Sonata HD USB-C mini Audio DAC review

Sonata Dac

Af en toe komt er iets bijzonders langs. Met deze Sonata mini-DAC heb je een maximale geluidskwaliteit op je telefoon of computer (als daar USB-C op zit). Ik test veel geluidskaartn, zie dit overzicht met de beste DAC’s. De goedkope onder de 20 euro zijn slecht, maar ik heb ook toppers gevonden voor maar 25 euro. Nu deze Sonata DAC voor 25 euro. Elke mini-jack koptelefoon / oortje klinkt beter met dit ding. 

Er zijn verschillende soorten audiokaarten of DAC’s, allemaal met voordelen en nadelen. De kleinste was dat korte witte verloopje dat je voorheen bij je iPhone kreeg. Zo kon je een gewone minijack koptelefoon aansluiten op de Lightning-ingang van je iPhone. Ideaal, maar de geluidskwaliteit kon beter. En hij was wel erg dun en fragiel. Bovendien krijg je ‘m tegenwoordig niet meer gratis bij die nieuwe dure iPhones. Deze Sonata is vergelijkbaar, maar dan met audiofiele geluidskwaliteit, beter, slimmer, en met USB-C (wat helaas nog niet op iPhones zit).

TempoTec Sonata HD USB-C naar 3.5mm audio adapter DAC review

Ja, een hele mond vol. Zo’n ding wordt ook wel audio adapter genoemd, of koptelefoonversterker. Een DAC zet het Digitale geluid om naar Analoog. Voor iPhone heette dit een Lightning Audio adapter (dat was dat witte kleine verloopje).

Deze Sonata heeft geen Lightning, maar USB-C. Je kan ‘m daarom overal op gebruiken: op Android, Windows, nieuwe Macbooks en zelfs op de nieuwste iPads. Alleen niet op de huidige iPhones, maar de volgende iPhones zullen ook wel USB-C worden, is de verwachting. 

UPDATE: USB DAC’s geven vaak problemen op nieuwe MacBooks, en dat heb je met deze Sonata niet, want deze is USB-C.

Deze Sonata is een enorme aanrader! Want hij klinkt fantastisch, is supergoedkoop, piepklein en je kan deze DAC dus op al je apparaten gebruiken (of steeds meer, in de nabije toekomst: als er maar USB-C op zit). Alle mini-jack koptelefoons of oordopjes kunnen erin, voor een maximale audiofiele geluidskwaliteit.

Zoals veel DAC’s gaat hij na verloop van tijd steeds beter klinken, hij moet “inbranden”.

Je kan ‘m ook met een gewoon audio-snoertje verbinden met je stereo. Van mini-jack naar tulp bijvoorbeeld. Dit is de beste goedkope USB-C mini DAC, hier te koop voor 23,- (prijs varieert). 

Okee, de grote USB DAC’s zoals de K.Guss klinken beter, harder, helderder, analytischer, met meer definitie in de bas, en hebben meer mogelijkheden. Maar voor zo’n klein handig ding klinkt die Sonata waanzinnig goed, op een bepaalde manier misschien zelfs mooier. Hij klinkt zachter, ronder, analoger, vriendelijker, warmer en mogelijk zelfs iets ruimtelijker dan de K.Guss en de Leory. Je kan er daarom ook eindeloos lang naar luisteren. Als je een luid signaal nodig hebt, voor veeleisende grote hoofdtelefoons heb je de K.Guss nodig, want die kan gewoon harder. Die is 5Watt, de Sonata is 2,5 Watt (dus ook zuiniger). 
– Je kan de firmware flashen, zie onderaan. Voor een NOG ietsje beter en luider geluid. Sinds deze update is dit mijn favoriete DAC geworden.

Zelfs als DJ zou je ‘m eventueel kunnen gebruiken: het geluid uit de Sonata DAC gaat dan naar de grote speakers, en je hoofdtelefoon kan in de gewone audio-uitgang op je laptop. Zie het artikel over de Spotify DJ Tips.

beste dac Android telefoon usb-c

Er zit een blikken doosje bij, en een gratis verloopje van USB-C naar gewone USB. Dus je kan ‘m ook op oude computers met gewone USB gebruiken. Dit verloopje is universeel, dus die kun je ook voor alle andere USB-C apparaten gebruiken, om die op oude USB aan te sluiten:

Conclusie

Dit is de beste goedkope USB-C mini audio DAC. Een enorme aanrader. Een audiofiele upgrade voor elke vorm van audio als het piepklein, mobiel en goedkoop moet. Werkt op alle USB en USB-C apparaten, en dat is vrijwel alles – behalve op de huidige iPhones (die zijn Lightning).

UPDATE: je kan hier de firmware downloaden voor een nog hogere geluidskwaliteit (je kan er dan niet meer mee bellen, er is geen microfoonfunctie meer). Flashen moet op Windows. Vul Vendor ID (VID)en Product ID (PID) in. Die kun je vinden bij Properties > Details. Bij mij was de VID: 22E1 en de PID was E202. Zie dit screenshot:

30 Reacties

  1. Voor Android en tablets zeker, omdat het handiger is. Voor PC en Mac is de k.Guss denk ik toch net nog iets beter in geluidskwaliteit, maar het scheelt weinig, het klinkt anders. Ik heb een stukje toegevoegd over directe vergelijking.

