OS X Mavericks 10.9 problemen: Bewaar naar Desktop hangt, Mail, Dock, Safari, Smart Scroll, dubbele notities, Skype, Parallels, zoeken

– Update: 27 oktober 2017 –

Mavericks maakt je computer TRAAAAAAAG

Dat is dus een waarschuwing vooraf. Mijn supersoepele iMac uit 2009 (okee, tikje oud) is sinds Mavericks een harkerige, trage, permanente irritatieverwekker geworden. Op Mountain Lion was het nog een prima ding. Ook de 1 jaar oude mini Mac van een collega hier is niet meer te doen, zo traag. JA, 1 JAAR OUD!

UPDATE: mijn 2009 iMac is weer supersnel door de harddisk te vervangen door een SSD. Start nu op in 15 seconden! Sneller dan mijn 2012 Air!

Exotische fonts verwijderen, lokalisaties verwijderen

Mavericks heeft veel kanjergrote exotische lettertypen. Die worden allemaal in het geheugen geladen. Verwijderen dan maar. Zie ook een nieuwere blogpost.

Programma start niet meer op

Bij OS X Mavericks kan je veel programma’s niet meer direct starten met dubbelklik wegens verscherpte beveiliging. Dat kan je op 2 manieren oplossen:
1. Rechstklik > kies open.
Of:
2. Systeemvoorkeuren > Beveiliging > Algemeen > Sta programma’s toe > Elke willekeurige bron

Mail kan geen HTML webpagina meer versturen? Jawel!

OPGELOST: it’s not a bug, it’s a feature! In de voorkeuren van Mail kies je RTF (Mail > Voorkeuren > Nieuw > Berichtstructuur > RTF). Als dit op platte tekst staat, wordt de pagina omgezet naar platte tekst tijdens het versturen. Maar als het op RTF-tekst staat, wordt de opgemaakte HTML verstuurd.


Je kan direct vanuit Safari een webpagina delen via de Share-button. Kies daar Email, en in de mail die dan wordt geopend kies je rechtsonder in de header de gewenste indeling: als webpagina, als link, als pdf-bijlage of als Reader.

 

 

UPDATE: Bewaar naar Desktop hangt – opgelost

Als ik vanuit een willekeurig programma iets bewaar op de Desktop hangt het programma altijd. Ik heb de aliassen (snelkoppelingen) naar PROGRAMMA’s verwijderd van de Desktop en toen bleek het probleem opgelost. Het is dus een bug in het Alias-systeem op Mavericks.

Parallels updaten

Inderdaad, Parallels werkt niet meer, moet je dus updaten.

Skype werkt niet meer?

UPDATE: het ligt soms aan de ontvanger. Die moet ook updaten. De nieuwste Skype bij mij crasht minder vaak als ik iemand met een nieuwe Skype bel, maar crasht wel als ik iemand met een oude Skype bel.

Altijd ellende met Skype. Het is van Microsoft.  Oude versie installeren maar weer. Dat is wel vaker de oplossing geweest. Oeps, kan ook niet: is van een “onbekende developer”. Open het programma dan door op het programma-ikoon met rechtsklik > Open te kiezen. Opent dan wel, maar crashte bij mij vervolgens.
Oude UPDATE 1: de oude versie 6.0 werkt nu wel, omdat ik een totaal nieuw account heb aangemaakt. Superlastig natuurlijk, nu heb ik 2 accounts en kan die oude niet verwijderen, bovendien moet ik met iedereen weer opnieuw connecten, maar goed – het werkt wel.
In de Voorkeuren > Algemeen wel de auto-updates uitzetten!
Oude UPDATE 2: Versie 6.0 crasht op mijn andere Mac ook voortdurend, ook met het nieuwe account, dus daar ben ik terug naar de superoude versie, 2.x. Voordeel: je kan je oude account gebruiken. Nadeel: heeft weer geen screen sharing.

Onthoud Mail je iCloud password niet?

Zet in Mail > Voorkeuren > Accounts > iCloud > Advanced dan de authenticatie op “Apple token” in plaats van “password”.
Zie ook TUAW

Mail: veel te kleine lettertjes?

Vroeger kon je dat met de Terminal oplossen:

defaults write com.apple.mail MinimumHTMLFontSize 12
Maar dat werkt helaas in Mavericks niet meer. Dat commando betekent opeens iets geheel anders: namelijk de font size van het bericht dat jij STUURT, en niet van het bericht dat je ONTVANGT. Appeltje-plus dan maar weer, maar dat is heel irritant  want dat moet bij vrijwel elke mail die van een Windows-PC komt.

Ellende met Safari? Superlangzaam, hangt?

De Adblocker extensie was bij mij de boosdoener. Uitzetten dus in de voorkeuren. Wachten op een update, want die Adblocker was geniaal en willen we weer zo snel mogelijk terug.
UPDATE: de update werkt nu goed.

Smart Scroll? Updaten!

Als je een Wacom gebruikt ken je het probleem: scrollen met je pen? Kan toch niet? Jazekers, met Smart Scroll. Ik zet ‘m op Grab Scroll, werkt super, met rechtsklik en dan bewegen. Alleen: in Mavericks moet je Smart Scroll ff updaten. En het is nu buggy, het werkt heel slecht. Wachten op weer een update dan maar.
UPDATE: er is een geheel nieuwe versie, werkt weer super! Aanrader voor iedereen met een Wacom.

Notes / Notities allemaal dubbel?

Niet weggooien die dubbele! Deed ik ook en toen was alles weg. Kies Weergave > Toon mappenlijst. Zet daar alle accounts uit behalve degene die je voor Notes gebruikt, bijvoorbeeld iCloud. Mavericks gebruikt al je accounts voor notities, bijvoorbeeld ook al je email-accounts.

Zoeken

Er lijken problemen met de zoekfunctie te zijn. Na installatie wordt de zoek-database geheel opnieuw opgebouwd. Dit indexeren maakt je computer traag en kan wel meer dan een dag duren. Misschien werkt herstarten, uitzetten of standby-zetten ook nog eens nadelig hierop, en corrumpeert het de database.

Dock naar 2D veranderen met Terminal? Kan niet meer!

Voorheen kon je dat onduidelijke lelijke 3D-Dock met de Terminal terugzetten naar 2D. Dat kan helaas nu niet meer. Je kan nog wel die totaal onduidelijke highlights veranderen. In het Dock kun je dan duidelijk zien welke programma’s open staan, dat is nu haast niet te zien.
Tik in de Finder Apple-shift-G, plak daar dit in (oftewel ga naar deze map):
/System/Library/CoreServices/Dock.app/Contents/Resources/
Zoek dan op “indicator”. Vervang indicator_small en indicator_medium door je eigen indicators, bijvoorbeeld deze die hieronder staan: mijn eigen prachtige duidelijke indicatortjes! (download ze met rechtsklik > download).
Daarna herstarten (of alleen je Dock herstarten door “Killall Dock” in Terminal te tikken)

Geef een reactie