Beste pure chocolade met nootjes uit de supermarkt

– Update: 15 maart 2022 –

Pure chocolade is eigenlijk best wel gezond. Of – niet zo heel erg ongezond dan. Dat blijkt uit allerlei wetenschappelijke onderzoek. In chcocola zitten gezonde stoffen zoals flavonoïden, theobromide, cathechines en magnesium. Zolang je maar pure chocola neemt, met weinig suiker. Laat dat nou ook nog de lekkerste chocola zijn! Kan het nog lekkerder of gezonder? JA: chocola met nootjes. Nootjes zijn niet alleen heerlijk maar ook gezond. Daar is iedereen het wel over eens.

Vandaar deze test: welke pure chocolade met nootjes uit de supermarkt is de lekkerste, beste, gezondste, meest verantwoorde? Qua nootjes is het overigens meestal hazelnoot. Alleen Tony Chocolonely en Moser Roth hebben amandel. Ook goed! Andere nootjes mogen natuurlijk ook! Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten, dus die vallen af. Melkchocola valt ook af, want dat is net als witte chocola veel ongezonder dan pure. Verder moeten de repen in gewone supermarkten liggen, dus normaal verkrijgbaar. Het is natuurlijk wel beter om bij bio-winkels te kopen. De grote merken zijn eigenlijk allemaal minder goed dan specialistische kleine bio-merken. Maar we hebben het voor het gemak hier over grote supermarkten.

Bij de beste pure chocola met nootjes letten we dan op het volgende:

 1. Smaak. Ook al is dat subjectief, dit telt voor 50% mee in het rapportcijfer.
 2. Cacao en Suiker: minder suiker en meer cacao is gezonder. Telt 20% mee in het cijfer.
 3. Biologisch: bonuspunten voor biologische ingrediënten: telt 10% mee
 4. Fairtrade: ook 10%. UTZ scoort hier ook, of slaafvrij
 5. Prijs: 10% meetelling. Niet zo heel belangrijk – we hebben het hier tenslotte over een luxeproduct. Maar toch telt het mee.

UPDATE: er is nu eindelijk ook eentje van Verkade: de Extra Puur Hazelnoot. Da’s meteen ook de nieuwe winnaar.

Het panel bestaat uit iedereen in mijn gezin, plus iedereen die langskomt. We hebben de volgende repen getest:

De beste pure chocolade met nootjes

Op volgorde van smaak

 1. Moser Roth Dark Almond (Aldi) – 10
 2. Aldi Chateau Pure chocolade met hazelnoten – 9,5
 3. NIEUW: Verkade Extra Puur Hazelnoot – 9
 4. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 100 gr – 9
 5. Ritter Sport Puur Hele Hazelnoot – 9
 6. Jumbo Puur Hazelnoot 200 gr – 9
 7. Cote D’Or Bloc Puur Hazelnoten – 8,5
 8. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 200 gr – 8,5
 9. AH Biologische puur chocolade met hazelnoot – 8
 10. Delicata Hazelnoot Puur – 7,5
 11. Swiss 72% Noir Noisette – 7,5
 12. Hands Off My Chocolate – Hazelnut Seasalt Cocoa nibs – 7,5
 13. Tony Chocolonely Amandel Zeezout – 7

Op volgorde van cacao-, noten- en suiker-gehalte:

 1. Verkade Extra Puur Hazelnoot – 75% cacao – 20% hazelnoten – 20% suiker
  (meeste cacao – minste suiker) 
 2. Swiss 72% Noir Noisette – 72% CACAO – 18% noten – 23% SUIKER
 3. Hands Off My Chocolate – Hazelnut – 70% CACAO– 16% noten – 23% SUIKER
 4. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 100 gr 57% cacao – 27% NOTEN– 30% suiker
  (meeste noten)
 5. Delicata Hazelnoot Puur 58% cacao –25% NOTEN -32
 6. Moser Roth Dark Almond (Aldi) – 52% cacao-33% NOTEN36
  (meeste noten)
 7. Aldi Chateau Pure chocolade met hazelnoten – 55% cacao – 27% NOTEN -37
  (meeste noten)
 8. AH Biologische puur chocolade met hazelnoot – 55% cacao -15-43
 9. Ritter Sport Puur Hele Hazelnoot – 50% cacao –25% NOTEN -37
 10. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 200 gr – 47% cacao – 25% NOTEN -37
 11. Jumbo Puur Hazelnoot 200 gr – 46% cacao – 25% NOTEN -41
 12. Cote D’Or Bloc Puur Hazelnoten – 46% cacao -22-41
 13. Tony Chocolonely Amandel Zeezout – 51% cacao -10-42

