QOA Vesper review: Strijd der Titanen deel 5

qoa vesper review

Update: 25 jan 2021 • 21:16 •

De Strijd der Titanen: tests en reviews over de allerbeste “in ear” oordopjes, ongeacht de prijs. Nou ja – niet al te duur dan. De kandidaten heb ik geselecteerd op reputatie, op mijn eigen ervaringen en op ontelbaar veel reviews wereldwijd. Na ellenlange research vond ik zeven serieuze kandidaten. Hier deel 5: de QOA Vesper review. In prijs verlaagd, nu voor €50,-.

Nee hè, toch niet WEER een nieuwe winnaar??

Euh, jawel hoor. Het klassement in de Strijd der Titanen is nu zo:

 1. De QOA Vesper – €50 – dat is deze review
 2. SHUOER TAPE – €85 met 1 Electrostaat driver, zie de lange review
 3. KZ ASX  – €85 met 20 speakers, zie de lange review
 4. TRN V90S soms heel goedkoop, zie de lange review
 5. Moondrop Starfield €85 met 1 Carbon Nanotube driver, binnenkort ook hier
 6. KZ ZAX  €50 – zie de lange review
 7. De CCA CA16 €45  – zie de lange review

QoA staat voor Queen of Audio. Een van hun populairste modellen is deze Vesper, met twee drivers per kant. Een Knowles Balanced Armature, met een 10mm Dynamic Driver. Die laatste garandeert de beste volle bassen, en de Knowles driver zorgt voor de beste hoge en middentonen. BA+DD dus. Zo’n combinatie wordt ook wel Hybride genoemd. De Vesper is nu in prijs gedaald. Dan is het al helemaal een aanrader. Want je zag het al: de QOA Vesper staat op nummerrr één – in de Strijd der Titanen.

QOA is een gespecialiseerd merk in duurdere HiFi in ear monitors. Eigenlijk een compleet ander segment dan KZ of TRN. Dit is de ereklasse, dit zijn de hogere regionen der audiopuristen. Audiofiele topkwaliteit. Maar dan voor maar 50 euro! Dat is waanzinnig goedkoop. En de Vesper maakt het dus voor die prijs ook nog helemaal waar.

Geluidskwaliteit

Hij klinkt namelijk ongelofelijk goed. Ik kan al bijna een nieuwe categorie beginnen: “De strijd der Mega-Titanen“. Want dit is gewoon nog weer een forse stap beter dan de vorige winnaars, de TRN V90s en de KZ ASX. Had ik niet verwacht, omdat die al zo ontzettend goed waren. Aan de andere kant had ik het wel gehoopt.

Je wil namelijk dat het onmiddellijk past. Dat het meteen goed klinkt. Dat je er niet aan hoeft te wennen. Dat ze niet hoeven in te spelen. Dat je absoluut geen EQ meer hoeft te gebruiken. Dat je niet hoeft te zoeken naar ear tips of toonregeling. Dat het hoog nooit te scherp is, ook niet als je het keihard zet. Dat het mid warm is, natuurlijk en ruimtelijk. Dat het totaalbeeld analytisch is, maar wel vriendelijk en analoog. Dat de bassen niet te hard, niet te zacht, niet te wollig, niet dreunend maar vol, aanwezig en strak zijn. Dat alles analytisch en helder is. Dat je het sublaag duidelijk hoort, en diep doorloopt tot de laagste tonen. Dat het niet hippe V-shape is, en ook niet überhippe U-shape oftewel “Harman Curve”*. Extra sublaag vind ik fijn en mooi, maar extra hoog of ultrahoog hoef ik niet. Asjeblieft zeg – ik ben toch niet doof?

Nou, dat is bij deze Vesper dus zo! Deze klinkt onmiddellijk perfect. Op al die punten. Dit is zelfs voor het eerst beter dan mijn referentie-koptelefoon, de Sennheiser HD660 van 400 euro. En dus ook veel beter dan een Bose QC van 300,- waar ik overigens ook dikke fan en tevreden gebruiker van ben. En al helemaal veel beter dan een B&W PX7 van 370,-.

