IOS 17: wat is er nieuw en wat valt op?

ios 17 wat is er nieuw

– Update: 9 december 2023 –

IOS 17 is uit! Je kan nu je iPhone updaten. Op alle iPhones vanaf de iPhone XR. Het bevat enorm veel nieuws. Maar wat valt er echt op? Hier in het kort de beste nieuwe dingen. Wil je ALLE nieuwe functies uitgelegd zien dan staat er hier onderaan ook een uitputtend lange film.

Of kijk op de Apple site. Het meest opvallende is dat de leukste nieuwe functies helaas niet werken in Nederland. Zoals Live Voicemail: dat je dus de tekst die iemand inspreekt live op je scherm ziet. Ideaal! Maar alleen in het Engels. Flauw hoor. Kan theoretisch al lang: spraak-naar-tekst gebruikt iedereen toch al eeuwen?

Verder zit er in Toegankelijkheid ook een superleuke: je kan je eigen stem klonen, zodat je elke tekst met je eigen stem kan laten uitspreken, dankzij AI. Supergaaf. Personal Voice heet het. Maar ook alleen maar in het Engels. Jammer hoor.

Het komt natuurlijk wel ooit een keer – dat dan weer wel.

Welke dingen zijn er dan WEL op IOS 17?

IOS 17 Nightstand

Als je het scherm uitzet, en je hangt ‘m aan de lader, en je doet het scherm liggend, en je tikt op het scherm: dan krijg je de Nightstand (na eventjes wachten). Een soort wekker, met allemaal extra functies. Mooi, slim en goed. Maar dan moet je ‘m dus wel de hele nacht aan de lader hangen. Dat doe ik nooit: ik doe ‘m altijd uit. Dat opladen is nu wel slimmer geworden: je kan nu ook kiezen om ‘m tot 80% op te laden. Beter voor je batterij. Zeker als je ‘m altijd aan de lader hangt.

PS ik heb tegenwoordig al jaren een spotgoedkope Android als telefoon. Scheelde duizend euro en bevalt eigenlijk veel beter. Die wekker bijvoorbeeld: da’s veel te ingewikkeld geworden op de iPhone ;)

Posters bij Contacten

Dit is echt heel leuk: als je gebeld wordt zie je nu een beeldvullende Poster van de beller, dus met foto en grote naam en zo, leuk vormgegeven door die persoon zelf. En jij kan dus ook je eigen poster maken. Het werkt alleen niet meteen: je moet eerst even iets in Contacten veranderen, bij dat contact, of elkaar eerst even een paar berichten sturen in Messages. Da’s dan weer wel een tikje vaag…

Airdrop is amazing en leuk geworden

Je houdt twee iPhones (met IOS 17) tegen elkaar en je ziet een prachtige animatie, alsof ze met elkaar versmelten. Heel nice! Je kan zo snel een foto of ander bestand Airdroppen, of je Contact delen (alhoewel dit zeker niet altijd vlekkeloos werkt – ik denk dat hier nog wat updates voor gaan volgen).

Ook Audio-delen gaat op diezelfde manier, met SharePlay. Als iemand zijn iPhone naast de jouwe houdt tijdens een muziekje, dan krijg je weer die animatie. En dan kan diegene meeluisteren op zijn eigen oortjes – als jij daar toestemming voor geeft.

Weer is weer verbeterd

Het weer was op IOS16 al enorm verbeterd. Nu nog weer beter. Het is nu zó goed, dat het mede-winnaar kan zijn in de Beste Algemene Weer App verkiezing.

Alles is klikbaar naar meer info en data. Er zit ook een Buienradar in: klik die voor een grote bewegende kaart, voor de komende 12 uur. Zelfs over de maan is er veel uitleg, en over de luchtkwaliteit. Al die extra info met tekstjes is uniek, dat zie je in geen enkele andere weer-app. Wind en windstoten staan er nu ook goed in (alhoewel windstoten helaas niet in Beaufort). Er staan verder ook vergelijkingen in met gisteren en de afwijking met het gemiddelde (dat is ook uniek). Alleen geeft hij de temperatuur hier vaak 2 graden te warm aan (??).

