Virtuele disco: dansfeestje met ZOOM

– Update: 21 januari 2022 –

Het was gezellig gister, bij de virtuele disco. Met zijn allen dansen en karaoke zingen op een virtueel feestje. Gewoon thuis, met je laptop, telefoon of tablet. Ik was gisteren de DJ op het online feestje van Theatergroep Rauwe Vitrage. Via ZOOM, met beeld en geluid. ZOOM is een populair alternatief voor Skype, Hangouts, FaceTime en zo. 

ZOOM is gratis, voor maximaal 40 minuten zenden, en het aantal is bezoekers is maximaal 100 (er is een add on voor 500 personen). Wij gebruikten een betaald account van de theatergroep, en daarom kon het langer dan 40 minuten, en had je ook meer opties.

Men beschuldigde ZOOM van slechte beveiliging. Buitenstaanders zouden mee kunnen doen met een sessie. Maar dat kan alleen als de organisator er geen wachtwoord op zet (wat eenvoudig kan). Verder kan je in ZOOM inloggen met Facebook, maar dat is altijd onveilig, dus dat moet je nooit doen. Het lekken van adressen via Facebook zelf kan ZOOM dan ook niet voorkomen. Ten derde loopt het verkeer soms langs buitenlandse servers voor een optimale verbinding. Die verbinding is inderdaad veel beter dan andere vergader-apps. In de betaalde versie kan je ook kiezen langs welke servers het loopt.

De belangrijkste optie voor muziek was dat ik direct de muziek uit mijn computer kan selecteren als Audio bron. Dat kan in al die andere programma’s zoals Skype en FaceTime niet. Nu kon de audio in de hoogste kwaliteit worden verzonden (natuurlijk wel afhankelijk van mijn upload-snelheid, en bij de ontvanger van de internet snelheid), en ik kon er ook nog doorheen praten met de microfoon. Zonder mengpanelen te hoeven gebruiken, en zonder externe audiokaarten.

Ik heb nu gewoon in Spotify gedraaid, zonder mijn DJ apparatuur. Maar ik had eigenlijk beter wel mijn djay Pro software kunnen gebruiken. Zelfs zonder de externe hardware. Nou ja, volgende keer dan maar… alle begin is moeilijk.

Zoom Audio voorkeuren

Je moet de Zoom App installeren (als zender dan, maar ook voor gasten is de app beter dan de online versie), en bij Share Screen onderaan de Advanced opties aanklikken, en daar de tweede grote knop Audio kiezen. En die dan afstellen naar wens (in mijn geval System Audio). Maar dat kan pas als je Meeting al begonnen is, dus de host en de DJ moeten iets eerder beginnen.

Je kan als DJ ook beter maar meteen de host zijn. Want alleen de organisator (host) kan IEDEREEN muten. Dit is essentieel, anders wordt het een puinhoop. En zelfs dan is het nog ingewikkeld, we moeten hier nog allemaal aan wennen… De microfoon kan je voor jezelf aan- en uitzetten met ⌘-Shift-A. In de Voorkeuren kan je ook kiezen voor “Press and hold SPACE”. Je kan dan alleen praten zolang je de spatiebalk indrukt. Zoals een walkie talkie, of de talk back in de studio. Dit kan iedereen voor zichzelf ook instellen:

zoom virtuele disco audio settings

zoom virtuele disco keyboard shortcuts
ZOOM keyboard shortcuts

Zoom schermdelen

Er zijn ook uitgebreide opties voor schermdelen. Gaat prima. De bedoeling was dat ik het venster met de Lyrics zou delen, voor de Karaoke nummers. En dan iemand zou vragen mee te zingen. Voor diegene zou ik dan de microfoon open zetten. Dat is allemaal mislukt, mede omdat tijdens het testen vooraf dat allemaal vastliep, en het zelfs onmogelijk leek (omdat bij mij de Lyrics een overlay zijn, en geen Venster). Maar het moet toch wel kunnen, denk ik. Wordt vervolgd, ik zal het hier wel updaten.

Virtuele achtergrond in Zoom

Iedereen kan zijn eigen virtuele achtergrond kiezen, achter je hoofd. Alsof je voor een green screen staat. De achtergrond kan zelfs bewegend zijn. Dat zit in de Voorkeuren > Video. Als het niet meteen lukt moet je ergens anders in de Geavanceerde voorkeuren nog op “Green screen” klikken.

ZOOM: een virtuele achtergrond bij je virtuele disco
ZOOM: een virtuele achtergrond bij je virtuele disco

zoom virtuele disco video voorkeuren
Er zijn veel meer voorkeuren en instellingen in ZOOM dan in andere vergader-apps

Zoom Chat

Er is uiteraard ook een Chat. Met meer opties dan je in andere software hebt. Klik op de chat om een groot venster te openen.Mijn track-list van gisteren staat ook hier op Spotify, Quarantaine Tonight met DJ AJ.

 

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hey Aartjan, Dank voor jouw info. Weet jij misschien ook of er een optie is om muziek af te spelen vanuit je computer en tegelijkertijd je microfoon open te zetten, zonder de spatietoets in te drukken? Wij proberen via ZOOM sportlessen te geven, maar de muziek wordt nu gezien als omgevingsgeluid en weggefilterd als wij de muziek in de ruimte afspelen. Dat werkt niet voor ons, omdat die muziek erg belangrijk is tijdens het sporten. Als jij een oplossing weet horen wij dat graag. Alvast bedankt!

  1. Ja dat kan, zie die geluid-settings:
   “In de Zoom App bij Share Screen, onderaan bij de Advanced opties, en daar de tweede grote knop Audio kiezen. En die dan afstellen naar wens (in mijn geval System Audio). Maar dat kan pas als je Meeting al begonnen is”

 2. Welk betaalde pakket van Zoom heb je gebruikt? En wat raad je aan om het eenmalig te gebruiken maar wel een gehele avond? Kan ik na die ene keer het pakket weer opzeggen?

 3. Mijn vrouw geeft meditatiesessies met muziek via Zoom. Wie weet hoe het zit met rechten van muziek wanneer je dit gebruikt in een Zoom-sessie met meerdere deelnemers?

  1. Het lijkt mij precies hetzelfde als in een ruimte zonder Zoom. Officieel moet je voor alle muziek in alle ruimtes waar meerdere mensen komen rechten afdragen. Dus ook op de werkvloer, of buiten, of op een feest, of online. Een voorbeeld: Spotify mag je als betaalde DJ officieel niet eens gebruiken.
   Maar wie kan er in jouw huiskamer controleren? Of in jouw gesloten ZOOM-sessie?

    1. Aah, dank! Dat is inderdaad een interessante discussie daar. Maar het blijft toch goed om NIET met Facebook in te loggen, maar met een nieuw account, een uniek nieuw adres: ik ben bijvoorbeeld in zulke gevallen iets van “zoomblabla@aartjan.nl” in plaats van een normaal adres. Niet voor iedereen mogelijk, maar daar zijn ook online services voor. Met tijdelijke mailadressen.

     1. Het advies Facebook login of niet, ik denk dat het advies inmiddels beter kan zijn om Zoom maar even niet te gebruiken. Er komen nu toch wel een aantal hele vervelende zaken bovendrijven.

Geef een reactie