KZ earhooks: deze oorhaken maken je oordopjes draadloos

– Update: 23 mei 2024 –

Wat nu dan weer! Had ik net een blog over een Bluetooth nekkabel geschreven, is er alweer wat nieuws! Namelijk de KZ earhooks. Die oorhaken maken je oordopjes ook draadloos. Maar dan helemaal zonder draadje, dus ook zonder nekkabel. Je klikt je favoriete oordopjes erop, en je hangt ze om elk oor. Het zit perfect, je voelt ze niet zitten en ze kunnen niet uitvallen. Hier mijn KZ AZ09 / AZ10 / XZ10 earhooks review.

Het waren deze KZ AZ09 HD draadloze oorhaken (20,-)
UPDATE: er is nu ook een verbeterde Pro versie. En nu in 2024 ook een nog weer betere KZ XZ10 voor rond de €60.

UPDATE 2024: de nieuwste versies hieronder hebben nu Bluetooth 5.3, met de beste Qualcomm chip 5171, met Snapdragon Sound en met de beste codecs zoals AptX Lossless / HD, en met voor het eerst hoge kwaliteit bidirectionele audio (dus ook goede microfoons). Verder ook met groter en beter bereik, een zuiniger batterij en ultralow latency:

 • KZ AZ20 earhooks: met superbass-knop
 • KZ XZ10 earhooks, nog weer nieuwer en iets voordeliger – Review volgt

OUDE TEKST:

Deze nieuwe oorhaken van KZ zijn veel goedkoper dan de vergelijkbare van TRN. En deze KZ AZ09 heeft nog meer voordelen: ze zijn lichter en kleiner, en de extra batterij in de case is megagroot. Dus je kan je nog acht tot tien keer bijladen in de case, zoals AirPods, maar dan groter. Eigenlijk het beste systeem. Nu ik al jarenlang allerlei draadloze oortjes en koptelefoons gebruik, merk ik dat het inderdaad zo moet: klein en licht, het liefst zonder nekdraadje, en met extra batterij in de case. En verder?

C-pin stekkers

De stekkers zijn C-pin. Dan kunnen mijn favoriete oortjes erop. Bijna alle nieuwe oortjes zijn C-pin. Het zijn de beste stekkertjes, want er zit een kapje omheen. Dat is steviger en beter. Een uitvinding van KZ. Soms heet het bij andere merken “2-pin C-type”, of “new type 2 pin”. C-pin past dus NIET op 0,78 en 0,75mm 2-pin, ofwel A-type en B-type. Dus niet op de Qoa Vesper bijvoorbeeld.

Het is een goede draadloze oplossing als je oortjes met een afneembare kabel hebt. Ik ga ‘m bijvoorbeeld gebruiken met de KZ ZEX, met de TRN V90s, met de KZ ZSX Terminator en met de Tiandirenhe TD08 (allemaal C-pin). Die klik je er zo op. Zo’n setje klinkt dan nog beter dan de duurste AirPods Pro, voor een fractie van de prijs! En het werkt op IOS, Mac, Android en Windows. Okee, er zit geen ANC op, maar dan pak ik mijn favoriete 1More ANC.

UPDATES: KZ AZ09 review “hands on”

Ik heb ‘m inmiddels binnen. Let op de piepkleine folie bij de oplaadpunten: dat moet er nog af, anders kan hij niet opladen. Hier mijn ervaringen:

 • Hoe goed is de batterij? (6 uur + 50 uur in de case).
  Top, waanzinnig zelfs! Maar de case is wel erg groot en past niet in zo’n kleine spijkerbroekzak, waar AirPods wel in passen.
 • En de verbinding? (nieuwste BT 5.2, met gaming mode en low latency).
  De antenne is slecht, maar het bereik is sterk afhankelijk van de player. M’n 2018 MacBook geeft soms een uitstekend bereik, maar niet altijd. Net als  nieuwere MacBooks, oude en nieuwe iPads of iPhones. Mijn Android telefoon en Windows computer zijn soms nog slechter, maar niet altijd. De connectie valt soms weg. Je moet de oortjes dan herstarten (langklik op beide tegelijk). En hij geeft ook rare storing bij bewegen. Het is soms op te lossen door op Android te kiezen voor AAC in de BT settings (zie plaatje verderop).  iPhone X gaat ook niet altijd vlekkeloos.
 • Het draagcomfort? (superlicht, geschikt om mee te sporten)
  Ja, dit is echt ongelofelijk goed. Daarom is dit het meest veelbelovende systeem. Het zit perfect, je voelt het niet en het blijft supergoed zitten.
 • Waterdicht? (…staat niks over… maakt mij ook niet uit)
 • De bediening? (prima, alleen geen volume – jammer, maar geen halszaak)
  1x Klik is start/stop/opnemen. 2x Klik next / previous. 3x Klik rechts is Gaming mode / ultra low latency. Lang-klik is Siri.
 • Geluidskwaliteit en gebruikte codecs? AAC, voor mij perfect, maar hij schakelt soms terug naar SBC, dat is toch minder. En hij heeft dus helaas geen AptX, AptX HD of LDAC. Als dat er komt, met betere antenne, is het een van de beste gadgets ooit.
 • En voor mij het belangrijkste: kan hij eindelijk eens een keertje MULTIPOINT??
  Ik hoop het wel, want er staat “Dual Host” bij, dat zou nog eens fijn zijn!
  NEE, Multipoint kan bij deze ook niet… kan ook bijna geen enkele.
 • En hoe goed zijn de microfoons? (minder belangrijk: bellen doe ik bedraad, zie deze blog over de beste headsets om mee te bellen)
  De microfoons zijn matig tot best wel slecht:

KZ AZ09 review conclusie

Deze oorhaken zouden echt ideaal zijn als ze een betere antenne zouden hebben. En als er ook AptX of LDAC op zou zitten, en echte Multipoint. En volume op de knopjes. Ik verwacht daarom binnenkort wel nieuwe versies.

UPDATE: er is nu een verbeterde AZ 09 Pro versie.

En er is nu ook een nog weer betere KZ AZ10 voor rond de 50,-. Deze heeft gaming mode, spatial stereo mode, AAC en betere Bluetooth.

Op Android kan je voor AAC of SBC kiezen, maar bij allebei geeft hij verbindings-problemen bij mij. Ook op Windows, maar niet op Mac / IOS.

Het ziet er fraai, degelijk en goed uit
Mooie case met enorme batterij, drie keer groter dan AirPods
Hier met de TD-08. Mooi hoor.

Alternatief: TRN BT30 earhooks

TRN heeft al veel langer zulke draadloze oorhaken, ook zonder nekkabel dus. Ze zijn waarschijnlijk uitstekend (ik heb ze nog niet getest), met goede antenne, uitstekende Bleutooth Qualcomm-chip, betere verterker-chip, en met nog betere codec namelijk  Apt-X. Maar ook veel duurder, rond de 95,- en ze hebben geen Multipoint en ook geen volume-knopjes:

TRN BT30 review

En van KZ is er ook deze Bluetooth nekkabel die ik wel uitstekend vond, en ook nog  volume-knopjes heeft. Aanrader. Maar geen Multipoint, zie de review:

KZ Bluetooth AptX HD nekkabel

Je kan ‘m zo in je nek dragen, naar voren kan ook. Aan die stekkertjes klik je jouw oordopjes. Het zit om je oren, dus ze vallen niet uit, en je kan er dus ook mee sporten.

Sommige headsets hebben 0,75mm stekkertjes. Dan is er deze vergelijkbare kabel TRN BT10 met 0,75mm 2-pin stekkertjes:

Deze KZ AZ09 review is niet gesponsord, maar er staan wel affiliate links in, zodat je makkelijk kan bestellen. Maakt voor de prijs niet uit.

Bijlagen

Hij gebruikt dus SBC op de Mac (maar wel 327Kb/s dus gelukkig met de hoogste kwaliteit). Gek genoeg geen AAC. Op Android wel, dat kan je daar forceren. Hij heeft verder 2Mb Enhanced Data rate (geen 3Mb) en Secure Simple Pairing:

35 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Heb de az10 met terminator oortjes, zeer goede Bluetooth connectie en goed geluid. Hoor geen verschil met bedraad. Goedkope manier om goed geluid te krijgen, klinkt beter dan AirPods Pro.

 2. Gisteren mijn KZ AZ09 Pro binnen gehad, wat een fantastische oorhaken, werkte in één keer uitstekend met mijn Galaxy Note 10+ en mijn Dell laptop. Maar het meest verrast was ik nog over het gekuid, wat een superieure kwaliteit, alsof ik in een concertzaal stond ! Dikke vette bas en hard dat ze kunnen ! Als ik dan iets van een nadeeltje moet bedenken is dat mijn vrouw kon meegenieten van de songs wanneer ik hem heel hard zet. Pffff boeien. Ik gebruik ze in combinatie met de KZ ZS10 Pro, top combi.

