QCY T5 review: AirPods alternatief

Qcy t5 review

– Update: 12 december 2022 –

De QCY T5 is een topper op de lijst Beste Bluetooth oordopjes, als AirPods alternatief. QCY is een topmerk, ik had daar al eerder goede earbuds en draadloze headsets van. De T5 is niet voor niks enorm populair, met overal goede reviews en tevreden gebruikers. Hierbij mijn review.

Het zijn in ears, maar dan geen “earbuds”, dus ze hebben zo’n staafje, net als Apple AirPods. Dan werkt de microfoon beter, want die is dan meer richting je mond. De bediening gaat met tikjes, maar een enkele tik doet gelukkig niks. Dat is goed, want dan kun je ze tenminste een beetje verplaatsen in je oor, tot je de goede pasvorm vindt. Dubbeltik is Pause / Play / Telefoon opnemen, driedubbeltik Links is Siri, langtik rechts is Next, langtik links is Previous.

Er zit een goede Engelstalige manual bij. Belangrijk, want sommige dingen zijn ingewikkeld bij dit soort oortjes. Bijvoorbeeld wat de laadlampjes precies betekenen, hoe je de Mono mode aanzet en de Gaming mode. Dat soort dingen moet dus echt in de manual, want dat kan je anders nooit onthouden. UPDATE: Ik had het ook meteen nodig, want als je ‘m lang aanraakt gaat hij in Mono-mode. Nou, krijg ‘m daar maar weer eens van af! Dan moet je ze langer dan 10 seconden aanraken tot de lampjes groen worden: factory reset. En daarna alles weer opnieuw instellen. Poeh hee, gelukt…

Gaming mode: geen lag of latency

De Gaming mode is er voor zo min mogelijk “lag” of “latency”, dus een zo snel mogelijk synchroon geluid. Dit is best wel uniek, dat zie je niet vaak. 65ms, in plaats van 200ms. Driedubbeltik Rechts om de Gaming Mode aan of uit te zetten: bij Aan hoor je 2 bliepjes, bij UIT hoor je 3 bliepjes.

Pasvorm

De pasvorm is voor mij uitstekend, door het ergonomische design. Je krijgt er 3 maten eartips bij. Large is mij bijna altijd te klein, maar deze past wel. Het moet precies passen, en 100% afdichten, anders heb je geen goede bas. Als ik ze veel ga gebruiken zet ik er nog wel mijn favoriete Spinfit Eartips CP100 op.
UPDATE: inderdaad toch maar de Spinfits erop. 

Ze zijn IPX5 waterdicht, dus ook geschikt om mee te sporten.

QCY T5 review: geluidskwaliteit en batterij

Het geluid is geweldig. De muziek klinkt prachtig, met heerlijke bas, mooi helder hoog en een goed natuurlijk midden. Je hebt geen EQ nodig, dit klinkt meteen goed. De afdichtende dopjes geven ook een goede demping (Passive Noise Cancelling). Zo goed, dat je eigenlijk niet eens meer dure Active Noise Cancelling nodig hebt. En anderen horen jouw dopjes ook niet irritant sissen.

De batterij is altijd belangrijk bij dit soort Bluetooth headsets. Bij deze is die goed. Met muziek aan gaan ze 3 a 4 uur mee op 1 lading, als je ze niet te hard zet dan. Het is Bluetooth 5, en opladen kan in 2 uur. In het doosje kan je ze tot 5 keer opnieuw opladen. En op je iPhone zie je ook het batterij-level.

Er zit geen LDAC of APT-X op, maar wel AAC, en dat klinkt ook top. Hij doet het op alle apparaten, dus ook op iPhone, iPad, Mac, Windows, Android – alles. De verbinding is supergoed en stabiel.

Volume moet op je telefoon, net als bij de Apple Airpods. Ze kunnen ook vrij hard. De afmetingen van het kleine doosje zijn 7 x 3 x 2 cm, en de hoeken zijn afgerond.

