Is een upgrade kabel voor oortjes de moeite waard?

16 core upgrade kabel review

– Update: 28 februari 2024 –

Oordopjes hebben vaak een afneembare kabel. Dan kan je ze draadloos maken, of je kan de kabel vervangen als er iets kapot gaat. En je kan ‘m ook upgraden naar een dikke luxe kabel. Maar hóór je dat verschil dan ook? En hebben ze nog meer voordelen? Hier mijn 16-core-upgrade kabel review.

Het topmerk KZ ontwierp verbeterde stekkers voor hun kabels. Ze noemden dat C-type 2-pin. Andere merken noemen diezelfde stekkers ook wel S-type of QDC. Dat zijn de beste stekkers. Er is ook nog de oude 2-pin, in 0,75 of 0,78mm, en er is MMCX: dat zijn stekkers die rond kunnen draaien. En dan is er nog NX7, dat lijkt op C-type, maar toch weer anders:

16 core upgrade kabel 24 core QDC 2pin C-pin
KZ is meestal QDC 2Pin. NX7 lijkt erop, maar is niet hetzelfde.

Minijack, gebalanceerd, USB-C, Lightning

Bij die luxe upgrade kabels kan je ook de minijack-stekker kiezen (dus de stekker aan de andere kant). Normaliter is dat 3,5 mm stereo, maar er is ook 2,5 / 4,5 mm gebalanceerd. Daar gaat een sterker signaal door, meestal bedoeld voor superlange kabels of voor zwakke signalen zoals microfoons, om storing te voorkomen. Je audio-systeem moet dan ook gebalanceerd zijn (drie-polig per kanaal). En verder kan je nu ook kiezen voor een Lightning stekker voor iPhone of USB-C. Bij de nieuwe kabels van QKZ en TRN kan je al die stekkers simpel omwisselen:

16 core upgrade kabel

16 Core upgrade kabel review: zes voordelen

Die luxe kabels zijn drie keer zo dik, dus er komt een sterker signaal door. Ze zijn er  met verschillende stekkers, zoals QDC of MMCX. Ze zijn steviger afgewerkt, en het snoer is veel soepeler. Ze hebben ook minder last van contactgeluiden in het snoer. En je kan er allerlei stekkers zoals 2,5 / 4,4 gebalanceerd, Lightning of USB-C op doen.

Ze zijn er vanaf zo’n €15.

16 core upgrade kabel review
Die luxe kabels zijn soepeler, met minder contactgeluiden

Ze zijn er ook met 24 cores, zoals deze 24 core kabel:

24 core upgrade kabel review

NiceHCK Zinc Copper Oil Soaked

Of deze Oliegevulde kabels van koper-zink. Met “geïmporteerde Amerikaanse olie”, ja ja! Moet wel iets bijzonders zijn dan ;) Het verbetert het middengebied, en dat wil je eigenlijk altijd. Dus die heb ik ook maar gekocht, en ik vind ze inderdaad de beste:

NiceHCK BlackCat Zinc Copper Alloy Oil Soaked

Ik heb al eens eerder verschillende kabels getest. Dat ging toen over het verschil in materiaal: hoor je verschil tussen koper of zilver? In mijn beleving hoor je dat inderdaad enigszins. Zilver klinkt iets helderder, en koper iets warmer. Mijn voorkeur gaat dan uit naar koper. Maar ik vind het een nauwelijks waarneembaar verschil.

Die dikkere 16 core kabel maakt ook een voor de hand liggend verschil: dikker klinkt gewoon iets harder en voller. Het signaal komt er simpelweg ietsje sterker door. Al is dat ook maar een marginaal verschil. Een betere DAC maakt een veel groter verschil. Betere oortjes ook. En de juiste eartips kunnen ook een veel groter verschil maken.

De zilveren kabel die bij de KZ PR1 zit vind ik ook al uitstekend. Als je de prijs laag wil houden is zo’n upgrade kabel dan niet echt nodig.

