MS Teams: Studenten kunnen de microfoon van de docent uitzetten

MS Teams presenteren alleen ik studenten microfoon

– Update: 25 januari 2022 –

Hier allerlei tips voor online lesgeven in MS Teams. De eerste is de Vergaderopties om te voorkomen dat leerlingen de microfoon van de docent uitzetten, of dat ze elkaar verwijderen uit de meeting.

Klik tijdens de meeting de Drie puntjes > Vergaderopties.
Dit kan alleen in de Teams App, en niet in de browser.

Daar kies je bij “Wie kan er presenteren?” voor “Alleen ik“.

Je kan dan ALLE microfoons dempen, of per persoon. Een leerling kan jouw microfoon nu niet meer dempen. En ze kunnen elkaar ook niet meer verwijderen.

Als studenten hun scherm moeten delen moet die knop weer op “Iedereen”.

Verwijder iemand en zet de vergadering op slot

Klik bij Deelnemers > drie puntjes > “Lock the meeting”.
Verwijder leerling: Deelnemers > drie puntjes > “Uit de vergadering verwijderen”.

Nieuwe updates

 1. MS Teams kan nu ook in twee vensters
 2. Breakout rooms om studenten in groepjes te verdelen
 3. Presentator-modus / Reporter-modus: zet je eigen hoofd voor je presentatie

De chat en de presentie

Vragen kan iedereen met de microfoon stellen. Als je last hebt van geluid zie je bij Deelnemers wie dat is (in bold). Die kan je daar ook meteen muten, met rechtsklik. De presentie staat altijd aan het einde van de chat.

Zo maak je een online les aan in MS Teams

Het beste vanuit de Outlook Web app > Agenda > Nieuwe gebeurtenis:

MS Teams microfoon docent uitzetten

Vul het zo in, inclusief herhalen, herinnering op 5 minuten, en het schuifje “Teams-vergadering” aan. Rechtsboven zijn er nog “Opties voor antwoorden”, die kan je beter UITzetten. Linksboven kun je dan “Verzenden”.

En hier zie je dus NIET de Vergaderopties. Die zie je alleen later, in de Teams App. Maar het invullen moet nu dus in de browser in Outlook Agenda, en niet in de Teams Mac App, want daar kan niet alles.

Kanalen moet je ook nooit doen, want dan krijg je geen chat-venster bij de chat-knop, en krijg je allerlei andere buggy problemen. Zet Teams ook nooit op “Lijst” maar op “Raster”. Anders krijg je problemen, zoals Opdrachten die verdwijnen:

Het aanmaken van zo’n meeting gaat ALLEEN goed in de Outlook Web app (dus  NIET in de Teams App, NIET in de Outlook App, NIET in de Agenda vanuit de Mac App, en NIET vanuit online Teams: dat is allemaal buggy, en is zelfs na twee jaar nog steeds niet opgelost)

Opties voor Antwoorden vragen UITZETTEN

In de “Opties voor Antwoorden” kan je “Antwoorden vragen” beter uitvinken. Want dit staat standaard AAN en dan krijg je onnodig veel mails met bevestigingen.

MS Teams antwoorden vragen uitzetten

Schermdelen in MS Teams

De knop Schermdelen is het pijltje omhoog, rechtsboven. Kies het venster dat je wil delen, of je gehele computer (want dan kan je ook rechtsklik zien). Schermdelen werkt het best in de App, niet in de browser.

(Inzoomen met ⌘+ zien je studenten WEL, inzoomen via Toegankelijkheid (Control  muiswiel) NIET. Ze kunnen ook nog zelf inzoomen met ⌘-scrol.

Als je een video afspeelt (of muziek) is er nu een schuifje “Delen met computergeluid”, zie deze blog

Een geminimaliseerd venster kan je niet delen.

En in mijn geval moet ik het hele scherm delen, anders zie je de rechtsklik-popup niet, of andere popups. Die moet ik juist vaak laten zien. En ik spring ook voortdurend naar allerlei andere programma’s en vensters. Dat kan ook alleen maar als je het hele scherm deelt.

Dan heb je eigenlijk drie devices nodig, want je wil ook de chat zien, en ook nog de lijst met deelnemers. Of een tweede scherm. MS Teams kan nu in twee vensters.

Inmiddels is 7×7 personen ook mogelijk, en “Together mode“, bij de 3 puntjes:

Als Schermdelen niet werkt

Je moet voor Teams de toestemmingen nog instellen. Op een Mac is dat bij Systeemvoorkeuren > Beveiliging > Privacy: geef Teams toestemming voor Camera, Microfoon, Toegankelijkheid, Schermopname en Bluetooth. Bij mij en alle studenten stond dat allemaal uit:

Camera / microfoon doet het niet in MS Teams, op de Mac app?
Hier moet je nog van alles aanzetten, met het vinkje bij Teams

Drie devices tegelijk

Je kan meerdere devices gebruiken (iMac, laptop en tablet bijvoorbeeld). De docent deelt zijn gehele scherm van het ene device, en bekijkt de chat en de lijst deelnemers op zijn andere devices.

Een student kan ook meerdere devices gebruiken. Kijken en luisteren bijvoorbeeld op de telefoon, en meedoen op de laptop.

Op de lijst met gebruikers zie je wie er praat: die naam wordt BOLD. Zo kan je ook snel iemand “muten” die per ongeluk zijn microfoon open heeft.

Insights

Behalve deze Aanwezigheidslijst zijn er ook Insights. Dat kun je per Team aanzetten, via de Plus rechtsboven. Vanaf dat moment krijg je allerlei grafieken over presentie en cijfers per student. Zie dit artikel en ook dit artikel.

