac gaat vervangen worden door een bestelde SMSL SU-8s. In afwachting van het binnenkomen van deze geniet ik inmiddels van de nieuwe buizen voor de X1, die hebben het geluid veel goed gedaan.

      1. Koste wat moeite maar de SMSL SU-8s DAC is aangesloten. Internet staat vol met informatie over DACs en Hi Fi apparatuur maar nergens kwam ik tegen dat je niet elke DAC zomaar aan een tube versterker kan aansluiten. Kennelijk is deze niet compatibel met de Doukaudio X1 wat resulteert in krakend geluid. Iets wat de Tempotec en de Spaceplus niet hadden. Na echt elk onderdeel vervangen te hebben bleken verkeerde settings in Roon en de combi DAC Tube amp de oorzaak te zijn. Gelukkig heb ik nog een goede NAD versterker staan maar dit betekent dat systeem nu zonder Tube amp doorgaat. Geluid is trouwens geweldig maar mag iets warmer zijn. Vraag is nu alleen of ik dit probleem dus ook ga tegenkomen als ik een stap hoger wil op de Tube amp ladder.

      2. Een update op de melding van 15 Januari. De setup is iets veranderd. Zoals gezegd was het direct aansluiten van de DAC op de X1 problematisch. Mijn NAD versterker heeft een losse preamp en eindversterker welke aan de achterzijde losgekoppeld kan worden. Dus de setup is nu: Roon – Raspberry Pi Roon endpoint – SMSL SU-8S DAC – NAD C320BEE pre amp – Doukaudio X1 – Dynaudio Audience 42. De tv is met toslink gekoppeld aan de DAC en de cd speler via Coaxial. En ik ben weer even helemaal blij. Even? Ja de stap omhoog lonkt…

 13. Hallo Aart
  Ik heb een mona buizenversterker gekocht met bluetooth, via mn apple telefoon stuur ik dan spotify in de hoogste stand naar de MONA het geluid klinkt dan prima over de speakers,of oortelefoon de elektrostaten welke ook een zeer goede aankoop blijken, hoe kan ik dit naar een hoger nivo tillen? ik dacht te lezen dat er zo nogal kwaliteitsverlies is via een externe dac aansluiten?
  Alvast bedankt voor je meedenken.
  kom graag op je site staat echt veel leuke dingen op prachtig!!

 14. Reuze bedankt voor de tip van de Douk Audio P1 Dac/Pre-amp, Aartjan.

  ik heb ‘m een avondje uitgebreid getest. Met een betere 12V-adapter, met meerdere, steeds betere jack-to-rca-kabels, met een betere usb-kabel, met een handvol verschillende iem’s. En hoe beter het ‘randmateriaal’ des te beter de Douk ging spelen. Mocht weliswaar enigszins verwacht worden, maar ik was echt verrast hoe mooi die op z’n best klonk. En hij liet zich vrij goed op smaak tunen met RCA-kabels.

  Zo uit de doos na een paar uur spelen vond ik hem nog wat dof klinken, maar ook met zijn eigen accessoires verbeterde dat nog. Maar die betere 12V-adapter (van iFi-audio) met iets hogere amperage deed meteen wonderen. En voor zijn prijs is deze Douk een mirakels apparaat.

  Wat mensen -denk ik- (te) vaak vergeten, is dat je een buizenversterker voorzichtig moet behandelen: buizen even laten opwarmen na aanzetten, volume niet overdrijven. Het is geen partyapparaat

  Vraagje: weet jij nog een goed webadres voor eventueel te vervangen audiobuizen?

  Verder lees ik je blog met veel plezier, om meerdere redenen maar vooral omdat je over uiteenlopende onderwerpen erg inzichtelijk schrijft. Leuk!

   1. Heb inmiddels ook -qua prijs-kwaliteitverhouding- gunstige ervaringen met een daarbij aangesloten eindversterker Sabaj A10a. Vooral de extra aansluiting voor een subwoofer pakt prima uit. Al heb ik wel twijfel of deze versterker echt de opgegeven vermogens genereert.

