MS Teams: Studenten kunnen de microfoon van de docent uitzetten

MS Teams presenteren alleen ik studenten microfoon

Update: 24 okt 2020   |   12:20

Online lesgeven is leuk, handig, goedkoop en effectief. Maar het is wel even wennen. Hier een aantal tips voor MS Teams. De eerste is de Vergaderopties om te voorkomen dat studenten de microfoon van de docent uitzetten.

Die Vergaderopties zie je NIET als je de meeting aanmaakt. Het kan pas daarna, bij Agenda > Vergaderopties. En alleen in de Teams App, niet in de browser.

Klik de vergaderopties (of kies Rechtsklik > Link kopiëren. Die link werkt NIET in Safari, maar wel in Chrome / Firefox / Opera) 

MS Teams vergaderingopties Mac

Daar kies je “Alleen ik” bij “Wie kan er presenteren?“. Je kan dan alle microfoons in 1x dempen, of per persoon dempen. Iedereen kan zijn eigen microfoon nog steeds AAN en uitzetten, maar niet meer die van jou.

Je kan elkaars microfoon UIT zetten, maar nooit AAN. Zo kun je ook bij de nieuwe functie “Hand opsteken” iemands hand wel naar beneden doen, maar niet omhoog.

Als de studenten hun scherm moeten delen, dan kan je tijdens de meeting “Wie kan er presenteren?” weer op “Iedereen” zetten (en inmiddels staan er nog meer opties bij).

Op de iPhone App kan het ook, maar alleen met Chrome, niet met Safari. Op de Android App kan het ook, maar is het onherkenbaar als knop (Klik “Opties voor vergadering” onderaan):

MS Teams vergaderingopties Mac docent muten

Als camera / microfoon / schermdelen niet werkt in MS Teams

Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy:
MS Teams aanvinken bij Camera en Microfoon. Vanaf Catalina staat daar ook Schermdelen nog bij. Bij mij stond het allemaal uit:

Camera / microfoon doet het niet in MS Teams, op de Mac app?
Hier moet je Camera, Microfoon en vanaf een nieuw OS ook nog Schermdelen aanzetten, met het vinkje bij Teams

Zo maak je een online les aan in MS Teams

In de Outlook Web app > Agenda > Nieuwe gebeurtenis:

MS Teams microfoon docent uitzetten

Vul ongeveer zo in, inclusief herhalen, herinnering op 5 minuten, en het schuifje “Teams-vergadering” aan. Rechtsboven zijn er nog “Opties voor antwoorden”, die kan je beter UIT zetten. Linksboven kun je dan “Verzenden”.

En hier zie je dus NIET de Vergaderopties. Die zie je alleen later, in de Mac App. Of op de Android App. Maar het invullen moet nu dus in de browser, en niet in de Mac App. Want in de browser kun je onder andere hele klassen kiezen, en dat kan weer niet in de App.

Het aanmaken van zo’n meeting kan ALLEEN goed in de Outlook Web app (dus  niet in de Teams App, niet in de Outlook App op je telefoon, niet in de Agenda vanuit de Mac App, en niet vanuit online Teams > Agenda)

Opties voor Antwoorden vragen UITZETTEN

In de “Opties voor Antwoorden” kan je “Antwoorden vragen” beter uitvinken. Want dit staat standaard AAN en dan krijg je onnodig veel mails met bevestigingen. Dit kan achteraf ook, maar alleen in de Outlook Web app, niet op andere manieren.

MS Teams antwoorden vragen uitzetten

Schermdelen in MS Teams

De knop Schermdelen is het pijltje omhoog. Het kan op de Mac via de App, of in Chrome, maar niet in alle browsers. Kies vervolgens het document dat je wil delen, of je gehele Bureaublad.

(Inzoomen met ⌘+ zien je studenten WEL, inzoomen via Toegankelijkheid zien ze NIET. Maar ze kunnen ook nog zelf inzoomen).

Een geminimaliseerd venster kan je niet delen.

En in mijn geval moet ik het hele Bureaublad delen, anders zie je de rechtsklik-popup niet, of andere popups. Die moet ik juist vaak laten zien. En ik spring ook voortdurend naar allerlei andere programma’s en vensters.

Dan heb je eigenlijk drie devices nodig, want je wil ook de chat zien, en ook nog de lijst met deelnemers. Dat kan niet tegelijk in beeld. Een telefoon is te klein. Het kan met twee computers plus een iPad, of met twee iPads plus een desktop. Een tweede scherm, dus een externe monitor kan ook niet, tenzij het externe scherm geen geluid heeft. Een tweede scherm blijft ook dan ingewikkeld, omdat je dan Teams 2x moet opstarten: 1x via de browser en 1x via de App, anders krijg je nog steeds geen drie schermpjes.

UPDATE: MS Teams kan nu met twee vensters

Inmiddels is 7×7 personen in beeld mogelijk. En “Together mode“:

Drie devices tegelijk

Je kan meerdere devices gebruiken (iMac, laptop en tablet bijvoorbeeld). De docent deelt zijn gehele scherm van het ene device, en bekijkt de chat en de lijst deelnemers op zijn andere devices.

Een student kan ook meerdere devices gebruiken. Kijken en luisteren bijvoorbeeld op de telefoon, en meedoen op de laptop.