Ik loop ook nog even de vergelijkingspunten van vorige keer af:

 1. De beste hoge tonen:
  Zijdezacht, ruimtelijk en glashelder, zonder scherpe randjes:
  1 punt voor ASX en 1 voor Vesper
 2. De meest analytische met de beste instrumentscheiding:
  1 punt voor ASX en 1 voor Vesper
 3. Het meest natuurlijke mid, en de beste voor vocalen:
  1 punt voor Vesper en 1 voor TRN
 4. De beste bas, strak, met goed sublaag:
  Allemaal 1 punt
 5. Als je absoluut geen EQ wil gebruiken:
  1 punt voor Vesper
 6. De meest gevoelige:
  Allemaal een punt
 7. De beste pasvorm met de bijgeleverde tips, en het meeste comfort:
  1 punt voor Vesper

 8. De beste qua “referentie”, natuurlijk, recht, ongekleurd, gebalanceerd:
  1 punt voor Vesper
 9. Winnaar op Prijs/Kwaliteit:
  1 punt voor Vesper
 10. De beste kabel en accessoires:
  1 punt voor Vesper

Op deze manier is het de volle 10 punten tegen 4: QoA Vesper is de nieuwe winnaar in de Strijd der Titanen. Terecht de QUEEN of Audio!!

* U-shape of Harman Curve: dat lijkt op V-shape maar dan met extra ultralaag en ultrahoog. Speciaal ontwikkeld voor koptelefoons en oordopjes. Volgens onderzoek benadert dat meer het gevoel van echte speakers.

Pasvorm en accessoires

De vorm is heel simpel. Ze zijn ook heel klein en licht. En het past meteen perfect. Er zitten zes soorten eartips bij. Ik pak altijd meteen de grootste, en dan maar hopen dat die 100% afdichten. Ja hoor! Dat zie je niet vaak. Ik hoef niet verder te zoeken.

Er zit een heerlijke luxe topkabel bij. Enorm dik, en tegelijk supersoepel. Zilver-koper-mix, met vergulde stekkers. Daar zie je de rijkdom en “hoge” prijs meteen aan af. Verder ook met een luxe kunstleren etui. Bij dit soort audiofiele HiFi zit er geen microfoon op de kabel. Geeft niet. Bellen is voor het gepeupel! ;)

Op de fiets, last van windgeruis? Zie deze blog.

QOA Vesper review: conclusie

Winnaar in de Strijd der Titanen. Need I say more?

qoa vesper review: verpakking
Mooi doosje, maar voor een topontwerper doet die spatiëring wel pijn aan je ogen.
kunstleren etuitje qoa vesper
Er zit een mooi kunstleren etui bij
QOA VESPER leveromvang
Topkabel van zilver/koper, en zes maten ear tips

groene qoa vesper

review qoa vesper

Vergulde luxe stekkers
Vergulde stekkers en top-kabel (hier vergeleken met KZ ASX)
Afneembaar snoer met 0,78mm 2-pin qoa vesper
Afneembaar snoer met 0,78mm 2-pin
kabel qoa vesper review
VLNR  de kabel van Shuoer Tape, KZ ASX en dan de dikke van QOA Vesper

En volgende week toch niet WEER een nieuwe winnaar?

Nee hoor. Alhoewel de veelbelovende Moondrop nog niet binnen is… en de Shuoer Tape nog niet ingespeeld is…

– to be continued –

DAC’s, DAP’s en draadloos

Alles klinkt beter met een goede DAC of DAP. De best klinkende voordelige DAP is deze Zishan (vanaf 90,-). En de beste kleine goedkope DAC is de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). De allerbeste DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M11 Pro, in Nederland op BOL.com voor 599,-. Een voordelige DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M6 of M9, zie de review.

Er zit dus geen microfoon op deze Vesper, maar bellen kan op veel manieren: je kan de microfoons van je telefoon gebruiken, je kan bellen met een van de Bluetooth kabels verderop, of met een Bluetooth clip, of met een kabel met microfoon.

Die Loconaq kan je met een verloopje ook gebruiken om via je telefoon te luisteren. En met deze Lightning Audio kabel kan je ‘m zelfs direct op je iPhone aansluiten, in hoge kwaliteit (12,-). Kies de 0,78mm 2-pin:

kz lightning kabel DAC

Of deze Bluetooth kabel (14,-) met 8 uurs-batterij, om ‘m draadloos te maken. Met Apt-X en AAC, dus top-audio. En er is nu ook een top-Bluetooth kabel met de beste chipset (kies 0,78mm 2-pin-type).