Achtergrondeffecten kiezen

Je kan ook een andere achtergond kiezen, of je eigen achtergrond blurren. Maar alleen in de App, niet in de browser. En op je laptop is je batterij is dan ook meteen op, en je koeling gaat loeien. Ik zet vaak “Inkomende video” na een tijdje ook uit, want dat kost ook enorm veel batterij en processor.

Klik de 3 puntjes en dan “Achtergrondeffecten weergeven”. Onderaan staat “Inkomende video”: die zet ik vaak na een tijdje uit.

Update de app regelmatig. Bekijk ook de Voorkeuren (klik je account-poppetje). Zet de “Nieuwe vergaderervaring” bijvoorbeeld aan, zie hieronder (dan zit het balkje niet meer in de weg):

UPDATES: 7×7 personen in beeld

Inmiddels is 7×7 nu ook mogelijk. Maar dan moet je wel klikken op “uitgebreide galerij“, bij de drie puntjes.

Het is nu ook mogelijk om met meerdere devices in één ruimte mee te doen, waarbij het geluid niet verdubbeld wordt. Dus met 1 centrale microfoon/speaker. Nu is het lastig of vrijwel onmogelijk om met meerdere mensen tegelijk in 1 ruimte mee te doen.

GPU Hardwareversnelling uitschakelen

De GPU Hardwareversnelling kan beter UIT. Dat scheelt weer, want Teams slokt je hele processor en alles erbij volledig op. Vooral als je een oudere computer hebt.

Deelnemers niet toestaan het dempen op te heffen

Oftewel storende studenten echt muten, zodat ze zichzelf niet meer aan kunnen zetten (alhoewel dit nog steeds niet goed werkt). Klik het Poppetjes-icoon:

Vergaderingen opnemen en editen

Met de drie puntjes kan je een vergadering opnemen. Je kan daar zelf starten en stoppen. Hij komt na een tijdje verwerking vanzelf in de Chat te staan. Daar kun je de link ook kopiëren en per mail versturen. Je kan met de drie puntjes ook de naam wijzigen, door het te openen op Teams of op Sharepoint. Je kunt ‘m ook inkorten en editen op MS Streams.

Inzoomen

migreren M1 Mac Big sur zoomen
Die knop “Geef tekst onder aanwijzer groter weer” kan je WEL zien in Teams, en die andere daarboven NIET

Breakout Room in Teams: Aparte vergaderruimten

Zie de blog daarover.

Zie ook: MS Teams kan nu met twee vensters

 

 
Bijlage: Verzoekjes / requests / bugs in MS Teams

 1. Tegelijk de chat + de lijst met deelnemers zien, in aparte vensters, PLUS het gedeelde scherm. Dan kan je met 1 device lesgeven, in plaats van met 3. 
 2. Vergaderopties ook in Safari
 3. Vergaderopties ook direct in de App
 4. Opties voor Antwoorden ook in de App kunnen zien, en “Antwoorden vragen” standaard UIT laten
 5. Vergaderopties op Android beter zichtbaar maken
 6. Rechtsklik en andere pop-ups als je een venster deelt zichtbaar maken (pop-ups zijn nu onzichtbaar voor studenten)
 7. In kunnen zoomen, om iets te vergroten, zoals je op een computer ook doet
 8. De cursor tijdelijk kunnen vergroten, met een sneltoets bijvoorbeeld
 9. De sneltoets “spatie” of “cmd shift M” voor de microfoon: doet het soms wel, maar meestal niet
 10. Een meeting aan kunnen maken vanuit iets anders dan Outlook Web
 11. Dat je een reeks afspraken kan wijzigen, bijvoorbeeld qua tijdsduur (nu wijzigt hij alleen het eerste item, ook al bewerk je alle toekomstige items.)
 12. Dat je in de App ook gehele klassen kan kiezen (kan nu alleen in Outlook Web). [OPGELOST]
 13. Als Teams staat op “Lijst” in plaats van Tegels verdwijnen alle Opdrachten die in Kanalen staan (???)

 

18 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. twee vragen mbt een Teamsles:
  a) kan ik er voor zorgen dat een storende student ’s microfoon gedempt blijft, zonder dat hij zelf telkens weer de microfoon aanzet?
  b) kan ik een storende student definitief uit de les zetten, zonder dat hij telkens weer inlogd? en opnieuw gaat storen?

  1. A) kan inmiddels: klik op het poppetjes-icoon, en dan bij de opties.
   En je kan een Live Event doet. Maar dat heeft nadelen: dan kan je niemand zien en moet je elke reactie eerst modereren.

   1. Klik bovenaan bij deelnemers de 3 puntjes > “Lock the meeting”.
    Verwijder dan de student. Dank, ik heb het er nu bij gezet.

  1. Heb je de Vergaderopties al geprobeerd? Dus dat maar één iemand kan presenteren? Misschien kunnen ze elkaar dan ook niet meer dempen. Ik zal het uitzoeken.

 2. In Windows werkt de optie Vergaderopties ook na het aanmaken van een meeting. Je wordt doorgestuurd naar een webpagina waar je de optie Presenteren alleen voor jezelf kunt kiezen (of wat varianten daarvan). Werkt prima. Anderen kunnen geen microfoons meer dempen of hun scherm presenteren.

 3. Je kan ook eens naar een live event kijken. kan je aanmaken vanuit de teams kalender. echt gemaakt voor het “zenden” van informatie. Interactie met de deelnemers via Q&A. Ik weet niet wat in het onderwijs nodig is maar zeker als de groep wat groter is werkt dit echt goed.

Geef een reactie