Mini PC voor 150 euro: Chuwi LarkBox review

chuwi mini pc review

– Update: 2 januari 2024 –

Je PC heb je altijd mee: die zit gewoon in je jaszak. De Chuwi LarkBox is zo’n mini  PC. De kleinste Windows PC ter wereld. Ik kocht ‘m in vooruitbestelling, en hij is nu ook te koop op AliExpress. En inmiddels ook gewoon op BOL.com, supersnel bezorgd, voor €209,-. Hier de hands on review.

Veel kleiner en lichter dan een laptop. Zo klein en licht als een ingedrukte tennisbal. Er hoeft alleen een tv of monitor bij, met HDMI. Nou, die staat overal wel. Keyboardje erbij (topdingetje trouwens – zie de review), plus een muis. Klaar!

Maar het moet natuurlijk wel snel genoeg zijn. Het is uiteraard geen gaming monster of 3D work station. Dat is okee – dat kan een goedkope laptop ook niet. Als je er maar mee kan Photoshoppen, internetten, mailen, Spotifyen, Netflixen, Word, Excel en Powerpunten – het liefst nog allemaal tegelijk ook. En dat kan!

UPDATE: nu in 2024 kan je ook deze snellere GK3V Mini-PC doen, met meer mogelijkheden. Of deze FIREBAT AK7.

Hands on test / review

Ik heb de upgrade erbij besteld (240GB SSD voor 35,-) en dat is zeer aan te raden. Een browser met 10 vensters open (Firefox), een mailprogramma (Outlook), Word en Excel open, MS Teams aan, Spotify aan, en een Youtube filmpje in 1080 HD: dat kan allemaal tegelijk, en dat gaat prima. Ook al slaat de ventilator bij het minste geringste al aan. Die maakt een heel bescheiden geluid (19dB; dat is heeeel zacht), dus dat is okee. UPDATE: de hele PC past achter de monitor, in de hoes, en daarmee demp je het geluid nog eens extra. Zie de plaatjes onderaan.

4K video afspelen kan elke telefoon tegenwoordig, dus dat was bij deze Mini-PC ook geen probleem. Zelfs met 60Hz. En er zit ook al Windows 10 op (voorgeïnstalleerd).

Mijn Photoshop-test was een fotomontage van twee high res 4K jpg’s, met een stuk of tien maskers en aanpassingslagen en een paar tekst-layers met effecten. Zie hieronder. Ging allemaal zonder enig probleem. Met ook nog een browser open, met 5 vensters. En MS Teams stond ook nog aan. Op veel goedkope PC’s kan ik Photoshop niet eens opstarten.

Dat kleine ding daar rechtsonder: dat is ‘m

Een enorm 2GB PSD file met honderd layers hoeft natuurlijk niet, op zo’n licht systeem. Maar je komt een heel eind, en je kan zelfs tegelijkertijd iets simpels in Indesign doen. AV editen heb ik nog niet getest, maar dat is vaak minder zwaar dan Photoshoppen. Zolang het niet al te ingewikkeld is, en je niet heel veel moet renderen. Renderen zal niet supersnel gaan. Geen probleem. Voorlopig heeft hij alle tests glansrijk doorstaan. Ik heb geen benchmark tests gedaan – ik weet niet eens hoe dat moet. Zo’n praktijktest is voor mij veel belangrijker.

Het is Windows 10, dus voor iedereen die dat gewend is, is het allemaal heel gewoon en vertrouwd. Zelf ben ik van de Mac, maar het lijkt steeds meer op elkaar.

Die oude Samsung tv vind ik niks, dus ik kocht er zo’n 13 inch 2K portable monitor bij, voor 75,-. En dit Bluetooth toetsenbord voor een tientje. Er is ook zo’n opvouwbaar toetsenbord met touchpad.

Specs

  • 130 gram, 6cm breed en diep, 4 cm hoog
  • Micro SD-kaartlezer (max 1Tb)
  • 128 GB eMMC (upraden naar 240GB SSD € 35,- is sterk aan te raden)
  • USB-C (die is voor de voeding)
  • 2x USB 3.0
  • HDMI full size
  • 6GB DDR4 RAM
  • Bluetooth 5 + WiFi (2.4 + 5G)
  • Intel Celeron J4115, Four core, 1.50GHz – 2.50GHz
  • Zuinig in stroomverbruik, rond 10W
  • GPU: Intel® UHD Graphics 600, 750MHz. 4K @ 60Hz
  • 3,5mm minijack stereo uit + mic in

Okee, verkocht!