Op de lijst met gebruikers zie je niet alleen wie er aanwezig zijn, en wie er afhaken, maar ook wie er op mute staat. En wie er praat of onbedoeld herrie maakt (die naam wordt BOLD – behalve op Android). Zo kan je ook snel iemand “muten”.

UPDATE: MS Teams kan nu met twee vensters

In mijn lessen wordt de chat veel gebruikt, dus die wil ik ook altijd kunnen zien. Vragen worden vaak in de chat gesteld, en die bespreek ik dan meteen in de les. Maar ze mogen de vragen ook gewoon met de microfoon stellen. Qua presentie roep ik de namen, en degenen die wat terugzeggen zet ik op Present. Maar je kan tijdens de meeting ook rechtsboven de presentie downloaden, bij Personen > 3 puntjes:

Op die lijst zie je dan wie er hoe laat in- en uitlogde. Handig!

Insights

Maar er is nog iets beters dan die Aanwezigheidslijst: namelijk Insights. Dat kun je per Team aanzetten, via de Plus rechtsboven. Vanaf dat moment krijg je allerlei grafieken over presentie en cijfers per student. Zie dit artikel en ook dit artikel.

Achtergrondeffecten kiezen

Je kan ook een andere achtergond kiezen, of je eigen achtergrond blurren. Maar alleen in de App, niet in de browser. En op je laptop is je batterij is dan ook meteen op, en je koeling gaat loeien.

Klik de 3 puntjes en dan “Achtergrondeffecten weergeven”

Update de app regelmatig. Bekijk ook de Voorkeuren. Zet de “Nieuwe vergaderervaring” bijvoorbeeld aan, zie hieronder (dan zit het balkje niet meer in de weg):

UPDATES: 7×7 personen in beeld

Teams kreeg eind mei de mogelijkheid om 9 personen tegelijkertijd in beeld te zien. Dat was voorheen maar vier. In andere diensten zoals Zoom kon dat altijd al. Inmiddels in september is 7×7 nu ook mogelijk.

Het is straks ook mogelijk om met meerdere devices in één ruimte mee te doen, waarbij het geluid niet verdubbeld wordt. Dus met 1 centrale microfoon/speaker. Nu is het lastig of vrijwel onmogelijk om met meerdere mensen tegelijk in 1 ruimte mee te doen.

GPU Hardwareversnelling uitschakelen

De GPU Hardwareversnelling kan beter UIT. Dat scheelt weer, want Teams slokt je hele processor en alles erbij volledig op.

Verzoekjes / requests / bugs in MS Teams

 1. Tegelijk de chat + de lijst met deelnemers zien, in aparte vensters, PLUS het gedeelde scherm. Dan kan je met 1 device lesgeven, in plaats van met 3. 
 2. Vergaderopties ook in Safari
 3. Vergaderopties ook direct in de App
 4. Opties voor Antwoorden ook in de App kunnen zien, en “Antwoorden vragen” standaard UIT laten
 5. Vergaderopties op Android beter zichtbaar maken
 6. Rechtsklik en andere pop-ups als je een venster deelt zichtbaar maken (pop-ups zijn nu onzichtbaar voor studenten)
 7. In kunnen zoomen, om iets te vergroten, zoals je op een computer ook doet
 8. De cursor tijdelijk kunnen vergroten, met een sneltoets bijvoorbeeld
 9. De sneltoets “spatie” of “cmd shift M” voor de microfoon: doet het soms wel, maar meestal niet
 10. Een meeting aan kunnen maken vanuit iets anders dan Outlook Web
 11. Dat je een reeks afspraken kan wijzigen, bijvoorbeeld qua tijdsduur (nu wijzigt hij alleen het eerste item, ook al bewerk je alle toekomstige items.)
 12. Dat je in de App ook gehele klassen kan kiezen (kan nu alleen in Outlook Web).

 

11 Reacties

 1. twee vragen mbt een Teamsles:
  a) kan ik er voor zorgen dat een storende student ’s microfoon gedempt blijft, zonder dat hij zelf telkens weer de microfoon aanzet?
  b) kan ik een storende student definitief uit de les zetten, zonder dat hij telkens weer inlogd? en opnieuw gaat storen?

  1. Dat kan allemaal niet. Tenzij je een Live Event doet. Maar dat heeft nadelen: dan kan je niemand zien en moet je elke reactie eerst modereren

  1. Studenten kunnen elkaar alleen dempen. Heb je de Vergaderopties al geprobeerd? Dus dat maar één iemand kan presenteren? Misschien kunnen ze elkaar dan ook niet meer dempen. Ik zal het uitzoeken.

 2. In Windows werkt de optie Vergaderopties ook na het aanmaken van een meeting. Je wordt doorgestuurd naar een webpagina waar je de optie Presenteren alleen voor jezelf kunt kiezen (of wat varianten daarvan). Werkt prima. Anderen kunnen geen microfoons meer dempen of hun scherm presenteren.

 3. Je kan ook eens naar een live event kijken. kan je aanmaken vanuit de teams kalender. echt gemaakt voor het “zenden” van informatie. Interactie met de deelnemers via Q&A. Ik weet niet wat in het onderwijs nodig is maar zeker als de groep wat groter is werkt dit echt goed.

Geef een reactie