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

Deze Earhooks van TRN passen ook, als je de 0,78mm 2-pin kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze Bluetooth headset van, in de hoogste kwaliteit: BLuetooth headset earhooks TRN V90s

QOA Vesper review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze QOA Vesper review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

18 Reacties

 1. Voor mij waren de 1more quad driver altijd de standaard voor oordopjes, daar kon tot nu toe voor mij geen andere aan tippen, ook niet de kzx en trn90s. Tot de vesper in huis kwam. Ik heb ze nu een paar dagen i gebruik, regelmatig ingehad en vergeleken met de 1more. En ze winnen het bepaalde punten van de 1 more, en dat is qua helderheid/openheid en detailweergave. Maar ik zou wensen dat ze iets meer warmte en bas hadden, daar wint de 1more het weer voor mij.
  En dan te bedenken dat ik in reviews regelmatig las dat de 1more kan worden vergeleken met oordopjes die 500 euro en duurder zijn. Kan je wel nagaan wat een koopje de vesper is.

  1. Helemaal mee eens. Ik heb ook een persoonlijke voorkeur voor meer bas. Wat dat betreft is een van m’n 1:1 AirPods Pro bij mij favoriet. Die heeft dat wel, als enige. (B&W PX7 is veel te extreem, en valt af).
   Als ik er nog eens een tegenkom, maak ik er meteen een aparte blog van: BASS-HEADS opgelet!

   1. Ik heb ook een paar van die nep airpods (11 euro!), airspro3 geloof ik, die gebruik ik altijd met hardlopen, en die vind ik prachtig qua warmte, zonder dat het bedompt klinkt. Ik ben mijn sony wh1000xm3 ook steeds meer gaan waarderen vanwege de warmte. Maar die moet je niet opdoen nadat je net een koptelefoon beluisterd hebt die meer openheid en transparantie heeft, want dan is het net of er een sluier over het geluid zit.
    Als je van warmte en bas houdt, kan ik je zeker de 1more aanbevelen.

 2. Ik heb hem inmiddels een paar dagen binnen en uitvoerig getest. Dit is inderdaad de beste. Het is alsof je een peperdure headset op je hoofd hebt en de bas is zo ongelooflijk strak. Ik hoor bij bepaalde muziek nu dingen die ik nooit eerder gehoord heb. Met GEEN equalizer of toegevoegde digitale effecten klinkt het super!

  Ik ben beslist geen audiofiel maar ik kan dit het beste vergelijken met een heel goed glas wijn waarvan ik kan genieten van de ondertonen: Noten, bessen, honing, gerookt vat, kruiden etc……..Kortom TOP! Aanrader!

 3. Ha Aartjan
  Ik ben in de verleiding gekomen Vespers te kopen, hoewel mijn ZS 10 Pro al mooi zijn. Maar ik lees dat die in het niet vallen waarschijnlijk. Hoe zit het met de stekkers van de Vesper? Want het lijkt op de 2 weg stekker die ik eerder op de zs10 had en die vallen er steeds uit als ik loop. Vet irritant. Ik hoor graag je bevinding. En dank voor je reviews!

    1. Ja, gaat perfect. Maar ik heb nog nooit gehad dat stekkers eruit vallen.
     Er zijn 0,75 en 0,78 stekkers.
     Misschien ging het daar fout?
     0,75 past op 0,78 maar die zit dan wel losser

 4. Dag Aartjan, weer een te gekke review, heb deze besteld. Nu kom je hopelijk morgen niet met nog een betere ;o). Had eens even gekeken op de site van deze fabrikant, dan kom je ook andere oortjes tegen die dan gelijk qua prijs veel hoger liggen. Zoals de Mojito die dik rond de 300 euro zit. Ziet er wel waanzinnig mooi uit. Maar goed, de Sennheizer 650 is voor mij persoonlijk de referentie, die zal niet ver uit de buurt zitten van de 660 van jou denk ik zo. Toen ik je blog ontdekte ben ik voorzichtig begonnen met de Headroom MS 16, die is inmiddels aan één kan stuk, maar was een leuke voorzichtige start. Toen naar de Lker i8, enorme upgrade. Vervolgens upgrade gemaakt naar de TRN V80. Al weer beter, Vervolgens naar de KZ ZS10 al weer stukken beter.. en als laatste een jaar geleden de overstap gemaakt naar de Kz Zsx Terminator. Daar ben ik uitermate tevreden over en is echt de beste in ear die ik ooit gehoord heb, al gaat ie bij wat langer luisteren toch wat irriteren in mijn oren, ik ben bang dat een in-ear toch wel dat nadeel heeft. Qua geluid erg mooi, maar komt voor mij niet echt in de buurt van de 650. Maar van die 650 krijg ik altijd klachten van mijn omgeving. Wat staat dat ding hard. Nee, staat niet hard, maar het is een open systeem, iedere keer uitleggen is wel vermoeiend. Dus daarom de overstap naar in-ears, handig voor thuis en onderweg. Speel ze af met een dac uit je review: Trasam (krijg je die ook werkend op een macbook air M1? ook een aanrader trouwens) Dus ik kijk uit naar deze Vesper. Erg benieuwd, moet nog even wachten..