 3. Heb er twee gekocht.
  Helaas werken ze geen van beide.
  Dus heb ik mijn geld terug gevraagd via de ali website.
  Afgewezen zonder enige vorm van kommunicatie : als reden is aangegeven geen bewijs aangeleverd.
  Naja hoe wil je bewijzen dat ze na 15min stoppen met werken?
  Dat is niet zo makkelijk.
  Dus weer contact gezocht met der fabrikant, helaas geen enkele reactie.
  Daarna bezwaar angetekend, afgewezen wederom zonder enige reactie.
  Kan helaas zowel het produkt als deze firma niet aanbevelen, vooral de komplete stilte zonder enige reactie is stuitend.
  Zo ga je gewoon niet met je klanten om.
  Kan de oordopjes die ik erbij heb gekocht ook nog eens weg gooien :(

  Helaas pindakaas was een dure les.

 4. ik heb na de AZ09 de VRN BT20s gekocht voor de qoa vesper. Na ontvangst aangesloten en hoor een hoop noise en ver op de achtergrond de muziek, niet te gebruiken dus. Contact opgenomen met de verkoper en die zegt doodleuk dat de qoa vesper een te hoge power heeft en dat dat de noise veroorzaakt.
  Aartjan: vind jij dat een aannemelijke verklaring?

  1. Nou ja, theoretisch zou het kunnen dat de impedantie niet bij elkaar past. Ik kan dat niet uitsluiten (tenzij je het test met andere oortjes).
   De Vesper zou ook juist te gevoelig kunnen zijn, met een te lage impedantie, want de Vesper vraagt juist heel weinig power. Maar het lijkt mij niet aannemelijk. Je kan vragen naar de impedantie, en checken of de impedantie van de Vesper daar bij past.

   1. ik heb even wat geëxperimenteerd met de bt20 en de bt20s en de trn v90 en qoa vesper. Als ik de vesper aansluit op de bt20 dan doet hij het prima. En als ik de V90 aansluit op de BT20s, dan doet hij het ook prima. Het is dus inderdaad echt de combinatie. Later nog eens de vesper aangesloten op de BT20s, en dan kraakt en ruist het weer.
    Overigens: de BT20 heeft een 0,75 pin en de BT20s een 0,78 pin, de V90 heeft een 0,75pin en de vesper 0,78 en alles past gewoon op elkaar. Ook weer goed om te weten.
    En: ik hoor weinig verschil tussen de combinatie vesper/BT20 en de V90/BT20s. Bedraad vind ik de vesper echt de beste die ik heb. Dus de oorhaakjes nivelleert de geluidskwaliteit dus. Mssch wel omdat de BT20 een ouder model is.
    Al met al ben ik nog het meest blij met de KZ AZ09 icm de KZ zsx en de TRN V90s..

 5. Gezien de prijs en de wat matige reviews de gok genomen en gisteren de AZ09 ontvangen. Ik heb ze eigenlijk al de hele dag in gebruik, opladen gaat vliegensvlug en ik heb geen maandagochtend exemplaar: de haken werken perfect, connectiviteit is beter dan mijn KZ bluetooth kabel (mits je, logisch, beide haken meeneemt) wanneer je wegloopt van je telefoon. Ik kan prima in andere ruimtes zitten zonder telefoon mee te nemen.

  Ik vond de bluetooth kabel een stuk minder fijn zitten (ear hooks waren te groot en kabel is aan de lange kant), maar deze sluiten zeer goed aan, zitten goed vast en je voelt het vrijwel niet om je oor hangen. Kwalitatief doen ze niet onder van de BT kabel, maar gemak en gebruik is vele malen fijner!

 6. Helaas moet Ik, i.t.t. wat ik eerder zei, constateren dat ook ik een probleem heb. Hij laadt niet goed op. Het licht is groen als het helemaal opgeladen is, maar als ik de oorhaken dan in doe, dan krijg ik binnen de kortste keren te horen ‘battery low’. Binnen een paar minuten hoor ik niks meer. Als ik ze dan weer in de laadbox doe, dan is hij weer rood, als signaal dat hij aan het opladen is. Maar binnen een paar minuten is het licht weer groen, alsof hij helemaal opgeladen is.
  Toch ook een maandagmorgen product, erg jammer want het geluid en gebruiksgemak is echt fantastisch.

 7. Jammer, de mijne is ook van de maandagmorgen batch. De main unit (R) werkt zoals het hoort, echter weigert de linker ook maar enig teken van leven te geven.

 8. Ik heb mijn haakjes nu een week in gebruik en ben tevreden waar het gaat om de aansturing van de oortjes. Muziek afspelen is top. Ik merk geen verlies ten opzichte van bedraad. De microfoon doet het goed,maar ik krijg soms opmerkingen dat ik iets moet herhalen. Of dat aan mijn articulatie ligt of aan de verbinding, dat moet ik nog navragen.
  Voor de huidige prijs een no brainer.

  1. Misschien is het zinvol om even te inventariseren met welke aansturende apparaten het wel lukt en waar het niet goed mee gaat. Ikzelf heb het zonder succes geprobeerd met een iPhone 6 en een iPhone 4 en met een goedkope (Medion) Android tablet. Allebei bij de minste beweging korte signaalonderbrekingen.

   1. Inmiddels mijn voorwereldlijke iPhone 6 ingeruild voor een iPhone 12, maar helaas, de problemen met de KZ oorhaken zijn niet verdwenen. Heb ze inmiddels op Marktplaats gezet.

 9. Vandaag een doosje met KZ-AZ09 gearriveerd. Mooi ontwerp, fraaie case, was er blij mee. Heb dus direct mijn KZ-ZSN’s er aan gehangen. Maar helaas… Mijn AZ09 heeft de connectiviteit van een totale autist. Een lichte hoofdbeweging of het pakken van een pen of het verplaatsen van mijn telefoon (die nog geen halve meter van mijn oor af ligt) leidt tot wegvallende verbinding, die weliswaar na een seconde weer herstelt, maar wel bijdraagt tot een suboptimale luisterervaring. Eerst maar eens kijken of het met andere BT-apparaten beter werkt of dat ik echt een maandagmorgenexemplaar heb ontvangen. Ondertussen hang ik mijn ZSN’s weer aan het oude BT-snoertje dat wel feilloos werkte.

  1. Lijkt idd op een maandagmorgenexemplaar, ik heb een probleemloze verbinding. Misschien even contact opnemen met de verkoper?

   1. Ja, heb een mailtje naar KZ gestuurd, want gekocht in hun eigen AliExpress shop. Hopelijk kunnen ze Engels lezen daar.

    Op de productpagina op AliE inmiddels reviews gelezen. En er zijn of véél meer mensen die toevallig ook een maandagmorgenexemplaar hebben, of er is iets anders aan de hand. Zelden over een KZ product zo veel klachten gezien, waarbij het vooral over de connectiviteit gaat. 1 op de 9 reviews geeft drie of minder sterren https://www.aliexpress.com/item/1005002512067989.html

   2. Ik lees net de ervaringen van Aartjan, en die heeft soortgelijke problemen als paul. Ik heb deze problemen helemaal niet. Tot nu nog geen enkele storing in de verbinding en ik kan thuis naar de 2e verdieping lopen, smartphone in de huiskamer en de verbinding blijft goed. Wellicht ook een maandagmorgenexemplaar Aartjan?

    1. Het ligt sterk aan de player: op MacBook gaat het perfect, op m’n Android superslecht, iPhone er tussen in, etc

 10. Dank je wel AJ ik heb er direct een besteld. Ik luister met veel plezier naar een Vesper en ben heel benieuwd of deze draadloos net zo goed klinkt als aan het kabeltje.

   1. Nou ja, het zou kunnen passen, ook al is het geen C-type. Als ik ‘m binnen heb ga ik het proberen, ik zal het hier updaten. De Vesper gebruik ik eigenlijk altijd bedraad met een DAC, voor de allerhoogste kwaliteit.

     1. Vandaag ook mijn setje binnengekregen. Het past idd niet helemaal op de vesper. Maar in de tussentijd had ik ook een TD08 en V90S binnengekregen 😉 de V90S is geweldig, als je die vervolgens met de TD08 vergelijkt klinkt de TD08 wel erg muf. Of gewoon met veel minder hoog. De Vesper vond ik heel mooi klinken maar leun nu meer naar de V90S. Met andere woorden, ik heb genoeg te doen. De AZ09 is prima, ze gaan niet heel hard maar dat hoeft ook niet. Ben benieuwd wat ze in de sportschool doen.

 11. Het moet multipoint zijn. Volgens de beschrijving koppel je het ene oorhaakje aan bijv je smartphone, en de andere oorhaak koppel je aan je laptop.
  Daarmee heb je multipoint.

  (Bij het afspelen hoeft maar één oorhaak namelijk verbinding te maken met je telefoon, en stuurt ie zelf het geluid door naar de andere oorhaak.)

  1. Yes!!!! Zou fijn zijn. Het woord “multipoint” is blijkbaar niet ingeburgerd, of er zit copyright op of zo.
   UPDATE: helaas, geen Multipoint.

Geef een reactie