The Fragrant Zither TFZ Series 2 Review – ABSOLUTE TOP

– Update: 16 mei 2019 –

The Fragrant Zither TFZ SERIES 2 review. Een nieuwe NUMMER 1 in de TOP 40 beste oordopjes. Prachtig geluid, comfortabele In Ears, topkwaliteit. Onvoorstelbaar voor die prijs: hier zijn ze 30 euro (nou ja, vaak kosten ze ook 100 euro).

Je hebt ook geen EQ nodig: hij klinkt meteen goed, je hoeft niks aan te passen. Je hoort het onmiddellijk. De bas is perfect, terwijl je meestal op andere oortjes daar wel iets aan moet doen, ook op de hele goede dure. De bas loopt prachtig door tot het sublaag, is nergens bonkerig of modderig, maar zuiver, strak en gedetailleerd. Niet te hard, en zeker niet te zacht.

Bij andere topkwaliteit oortjes is het hoog vaak nog net een fractie te scherp. Bij deze is dat zeer uitzonderlijk, want juist zijdezacht. Superhelder en correct maar zonder ook maar iets van harde randjes. Je kan ze daarom extreem lang inhouden, en je kan ze heel hard zetten zonder dat ze vermoeiend of agressief gaan klinken. Het hoog blijft altijd soepel, warm en zuiver. Heel comfortabel, dus ook qua geluid. Het klinkt ook heel ruimtelijk, het is alsof het geluid niet direct IN je oren zit. Deze fluwelen kwaliteit in het hoog heb ik nog niet eerder zo goed gehoord.

Het mid is warm en naturel. Ongekleurd en neutraal maar niet saai. Zelfs minder goede opnames klinken fijn op deze oortjes, ze zijn dus vergevingsgezind. Bijna alles klinkt lekker op deze. Het heeft iets analoogs. Dat is met andere top-kwaliteit wel eens anders: die kunnen soms heel kritisch zijn.

Er zitten geen gaatjes in, dus het is een gesloten systeem. Het lekt dus totaal geen geluid, anderen horen niets sissen. Dempt dus ook het buitengeluid: goede passieve Noise Cancelling. Het is een double dynamic speaker systeem, met een grote 12mm driver gecombineerd met een kleinere. Dat is uniek, heb ik ook nog niet eerder gezien. Technisch gezien anders dan andere toppers. Eigenlijk een klasse apart.

Je hebt ook geen inbrandtijd nodig, ze klinken meteen goed. De pasvorm is supercomfortabel. Je krijgt er 7 soorten en maten siliconen dopjes bij. Er zijn hoge of brede, beide in 3 maten. Ik doe de brede met het grootste gat. Die klinken letterlijk groter, ruimtelijker, wat mij betreft. Officieel zouden die brede ear tips meer hoog geven, extra treble, extra helderheid. En de smalle hoge met klein gat zouden juist de hoge tonen iets temperen. Dat verschil hoor ik dan weer niet: de ruimtelijkheid vind ik veel opvallender.

De hoge versus de brede ear tips
De brede ear tips met groot gat, of de hoge met smaller gat: klinkt net iets anders

Er zit ook een kleding-clip bij, altijd fijn en handig. De topkabel is 0,78mm 2 pins afneembaar en geluidloos (je moet alleen heel goed kijken hoe je de stekkertjes doet). Er is ook een kabel met microfoon. En je kan er een TFZ Bluetooth kabel op doen om ‘m draadloos te maken. Dat kan ook met elke 0,78mm 2 pin Bluetooth kabel van een ander merk (15,-). En volledig draadloos kan ook, met deze Ear Hooks.

Hij is gevoelig (105Db) dus hij kan heel hard, ook op zwakkere bronnen zoals telefoons. Het is natuurlijk beter om dan een goede DAC te gebruiken, zoals de USB-C Sonata van 23 euro. Of een topkwaliteit HD player zoals de Shanling M0 (zo klein als een Apple Watch, 100,-). Dan klinkt het helemaal audiofiel.

Op de luxe verpakking stond een lagere waarde en een andere omschrijving, dus hij komt makkelijker door de douane, zodat de kans op extra import-kosten klein is. Ze waren er in 10 dagen. Soms voor 30 a 35,- hier te koop. Hieronder wat fotootjes:

The Fragrant Zither The Fragrant Zither TFZ Series 2 oordopjes Review The Fragrant Zither TFZ Series 2 oordopjes Review

TFZ Series 2 Review eindoordeel

ABSOLUTE TOP! Nieuwe nummer 1. Eindeloos comfortabel, ook qua geluid. Topper. Super-Bass. Superhelder maar fluweelzacht hoog, mooiste mids, alles klinkt lekker op deze. Vaak 100,-, soms goedkoop (30-35 euro) hier te koop.

TFZ Series 2 in alle kleuren TFZ Series 2 oordopjes verpakking

Zie ook de Beste Oordopjes en de beste Draadloze oortjes.
Of de beste koptelefoons en de beste DAC

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Was dit de serie Galaxy versie?, ik lees dat die weer beter is dan de serie 2. Twijfel tussen deze of de TRN V80. Ik hou van balanced armature drivers (denk ik) en ook van een lichte v shape. De reviews van deze zijn wel bijna unaniem positief terwijl ik over de TRN ook mindere dingen hoor.

  1. Dank je voor deze blog en goede tips.. heb de TZF SERIES 2 dan ook op jouw aanraden gekocht…moet zeggen heb er geen spijt van. Mooie heldere tonen…moet er nog wel wat extra bas bij zetten…alleen jammer dat er nog importkosten bij kwamen…maar daar kan jij natuurlijk niet aan doen…Sjaak.

 2. Bedankt voor de leuke blog! Gaat me waarschijnlijk weer geld kosten voor oordopjes die ik niet nodig heb 😁
  Ps. De link naar de tfz bluetooth kabel kent een verkeerde verwijzing.
  Vr grt dennjs

 3. Goede review weer Aart.
  Ik ben zelf voorlopig nog zeer te spreken over de TRN V80, hoe zou je deze vergelijken met elkaar?

  Heb jij toevallig ook een blog gemaakt over welke type kabel het beste is? Want gouden kabels zijn kwalitatief beter toch?

  1. Het hoog van de TFZ is zelfs nog een fractie beter / mooier dan de supergoede TRN. Qua kabels hoeft het van mij niet beter dan de topkabels die bij de TRN en TFZ zitten. Vergulde stekkers zijn goed maar het verschil hoor ik niet. Een DAC is veel belangrijker!

Geef een reactie