IOS 14: wat is er nieuw, en wat valt op?

ios 14 nieuw

– Update: 27 december 2020 –

De eerste versie van IOS 14 liet ik aan me voorbij gaan. Nu de eerste bugs eruit zijn, heb ik het er toch maar op gezet. Bijgaand mijn ervaringen en tips. 

Een uitputtende lijst met werkelijk ALLE nieuwe dingen is dit verhaal. Ik heb het allemaal doorgespit. Poeh hee. Too Long, Did Not Read? Er zijn maar een paar dingetjes echt opgevallen:

OS 14: Doet de batterij het nog?

Ja.

Doen de goedkope snoertjes het nog?

Ja, vrijwel alle kabeltjes doen het bij mij nog op IOS 14, ook de goedkope, maar niet allemaal. Zie de blog over goedkope iPhone kabels.

En verder? De beste dingen in IOS 14:

 1. Compact phone calls: Als je gebeld wordt kan je gewoon doorwerken… het telefoongesprek is een strookje, in plaats van het hele scherm. Klik erop, of veeg omlaag voor opties, of omhoog om te negeren.
 2. Bluetooth rename: Je kan je Bluetooth devices zelf een naam geven. BONUS: je kan neppe AirPods nu dus “AirPods pro” noemen.
 3. Backtap: Je tikt 2 of 3x achterop je iPhone (in te stellen bij Toegankelijkheid > Aanraken > Tik op achterkant. Bij mij is 2x tik Vergrendel. En 3x tik is het Vergrootglas. TOP!
 4. Het Vergrootglas is verbeterd. De interface was slecht, dus dat werd tijd.

En wat is er “Meh”?

 1. FaceTime Eye Contact: Je kijkt elkaar nu recht in de ogen, bij FaceTime. Ongelofelijk, verbluffend – maar als ik het test, dan werkt het helemaal niet zo goed. Je ziet nauwelijks verschil. Bovendien gebruik ik nooit FaceTime.
 2. CarPlay: de Maximum snelheid doet het nog niet in NL (Google Maps heeft dat al lang).
 3. Wekkergeluiden: Zie deze blog, de gewone wekker had nooit die prachtige geluiden die Bedtijd wel had. Kan nog steeds niet! Bedtijd zit nu bij Gezondheid. De Bedtijd-wekkers zie je gelukkig wel staan bij Klok > wekkers.
 4. Zoeken naar emoji. Tik “flamingo” in het zoekveld en je krijgt flamingo-emoji. Maar als je een woord  intikte in een bericht, kreeg je ook altijd al die emoji, als  “Suggesties” tenminste aanstond, in Instellingen > Algemeen >Toetsenbord.
 5. Camera updates? Op Mijn iPhone X niks veranderd, behalve dat de Lock voor focus en belichting (lang-klik) nu wel beter werkt.
 6. Home screen widgets: tegenvaller, gebruik ik allemaal niet.
 7. Today View (op Home naar Rechts vegen) heeft nu ook van die widgets . Maar dat staat bij mij al helemaal zoals ik het wil. Erg handig. IOS 14 maakt dat niet beter.
 8. Maps: Fietsen is er nu bijgekomen. Maar dat zat allang in Google Maps.
 9. App Library: swipe door naar je laatste scherm, en dan krijg je een App Library. Gebruik ik niet, totaal verwarrend voor mij.
 10. Find my: helaas zijn er nog geen TILES. Dat wordt helemaal te gek en fantastisch. De wereld van de Tiles wordt door Apple in één klap veranderd en weggevaagd straks… geniaal… Maar het is er nog niet.
 11. NFC Carkey: ook geniaal, maar mijn ouwe SUV gaat echt niet open met een iPhone.
 12. AirPods auto switching: Je kan dan je headset aan twee devices tegelijk koppelen. Erg fijn en handig. Bluetooth kon dat al tien jaar (Multipoint), en alleen de hele dure nieuwe koptelefoons maken er gebruik van. Maar een goedkope Bluetooth clip kan dat ook. Binnenkort met een review hier.
 13. Wifi: use private address. Bij openbare wifi is dat iets veiliger.
 14. Weather: ik zie geen verschil. Weather Pro is sowieso veel beter.
 15. Dicteren is nu offline: niemand merkt het verschil. Maar wel beter qua privacy.

Zie ook de blog over IOS 12

En de blog over Carplay in IOS 13

 

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Wat ben ik blij dat ik destijds op jouw advies een Xiaomi Redmi Note 7 met Android heb gekocht.
  Nogmaals mijn dank daarvoor

Geef een reactie