That’s all I need. Die 6GB RAM is weinig, maar Windows 10 kan de snelle 240GB SSD als virtual memory gebruiken, als swap-disk. In Photoshop kun je dat nog verder instellen. Prima dus (maar neem dan dus wel de upgrade naar 240GB SSD).

Ethernet kan via een adapter, en snel internet kan ook gewoon met WiFi (2.4 + 5G).

Voor de prijs van een USB-hubje met bijbehorende kabeltjes op je Mac heb je hier je hele PC. Je kan ‘m ook als stand alone media player gebruiken. Die 128GB eMMC is natuurlijk weinig, maar een upgrade naar 250GB SSD kost ook maar € 35,-. Of hang er een externe 2Tb schijf aan. Of een USB-stick. Of een Micro SD: die steekt niet eens uit. Zie de blog over accessoires.

Hij is dus ook te koop op AliExpress. Daar kost hij € 195,-. Daar kan het ook vanuit Spanje, dus dan is het er snel, en zonder gedoe met import en zo. En inmiddels staat hij ook gewoon op BOL.com, snel bezorgd, hier voor €209,-.

Staat er geen tv, beamer of monitor? Dan neem je er een portable 15 inch monitor bij, voor 100 euro, met 1080 HD. Of een duurdere met 4K voor 175,-. Of meteen een 4K touch screen.

Een camera en microfoon zit al op je telefoon. O, je mist een touchpad? Die kan je er ook los bijkopen. Speakers? Die zitten al op je tv, of je pakt je Bluetooth speakertje. Of een top-headset, zoals de KZ Terminator.

Chuwi LarkBox review mini PC  Chuwi LarkBox review mini PC

chuwi larkbox mini pc review test
Superlicht en superklein inderdaad. Zo klein als de voeding van je laptop.
mini pc test review chuwi lakrbox windows
Aan deze kant: USB-C voor de stroom, full size HDMI en 2x USB 3.0
SD kaart kan er ook in, en 3,5 mm minijack
SD kaart en 3,5 mm audio (voor koptelefoon + microfoon of line out)
chuwi larkbox mini pc windows review test
Even een oud keyboardje, en een muis van 2 euro. Oude tv met HDMI. Het werkt allemaal!
Je kreeg er een 4 x USB oplader met Fast Charge bij
Photoshop test: 2 layers van 4K, een stuk of 10 maskers en aanpassingslagen, en twee tekstlagen met effecten.

OPMERKINGEN:

  • Ze beloofden er een mini keyboard bij, maar via een enquete werd dat helaas een vrij nutteloze USB-lader. Maar een Bluetooth keyboard van een tientje is ook eigenlijk veel beter dan dat mini-ding, dus alla.
  • Omdat de voeding via USB-C gaat is er dus nooit USB-C vrij. Da’s wel jammer. En ook wel een beetje suf. Je kan er dus geen enkel USB-C apparaat op aansluiten. (Of via een USB naar USB-C verloop).
  • Je kan ‘m niet met een andere USB-C oplader van stroom voorzien. Geen enkele oplader of kabel doet het. Je moet de oplader dus niet kwijtraken…
  • Er zit een VESA-mount bij, dus je kan ‘m achterop een monitor schroeven. Ideaal.
  • De audio-uitgang is gewoon de standaard 3,5mm minijack. Elke headset met microfoon werkt er ook op.
  • Het kan inderdaad in je binnenzak, maar de oplader moet ook nog mee. Die is overigens ook heel compact en lichtgewicht, nog kleiner dan de PC zelf.
mini keyboard blueooth draagbaar draadloos
Ik heb er nog zo’n draagbaar draadloos keyboard bijgekocht van een tientje. De grootste, 10 inch. Topdingetje! Super lichtgewicht, plat, dun en goed. Bevalt heel goed. Druk Fn WIN voor Windows.