Voordat je ze “pairt” moeten ze opgeladen zijn, dan even uit het doosje halen, weer terug erin en dan er weer eruit. Dat staat tenminste zo in de manual. Eenmaal gepaird gaat het voortaan automatisch.

QCY T5 review: microfoon

Ook belangrijk: de microfoon! Je moet er natuurlijk wel goed mee kunnen bellen. Of videobellen, vergaderen en zo. Zie de lijst met de beste oordopjes om mee te bellen. Ook daar komen ze heel hoog. Want de microfoon is goed. Voor Bluetooth dan, hè. Luister maar:

Er zit ook noise cancelling op de microfoons. Maar bellen blijft lastig met in ears. Je kan ook één oortje uitdoen, om je eigen stem beter te horen. En microfoons met draad zijn altijd beter dan met Bluetooth.

QCY T5 review verpakking

QCY T5 review

QCY T5 review goedkoop

Hij is er ook in wit (vanuit China, dus duurt wel veel langer, maar ook goedkoper):

QCY t5 wit

UPDATE: Bij het open source project AutoEQ scoort deze QCY T5 ook heel hoog.

58 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. What is useful is that you can set via the app what happens when you tap the left or right earbud once, twice or three times. Options are, for example, increasing / decreasing volume, skipping tracks, taking a call, etc. You can also see the battery level, you can locate caps if you have lost them, update the firmware in the future and an equalizer is available. However, this one is very bad, see this review of Herosdomain. I also think the app is a useful addition, but it is not necessary.

 2. Dit is zeker een goed merk. Afgelopen maandag QCY HT01 oortjes besteld en de volgende dag al binnen. Bijzonder goede kwaliteit voor die prijs. Ze hebben nu ook een Black Friday actie waardoor je 15% korting krijgt op alle oortjes, dus nog goedkoper!

  1. Klopt, ik heb gisteren bij qcy.nl een setje QCY T5 oordopjes besteld met 15% BF korting voor €17,76 incl. verzendkosten. Vanmiddag krijg ik ze al binnen. Ben heel benieuwd hoe ze klinken!

   1. Afgelopen week stond er een test van de consumentenbond van draadloze ‘dopjes’ op nu.nl. Ik heb als lid van de Consumentenbond weer mijn ergernis geuit dat de Chinese dopjes (zoal deze QCY
    of de MPOW) nog steeds geweerd worden bij tests. Tenslotte worden ook de duurdere en bekendere merken in elkaar gezet in China met Chinese onderdelen. Geld is macht; derhalve zal er wat dat betreft niet veel veranderen. Maar wij Artjan-volgers weten wel beter!!

   2. Ik heb die HT01 een tijdje geleden gekocht, maar ik vind het niks. Het geluid is niet goed genoeg en bellen is een drama. Ik zou eetder voor soundpeats of eardopes gaan.

 3. Op basis van deze review de T5 gekocht, maar wat een teleurstelling. Weet niet eens waar ik moet beginnen. Oh ja, toch wel. Zelfs de microfoon van mijn i7 van 2 euro is beter, en ik had ze gekocht om ook mee te kunnen bellen…

  1. qcy.nl is inderdaad de officiële distributeur voor de gehele Benelux. Hun prijzen zijn niet veel hoger dan via Ali. Bij een eventueel defect kan je makkelijker een beroep op garantie doen dan via China.

 4. Hi, can you charge the QCY T5 with spinfit CP100 and close the case without difficult ?
  I’ve tried Sony MH755 tips on T5 but i can’t close the case and charge it (it remain lifted up and don’t touch the contacts)

 5. Ik heb ook een T5, ook met nummer In1933 maar koppelen met de app werkt niet helaas. Ziet ‘m dus toch als een “gewone” T5. Ben wel benieuwd Aartjan hoe jij zoals je ’t noemt “de EQ een beetje aanzet”. Mis ik iets in de instellingen??