Stickers

Ook heel leuk, en best goed verbeterd allemaal, maar da’s allemaal niks voor mij.

AirTags kun je nu ook delen

AirTags zijn handig en slim. Zie dit artikel. En je kan ze nu ook delen. Bijvoorbeeld voor de sleutels van een deelauto, of voor de deelfiets.

Maak er een Seniorentelefoon van

Je kan nu van een iPhone een Seniorentelefoon maken. Dan zie je een paar hele grote knoppen, in een supersimpele vormgeving. Je kan het instellen via  Hulpbedieningstoegang, in de instellingen. Zie ook deze lange handleiding.

Camera app en Foto’s zijn op IOS 17 verbeterd

Veel details zijn daar beter nu. Een uitsnede maken is veel sneller en handiger. En in de camera heb je nu een Level, om recht te fotograferen. Wijst zich allemaal vanzelf wel. Of kijk het stukje over Camera en Foto’s in het filmpje hieronder:

Alle 400+ features van IOS 17 in één film!

En dan nu de HOOFDFILM: een uitputtend lange avondvullende film van dik twee uur met AL het nieuws – in het Engels. Pak die megazak popcorn er maar bij!

Gelukkig is het wel onderverdeeld in hapklare hoofdstukjes:

Eindelijk USB-C op de iPhone 15

De iPhone 15 is nu eindelijk USB-C, dankzij onze eigen EU. Heel goed!

USB-C is geen standaard: er is PD, QC, Thunderbolt, SS, Gen4 enzovoorts

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. ik hoop, hoop echt van harte dat ze bij de Photos app verbeteringen ook ’tagging’ hebben ingevoerd…enlighten me Aart is dat bekend? Dat dat nog niet kan(/kon?) op de iPhone is echt bizar. Met 1000-en foto’s op je tel. probeer ik wel eens iets terug te zoeken/vinden, daar is dus geen beginnen meer aan zonder zoekwoorden aan je foto’s, en die paar suggesties die Apple doet lijken nergens op….nu wel ontdekt dat je vrij omslachtige wel, foto’s een eigen titel kan geven, wat ook werkt met het zoeken ernaar….maar ja wil ook iets hebben dat met terugwerkende kracht alles checked en tagged nu het al te laat is :-P

   1. Thx voor je reactie, daar ben ik bekend mee en gebruik ik ook wel, maar dat voegt nog steeds weinig toe aangaande Keyword tagging en/of Searching. Als ik een bepaalde foto zoek in een Album zoek je je nog steeds wezenloos. De “AI” opties die Apple je geeft zijn erg beperkt in wat hij herkend voor je, alleen Dining, People, Places ofzo maar veel mist hij ook helaas…. lees dat het via de Photos app op de Mac iets makkelijker is om te keyword taggen, maar dan moet je alles weer heen en weer gaan syncen enzo…gedoe. Zal eens dieper moeten gaan zoeken op een goede 3rd party app die automatisch voor je Categoriseert vrees ik. Apple heeft zich niet gerealiseerd dat er meer is dan foto’tjes maken van Gezichten en Gebouwen en Plaatsen e.d heb ik de indruk….

    1. Ik gebruik al jaren geen Apple Foto’s meer, door dat gedoe met dubbelingen en sync issues. Overgestapt naar Google foto’s, bevalt mij super.

 2. Tsja Aart, de weerapp. Cosmetische verbeteringen zeker alleen geeft Apple structureel de temperatuur te hoog aan. Minimaal 2 gr. te hoog.
  Vgl met AccuWeather , weeronline en nog belangrijker m’n eigen weerstation (geijkt).
  Da’s dan weer jammer.

Geef een reactie