EQ: Equalizer op IOS, Android, Mac en Windows

– Update: 27 feb 2021 –

Voor veel oordopjes, hoofdtelefoons en speakers heb je soms wat EQ nodig: een equalizer, ofwel toonregeling. Om de hoge tonen wat te dempen, of om er juist wat meer bas in te doen, of om heel precies het audio-karakter van een oordopje af te stellen. En sommige tracks klinken soms veel beter met een bepaalde toonregeling.

In Spotify op je telefoon zit er ook een EQ: Bibliotheek > Terug > Instellingen rechtsboven > Afspelen. Op Android is er ook nog de app Poweramp (in de Google Play Store). In iTunes zit ook een goede EQ. Op de Mac kan het ook system wide met Airfoil of met SoundBooster.

TRN V80 EQ

In Airfoil zit van alles, onder andere een goede EQ. Bij veel moderne oordopjes zoals KZ ZS10 of Yersen FEN2000 moet er vaak iets hoog af en iets mid bij. Omdat ze vaak nogal scherp zijn in de hoge tonen, en omdat tegenwoordig alles V-shaped is (veel bas en hoog, en weinig mid).

SoundBooster heeft ook een goede EQ. KZ Terminator klinkt vaak nog net iets lekkerder als je het neuzige 1K / 2K ietsje eruit haalt.

Je oren werken altijd anders, afhankelijk van het tijdstip, van je fysieke conditie en van het weer. Als je verkouden bent klinkt alles heel anders. En je hersenen ervaren geluid ook altijd anders, afhankelijk van veel factoren, en van je stemming. Daarom is een goede EQ eigenlijk heel normaal.

Moderne muziek is vaak V-shape, met te veel hoog en te veel laag. Oude muziek heeft dat soms niet. Die kan je dan modern en vet laten klinken door er hoog en laag in te pompen met een EQ. Voorbeeldje: zet bij “Run to the hills” (remaster 2015) maar eens deze V-shape EQ hieronder aan, of bij Europa van Santana, of bij We are the champions, of bij ABBA’s Dancing Queen of Waterloo of bij Chicago’s 25 or 6 to 4:

De Master is hier ook teruggedraaid, omdat alle faders te ver omhoog staan. Alle faders moeten hier eigenlijk evenveel naar beneden.

Ik gebruik ook vaak de gratis VOX player. Daar zit ook een EQ in, maar in de gratis versie alleen met presets. Voor het topmodel KZ ASX gebruik ik soms de stand “Soften” voor de momenten dat ik die oortjes iets te direct, te koel en te analytisch vindt:

In de gratis versie van VOX zit ook een EQ, maar alleen met presets.Kan je dus helaas niet zelf instellen.

Je kan oordopjes ook afstellen aan de hand van een gehoortest: zie deze blog daarover.

Op Windows kan je EQ soms direct instellen via Control Panel > Audio-settings, afhankelijk van je hardware. Het kan ook met apps, zoals Peace Equalizer. In  Windows Media Player kan het ook, maar daar zit het nogal verborgen. Hier een handleiding (met dank aan Danny van Waasdijk):

De verborgen Equalizer in Windows Media Player 12  (Windows 7)  

WMP kan je op 3 manieren gebruiken:

 1. Bibliotheek modus: Equalizer instellen niet mogelijkequalizer EQ toonregeling Windows media player
 2. Weergave modus: EQ instellen niet mogelijk
  equalizer EQ toonregeling Windows media player
  Ondanks dat er in het menu ‘Beeld’ > ‘Opties’ > een Grafische Equalizer is, start die niet op.
 3. Modus Nu afspelen: EQ instellen wel mogelijk
  Rechtermuis > Opties > Grafische Equalizer equalizer EQ toonregeling Windows media player

  equalizer EQ toonregeling Windows media player

Zie ook de blog over Audio Mastering. Daar wordt dieper ingegaan op allerlei soorten verbetering van audio, ofwel remastering. Bij EQ is het bijvoorbeeld belangrijk om het verschil in Volume ongedaan te maken. Iets wat harder klinkt, lijkt op het eerste gehoor namelijk altijd beter te klinken, maar in werkelijkheid is dat niet altijd zo.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie