Zonnepaneel 20W / 30W voor zonnelader

– Update: 30 oktober 2021 –

Ik kocht dit 20W zonnepaneel (25,-). Lichtgewicht, en de goedkoopste optie als je een draagbaar zonnepaneel zoekt. Voor op de camping, op reis, in de camper of op de boot. Waarom is dit ding zo goed? 

Ten eerste is dit zonnepaneel ook echt 20 Watt. 18 Volt bij 1,12 Ampere. Verder heb ik dit niet eerder zo goedkoop gezien. Nu ook in 30W, zie verderop. UPDATE: ik heb de links nu naar een nog iets beter paneel gezet, en die kan ook uit Spanje, dan is het er sneller (klik plaatjes om te bestellen).

Ten derde is dit ding licht en buigzaam. Niet opvouwbaar, maar wel dun en compact. Past in elke tas, 42 x 28 cm. Tot nu toe waren dit soort 20W panelen altijd zwaar en dik, in een aluminium lijst met een glasplaat. Deze dus niet!

Maar dat is nog niet alles. Het slimme van dit zonnepaneel zit ‘m ook in de aansluitingen. Er zitten accuklemmen bij en een sigaretaansteker-plug. En ook USB (als accessoire, niet altijd overigens). Je kan dan direct je telefoon met je IOS kabeltje aansluiten: zelfs een superkritische iPhone gaat direct opladen als er voldoende zon op valt.

Maar via accu’s of powerbanks is handiger. Want behalve USB (5 Volt) zit er ook een 18V uitgang op. Die kun je gebruiken voor powerbanks met een DC ingang. Zie het artikel over de beste powerbanks. En zie ook het lange artikel over alle soorten draagbare zonneladers. Een jump starter Powerbank kun je zo snel opladen.

Dit zonnepaneel kun je op 3 manieren gebruiken:
1  Direct je telefoon aan de USB
2  of met een powerbank, via USB of via DC (18V)
3  of met een 12V loodaccu en regelpaneel, zie verderop

Dit zonnepaneel is waterdicht. Zonnepanelen gaan vaak wel 25 jaar mee, accu’s en powerbanks maar 5 jaar. Het is dus handig om die twee dingen apart te kopen, en niet tesamen in één apparaat (alhoewel dat nu ook kan).

Er zat ook een sigaret-plug bij: daarmee kun je direct in de auto je accu opladen, als je auto lange tijd stilstaat. Verder ook accu-klemmen: die kan je direct op de accu van je motor of auto doen.

UPDATE: de nieuwste zonnepanelen hebben USB-C en dat is handig. Zoals dit nieuwe USB-C zonnepaneel op Amazon.nl. Of deze nieuwe op AliExpress: ALLPOWERS 21W Vouwbaar zonnepaneel met accu 10000mAh  en USB-C
of deze 100W QC3.0 opvouwbaar zonnepaneel USB-C
of deze
100W QC3.0 Fast Charge Solar Panel Portable Foldable

Draagbare zonnelader-set op AliExpress:

 1. Dit 20W zonnepaneel voor 24,- (vanuit Spanje) of de grotere 150W (95,- van PET, met frame, onbreekbaar, lichtgewicht)
 2. Een MPPT laadregelaar (18,-)
 3. Een krachtige powerbank zoals deze 50W USB-C powerbank met 20Ah (35,- kan vanuit België, snel en zonder gedoe)
  Of een dubbel zo grote 40Ah met 18W en USB-C voor 30,- als 18W voldoende is (MacBook Air kan  je opladen met 18W).
  Zie ook de blog over de beste powerbanks
 4. Een kleine loodaccu, 12V 9Ah (25,-) is in de praktijk erg handig erbij, van BOL.com, of een tien keer grotere loodaccu zoals deze 80Ah Centurion boot-accu (139,-)
 5. En dan voor die loodaccu een Baseus 65W car charger, met USB en USB-C en stroommeter met een car socket (1,-)
 6. Als je 220V nodig hebt deze zuivere sinus inverter: 800W voor € 30
 7. Voor verlichting zie deze blogs

Een USB stroommeter (7,-) is handig erbij, om te zien of alles goed werkt. Soms zit dat ook al op de powerbank en op het regelpaneel.

Dit 20W zonnepaneel dus. Dun, flexibel, lichtgewicht en goed. Klein, ongeveer een A3. Snoeren en stekkers zitten erbij. Kan je via een laadregelaar 40A met 2xUSB (13€) aansluiten op een 12V 9Ah accu (29 €). Complete zonnelader-set voor 70 euro! Er zit ook al USB bij, dus je mobiel kan er ook direct in. En je kan deze ook gebruiken met een powerbank in plaats van die loodaccu met regelpaneel. Of allebei, dat is eigenlijk het handigst. Zie ook de nieuwe blog over hoe je een USB-C powerbank direct op het zonnepaneel kan aansluiten. En zie de blog met de handleiding om zelf zo’n zonnelader-set te maken.

De laadregelaar kan ook kleiner en goedkoper (de 10A van 6,-is ook goed) maar die grote heeft een beter en handiger display, met stroommeter, en meer instel-mogelijkheden. De accu kan ook wel iets kleiner, zoals een 7AH accu, dat is een tientje goedkoper.

20w zonnepaneel
Dit zonnepaneel van 20W kocht ik in juli 2019. Uit Spanje, het was er redelijk snel in iets van een week en het werkt prima.
20w zonnepaneel Spanje
Met allerlei toebehoren: een USB-uitgang, accu-klemmen en een auto-stekker, met stekkertjes
20w zonnepaneel doormeten
Om 10.00 u ’s ochtends al 13,6V x 1,2A = 16W dus met volle zon in de middag 20W

UPDATE 2019: nu ook in 30W inclusief regelpaneel (30,-):

Complete set 30W paneel + regelpaneel + toebehoren en kabels (30,-)
Complete set 30W paneel + regelpaneel + toebehoren en kabels (30,-). Daar hoeft alleen nog maar een 12V loodaccu bij.

Of dit setje: 25W zonnepaneel + regelpaneel (23,-) in juli 2019, of deze bestsellers: dit 30W flexibel zonnepaneel vanuit Spanje voor 26,-. Deze kan ook met het regelpaneel erbij, ook uit Spanje (38,-). Vanuit Spanje is ideaal, want dan is het er sneller en heb je geen risico op extra import-kosten.

Zie ook de blog over het instellen van het regelpaneel.

20 Watt (of 30 Watt) is ideaal, precies genoeg om onbeperkt iPhones, tablets, lampjes en zelfs laptops op te laden. Voor vakantie, wandelen, fietsen of varen. En ook als je op een vaste plek staat. In dat geval kan je er een zware lood-accu aan hangen:

Dat kan via een laadregelaar 40A met 2xUSB (13€) op een 12V 9Ah accu (29 €). Zo heb je een complete zonnelader-set voor 70 euro. Goed voor 6 telefoons, 2 iPads, 1 laptop en alle verlichting. Hier hoeft ook geen behuizing omheen of zo. Verderop plaatjes en handleiding.

De laadregelaar kan ook kleiner en goedkoper (de 10A van 6,- is ook goed) maar die grote heeft een beter en handiger display, met stroommeter, en meer instel-mogelijkheden.

Je kan ook een grote accu nemen: zoals deze van 20AH (55,- euro). Die is twee keer zo groot / sterk / zwaar. Of nog groter, 55AH, dan zou je er mogelijk zelfs een kleine koelbox van 26 liter (75,-) aan kunnen hangen. Ben ik nu aan het testen, de resultaten komen op deze blog.

Het zonnepaneel kan direct op de ingang van een jump starter powerbank, of via een regelpaneel op die lood-accu. Zie de plaatjes. Snoeren hoef je niet eens te solderen. De plus en min kan je alleen niet omdraaien.

Met zo’n jump starter powerbank kan je zelfs laptops opladen: dat kan niet met gewone powerbanks (tenzij alles USB-C is, zie de blog over USB-C). Bij een jump starter powerbank zit een 12Volt sigaretaansteker-plug. Daarin kan de auto-laptoplader (zie verderop). Zie de blog over draagbare zonneladers en powerbanks.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB

Je kan hier ook USB-C van maken, met een car socket (1,-) op de 12V van het regelpaneel, en een USB-C car charger 20W (5,-). Een stroommeter (7,-) is handig om te zien of het goed werkt.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met een 12 Volt accu of powerbank. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien.

Ook accu’s van camera’s kan je opladen als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu kan vinden.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Of neem deze kleinere waarmee je via USB kan opladen (6,-), en via 220V. Maar deze is zonder 12V dus opladen gaat wat langzamer. Er zit ook USB out op, zodat je met volle batterijen je mobiel kan opladen. Dan is het een powerbank:

HANDLEIDING zonnelader:
zonnepaneel, lood-accu en regelpaneel

Ik gebruikte deze laadregelaar met 2 x USB (6,- €, de 10A is goed, maar ik doe nu liever de grote 40A). Die sloot ik aan met electra-kabeltjes op deze 12V 7Ah accu (20 €), maar ik zou nu deze 12V 9Ah accu (29 €) doen.

Eerst de accu  aansluiten op het regelpaneel, dan kun je het regelpaneel instellen. Daarna het zonnepaneel erin. Je hoeft niks te solderen.
Opties doorlopen en instellen. Klik de linker menuknop totdat je b1 zit staan. Kies daar b3 (flood-accu, dat kan ook voor AGM voor zover ik weet, b2 is gel, b1 is VRLA onderhoudsvrij) door langklik op menu, en dan de andere twee knoppen.

Je kan op het regelpaneel ook kiezen of de aangesloten verlichting automatisch aan en uit gaat:

 • 0H betekent: AAN na zonsondergang, en UIT bij zonsopgang.
 • 24H betekent: altijd AAN.
 • 4H betekent: 4 uur NA zonsondergang UIT.

Zie ook de blog over het instellen van het regelpaneel.

Je telefoon-kabel kan er dan meteen in. Geen omkijken meer aan. Richt het zonnepaneel loodrecht op de zon.
Het snoer naar het regelpaneel kan je ook splitten, direct naar de powerbank.
Hier het gesplitte snoer. Maar de powerbank kan beter op de uitgang van het regelpaneel.

Je kan zo ook jump starter powerbanks opladen met 12V. Gewone powerbanks kun je via de USB opladen, met 5V (en 3A dus 15W)

Een laptop kun je opladen met een auto-laptoplader. Die doe je in een car socket (1,-). in het regelpaneel:

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes. Voor een MacBook is er een Magsafe lader te koop voor 35,-.

Het zonnepaneel als oplader

zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Zuignappen zitten er ook bij, en die kun je er ook weer afhalen
zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Hier zie je de USB: de iPhone laadt direct op, zelfs met weinig licht
zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Bij die jump starter power bank zat deze 220V oplader: het snoer knipte ik door en heb ik verbonden aan het snoer van de sigaretaansteker (dat bij het zonnepaneel zat). Die heb ik ook doorgeknipt, en gebruik ik  als verlengkabel
zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Deze  accuklemmen zaten er ook bij
Deze sigaretlader knipte ik door: ik had alleen het verlengstekkertje met kabel nodig. Die gaat dan naar de powerbank.
De zekering zat er los bij en kun je in de sigaretlader doen
zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Hier zit dan die zekering

12V Lood-accu

Loodaccu’s zijn er in verschillende soorten. Hier info over de juiste instellingen.

USB LED snoer met afstandsbediening

Zo’n 5 Volt USB ledstrip kan je direct inpluggen in de USB (van de powerbank of in het regelpaneel). In allerlei lengtes en lichtsterktes, en ook met afstandsbediening waarmee je de kleur kan instellen en het licht kan dimmen. Er moet nog wel een knoopcelbattterij in die remote. Superleuk en mooi ding!

USB ledsnoer met afstandsbediening: elke kleur is mogelijk, elke sterkte ook.USB ledsnoer met afstandsbediening

 

 

UPDATE nieuw setje

Ik heb net weer een nieuw setje gemaakt, ook top:

 • mijn oude 20W zonnepaneel want die doet het nog steeds
 • 40A regelpaneel want daar zit een stroommeter op, en betere instellingen
 • deze 12V 9Ah accu (29 €) VRLA onderhoudsvrij

Zie ook deze blogs:

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Voor de prijs maakt dat niet uit: die blijft hetzelfde. De prijzen varieren en zijn vaak afhankelijk van tijdelijke aanbiedingen.

43 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dag Aart Jan, Voor iemand die producten in Caribbisch gebied gaat gebruiken heb ik via jouw site/blog oa een regelpaneel/controller aangeschaft: MPPT Solar charge cotroller (100 amp https://nl.aliexpress.com/item/32958661961.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.4.7c396d769e9fwa&gatewayAdapt=glo2nld#nav-specification)

  Hier zitten geen snoeren/kabels bij.
  Heb ik die nodig en welke dan te bestellen?
  Tevens heb ik een inverter aangeschaft 3000 W 12 V. Zuivere Sinus Omvormer.
  In een ander schema zie ik allerlei snoeren met fuse en ringterminal aansluiting. Kun je hierin advies geven, want daar is het allemaal niet of nauwelijks te krijgen.
  Dank alvast, Sandra

  1. Over bekabeling: zie dit artikel bij het kopje “bekabeling”.
   En een fuse box oftewel een stoppenkast is zeker aan te raden. Simpelweg als beveiliging: bij kortsluiting slaat de stop dan direct om.
   Dank, ik zal dat hier en daar toevoegen in de artikelen.

 2. Allereerst bedankt voor alle informatie. Ik ben een leek op het gebied van electronica, maar durf door uw artikelen een poging te wagen. Zonnenpaneel is binnen (binnen een week, lekker vlot) en de rest volgt nog. Vroeg mij af of het mogelijk is om ook een windturbine aan te sluiten en wat voor extra onderdelen etc dat vraagt. Helpt dit, vooral in de winter, om wat meer stroom op te wekken om een powerbank te laden. Misschien en nieuw artikel waard.

  1. Kleine betaalbare windturbines werken nauwelijks. Alleen de hele grote. En je kan ze ook niet aansluiten op een zonnesysteem, want het is wisselstroom, geen gelijkstroom. Dus voor persoonlijk gebruik valt het af, wat mij betreft.

 3. Hoi Aartjan, ik vind dit allemaal een heel gedoe, woon in een huurappartement met balkon + wandkontaktdoos buiten. Wat dacht je van een update ‘zonnepaneel met stekker’ en de apparatuur gewoon zoals gebruikelijk binnen opladen. Graag suggesties en aanbevelingen, paneel kan eventueel worden geplaatst op een Cedel zonnepaneelpaal.

   1. …ik bedoel ‘zonnepaneel met stekker’, direct aansluiten op een wandcontactdoos 220V, zonnepaneel met ingebouwde omvormer, dus gelijk naar het net. Wat zijn de mogelijkheden?
    Opbrengstmeting?

 4. Dag Aart-Jan,

  Ik het volgende besteld: 100W Dokio solar panel, 12V 9Ah accu en een Laadregelaar 30A.

  Nu zie ik dat de kabels van paneel naar regelaar 4mm2/12awg mogen zijn en dat ik ook MC4 IP67 connectors moet aanschaffen (ik zie dat deze connectors ook aan het paneel vastzitten, maar waarschijnlijk zijn die ik ga bestellen om te verlengen naar laadregelaar?).

  Als ik het goed begrijp heb ik ook kabels van batterij naar omvormer nodig. Die kabels mogen 25mm2 zijn en 20 cm lang met op de plus kabel een 60A/100A zekering?

  Hoe sluit jij de kabels op de batterij met F2 aansluiting aan? Doe je dat met spade connectors of klemmen? Ik mis eigenlijk de uitleg hoe ik alles op de batterij aansluit.

  ik zie een link naar AliExpress voor de 22awg kabels en de MC4 IP67 connectors, maar geen link voor de dikkere kabels van batterij naar omvormer. Sorry voor de vele vragen!

  Groet, Claudia

  1. De dikte van de kabel is afhankelijk van de lengte en Amperage. Van batterij naar omvormer is superkort, dus dan kan het ook best dun. Ik doe dat ook meestal zonder klemmen of stekkers, gewoon het snoeruiteinde strippen en aan de contactpunten bevestigen, en vastzetten met wat gaffertape / klustape. Het kan ook met klemmen, doe ik ook wel eens.

 5. Dag Aart-Jan,

  Zou deze set kunnen (voor op de camping/rondtrekken om telefoons en MacBooks op te laden)?:

  – 80w Dokio zonnepaneel
  – 45w Baseus powerbank (€25)
  – USB-C kabel (jouw advies van €6,-)
  – Car Charger 83w Wotobe

  Ik hoor het graag!

  1. Ja, zou moeten kunnen.
   80W is misschien zelfs wat veel en groot, het zou ook wel met een klein 25W paneel moeten kunnen.
   Er moet nog een contrastekker voor de car charger bij, aan het zonnepaneel.
   let op de plus en min, dubbelchecken met een multimeter.
   Als het niet ultra-mobiel hoeft zou ik er ook nog een kleine 9Ah loodaccu en een regelpaneel bij doen, voor het surplus aan stroom,
   En een tweede grote powerbank zou ik sowieso ook doen, want deze is snel vol en ook snel leeg.

 6. Hallo, ik heb een 20w zonnepaneel en daarbij een car socket = sigarettenaansteker met 2 ingangen. Daarnaast een Nedis plugin die QC3.0 heeft met een pijltje omlaag. Deze plugin werkt niet samen? In de auto zie je wel een klein lampje maar gekoppeld aan het paneel brand dit lampje niet en laad hij niet op. De car socket werkt wel. Heb ik een verkeerde plugin of doe ik het verkeerd?

 7. Dag Aartjan, een koelbox vraag. Ik ga graag het koelbox experiment aan. De koelbox is 26 liter en werkzaam op 12V. Mijn vraag is wat je dan aanraadt. Ik lees namelijk hierboven een zonnepaneel van 30 W en op een andere pagina 100W [of bedoel je daar een andere koelkast mee?).
  Hartelijke groet vanaf Vlieland,
  Jeannette Los

  1. Kort gezegd: voor een grote koelbox 40L moet het zonnepaneel zeker 100 W zijn, en er moet minstens een 100Ah 12V loodaccu bij. Ik ben het nu aan het testen, een aparte blog daarover volgt nog. Er zijn veel details en overwegingen hierbij.

  2. O ik zie dat je een compacte koelbox hebt van 26 liter, dat zou misschien net kunnen met 30W zonnepaneel en een normale 12V auto-accu van rond de 55Ah. Probeer dat eerst maar! want dat is goedkoop en handig. Een klein nadeel zou kunnen zijn dat de koelbox minder goed koelt. En een ander nadeel is dat de accu niet telkens helemaal leeg moet raken want daar kan zo’n lood-accu niet tegen. Ik zoek je anders wel even op op Vlieland in juli! TIP: doe de koelbox in de grond, dat scheelt enorm.

 8. Ja telefoon en e reader laden wel op en de accu is opgeladen. Alleen de i pad doet het niet!

  1. USB kan 1A zijn of 2A. Je hebt voor een iPad de blauwe USB nodig, 2A. Op powerbanks zitten vaak beide.

   Andere kabel ook al geprobeerd? En ook al een ander snellaad-ding (een iPad is 10W 5V 2A snelladen, telefoons kunnen vaak ook 5W 5V 1A)

   1. Ik gebruik de (oplaad)kabel die ik al jaren gebruik voor mijn Ipad.
    Moet ik anders wellicht een een nieuwe kopen?
    Bijvoorbeeld de Xtorm Lightning USB kabel?
    Hij laadt nu trouwens wel maar heel erg langzaam. De accu is helemaal vol.

    1. Nou ja ik zou wel even een andere kabel proberen. Er zijn ook goedkope, zie hier. Je kan ook een USB-meter doen, dan kan je alles doormeten. Zie ergens in deze blog. En zit er op het regelpaneel wel 2A 5V USB?