 6. Vandaag voor het eerst de QCY T5 (in2029) in gebruik. Aangeschaft uitsluitend voor conference calls via mijn hp laptop. De verstaanbaarheid van de andere partij is ruim voldoende. Zij ervaren mijn geluid als blikkerig maar wel duidelijk. Enerzijds voldoen ze dus, anderzijds misschien toch op zoek naar een model met beter geluid voor de toehoorders.

 7. Ik heb twee setjes; één doet het prima, van de andere loopt één oortje steeds binnen het half uur leeg. Enig idee of ik daar nog wat aan kan doen?

 8. Ik heb de QCY T5 op Ali gekocht via de QCY factory store. Er is blijkbaar ook een QCY official store. Of beide daadwerkelijk zuiver gelinkt zijn aan QCY weet ik niet.

  Binnen twee weken in huis voor iets minder dan €15,-

  Ik heb de In1925 ontvangen.

  Klopt het dat deze review over de T5S gaat met ID In1933? Volgens mij is die net wat beter?

 9. Hallo Aartjan,

  Ik hoor bij de – overigens uitstekende – QCY T5 bij rustige nummers een zacht geratel – een soort kookwekker . Niet echt storend maar wel aanwezig. Ik heb er nog niets over gelezen als ik mij niet vergis. De Nederlandse leverancier geeft als verklaring dat je het zgn ‘rekenwerk’ van de (goedkope) chips zou horen. Bij exemplaren vanaf ca € 50,- zou dit niet meer het geval zijn.

  Ben jij hier bekend mee, en komt dit vaker voor ?

  Alvast bedankt voor je antwoord, en succes met je blog. Erg leerzaam en informatief !

  1. Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar ik hoor op de allerbeste spullen soms ook, in hele zachte passages en fade outs een raar soort digitale storing die onmiddelijk weg is als het volume in de track wat hoger wordt. Maar alleen op extreem gevoelige oordopjes, zoals de toppers van KZ. En dan ook niet op alle DAC’s. Dus ik weet nog niet waar het vandaan komt, behalve dat het misschien door extreem lage impedantie komt. Maar op Bluetooth heb ik dat nog niet gehoord.

   1. Jouw omschrijving klopt met wat ik hoor. Opmerkelijk, ook in Bluetooth dus….Gelukkig heel zacht maar wel herkenbaar. Geen reden om ze niet te kopen overigens! Prima setje , helder fris geluid. Met andere eartips perfecte bas. (Ongelofelijk uit zo’n klein ding). Aanrader!

    Vandaag de TRN V90s besteld (Black Friday €17,88 Aliexpress) GOEIE TIP !
    Vol verwachting klopt mijn hart……:-)

  2. Ik heb sinds vorige week de in2029; er zijn geen onregelmatigheden te bespeuren bij dit setje. Klinkt als een klok (niet normaal voor nog geen € 15).

   1. Er zit een Gaming mode op de T5 voor zo min mogelijk “lag” of “latency”. Dit is best wel uniek, dat zie je niet vaak. 65ms, in plaats van 200ms.

 10. Ik kan de t6 ook iedereen aanbevelen, wel wederom met andere eartips. Mooi gebalanceerd geluid, en ik vind ze eigenlijk nog prettiger zitten dan de t5. De t5 blijven ook zitten bij het hardlopen, maar de t6 voelen dan toch nog wat zekerder aan.

 11. Wat is het bereik van deze bluetooth oortjes t.o.v. de telefoon, hoeveel meter kan er tussen beide zitten? Ik kan het niet vinden in de beschrijvingen.

  1. Ik heb die vergelijking ook gemaakt, maar ik kwam tot de conclusie dat ze bij Eardopes juist goedkoper zijn (gratis verzending bij Eardopes). En wat ik goed vind aan Eardopes.nl is dat je daar als enige webshop je oordopjes 30 dagen kunt testen en als je ze niet goed genoeg vindt kun je ze terugsturen. Ik heb eerst de QCY T5 gekocht en daarna na een week geruild voor de QCY T4. Dat ging zonder enig probleem én de site die je doorstuurt, heeft de QCY T4 niet. Ik zelf heb dus een uitzonderlijk goede ervaring met de Eardopes, waar Aart Jan naar verwijst.