Maar als je alle onderdelen wil optimaliseren, en je hebt ook al een top-DAC zoals deze fantastische buizenversterker – dan heeft het wel zin. Dan geeft het net dat beetje verschil. Je kan bij zo’n kabel verder ook nog kiezen voor gebalanceerd, en hij heeft minder last van contactgeluiden. Hij is ook veel soepeler, wat ook echt prettiger en comfortabeler is. Voor mij is het dus die 15 euro wel waard.

Wat vinden jullie?

Een goede gewone kabel kost hier €4. Die is er ook met microfoon en snoerbediening, wat meestal niet op die luxe kabels zit.

Theoretisch maakt een kabel nauwelijks verschil, behalve als het hele lange kabels zijn, of bij lage Voltages met veel Ampere. Oordopjes zijn maar 1 Volt (dan heb je dikkere kabels nodig), maar omdat het ook heel weinig Ampere is kan de kabel juist weer heel dun.

iPhone kabel met DAC

Er zijn ook kabels waarmee je oordopjes direct op een iPhone kan aansluiten, zoals met deze Lightning Audio kabel met DAC (of anders deze vergelijkbare). Maar die zijn bijna nooit verkrijgbaar. Een betere en handigere optie is dan een Trasam Q1 DAC met een Lightning stekker.

kz lightning kabel DAC

Draadloze kabels

Met deze Bluetooth kabel kan je al die oordopjes simpel draadloos maken. Met Apt-X en AAC voor hoge audio-kwaliteit. En er is ook een andere vergelijkbare top-Bluetooth kabel:

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

De Bluetooth Earhooks van KZ of de TRN Earhooks passen ook op verschillende oordopjes, zolang die maar een afneembare kabel hebben. Dit systeem is mijn favoriet, want je voelt het nauwelijks zitten, het zit totaal niet in de weg, en het heeft een grote batterij.

BLuetooth headset earhooks TRN V90s

De KZ Earhooks AZ 09 zijn er nu ook in een Pro-versie. De vorige KZ earhooks (zonder Pro) gaven soms problemen met de verbinding. En er is inmiddels ook nog weer een nieuwere KZ AZ15 met AptX Lossless, AAC en gaming mode.

Deze 16 core upgrade kabel review was niet gesponsord. Er zitten wel allemaal betaallinks in, zodat je makkelijk kan bestellen. Maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij en koop ik weer wat leuks om EERLIJKE reviews over te schrijven. DANK U, LOVE U ALL & C U NEXT TIME!

13 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Inmiddels zag ik op de welbekende Chinese site dat die 8 en 16 core kabels ook verkrijgbaar zijn mét microfoon (maar niet van de in het artikel genoemde merken trouwens).

 2. Dag Aartjan dank voor je duidelijke reviews ben bezig om een kz aan te schaffen alleen nog op zoek nar en goede lightning kabel vor mijn iphone, je huidige links leveren niet meer op. Heb je suggesties?

  Dank

   1. Ja dat is een optie maar weer een extra device om mee te nemen terwijl ik recensies van je lees van kabels met ingebouwde dac die behoorlijk presteren dus ik blijf nog even zoeken. Enig idee wat maakt dat deze zo lastig te vinden zijn?

 3. Mooie review! Duidelijk.
  Denk dat ik maar ’s ga kijken naar een buizen DAC en wat eartips proberen voor m’n KZ PR1.
  Thnx voor je snelle reactie op m’n mailtje. Top!
  Grtz.

 4. Toevallig net ook een dikkere 16 core kabel besteld. Geluidstechnisch is er inderdaad weinig verschil waar te nemen. Er zijn voor mij 2 andere redenen voor een betere kabel:
  1. Het oogt veel beter dan een cheap kabeltje bij je mooie oortjes.
  2. Het comfort is vaak beter wanneer je de kabel achter je oor draagt.

 5. Als ik het goed zie komen geen van die kabels met een microfoontje? De microfoon zelf vind ik bij tijd en wijlen ook wel eens handig, maar het is vooral het knopje dat ik op prijs stel.

Geef een reactie