 1. In de head-fi.org review wordt een xtra flash aangeraden om de sonate in “D” modus te krijgen voor nog betere audio. Heb jij dat ook gedaan of in de standaard c gelaten. Ben benieuwd wat het uitmaakt.

   1. Ik heb m besteld, mede door jouw top review. Zal m proberen te flashen naar de D firmware, ik lees dat dat veel zou moeten uitmaken. Let u knows als het lukt. Goed te weten dat jouw resultaten met de standaard C firmware is.

 2. Wow, heb zojuist de sonata getest, gewoon in de fabrieks firmware en wat een verschil met het standaard geluid uit mijn android moto g6. Sommige nummers hadden bij midden frequenties een licht gekraak. Dat is nu helemaal weg. En kwaliteit over hele spectrum beter en ruimer, heerlijk.

 3. Update tip: kijk onder config scherm naar app beheer en kijk ff naar de details van de drivers. kijk dan onder hardware ID voor de cijfers voor de VID en HID, vul deze in, in update programma en go.

 4. Hey Aartjan,
  Dankjewel voor je review. Vandaag heb ik hem binnengekregen. In mijn setup vond ik een merkbaar kwaliteitsverschil moeilijk vast te stellen tussen de hoofdtelefooningang van mijn Moto G4 of MS Surface Pro en de Sonata. Ik ben begonnen met een MrSpeakers Aeon hoofdtelefoon met Tidal (Masters). De G4 en de Surface pro hebben wel voldoende power om die aan te sturen.

  Waarvan ik wel onder de indruk ben is dat hij probleemloos op ruim voldoende volume een Sennheiser HD650 kan aansturen. Iets wat ik altijd een probleem vond. Ik zie vooral een meerwaarde voor de Sonata in hogere volume voor aansturen van lastigere hoofdtelefoons op dit moment. Bij telefoons en andere apparatuur met een mindere dac uiteraard ook. Dus ik heb zeker geen spijt van de aankoop.

  Ik heb de afgelopen tijd ook intensief één op één Spotify Premium vergeleken met Tidal (Masters) met mijn Sennheiser, B&W, Mrspeakers hoofdtelefoons met een Arcam Rhead die twee ingangen heeft waardoor ik een op een kan switchen daarbij kwam ik ook tot de conclusie dat het verschil met mijn oren niet waarneembaar is op gelijk volume. Tidal speelt alles op een hoger volume af. Daardoor klinkt het standaard beter in vergelijkingen.
  Mijn conclusie Audio(apparatuur) blijft moeilijk objectief te vergelijken, misschien kan ik het ook niet horen omdat ik er inmiddels al rekening mee houd dat het verschil klein is ;-).

  1. Dank! Mijn conclusie over Tidal was vergelijkbaar: het klonk op het eerste gehoor beter maar dat lag vooral aan volume, of zelfs aan compressie. Bij Spotify kun je sinds kort kiezen uit 3 niveaus Volume/compressie: in de auto kies ik Normaal, maar thuis of op oordoppen vind ik Volumeniveau: Zacht veel beter. Dat had Spotify voorheen niet.

 5. Aanvankelijk merkte ik geen krankzinnig verschil, iets meer definitie en iets meer ruimte in het geluid, maar nu ik het zo’n drie maanden gebruik krijg ik het idee dat de Sonata steeds meer zijn kwaliteit openbaart. Misschien heeft ‘ie even moeten inbranden, want ik merk dat het geluid steeds gedetailleerder wordt et cetera. In combinatie met de ZS10 toch een fraaie upgrade voor mijn mobiele telefoon :-)

 6. Fantastisch! Eindelijk klinkt de muziek op m’n telefoon gewoon goed! Veel power (over). Warm en zeer veel detail. Zowel op m’n rock earbuds als op m’n AKG K550. Vooral op de laatste is het een wereld van verschil. Meer controle. Bedankt voor de tip en je leuke site Aartjan.

 7. Is er iemand die me kan vertellen waarom mijn ge-update sonata geen geluid -meer- geeft op mijn Huawei P20? Als ik hem op m’n MacBook aansluit werkt het prima. (ik had er 2 besteld en het in de basis instelling gebleven exemplaar werkt wel gewoon op de P20) Ik snap er geen klap van.

 8. Update: na een kleine 3 maanden heeft mijn Sonata de geest gegeven aan de gevolgen van draadbreuk. Puntje van kritiek op de bouwkwaliteit: de draad is nabij de USB C zijde intern stuk. Daar komt ook de meeste druk op ivm flexibiliteit. Zonde; is ook weinig aan te doen denk ik. Twijfel nu of ik een nieuwe zal halen. Kwaliteit is top, maar de levensduur (voor mij) niet.

   1. Zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat er nu een versie 2 van de Sonata is (HIDIZ versie) zoals aangegeven door Joop? Dit zou de iets bredere USB-C connector kunnen verklaren waardoor deze wellicht iets beter beschermd is tegen interne breuk.

    Mooie review verder zoals altijd en zit er ook aan te denken er eentje te kopen voor mijn PC. Ik denk dat deze DAC wel wat beter is dan de RealTek chip in mijn Asus ROG moederbord waar mijn Harman/Kardon Soundsticks III nu op zijn aangesloten.

    Prijs zit nu op € 26,10 of € 30,45 voor de HIDIZS bij AE.

Geef een reactie