   En ik had ook een kortingscode van 5%. Maar ik kan die niet meer vinden. Volgens mij krijg je die te zien als je even blijft scrollen op de productpagina van de QCY T5. https://eardopes.nl/r?id=23d36c

 12. Weet iemand hoe je de Engelse App kunt krijgen? Op Google play krijg ik de chinese, ook als ik via de manual download. Het creëren van een account lukt ook niet. Registreren lukt niet. Is die App nuttig of noodzakelijk?

  1. Heb de je T5 of opvolger T5s? De app is helaas alleen voor die laatste geschikt, en voor andere modellen die dit jaar zijn geïntroduceerd zoals de T4, T6 en T9s. De app start altijd in het Chinees, maar via het kruisje in de linkerbovenhoek kom je in een inlogscherm, in het Engels. Daar was jij ook al denk ik? Registreren ging bij mij ook wat moeizaam. Had eerst gekozen voor registratie via m’n 06 nummer, maar kreeg geen verificatie SMS. Via mail lukte dit wel. Waar loop jij op vast?

   Wat handig is is dat je via de app in kan stellen wat er gebeurt als je eenmaal, tweemaal of driemaal op het linker of rechter oordopje tikt. Opties zijn bijvoorbeeld volume verhogen / verlagen, nummers overslaan, een gesprek aannemen etc. Verder zie je het batterijniveau, kan je dopjes lokaliseren als je ze kwijt bent, in de toekomst de firmware updaten en is er een equalizer beschikbaar. Deze is echter erg beroerd, zie deze review van Scarbir: https://www.scarbir.com/tws/qcy-t4-review. Verder vind ik de app een nuttige toevoeging, noodzakelijk is het echter niet.

   1. Bedankt voor het advies. :-) Ik heb zowel de T5 als de T5s. Ik weet dat de app alleen voor de T5s is, maar het inloggen lukt niet. Nog maar een keer proberen dus.

    1. Zou ik doen! :) Merk je overigens verschil in geluid tussen de T5 en T5s? Van wat ik lees zijn het dezelfde drivers, maar ik ben benieuwd naar praktijkervaringen. En die zijn nog schaars v.w.b. de T5s.

 13. Als ik Spinfit wil bestellen hoe kan ik dan uitvinden welk model ik moet hebben die hierop past ? (dus los van maat S/M/L)

 14. Ik heb de T5 vandaag ontvangen. Vanaf de telefoon prima geluid, maar ook ik heb een zacht geluid op mijn Galaxy tab 2

 15. Dag Stijn, je moet de oordopjes dan nog eens terugdoen in het oplaaddoosje en daarna weer uithalen. Als het goed is moet je dan op beide oordopjes een groen lichtje zien branden.

  Overigens moet ik mijn kritisch oordeel over de dopjes van hieronder corrigeren. Ik heb inmiddels memoryfoantips gebruikt en vanaf dat moment klinken ze een stuk beter. Nog niet zoals de 1more, maar ik ben nu een tevreden koper.

 16. Ik heb ze gekocht en wilde (volgens de instructies) gaan gebruiken, alleen de pairing lukt helaas niet! Zijn er meerdere bekent met dit probleem? Wil ze graag gebruiken, niet één maar twee.

  1. Dag Stijn, je moet de oordopjes dan nog eens terugdoen in het oplaaddoosje en daarna weer uithalen. Als het goed is moet je dan op beide oordopjes een groen lichtje zien branden.

   Overigens moet ik mijn kritisch oordeel over de dopjes van hieronder corrigeren. Ik heb inmiddels memoryfoantips gebruikt en vanaf dat moment klinken ze een stuk beter. Nog niet zoals de 1more, maar ik ben nu een tevreden koper.

