Tinnitus genezen: met een toon-generator?

Tinnitus is een chronische piep in je oor die door je hersenen wordt gecreëerd. Het wordt als verschrikkelijk ervaren, men wordt er wanhopig van. Een mogelijke genezing is om exact dezelfde piep die je hoort langdurig bij jezelf op oordopjes af te spelen.

Ik heb maandenlang een BOSE QuietComfort Active Noise Cancelling koptelefoon opgehad, vele uren per dag. Ik merkte na verloop van tijd dat ik ’s nachts fantoomgeluiden ging horen. Een lage brom, telkens 5 a 10 seconden lang. Ik had niet in de gaten dat het een fantoomgeluid was. Een vorm van tinnitus.

Ik gebruikte de Noise Cancelling om de bus in mijn straat niet te horen: het lage geluid van optrekkende wegrijdende bussen werd perfect met antigeluid opgelost. Maar mijn hersenen hebben mogelijk de lage tonen al die tijd wel geregistreerd, en de anti-tonen ook. De geavanceerde software in de hersenen combineert de tonen en de anti-tonen en stuurt vervolgens NIKS ofwel stilte door.

Na verloop van tijd gingen mijn hersenen die anti-toon zelf creëren als ik de Bose NIET ophad. Het was voor de “software” niet meer te  begrijpen wanneer die toon er nu WEL of NIET was, omdat er geen geluid meer aan gekoppeld was. Het systeem raakte in de war. Ik vermoed dat de toon die ik hoorde het anti-geluid van de hersenen was op het “onhoorbare” anti-geluid van de Bose.

De hersenen werken als geavanceerde audio-software, met compressors, limiters, dynamische equalizers, toongeneratoren, sequencers, 3D-richtingbepalers en geavanceerde ruisonderdrukkers, zelfs met anti-geluid. Zachte geluiden in een stille omgeving klinken bijvoorbeeld net zo hard als luide geluiden in lawaai, je kan iemand verstaan in een kakofonie, je hoort geen windgeruis in de wind, je hoort het hardste geluid in je oren niet eens (je hartslag) — et cetera.

Dit geeft een mogelijke genezing voor tinnitus.

Als je met een hoofdtelefoon voortdurend een piep op je oor zet, in dezelfde frequentie en sterkte van jouw eigen piep, met behulp een toongenerator, dan gaan je hersenen op den duur misschien de exacte tegentoon creëren, die de toon opheffen.

Probeer het maar eens, een maand lang, enkele uren per dag, je hebt toch niks te verliezen… (overleg eerst met je arts, en zet het niet keihard: dat beschadigt je oren).

De toon die je hersenen uitzenden bij tinnitus heeft soms te maken met gehoorbeschadiging. De receptoren in je gehoorgang (de trilhaartjes) gaan slechter werken na beschadiging of als je ouder wordt. Bepaalde tonen kun je dan soms totaal niet meer horen. Omdat je hersenen dit wel verwachten, gaan ze deze toon nu zelf maar produceren: dat is dan die piep in je oor. Het is alsof je de stekker uit de antenne van een TV trekt: zonder signaal krijg je ruis, en juist geen stil zwart beeld.

Laat in de comments maar weten of zo’n toongenerator-therapie al bestaat, en wie er baat bij heeft gehad!

Zie ook de blog over een Gehoortest, de blog  over Audio Mastering en de blog over Noise Cancelling

BRON: https://www.trouw.nl/home/bij-oorsuizen-is-de-piep-het-signaal-van-een-schattend-brein~aa1074cf/

Nog een bron staat hier

En hier een wetenschappelijk stuk over Hearing Test op IOS

tinnitus genezen toon-generator

11 Reacties

 1. Ik heb zo’n piep, waar ik heeeel graag vanaf wil, dus ik ben erg benieuwd of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben.

 2. Volgens mij heb je te verliezen dat de piep die je nu hoort alleen maar harder wordt, of dat er piepen bij komen?

  Ik ben wel benieuwd of doktoren kunnen onderscheiden of het veroorzaakt wordt door kapotte trilhaartjes, of dat het puur uit je hersenen komt?

  Die piep heb ik al heel wat jaren, en ik hoop eigenlijk vooral dat het niet erger wordt.

  1. Volgens de nieuwste inzichten komt het inderdaad uit de hersenen, ook bij kapotte trilhaartjes. Omdat die totaal geen signaal meer doorgeven gaan de hersenen dat compenseren. Het is alsof je de stekker uit de antenne van een TV trekt: zonder signaal krijg je ruis, en geen stil zwart beeld.

   1. Interessant! Heb je de linkjes van de artikelen hierover? Bij de hoorstichting zag ik deze verklaring niet staan.

    Het is enerzijds een hoopgevend verhaal, maar het roept ook wat vragen op. Want kennelijk werkt het compenseren van je hersenen dan dus niet. Systeemfout van de mens?

    Is het dan zo dat trilharen ieder voor een bepaalde geluidshoogte verantwoordelijk zijn? Want hoe kan je anders een bepaalde piep, of soms meerdere piepen horen? Als alle trilharen alle geluiden op kunnen vangen, dan zou je denken dat dit inderdaad gecompenseerd moet kunnen worden.

    En hoe zit het met de piep die je kunstmatig hebt aangemaakt met je Bose QuietComfort? Gaat deze piep na verloop van tijd vanzelf weer weg als je niet meer luistert? Of blijft deze zitten?

    In dat geval zou de piep die ik hoor net zo goed kunstmatig gemaakt kunnen zijn als de jouwe?

     1. Zie ook https://www.hoorzaken.nl/het-oor/het-slakkenhuis/
      Er schijnen 2 soorten trilhaartjes te zijn, voor zacht en hard apart. En elk trilhaartje kan alle frequenties aan, omdat het kegelvormig is: de basis meet lage tonen, verder omhoog steeds hogere tonen. Trilhaartjes gaan niet kapot maar de verbinding naar de zenuw wel: dus de microfoon (trilhaar) en de kabel (zenuw) werken nog prima, alleen het stekkertje (synaps) doet het niet goed.

 3. Vanaf m’n veertiende (nu 53) aan twee kanten al een hele harde piep. Heb er goed mee leren leven, maar als ik een keer stilte mocht ervaren, dan zou me dat heel wat waard zijn. Ik blijf dit even volgen.

 4. De therapie die je beschrijft wordt geopperd door sommigen als hulpmiddel om tinnitus met milde klachten verder te verminderen. Zie bijvoorbeeld dit artikel: https://journals.lww.com/thehearingjournal/Fulltext/2010/11000/Customized_Sound_Therapy__CST___A_therapy_for.8.aspx

  Er bestaat ook iets als notched therapy, waarbij de betreffende frequentie er juist uit gefilterd wordt. https://www.audionotch.com/

  Het bewijs voor de werkzaamheeid van dit soort therapie is uiteraard beperkt, helaas…

Geef een reactie