Hippe limonade

limonade vers gember limoen

– Update: 9 juni 2018 –

Limonade begint weer helemaal hip te worden. Maar wat is nu echt lekkere limonade? En eventueel gezondere, of biologische? Hierbij een lijst. In het popuprestaurant naast mijn ontwerpstudio hadden ze ook allerlei hippe smaakjes. Mag dan ook meteen de hoofdprijs kosten. Vroeger had je ranja, voor 20 cent of zo, prima te doen. Water met een smaakje en wat suiker. Makkelijk, handig, goedkoop, smakelijk. En misschien wel veel minder ongezond dan cola.

Cola en alle andere frisdranken zijn in principe ook maar gewoon water met een smaakje en wat suiker. Limonade kan a) goedkoper, b) ambachtelijker c) natuurlijker en d) gezonder zijn dan frisdrank.

Dus ben ik altijd op zoek naar goede limo. Ranja is ook weer op de markt, alleen vanwege de naam eigenlijk. Dachten wij vroeger dat het een soortnaam was, nu blijkt het dus een Merk te zijn. Na ranja kreeg je destijds het “gezondere” Karvan Cevitam. Omdat alleen kinderen limonade drinken vonden de ouders dat dat dan maar gezonder moest. Met minder suiker en met meer vitaminen. Maar toegevoegde vitamine is wel een beetje een farce: dat zijn ook maar gewone goedkope opgeloste vitaminepillen. Die pillen kan je beter zelf kopen, want dan kan je de beste kiezen. En dat beetje suiker valt ook wel mee – sterker nog, dat is in ieder geval beter, smakelijker en gezonder dan het giftige Aspartaam, wat overal ter wereld al verboden is, maar wat nog steeds bijvoorbeeld in Cola Light zit.

Sinds ik in Cuba ben geweest – waar ze nog echte ruwe rietsuiker hebben – zie ik suiker eigenlijk zelfs als een gezond en eerlijk natuurproduct. De Limonada Natural daar was bijvoorbeeld ongelofelijk lekker. Limoen, suiker en water. Verrukkelijk.

En Exota dan? Is toch ook weer hip?

Exota is aangemaakte limonade, dus geen siroop. Voor 4 euro krijg je nog niet eens een liter water met wat suiker en een kunstmatig smaakje. Dat bedoel ik dus niet met goeie hippe limonade. Ook al staan er allerlei grappige teksten op de verpakking, en ziet het er allemaal heel oldskool en nostalgisch uit, daar kijken wij dwars doorheen, toch?

Goede citroenlimonade

limonade limo ranja siebrandGoede lekkere hippe limonade is bijvoorbeeld die van Siebrand. Met 50% fruitsap. Zoals deze met citroen, appel en sinaasappel. Hadden ze die maar met limoen. Of met gember, of een combinatie daarvan. Ideetje misschien, beste meneer Siebrand?

TIP: maak zelf heerlijke gemberlimonade door met deze (of andere) citroenlimonade een aangemaakte fles te vullen, waar je dan een beetje geraspte of kleingesneden gember in doet. Superlekker.

 

Belvoir Ginger Cordial limonade

belvoir ginger cordial limonadeWil je Limonade wat hipper laten klinken dan noem je het Cordial. Belvoir Cordial wordt gemaakt volgens traditioneel familierecept met alleen natuurlijke ingrediënten, vaak biologisch, uit eigen kweek op het landgoed van Belvoir Castle in Engeland. Ze maken zowel siropen (cordial) als frisdranken (pressé) met heerlijke verrassende smaken, zoals gember, mango, limoen en vlierbloesem. “Belvoir richt zich ook op volwassenen door de dranken aan te prijzen als alternatief voor alcohol óf als perfecte mix met gin of wodka. De smaken Elderflower (vlierbloesem), Ginger Beer (gember) en Lemonade (citroen) zijn in een biologische variant als zowel siroop als frisdrank verkrijgbaar. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten.”

De biologische frisdrank met gember is lekker, maar soms net iets te scherp. Dat komt omdat ze er helaas ook peperextract (capsaïcine) in hebben gedaan, waarschijnlijk om het scherpe van gember te accentueren zonder al te veel gember te hoeven gebruiken. Jammer, gemiste kans! Nu is het artificieel scherp in plaats van natuurlijk scherp. En heel anders scherp dan heerlijke pittige gewone scherpte van normale verse gember. Ik ben daarom nog steeds op zoek naar de perfecte gemberlimonade. En ook naar de ideale citroen- en limoen-limonade. Of een combinatie van die drie.

Limeaulimeau gember limonade

Geniale naam ook. Hip en leuk en simpel en grappig en zo. Sirop d’Amsterdam staat er dan ook nog eens achter, om het qua copywriting nog even keurig in stijl af te maken. En zonder Parallax website kan je tegenwoordig geeneens limo meer verkopen. Toch had de copywriter er goed aan gedaan om beter te benadrukken dat het hier om biologische limonade gaat. Die hogere prijs zit namelijk niet alleen in het Parallax-effect en in de copywriter. Het is dus inderdaad biologisch! En smakelijk.

De gember-variant is helaas wel slapjes van smaak. Er zit ook maar 25% fruitsap in. Da’s niet zo Beau, Limeau!

Agroposta biologische limonade

In de horeca zie je deze Agroposta limonade ook steeds vaker. Sympathiek familiebedrijf. Helemaal biologisch, en ook nog met weinig toegevoegde suiker. Best wel lekker, maar in de horeca ook best wel heel erg duur, dus geeft mij maar die van Siebrand.

Albert Heijn Vruchten-Limonade en Karvan Cevitam

limonade citroen karvan cevitamHet gewone spul. Maar wel allebei met 75% fruitsap! Zo kan het dus ook. Het is natuurlijk wel geconcentreerd fruitsap. Zo enorm gezond is dat nou ook weer niet. Maar anders kan je er geen limo van maken.

Deze zijn helaas niet biologisch. Verder best lekker, niet duur en in diverse smaken, alleen geen gember en/of limoen. Allebei gooien ze er een hoop extra vitaminen in. Da’s een beetje onzin. Zie het verhaaltje hierboven. Van de Citroen-smaak is Karvan verreweg de lekkerste: daar zit ook veel meer citroen in: 33% tegen 10%. En Karvan is ook nog eens zonder kleurstof, en niet veel duurder.

Verse limo: AH Raw Lemonade

Bij de AH lag ook AH Water+, onder andere in de smaak citroen-limoen. Dat is zeg maar een fles vers aangemaakte limonade. Deze is superlekker omdat er vers koudgeperst citroen- en limoensap in zit. Dus niet van concentraat. Dat is echt een enorm pluspunt. Hadden ze er wel eens groot op mogen zetten! Ook die naam was slecht gekozen: waterplus, da’s helemaal niks. Gelukkig heet het tegenwoordig Raw Lemonade: kijk, dat bekt nog eens! En niet alleen de naam is drastisch verbeterd: nu hebben ze ook citroen-limoen-gember (gek genoeg alweer verdwenen?) en komkommer-munt-citroen. Gezoet met agavesiroop. Heerlijk! Met stip op nummer één – één – één – één – één!

limonade vers gember limoen

Heb je ook een top-limonade ontdekt, laat maar weten, dan voeg ik het hier toe. Helemaal als je lekkere citroen/limoen/gember of een combi daarvan heb gevonden!

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hi Aartjan, bedoelde natuurlijk de limonade van dezelfde producenten, Lemon-aid.
    http://lemon-aid.de/limonaden/ erg fijne limo!

    Maar de lekkerste (limoen) limo maak je natuurlijk zelf, varieer hier maar eens op: per liter 3 a 4 Hele limoen + veel ijs, beetje water en beetje suiker in blender, minuutje of wat vol gas erop en dan door een zeef uitschenken. beter wordt het echt niet.

Geef een reactie