    Maar hij lijkt een stabielere partner bij de Douk P1 dan sommige andere eindversterkers uit het Chinese land. Grappig is dat hij ijskoud blijft onder het voortbrengen van flinke vermogens maar dat zal wel de Class D zijn die dat doet. Leuke hobby allemaal!

   2. Even een update na een maandje luisteren: wat een prachtige apparaat die Douk Audio P1! Je leest er soms ook zeer negatieve reviews over en de kwaliteitscontroles vanuit de producent of tussenhandel zullen misschien niet altijd optimaal zijn, maar ik ervaar een echt bijzonder goede prijs-kwaliteitsverhouding. En ik schrijf dit stukje even om erop te wijzen dat de gebruiker dit zelf kan bevorderen via de volgende aandachtspunten:
    1. zorg dat het volume altijd op nul staat als je hem aanzet, zodat jij én het apparaat nooit plotseling desastreuze volumes voor de kiezen krijgen;
    2. als je de Douk aanzet, laat hem dan even rustig warm worden; niet alleen voor het behoud maar buizen hebben ook vaak een half uur nodig om een goede bedrijfstemperatuur te krijgen en dat kun je ook echt heel duidelijk horen;
    3. gebruik geen (plotseling) excessieve volumes; kijk of de bron eventueel iets meer kan bijdragen aan het volume dat je zoekt;
    4. (verder) elk gooi-en-smijtwerk vermijden zoals je dat met andere apparaten soms wel kunt doen

    Kortom behandel hem zoals je zelf behandeld wilt worden (-; (masochisten uitgesloten)

   3. Zijn deze dan ook kwalitatief beter dan de standaard versies? Ik las ergens dat GE JAN 5654w hele goeie recensies kregen maar weet niet of ik die zomaar erin kan doen? Moet ik ergens nog op letten bij vervanging behalve zelfde type?

    1. Heb die vervangende buizen zelf wel al in voorraad maar de standaard meekomende buizen nog niet vervangen. Ben voorlopig nog even heel tevreden met hoe de Douk zo uit de doos klinkt. Verder uitproberen is voor mij iets voor de kerstvakantie.

    1. Dank je wel Jos. Niet goedkoop inderdaad maar zeker het overwegen waard. Niet alleen voor de hierboven genoemde reden maar ook omdat ik standaard mijn twijfels heb bij stroomaansluitingen van direct uit China gekochte apparatuur. Het is mij onduidelijk of deze wel of niet een CE keurmerk hebben voor de EU. Ter info, het Chinese keurmerk is ook een CE logo dus ik weet niet hoe het verschil te zien.

  1. Ook superblij met de Douk. Tot nu toe heb ik deze gebruikt om mijn iphone via bluetooth op mijn hifi set aan te sluiten. Ik wil nu graag een stap verder gaan en mijn iphone aansluiten via de pc-usb ingang. Ik ben benieuwd naar de ideale manier (tbv hires audio) om de iphone lightning aan te sluiten op de pc-usb van Douk. Ik hoor graag tips.

    1. Dankjewel Aartjan voor de snelle reactie. De blogs die je aanraadt, heb ik gelezen. Het gaat mij nu specifiek om een advies op de optimale kabel(s) van iphone lightning naar de pc-usb ingang van de buizenversterker (Nouk) die je hebt aangeraden.

      1. De kabel heb ik uitgeprobeerd en het werkt. Het geluid werd er hoorbaar beter van. Wat mij betreft een aanrader.

 15. Leuk ding die buizenversterker van Douk audio.
  Avondje mee gedraaid maar toen ik hem voluit zette hield ie het geen vijf minuten vol.
  Hij is de volgende dag retour gegaan naar Amazon.
  Wel jammer want het geluid was echt prachtig.

 16. Ook zo`n mooi dingetje gekocht bij Ali expres (via Nobsound Official Store)
  Nu zit er bij aankomst een flinke brom in de output. Netjes gemeld maar de heren of dames bij NobSound geven geen gehoor. Beetje jammer. rare is koptelefoon uitgang werkt perfect

  1. Klinkt als aarde. Is alles wel goed geaard? Stekker omdraaien? Ander stopcontact, andere stekkerdoos… kan het soms oplossesn.