   1. Heb die Trasam, die krijg ik niet werkend op een M1.. helaas. Maar op mn Nokia doet ie het perfect. Ja die buizenbak is ook verleidelijk.. Heb nog een toevoeging voor je Bass hifi test: Lee Ritenour: River Man van het album Rhythm Sessions. Dat gaat heel lekker laag.. Vast ook te vinden op spotify.

    1. “Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan werkt een DAC niet. Om dat te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’. Je kan dan de Nederlandse app USB Audio Player PRO gaan gebruiken. Die kan wel de interne DAC omzeilen, ook met Spotify en Qobuz en zo.”
     Tnx, River Man is toegevoegd! Mooie versie zeg

 5. Nou, Aartjan, je hebt het weer geflikt! Ik heb mijn TRN V80 inmiddels 1,5 jaar na jouw rieview van mei 2019 met genoegen gebruikt ( En de vele die daaraan vooraf gingen).
  IK even verder gegoogled en ik zie inderdaad goede reviews dus ik heb dat ding besteld voor €48,00 (In de aanbieding op Ali tot 16 januari).

  Ik lees je blog frequent en ik ben er blij mee, ga zo door!

 6. Ik heb deze al een paar maanden in huis, maar heb ze na een paar keer proberen weer weg gelegd. Ze klinken echt dof en raar ruisig, beetje wat je van hele goedkope doppen verwacht. In verhouding met de TRN V90s klinken die echt stukken beter, stiller, strakker, mooier. (de TRNs klinken ook beter dan de KZ AS16 die ik in verhouding veel te schel en te weinig bas vind hebben)

  Toegegeven, ik kan de QoA Vespers niet testen met dezelfde kabel als de TRN omdat ze een andere aansluiting hebben. Dus de 4 core KBEAR UPOCC kan ook wat verschil maken wellicht.

  Maar zo uit de doos vond (en vind) ik ze heel erg tegen vallen. Wat raar is want je reviews komen meestal goed overeen met wat ik zelf hoor als ik ze na het lezen van je reviews bestel. (Misschien heb ik slechte ontvangen, ik ga er bijna aan twijfelen, heb ze bij de Kinera official store vandaan. Misschien moeten ze eerst langer inbranden? Ik gebruik voor het luisteren een pioneer xdp-100r en flac bestanden.

  1. Inbranden hoeft niet. Meteen goed. Echt nog veel beter dan TRN V90s. Niet dof, en geen ruis. De kabel is absolute top. Lijkt er inderdaad op dat er iets niet goed met dat exemplaar is?

   1. Ik ben ze nu nog een kans aan het geven, en ze klinken best ruimtelijk (Minilogue – Blomma als test album) maar er is iets wat niet lekker klinkt, of het nu de mids zijn of iets anders… Ze klinken trouwens al wel beter dan gister toen ik er achter kwam dat er gerommeld was met de equalizer instellingen in Spotify, dat hielp niet. Maar ik luister nu met de Onkyo music app en het laat zicht nog het best omschrijven als een soort constante hiss/ruis die ik hoor die ik niet hoor op de TRNs. Ik zal zo de terminators er eens bijpakken ook om het verschil te horen.

    Lezers van mijn eerste opmerking: ik zeg zeker niet dat Aart-Jan het bij het verkeerde eind heeft in zijn review, wellicht heb ik een faulty setje ontvangen, dat kan met hardware. Miss hoen komt het bijvoorbeeld doordat ik foam tips gebruik ipv silicone. Dat zal ik later nog eens proberen.

Geef een reactie