 9. Ik heb een set 30W paneel + regelpaneel + 12v 7a accu. Als ik mijn Ipad4 wil opladen komt de Ipad met de opmerking # opladen uit #
  Weet iemand hier een oplossing voor?

  1. Doen andere apparaten het wel, via diezelfde USB op het regelpaneel?
   Ook snellaad-dingen? Dus 10W.
   Doet de kabel het, ook met andere dingen?
   Is de accu wel opgeladen?
   Zitten alle draadjes tussen zonnepaneel, regelpaneel en accu wel allemaal goed?

 10. Als ik de allpower 18v 20watt solarpanel koop kan ik hem dan rechtstreeks op de 12v 7ah accu aansluiten of moet er nog een laadregelaar bij tussen en zou hij het aankunnen om hem opteladen

  1. Als er een 12V uitgang op het zonnepaneel zit dan kan het inderdaad ook rechtstreeks, maar een laadregelaar is altijd beter en handiger.

 11. Bij het laden van een powerbank via USB hoor ik een hoge piep uit de zwarte USB connector achter op het paneel. Hebben jullie dat ook? Is dit goed of moet ik m terugsturen?

 12. Citaat: “Update: de USB-aansluiting is wel gevoelig voor water, dus als je ‘m buiten laat staan gaat deze aansluiting kapot.”

  Is het mogelijk om het aansluitdoosje open te maken en vol te duwen met zuurvrije vaseline, of is het echt de USB connector zelf die gevoelig is voor het vocht?

  Ik ben van plan zo’n paneel te kopen als powerbank lader voor op vakantie en tijdens fietstochten. Zo’n paneel past goed achterop de fietstassen of misschien zelfs op mijn rug, net wat er betere resultaten geeft.

  Lang leve Ali express!

  1. De USB is hier op een nat eiland, waar het altijd in de regen buiten staat, gaan roesten. Als je het bij regen binnen zet gaat het wel goed, en bij zware regen komt er toch geen stroom uit. De andere aansluiting (naar het regelpaneel) is wel echt waterdicht.

 13. Zonnepaneel is bij mij aangekomen.

  Als ik er via USB of via de andere aansluiting een powerbank aanhang, dan verloopt het laden in korte tijdsspannes. Het lijkt erop dat het paneel even stroom levert, dan uitvalt, terug stroom levert, … (Lichtjes op powerbank gaan aan, knipperen zoals bij laden en gaan dan uit, terug aan, …)

  Is dit normaal?

  1. Bij zwakke zon of een wolk of als je er voor staat levert een zonnepaneel tijdelijk weinig stroom. Als het niet aan de zon ligt dan moet het aan een los contact of slechte kabel liggen.

 14. Beste lezers,

  Ik heb het 20w zonnepaneel meteen besteld. Ik ben benieuwd. Nu wil ik er graag een jump starter bij bestellen. Uiteraard heb ik alle info op deze website hierover bestudeerd.
  Ik twijfel tussen twee en hoop dat iemand mij kan adviseren.

  Hierboven valt te lezen:
  “een jump starter. Bijvoorbeeld deze 26Ah voor 60,- . of deze 20Ah voor 30,- Of deze voor 35,-.”

  Ik twijfel dus tussen de witte en de gele. Aartjan heeft de witte en doet het goed. Heeft er iemand ervaring met de gele? Hij is iets duurder maar ik vind m er goedkoper uitzien. Hij lijkt meer mogelijkheden, stekkers en aansluitingen te hebben.

  Iemand ervaringen, ideeën, tips?

  Hartelijke groet,
  Lars Keizerwaard

  1. Hoi Aartjan, ik heb twee 20W panelen, zo’n blauwe laadregelaar (die met twee USB poorten) en een 12V accu. Kan ik die twee zonnepanelen op de laadregelaar aansluiten? Parallel of serieel?

   1. De plussen op de plus (en de minnen op de min), dan hou je het 12V, en komt er gewoon meer Ampere binnen: helemaal goed

Geef een reactie