 17. Heb ook net deze oordoppen gekocht, tegelijkertijd met de (weliswaar 2x zo dure) 1more stylus. Gelet op de lovende reacties op de t5 had ik een ongeveer gelijkwaardige kwaliteit geluid verwacht. Maar de t5 valt mij toch tegen, zeker t.o.v. de 1more. Daar ben ik laaiend enthousiast over, warm, dynamisch, mooie bas en ruimtelijk. De t5 steekt daar schril bij af, scheller geluid, minder bas. Ik weet dat de eartips cruciaal zijn, ik heb al van alles geprobeerd, sommige zijn wel duidelijk beter dan de andere, maar ik krijg absoluut geen geluid dat vergelijkbaar is met de 1more. Het scheelt wel als ik de eartips dieper in mijn oren druk, maar dat zou ik dan constant moeten doen, dat kan nooit de bedoeling zijn. Ik twijfel dus of ik nog steeds niet alles uit de oordopjes haal vanwege niet passende tips. De 1more stylus is wel een blijvertje. Ik ben sowieso fan van 1more, de triple en quad drivers zijn ongehoord goed.

 18. Ik heb deze ook besteld en loop tegen het volgende probleem aan. Wanneer ik ze koppel aan mijn telefoon is er niets aan de hand en heb ik prima volume. Wanneer ik ze koppel aan mijn Galaxy active 2 watch is het volume erg zacht. Zelfs als ik het volume op 15 (max) zet is het vergelijkbaar met stand 1 of 2 op de telefoon. Is er een mogelijkheid om het volume op een andere manier te boosten?

 19. Is er iemand die al veel “vlieguren” met deze oordopjes heeft gemaakt? Ik vraag dit omdat ik over de QCY-QY19 in eerste instantie ook heel enthousiast was (geluid, accuduur, betrouwbaar) maar na deze wat langer gebruikt te hebben gaat de accuduur snel achteruit en heb ik net iets teveel haperingen in de verbinding, erg irritant bij het luisteren. Maar QCY heeft inmiddels de kwaliteit van hun producten op die punten misschien wel verbeterd?

 20. Deze is nu mijn daily driver voor op de fiets. Ik merkte dat dit soort koptelefoontjes wel een hard contact hebben met je oorschelp, waardoor je bij lopen, of ongelijke weg van dat gerommel hoor. Ik zoek altijd naar koptelefoontjes die fijn zijn voor op de fiets (dus windgeruis door een aerodynamisce vorm etc), maar daar is bijzonder weinig over te vinden. Dus als je je geroepen voelt Aartjan … :-D Verder een prima geluid. Ik heb ook oneven oren en rechts blijft ondanks een mindere pasvorm prima zitten. Ik denk dat ik Aartjans advies ga volgen met de maatdopjes.

 21. Ik heb deze nu een aantal maanden en inderdaad top. Met mijn spinfit tips passen ze helaas niet in het doosje. Dus toch maar de bijgeleverde. Verbinding is ook top.

 22. Ben benieuwd naar deze oordopjes, ze zijn onderweg. Echter net nadat ik ze besteld had las ik over opvolger T5s… Deze is nog niet breed beschikbaar, Geekbuying verkocht hem onlangs maar nu niet meer maar op AliExpress staat hij nog niet.
  De belangrijkste verschillen: je dopjes terugvinden en aanpasbare EQ via een app (al klinkt de T5 blijkbaar standaard al goed, maar toch), automatisch pauzeren als je een dopje uit je oor haalt en 35 ipv 25 batterijduur door een grotere batterij in het doosje. Zie https://www.gearbest.com/blog/new-gear/qcy-t5s-vs-qcy-t5-what-are-the-differences-between-these-two-qcy-tws-earbuds-12421