Op volgorde van prijs

 1. Jumbo Puur Hazelnoot 200 gr – 7 € / kilo
 2. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 100 gr – 7,50 € / kilo
 3. Aldi Chateau Pure chocolade met hazelnoten – 8 € / kilo
 4. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 200 gr – 8 € / kilo
 5. Delicata Hazelnoot Puur – 10 € / kilo
 6. Moser Roth Dark Almond (Aldi) – 11,50 € / kilo
 7. Verkade Extra Puur Hazelnoot 17 € / kilo, nu voor 12,75 / kilo
 8. Ritter Sport Puur Hele Hazelnoot – 14 € / kilo
 9. Swiss 72% Noir Noisette – 14 € / kilo
 10. Cote D’Or Bloc Puur Hazelnoten – 14 € / kilo
 11. AH Biologische puur chocolade met hazelnoot – 15 € / kilo
 12. Tony Chocolonely Amandel Zeezout – 15 € / kilo
 13. Hands Off My Chocolate – 70% cacao – Hazelnut Seasalt Cocoa nibs – 18 € / kilo

En dan het volledige jury-rapport, met het totale Klassement:


beste pure chocola met nootjes testAls een van de weinigen hier in deze test heeft Tony Chocolonely amandel in plaats van hazelnoot. Alhoewel we losse amandelen veel lekkerder vinden dan hazelnoten, maakt het bij deze wat ons betreft niet eens zo heel veel uit. Met 10% amandel,  51% cacao, 42% suiker. Dit is wel de enige uit dit rijtje die echt slaafvrij is. Maar niet biologisch, en er zitten veel minder noten in dan de andere, en ook iets minder cacao. Kan nooit winnen dus. Tenzij deze verschrikkelijk veel lekkerder dan de rest is! Maar dat is ook niet zo, want hij is eigenlijk een tikje te zoet. Heel duur, ook nog eens. Smaak: 7. 7e Plaats


pure chocola met hazelnoten testDit is de duurste. Met 16% hazelnoot. Qua cacao en suikergehalte scoort deze erg hoog: 70% cacao, 23% suiker.  Maar de smaak is maar een magere 7,5. En geen UTZ of Fairtrade of biologisch of slaafvrij, of anderszins.

6e Plaats


pure chocola met hazelnoten test Cote d'orDeze van Cote d’Or heeft 22% hazelnoot en 46% cacao. 41% suikers. Ook deze heeft hele hazelnoten, net als Ritter Sport en Aldi. Dat zie je dan ook in het hoge smaakcijfer terug: een 8,5. Verrukkelijk. Maar: geen Fairtrade of UTZ, en ook niet biologisch. En hij is ook nog vrij slecht qua cacao- en suikergehalte. Jammer hoor, daarmee haal je de finale niet. Maar dus wel LEKKER!!

5e plaats


beste pure chocola met nootjes test Swiss 72%Het grote pluspunt van deze Swiss is de 72% cacao. Dat is gezonder dan de andere, mede omdat er dan minder suiker in zit: 23%. Voor sommigen ook lekkerder dan. Met 18% hazelnoot. Niet biologisch, maar wel Fairtrade. CO2 -neutraal, ook dat nog eens. Smaak: 7,5

Gedeelde 4e plaats


beste pure chocola met nootjes test AH DelicataDeze Delicata-reep van AH behoort tot de goedkoopste. Lekker en goed. Met maar liefst 25% hazelnoot en ook maar liefst 58% cacao. Ook nog eens UTZ gecertificeerd (zowel de cacao als de hazelnoot). Heel goed dus, alleen niet biologisch. 32% suikers. Smaak: 7,5

Gedeelde 4e plaats

En dan komen we op het Ere-podium.
BRONZEN MEDAILLE: op de derde plaats staan er 3 repen:


beste pure chocola met nootjes test

Ritter Sport heeft 25% hazelnoot, dat is echt veel. En dit zijn ook nog eens hele hazelnoten, dus geen gruis. Dat is best wel luxe, en dat merk je ook in de smaak: dit is een van de lekkerste! Met 50% cacao, 37% suikers. Maar: helaas niet biologisch, en ook al niet fair trade.
Smaak: 9.

De 200 gr reep (in karton) van Fin Carré van de Lidl staat hier ook op de derde plaats. Ook goedkoop, Fair Trade en met 25% hele hazelnoten. Maar de kleinere 100gr reep is nog weer beter (dat is dus geheel wat anders: die staat op 1).

Ook op de gedeelde derde plaats, met een medaille dus, staat de Jumbo-reep. Dat is de goedkoopste, en die heeft ook 25% hele hazelnoten. Verder ook nog eens UTZ, maar wel iets te weinig cacao en iets te veel suiker. Hij wordt zeer gewaardeerd om zijn volle romige cacao-smaak, en wordt door sommigen als allerlekkerste bestempeld.