 17. Beste Aartjan,

  dan nu nog maar een vraagje, buizenversterker voor een koptelefoon in combi met computer enkel alleen om het geluid naar een hoog niveau te tillen.

  Tips?

  Groetjes Jacques

 18. Mooi artikel weer Aartjan. Vraagje: ik zoek een geïntegreerde buizen versterker met zowel phono ingang, aux (,voor bijv. CD speler, luidsprekers en BT antenne. Heb je een tip. Wil graag goed geluid in compact formaat.

  Paasgroet, Gerard

 19. Hallo allen ik heb een vraagje. Ik heb een Harman kardon speakerset met tulp in en Een tv met 3.5 Jack of audio optical uit. Ik wilde de douk buis versterker graag gebruiken omdat ik dan via Bluetooth mijn telefoon kan gebruiken. Hoe kan ik het best de audio regelen. Want alles wat ik zie met optical uit heeft al een vrijstaande dac wat voor mijn gevoel het hele idee van een buisversterker een beetje teniet doet.

  1. Tja, ik weet niet of er een optical naar USB converter is. Dat zou het oplossen. Andersom is makkelijk: dat is elke USB-DAC met optical out. Maar als je Bluetooth gebruikt maakt dat eigenlijk niet uit. Dan werkt het meteen, en goed ook.

 20. Geinspireerd door dit artikel ben ik de laatste weken gaan snufflen op het internet, veel reviews gezien en gelezen. Deze DOUK wordt met name op Amazon zeer gewaardeerd, maar niet als beste buizenversterker in die prijsklasse genoemd als je HiFi reviews gaat lezen. In vergelijk noemt men vaker de FOSI of de LOXJIE als de superieure apparaten. De meningen zijn vaak wat verdeeld aangezien smaak van geluid kennelijk ook een factor is. Dat brengt me op iets wat bijna overal wordt genoemd: al deze goedkope versterkers worden met matige buizen geleverd. Het advies is dan om de buizen direct te vervangen voor iets betere buizen (kost paar tientjes) schijnt het geluid direct naar een hoger niveau te brengen. Zelf twijfel ik op dit moment nog tussen de 2 genoemde buizenversterkertjes. De FOSI heeft het voordeel dat hij ook gelijk boxen kan aansturen. De LOXJIE kan alleen actieve speakers of de hoofdtelefoon aansturen.

   1. Nee, dit is voor een setje bij mijn desktop. Zelfbouw speakers, met subje
    Die tpa heb ik er al in zitten, ik wilde eigenlijk iets met buizen

 21. Dank je voor je mooie review, Aart-Jan!
  Is de stroomtoevoer naar de Bluetooth altijd aan, of kan deze ook uit? M.a.w. kan het signaal (ontvangend/verzendend) ook uit? De verkoper gaf ontwijkende antwoorden (weet het dus niet).

   1. Dank je Aart-Jan! Ik vrees dat ik hem open zal moeten maken om te kijken of de stroom er echt “af” is als hij uitstaat… In het verleden maakten de buren steeds verbinding via Bluetooth met onze versterker, zonder dat ze het wisten. (Ook al stond hij zogezegd uit). Vandaar dat ik het wilde checken.

 22. Hoi Aartjan,

  Bedankt voor je mooie review.

  Maar zit te twijfelen tussen KGUSS DAC-K3 of deze buizen versterker. Voor het luisteren van Spotify op mijn versterker. Welke zou jij kiezen?

 23. Je bent een mooie AartJan met dit soort reviews.
  Ik wist niet dat ik hem nodig had maar hij is nu onderweg vanuit China….. HaHaHa :)
  Zoals je begrijpt is deze site helemaal niet goed voor me (Ali ook niet trouwens) maar wel ontzettend leuk!

  Ben nu nog op zoek naar goede boxen maar kon op Ali niet echt iets vinden.
  Suggesties…..?

  Grs …

   1. Dat is ook mijn ervaring met marktplaats. Hele goede boxen gaan soms voor belachelijke prijzen weg. Ik ben zelf heel enthousiast over het merk celestion, ik heb de nr 5 voor de woonkamer en de nr 3 voor de werkkamer, allebei geweldig en allebei aangestuurd door een ali versterktertje met bluetooth en de chip dpa3116 erin, voor geen geld en klinkt geweldig. De celestion 3 heb ik voor 40 euro op marktplaats gekocht. Maar er is nog veel meer moois te koop op marktplaats.
    De buizenversterker komt ook mijn kant uit, ben benieuwd.

    1. B&W, Dali, Infinity, Magnepan, Pied Piper, Martin Logan, Genelec, Tannoy, Dynaudio, Klipsch, JBL, Celestion, KEF, Wharfedale

     1. Dank je wel Aart jan! Wel leuk om te zien dat mijn Dynaudio er ook tussen staat. Ben me nu sinds een paar weken wat beter aan het verdiepen in mijn eigen stereo met speakers en kwam er daarmee pas achter dat mijn speakers bananen aansluitingen hadden. Ik heb al die tijd de kabel gewoon los er aan gekoppeld. Ik heb nog veel te leren dus….. Dank voor alle info.

 24. Hallo Aart Jan, ik ben niet erg bekend met deze materie maar begrijp ik het goed dat een buizen voorversterker een goede aanvulling kan zijn op mijn Marantz Pm6006 versterker?

   1. Dank je wel Aart Jan. Ik heb de versterker inmiddels al in huis. Heb je nog tips om de versterker stofvrij te houden? Ik verwacht wel dat deze veel stof aan gaat trekken 🤔. Of is dat geen probleem?

 25. Ik gebruik deze voorversterker in combinatie met Reisong Boyuu A10 EL34 Buizenversterker (van oom Ali). Zoek deze maar eens op YouTube (review van Steve Guttenberg). Ik heb geen Klipsch maar Mission speakers. Iets minder gevoelig dan de Klipsch, maar het klinkt fantastisch.

 26. Beide units doen het zo te zien met 12V gelijkspanning? Al zie ik dat de eindtrap 12-24V is..
  Dan zou iets dergelijks waarschijnlijk toe te passen zijn in een zgn ‘busker amp’? Een mobiele versterker die je als straatmuzikant gebruikt.

   1. Cool.. Mocht ik ooit daadwerkelijk aan zo’n project beginnen, heb ik weer 2 bouwstenen te pakken :-)
    Ben alleen nog geen 12V mixer tegen gekomen, zou handig zijn.

 27. Wat ik hier mis is toch echt bijna het belangrijkste, de voeding voor het geheel. Vaak is het een simpele netvoeding. Zet er is een echte voeding achter met meer vermogen, zo’n ding met ringkerntrafo, geloof me, dan beleef je nog veel meer.
  Kijk is naar high end, alles draait om de voeding.

 28. ik ga het gewoon uitproberen, en ik zie wel of ik een beter geluid krijg. Zo niet, dan gebruik ik hem alleen als koptelefoonversterker.

 29. Beste Aart gave review en ben in het bos met buizen in het oerwoud verdwaalt. Ik heb nu mijn platenspeler op een actief luidspeaker setje aangesloten met een classe D versterker ingebouwd.

  Maar wat ik zou willen is een buizen voorversterker met ground(platenspeler) en een eventuele buizen eindversterker en dan passieve speakers voor een net zo een leuk prijsje als jouw uitzoekwerk ;-)

  Keep up the good work

   1. Beste Aart,

    Ik wil ook een klein setje met een phono buizenvoorversterker en waarschijnlijk een losse eindversterker. Ik zou alleen graag via de telefoon via de voorversterker (met bluetooth) het signaal door willen sturen naar de eindversterker, maar ook vanaf de platenspeler via de buizenvoorversterker naar een draadloze headset willen.

    Ken jij voorbeelden met zo’n optie? of kan ik dit met één extra kastje eenvoudig combineren?