  1. Interessant. Ik heb ze gisteren besteld en vandaag binnen gekregen. Ik heb na het zien van jouw bericht even gekeken naar de modelnummers. Op de link die je doorstuurt, laten ze zien dat de T5s het modelnummer ‘In1933’ heeft en de T5 het modelnummer: ‘In1925’. Maar de T5 die ik bij gisteren bij Eardopes kocht, hebben precies hetzelfde modelnummer als de T5s (van Gearbest). Namelijk ‘In1933′. Dus óf Gearbest probeert z’n product op een soort voetstuk te plaatsen en plaatst een ‘s’ achter hun product óf het zijn twee namen voor 1 soort oordopje. De gehele achterkant zoals ze die laten zien op hun blog met codenummers, CMIT ID’s en modelnummers zijn identiek aan de oordopjes die ik van eardopes vandaag binnenkreeg. :P

    1. Hé dat is gek. De T5s als afzonderlijk model bestaat echter wel, hij wordt genoemd op de Chinese site van QCY, zie https://www.qcy.com/zwxej De links van de T5s én de T5 pro (die is er blijkbaar nu ook) gaan naar JD.com. Wat ik wel maf vind is dat de pro bij JD ook In1933 als code heeft. Bij de JD pagina van de s versie https://item.jd.com/100010642954.html staat een stukje naar beneden op de pagina een vergelijking tussen de T5 en T5s.
     Wat ik ook maf vind is dat de link op Geekbuying die eerst naade de s versie leidde het nu over de pro heeft. Wat een verwarring… Zie https://www.geekbuying.com/item/QCY-T5-Pro-Balanced-Armature-Bluetooth-5-0-TWS-Gaming-Earphones-424156.html
     Het is een hele uitzoekklus al met al.

 23. Hoe is de pasvorm. Ik heb een kleine gehoorgang en vaak passen deze dingen niet in mijn oor. De QCY QS2 is zelfs met de kleinste oortip te klein voor me.

  1. Ik heb ze net binnen. Mijn linkeroor heeft ook een kleinere gehoororganen, door daar een kleiner dopje op te kunnen zetten past het goed.
   Ik vind de geluidskwaliteit prima voor het geld, maar echt niet State of the art. Dat kan je ook niet verwachten voor dit geld. Ik hoor het kwaliteitsverschil verschil met mijn koptelefoon Sony WH-1000XM3 (die bijna 10 x zoveel heeft gekost) wel heel goed (gelukkig!). Nogmaals, voor het geld zijn ze prima.

  2. Inmiddels een paar dagen een setje QCY T5 earbuds in bezit, en hier mijn ervaring tot dusver.
   Even ter inleiding: ik heb pas een week of 4 een setje Huawei Freebuds 4i thuis gehad om te testen. Fijne, m.i. zeer goede earbuds met prima ANC en vriendelijk geprijsd!
   Deze earbuds zijn inmiddels terug naar Huawei, maar hebben mij ertoe aangezet om ook draadloze-oordopjes te willen vanwege het gemak van bediening, geen draden, draagcmfort en toch prachtige weergave van muziek.
   Aangezien ik vrijwel nooit in drukke omgevingen ben, is ANC voor mij geen noodzaak.
   De goede review van de QCY T5 op Aartjan.nl haalde mij over d3ze dopjes te bestellen bij qcy.nl en dit zonder spijt! De T5 klinkt werkelijk erg goed, mooi helder geluid en een volle bas. Dit laatste mits de dopjes goed in het oor zitten. Bij mij willen de dopjes zich soms wat “terugtrekken”. Even op pauze en weer iets aandrukken lost dit op, maar dit had ik niet met de FreeBuds. Iemand een tip hierover?
   Oja, niet onbelangrijk: de QCY app werkt WEL met de T5! Bij mij heb ik ‘m nu zo ingesteld dat ik het volume + en – kan regelen door 3x tikken links of rechts. Ook zie je hoeveel % de accu’s nog zijn. Soms duurt het wel even voor de oortjes hiermee verbonden zijn, dat moet sneller kunnen. Al met al zeer tevreden, het geluid van deze €15 oortjes doet niet onder dan de FreeBuds 4i van €60/70. Oké geen ANC, wil je dit wel dan vind ik de FreeBuds 4i zeker ook een aanrader.

Geef een reactie