 

 


beste pure chocolade met nootjes test AH biologischDe enige biologische in dit rijtje. Van de AH. Niet eens veel duurder dan andere. Smaakt heerlijk, is Fairtrade en UTZ gecertificeerd: kortom dit is dan al bijna de nummer 1. Met 15% hazelnoot,  55% cacao en 43% suikers. Smaak: 8.

ZILVEREN medaille: 2e Plaats


beste pure chocolade met nootjes chateau aldi

En dan de winnaars, met Gouden Plak op de EERSTE PLAATS!

Dat zijn de Chateau-reep van de Aldi en de 100 gr. Puur Hazelnoot reep Fin Carré van de Lidl (niet de Fin Carré 200 gr. reep in karton). Deze repen hebben veel fans. En terecht. Dit zijn de lekkerste. De romigste. En dat niet alleen: hier zit ook de het hoogste gehalte aan hele hazelnoten in, namelijk 27%. Ze zijn allebei ook nog eens UTZ gecertificeerd, en on-top-of-it zijn deze ook nog eens verreweg de goedkoopste, met ongeveer 8 € per kilo. Ze zijn alleen niet biologisch – jammer hoor. En ietsje meer cacao / minder suiker zou ook beter zijn. De Lidl-reep scoort op dat punt fors hoger dan de Aldi (30% suiker tegen 37%, en 57% cacao tegen 55%).

moser roth dark almond aldi beste pure chocolade met nootjes

Ook op de gedeelde eerste plaats staat de Moser Roth Dark Almond (Aldi). Met amandel in plaats van hazelnoot. Dit is de allerlekkerste, vooral omdat het met 33% hele amandel is. Verreweg het hoogste gehalte aan luxe noten dus. Nog voordelig ook: 11,50 per kilo. Wel UTZ, maar helaas niet biologisch, en ook met veel suiker (36%) en wat minder cacao (52%).
UPDATE: helaas niet meer te krijgen!! Nou ja zeg! Maar er is wel weer een nieuwe pure Aldi-Chateau-reep met hele amandel. Zeer vergelijkbaar.

 

GOUDEN MEDAILLE – EERSTE PLAATS!

Inmiddels heeft VERKADE genadeloos toegeslagen met Verkade Extra Puur Hazelnoot: een nieuwe winnaar op de gedeelde eerste plaats. Extra veel cacao, extra weinig suiker, veel noten, Fairtrade en superlekker:

verkade extra puur hazelnoot


Of zit je in Spanje? Neem dan deze reep van Hacendado. Die is zo goed dat die hier bijna op de eerste plaats zou komen. Met 25% hele amandelen. Ook nog eens de goedkoopste: 7 euro per kilo! 

 

 

 

 

Deze blog is niet gesponsord

PS: Ook dol op chocolade-taart? Hier mijn favoriete recepten.

7 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik ben gek op chocolate, maar ik kan er helaas niet te veel van eten. Ik heb laatst bij de dokter een test gedaan en ze zei dat ik magnesium tekort heb en chocola daarvoor helpt, maar ik wordt misselijk na 1 of 2 blokken al. Ik vraag me af of ik gewoon supplementen zoals https://www.flinndal.nl/mineralen/magnesium kan nemen? Moet ik dan kiezen voor duplex, normaal of triplex?

 2. Per toeval (Zocht naar een review van de ZS MMCX bluetooth kabel) deze blog ontdekt. Nu mag het zijn dat ik ook een liefhebber ben van Pure chocola met Hazelnoten was het leuk te zien dat je een review hebt gewijd aan de verschillende merken. Bij mij gaat de reep van de Aldi elke week in het mandje. Deze is zeker de beste.

 3. en uit ervaring als je je nog minder schuldig wilt voelen bij het eten van een stukje chocolade, probeer dan eens de chocolade met stevia van Cavalier ! Ik weet niet of deze (of gelijkaardig merk) in NL te vinden is?
  Uit alle suikervervangende zoetstoffen wordt steviaglycosiden(natuurlijke zoetstof) toch het best verdragen.
  Een laxerend effect krijg je snel met maltitol, erythritol (suikeralcohol), glycerol,…

 4. Haha Sorry maar je hebt de allerbeste (samen met de cote d’or en de AH) niet in je lijstje staan en dat is toch echt die van de Aldi! Over het algemeen is het meeste wat daar met chocolade te maken heeft niet te eten maar de pure chocolade met hazelnoten is geweldig. …Try it

Geef een reactie