Zie ook de review van het draadloos toetsenbord hierboven.

portable monitor goedkoop
En een portable 13 inch 2K monitor voor 70,-. Zie hieronder in gebruik:
De mini-PC zit hier achter de monitor, in de opklapbare hoes. Zo demp je ook het geluid van de fan en hoor je er bijna niks meer van
Of deze 16 inch grote 4K portable monitor voor 175,-.

 

Een supergoedkoop alternatief is een Android TV Box (30,-). Zonder Windows, en zonder echte software. Maar wel met mail en internet, en met apps uit de Google Play Store (Photoshop / Word / Excel / Spotify / Netflix enzovoorts). Wordt een nieuwe blog hier denk ik.

En een veel sneller en krachtiger, maar ook een stuk groter alternatief is voor 399,- deze Chuwi CoreBox. Nog steeds een mini-computer: VIJF keer zo klein als een normale desktop. Met Intel Core i7, 8 GB RAM en 256 GB SSD (uitbreidbaar), Intel Iris 540 Graphic voor 4K @ 60Hz. Hier op BOL.com voor 399,-.

Chuwi CoreBox review
De Chuwi CoreBox is een stuk groter en krachtiger, maar nog steeds een mini-desktop

Deze blog is niet gesponsord hoor! Ik heb ‘m gewoon zelf gekocht.

30 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Heb sinds kort de Larkbox Pro (8GB RAM, en een ietsie pietsie snellere CPU).

    Heb alleen geen vesa mount. Maar hier gebruik ik Nvidia Shadowplay op de game PC die op zolder staat. De Larkbox is gekoppeld aan een 2K scherm en middels Moonlight stuur ik vanaf de Larkbox een WOL commando aan de game PC. Minuutje later kan ik full screen gamen op de Larkbox beneden zonder FPS drops of latency verlies.

    Scheelt een grote PC in de kamer en werkt echt perfect.

  2. Hoe ga ik voor die upgrade naar SSD? Kan er bij bijv. BOL niet voor kiezen namelijk. En vervolgens zelf in de pc installeren? (Dit is voor mij onbekend terrein!!)

    1. Dit zou ik meteen bij het bestellen doen, het kan niet achteraf omdat dit een ander type SSD betreft, dacht ik tenminste

  3. Dank voor de review en mooi om te lezen dat de Larkbox zo goed functioneert.
    Helaas heb ik die van mij niet aan de praat gekregen. Krijg alleen maar een blauw led-je te zien. CHUWI service en ook via Indiegogo geven geen response op vragen en verzoek om RMA oor terugzenden.

    Heb jij nog tips om de Larkbox te laten booten?

        1. Ik heb het geprobeerd, maar is helaas niet de oplossing. Dus dan maar retour zenden zodra ik de RMA krijg. Toch bedankt voor de tip!

          1. Inmiddels maanden en tientallen emails verder….uiteindelijk kon ik mijn LarkBox ter reparatie opsturen naar hun Spaanse service centrum. Daar werd voortvarend gereageerd en ook super klantgericht gecommuniceerd! Nu is de LarkBox retour, geïnstalleerd en werkt super.
            Tenslotte zeer tevreden met deze aankoop. Maar: wees gewaarschuwd, CHUWI is een lastige firma om mee te communiceren. En je moet vasthoudend en geduldig zijn.

      1. De Larkbox wordt verscheept vanuit eu warehouses dus je betaalt geen btw. De mensen die ze in juni besteld hebben gaan ze als eerste geleverd krijgen. ( worden vanaf 26 augustus verstuurd). De extra ssd die je kan laten inbouwen is veel sneller dan het ingebouwde emmc geheugen.

    1. Was inderdaad onduidelijk.
      Anti-dumping is er niet op dit soort dingen.
      Bij mij kwamen er geen extra kosten bij.

  4. Klinkt interessant, dank voor de tip.
    Zit Windows 10 erbij inbegrepen of moet je daar zelf een licentie voor kopen.
    En hoe groot is het risico dat het product niet geleverd wordt en je je geld kwijt bent?

  5. Heel interessant en heel benieuwd naar je review m

    Photoshop op deze kleine pc…klinkt als met een 30pk auto de snelweg op willen….ja het kan, maar of je het ook echt wil

    En daarom..heel benieuwd naar je review!

Geef een reactie