Microfoon live versterken op een Mac

– Update: 9 juni 2021 –

Als je je stem live wil versterken, dus om live te spreken of zingen, dan kan dat niet zomaar op een Mac. Want de microfoon wordt dan automatisch uitgezet, om rondzingen te voorkomen. Normaliter heb je in zo’n situatie een mengpaneel met een PA (versterker plus speakers). Maar een microfoon live versterken op een Mac zonder extra hardware kan ook wel. Hier twee manieren. 

Ten eerste met Garageband: kies een leeg project, en klik het microfoon-ikoon. Druk de knop “Ik wil mijn instrument horen”. Nu hoor je je stem LIVE uit de speakers (kijk wel uit voor rondzingen!).

microfoon live versterken op Mac

microfoon live versterken op Mac

Ten tweede kan je in plaats van Garageband ook een andere gratis App gebruiken: AudioMonitordownload die hier. Het heet “MTCoreAudio” maar je hebt alleen het onderdeel AudioMonitor nodig:

audiomonitor microfoon live versterken op Mac

Sleep dat ikoon “AudioMonitor” naar je Programma-map. De rest van dat mapje MTCoreAudio kan weg. Open het met rechtsklik > open.

Selecteer de input.

audiomonitor microfoon live versterken op Mac

Klik Play Through. Je hoort nu je stem over de output. Zo kan je toch nog simpel je microfoon live versterken op een Mac! De microfoon kan zelfs een Bluetooth headset zijn, maar dan zit er meestal teveel vertraging op het geluid. Je gewone oortjes met draad zijn dan veel beter. Of een dasspeld microfoon. Of een draadloze zender-microfoon.

De output wijst zich vanzelf wel: daar moet je de juiste speakers kiezen. Dat kan ook een Bluetooth speaker zijn, maar ook dan heb je teveel vertraging in het geluid.

Met dank aan guidingtech.com

Of met een mengpaneel

Een USB-mengpaneel met analoge inputs  kan ook goedkoop, zoals deze X9 USB geluidskaart (25,-):

Of deze supergoedkope V8 sound card met mengpaneel en allerlei ingangen (alhoewel de ingangen hier USB-micro zijn in plaats van minijack of tulp – maar de snoertjes krijg je erbij).

Microfoon live versterken met een Karaoke microfoon

Een andere mogelijkheid is zo’n Karaoke microfoon. Dat is een microfoon met ingebouwde speaker en oplaadbare accu. Die kun je helemaal stand-alone gebruiken: je hebt verder helemaal niks nodig.

Er zit ook een knopje met galm op, en nog wat effecten om je stem te veranderen. Perfect geschikt om ergens in het publiek te spreken, of om mee te zingen met de muziek ergens, als Karaoke. Je hebt verder niks nodig: geen snoer, geen mengpaneel, geen versterker of luidsprekers.

Via Bluetooth kun je ‘m ook nog als draadloos speakertje gebruiken.

Deze blog over een microfoon live versterken op een Mac was niet gesponsord

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

    1. De microfoon van de afbeelding heeft mijn zoontje ook, gaat nog behoorlijk hard.

      Er zijn zo te zien ook diverse ‘megaphone’ apps voor de Appel, daarmee kan waarschijnlijk ook wat jij wilt?

      Tip voor geluidsopname app: BandLab. Een online studio op je telefoon (DAW), is cross platform. Wij gebruiken die met de band om asynchroon te jammen. Werkt best goed.

Geef een reactie