OKCSC ZX1 Open over ear koptelefoon review

OKCSC ZX1 review

– Update: 14 maart 2023 –

De beste koptelefoon is een “open over ear”. Die zit niet OP je oren, maar erover. De open achterkant zorgt voor een ongekend ruimtelijk geluid. Dat kan niet bij gesloten koptelefoons. De Philips Fidelio X1 is bijvoorbeeld zo’n high end open over ear koptelefoon. Of de Sennheiser HD650. Met werkelijk schitterend en open geluid. Maar allebei wel peperduuur. Is deze goedkope “open over ear” koptelefoon misschien bijna net zo goed? Hier mijn OKCSC ZX1 review.

Deze OKCSC ZX1 kost maar €65,- (hier op AliExpress). Open, over ear, met grote 57mm drivers. En superlicht van gewicht. En van echt hout. En ook nog ’s met goede reviews. Maar wat vind AARTJAN ervan? ;)

Ik vind ‘m om te beginnen prachtig om te zien. Met dat hout, en dat leuke motief op die ultradunne hoofdband. Het nadeel van die Philips en Sennheiser was dat ze  onnodig zwaar waren. Beide met nogal zweterig velours, en dat verdraag ik niet al te lang, op mijn gevoelige hoofdje. Een Bose of een Anker Q30 hebben protein leather memory foam pads. Die kan ik oneindig veel langer op houden.

Deze OKCSC ZX1 is superlicht, zonder zweterig velours, gewoon met simpel schuim. Maar helaas dus zonder die protein leather memory foam pads. Dat was toch beter geweest.

(En wat een moeilijke naam weer, dat OKCSC… als je de merknaam niet kan uitspreken, kan het toch nooit een succes worden?)

Er zit een uitstekende kabel bij, met 3,5 mm minijack. Maar die zit wel vast. Ik vind eigenlijk dat een kabel afneembaar moet zijn. De kabel of de stekker kan kapot, en dan kan je dat makkelijk wisselen. Boven dien kan je er dan ook zo’n handige kabel met microfoon op doen.

OKCSC ZX1 review

Het meest bizarre van deze OKCSC ZX1 is dat hij zo ENORM GROOT is. Ik heb een klein mini-hoofd, dat weet ik. Maar dit slaat alles. Deze is gemaakt voor een Ork. Voor een Gorilla. Voor een Neanderthaler – No offence! –

Absurd gewoon…

Ik moest ‘m bijbuigen en inkorten, met een gat en een paar tiewraps, zo dus:

OKCSC ZX1 review

Nu past-ie wel, op mijn ieniemini-hoofd. Gelukkig.

Het nadeel van open over ears is dat hij niks dempt, en dat anderen jouw koptelefoon ook vrij hard horen. Maar soms weegt dat toch op tegen die ultieme geluidskwaliteit:

OKCSC ZX1 review: de geluidskwaliteit

De unieke geluidskwaliteit is de reden om zo’n ding te kopen. Eindelijk eens zo’n heerlijk ruimtelijke, glasheldere en natuurlijke geluidsbeleving. Wat je altijd mist op Bluetooth ANC koptelefoons – hoe goed die ook zijn. En wat zelfs de allerbeste in ears ook niet hebben.

Je moet er natuurlijk wel een top-DAC bij gebruiken, maar die heb je waarschijnlijk wel.

En inderdaad: het geluid is extreem ruimtelijk, open, glashelder en natuurlijk. Maar toch komt het niet in buurt van de Philips of de Sennheiser. Sterker nog: ik zou de veel goedkopere Superlux HD681 prefereren.  Die is ook open over ear, met een uitstekende geluidskwaliteit – maar dan veel goedkoper. Of deze goedkope versie van de Philips.

Op mijn Android POCO X3 kan ik de OKCSC ZX1 wel nog verder opkrikken met de Geluidseffecten. Standje “Jeugdeditie” werkt verrassend goed op deze koptelefoon. Heel mooi hoor!

Maar ja, zo’n DSP is wel een lapmiddel…

Einde review dus.

Deze OKCSC ZX1 review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, zodat je makkelijk kan bestellen en de blog in leven blijft. Met binnenkort hier nog meer eerlijke reviews, van veelbelovende voordelige spulletjes.
DANK U DANK U, LOVE U ALL & C U NEXT TIME!

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Tip, om ook eens een echte goed Planar (i.p.v. dynamisch) hoofdtelefoon te proberen.
    De Monoprice monolith M1060C, erg goed voor het geld (momenteel 229 euro op Amazon.nl).

  2. Wat een aanstekelijk verhaal. Zou m toch bijna kopen uit nieuwsgierigheid naar het geluid. Maar als ik al een B&O H9i heb is het eigenlijk van de gekke om er nog een te willen…Of?

Geef een reactie