    Groeten, Jurre

 30. Ik stam zelf uit het buizentijdperk, ook zelfbouw en zo, en snap dat gedoe over ‘warm’ geluid bij buizen amps eigenlijk niet. Dat gitaristen van buizen houden heeft te maken met vervorming die ze er gratis bij krijgen maar voor audiofiele toepassingen kijk je naar dynamisch bereik en frequentie karakteristiek. En dan zijn buizen vind ik toch een beetje een gimmick. Soms indertijd nog belachelijk duur ook (Quad!). En buizen zaten altijd goed opgeborgen in een kast met de voorversterker buizen liefst ook nog in een metalen afscherming. Als ik nu deze voorversterker zie denk ik ‘laat er maar niks op vallen’ ;-) En een klasse D eindversterker is toch ook niet echt het summum qua geluidskwaliteit. Maar verder natuurlijk waanzinnig wat je tegenwoordig voor bijna niks kan krijgen aan audiospul.

  1. Dat was een beetje wat ik dacht, Henk. Klassiek zoeken we in hifi juist zo min mogelijk vervorming. Maar sinds we een jaar of dertig geleden vrijwel absoluut transparant geluid hebben bereikt en dat inmiddels voor een schijntje beschikbaar is, lijkt er nu juist weer een tendens gaande naar steeds meer kleuring van het geluid.
   Geef mij nog steeds maar een mooie transparante audioset, ook al kost ie de helft van een vergelijkbare draaitafel met buizenversterker. :P

  2. Inderdaad als je uit het buizentijdperk stamt, dat doe ik ook, dan ben je geneigd te denken dat je een klasse D moet vermijden.
   Maar het is 2021 en er is een hoop veranderd. Ik zou daar echt nog eens wat info over opzoeken, ik was in elk geval verbaasd.

   1. Nee hoor, ik heb niets tegen klasse D versterkers. Kunnen geweldig klinken en kosten niks. En het is allemaal relatief. Harmonische vervorming (buizen!) == warm geluid. Niet-harmonische vervorming (kan met alles maar vooral ook weer met overstuurde buizen) == ‘dat typische gitaargeluid’. Ik begreep pas heel laat waarom bands de PA pickup vaak doen met een mic voor de monitorspeaker en niet gewoon de line-uitgang pakken (als die er al is). Vervorming!

 31. Ha Aart, dank weer voor deze tip. Ik heb zelf eens blootooth versterkertje gekocht met de TPA3116 chip (voor 20 euro!) en aangesloten op mijn celestion 5 boxen. Ik vind het een waanzinnig geluid waardoor ik mijn wifi boxen systeem onmiddellijk de deur uit gedaan heb. Als ik jou begrijp gaat deze voorversterker dat geluid nog eens mooier maken, Ik vraag me dan af hoe dat precies werkt. In beide zit een goede dac en ik zou denken dat dan de dac van de eindversterker doorslaggevend is voor het geluid. Maar dat is dus niet zo? .

  1. Alle onderdelen tellen mee, maar een DAC is wel erg belangrijk. Met een koptelefoon sla je de eindversterker ook helemaal over. De buizen zijn voornamelijk in de voorversterker belangrijk, en dat hoor je dus op de koptelefoon perfect. Dan hoor ik ook duidelijk dat dit buizenbakje beter klinkt dan allerlei top DAC’s van ver over de 100,- euro.

   1. Dank. Voor de koptelefoon kan ik het me goed voorstellen omdat je die rechtstreeks aansluit op de voorversterker. Maar ga ik ook beter geluid door mijn boxen krijgen?

    1. Dat denk ik wel. Maar mogelijk is het dan toch beter om ook die losse eindtrap te gebruiken. In plaats van het hele signaal nog eens helemaal door een tweede versterker te laten lopen, die je dan alleen als eindtrap gebruikt.

      1. Hai, ik moet ff inbreken. Maar die link die je plaatst naar die platenspeler, dat is precies het type waarvoor TechMoan waarschuwd op YouTube.13 in een dozijn allemaal met hetzelfde “loopwerk”. Nou ben ik geen uberaudiofiel maar dit viel me gelijk op. Of heb ik het mis?

Geef een reactie