KZ ASX review: audiofiele topklasse

KZ ASX review

– Update: 24 juni 2021 –

Hoe is het mogelijk. Deze KZ ASX is nog veel beter dan de nummer 1 in mijn lange lijst met de beste goedkope oortjes. Okee, hij is wel een stuk duurder, maar vergeleken met deze topper klinkt de vorige winnaar – de onovertroffen ZSX Terminator – zelfs wollig en gesluierd. Hier mijn KZ ASX review.

Ik kocht ‘m hier voor 85,-. Om het echt goed te beoordelen moet je de KZ ASX eerst 50 tot 100  uur “inbranden”. Het geluid wordt dan warmer, ronder en fluweliger. Ze klinken meteen al goed hoor, maar het wordt na een tijdje inspelen nog beter. Het geluid is zo direct, zo gedetailleerd, zo helder, dat het wel even wennen is.

Ik heb verschillende eartips uitgeprobeerd. Het moet echt volledig afdichten voor het beste geluid. De eartips die er standaard bij zitten zijn nogal klein en dun. Ik pak altijd de grootste eartips. Vaak zijn die mij ook nog te klein. Maar deze (nogal kleine) Large eartips blijken mij WEL passen, en mijn oren goed af te sluiten. Dat komt door de goede pasvorm van de behuizing, waardoor je ze dieper in je oren kan doen. Dan kunnen de tips ook kleiner. Het zit bij mij uiteindelijk – na veel proberen – perfect en comfortabel, ook al is de behuizing erg groot. Dat moet wel: want er zitten 10 speakers per kant in!

Ik probeerde ook de eartips op van de Uiisii BA-T8S, en de Spinfit. Die passen ook wel, maar de bijgeleverde zijn toch het best. Die blijven ook beter op de behuizing zitten. De andere zitten nogal los, omdat de “nozzle” kleiner dan normaal is. Merkloze XXL kunnen ook wel, maar met die XXL kunnen ze niet meer dieper in je oor, wat echt essentieel is. Je kan het als volgt checken: als ze nog beter klinken als je ze aandrukt of beweegt, dan heb je nog niet de perfecte pasvorm. Het komt extreem nauw.

KZ ASX review: verpakking
De KZ ASX, in een mooie luxe verpakking.
KZ ASX review
Je krijgt er 3 maten eartips bij. De nozzle is kleiner dan normaal, dus andere eartips zitten nogal los.
KZ ASX review eartips
XXL dopjes (rode) zitten wat los, en kunnen ook niet diep genoeg voor mij. Ook Spinfit zit nogal los.
KZ ASX is erg mooi om te zien vind ik.
Het design van de KZ ASX is prachtig. Gewoon een sieraad!
KZ ASX zilveren kabel
Je krijgt er een luxe zilveren topkabel bij. De microfoon zit altijd rechts, dus dan weet je meteen hoe het snoer moet. Staat er ook wel piepklein op.
Hij is er ook in zilver

KZ ASX review: geluidskwaliteit

Dit is verreweg de best klinkende “in ear” die ik ooit had. En het is niet eens de duurste. Hij kost rond de 85,- euro. Dat is twee keer zo duur als m’n vorige favoriet, de KZ ZSX Terminator. Daarom staat hij ook niet in de lijst met goedkope oortjes. Maar die Terminator was al zo ontzettend goed. Best wel bijzonder dus.

Er zitten tien speakers per kant in; een staaltje top-techniek. Het geluid is extreem helder en gedetailleerd. Je hoort werkelijk ELK detail in de muziek en in de opname. De muziek gaat rechtstreeks je hersens in, en komt extreem dichtbij. Heel direct. Alle tonen zijn ook nog eens in balans. Het is geen “V-shape”: er is niet teveel hoog, of teveel laag. Vergeleken met de meeste andere, die toch vaak V-shaped zijn, zelfs ietsje mid-georiënteerd. Je kan er oneindig lang naar luisteren. Het is audiofiele topklasse. Referentie. Hij wordt ook steeds beter, hoe langer je luistert. Hij kan ook extreem hard, en blijft dan altijd mooi zuiver. Het moet wel perfect passen en 100% afdichten. Het is misschien lastig om zo’n perfecte seal te verkijgen. Maar dan hoor je ook ongekend diep sub-laag, zo extreem dat je het bijna voelt.

Het is ook zó direct en analytisch, dat er aanvankelijk wat “warmte” lijkt te ontbreken. Je moet er echt aan wennen. Als je de ZSX Terminator weer opzet, klinkt die opeens heel wollig, maar ook wel warm, vriendelijk en ruimtelijk. De Terminator blijft daarom nog steeds OOK een goedkope favoriet. Dat komt ook door de kabel: de koperen kabel van de ZSX vind ik persoonlijk net even iets warmer klinken dan de zilveren kabel van de ASX. Maar die zilveren is toch echt wel beter, helderder en directer.

Ook leek er aanvankelijk nog wat “neuzigheid” in te zitten. Typisch voor KZ, want dat zit ook in de Terminator. Ik los dat soms op met een goede EQ: ik haal er dan een beetje 2K-3K uit. En ietsje bas erbij. Dan wordt het karakter net iets warmer. Het kan persoonlijk zijn, maar ik heb dit alleen bij KZ-modellen. In de VOX player kan je de EQ-stand “Soften” een tijdje gebruiken. Hij reageert perfect op EQ, dus je kan er op die manier ook een moderne V-shape van maken. Als je wat langer aan het geluid went kan die EQ weer helemaal uit overigens. Wat het is echt een referentie-oordopje. Totaal in balans en heel precies. Zonder saai of koel te worden. Als je er aan gewend bent is het heerlijk warm, realistisch, loepzuiver en ruimtelijk.

Iets warmere sound met een heel klein beetje EQ

Dit zijn verreweg de beste “in ears” die ik ooit had. Zelfs veel beter dan een B&W PX7 van 400 euro bijvoorbeeld. Een enorme aanrader. Audiofiele verwennerij! Hij is ook de WINNAAR in de Strijd der Titanen, op een gedeelde eerste plek met de TRN V90s. En hoewel ik de TRN ook vaak pak, vind ik de ASX eigenlijk veel beter, zeker in het hoog en laag. Veel gedetailleerder, analytischer en correcter. Verfijnd en subtiel. Geschikt als referentie-monitors. De TRN kan ik alleen met EQ gebruiken (onder andere om het hoog te dempen), de ASX kan zonder. De ASX is verfijnder in het hoog, met een betere strakkere bas, dieper doorlopend in de sub-bassen. En zelfs een beter mid.

Ik had dit nieuwste topmodel van KZ in vooruitbestelling gekocht op AliExpress, waar ik al eerder vele toppers kocht: deze KZ ASX met 20 speakers (88,-) hier. Hij werd vrij snel bezorgd, in ongeveer twee weken.

OF BESTEL ‘M hier in Nederlandsnel geleverd met garantie en btw-bon

Zilveren kabel? Of goudmix?

Je krijgt er een zilveren kabel bij. Je kan nog upgraden naar goud-mix: deze topkwaliteit audiofiele kabel (12,-), met ook nog vergulde stekkers. Voor deze KZ moet je dan het C-type hebben:

KZ B pin type upgrade cable

Microfoontest

Bij het snoer kan je ook een microfoon erbij kiezen, voor een euro extra. Er zit dan ook bediening op het snoer, met 1 knop. De microfoon is ook erg goed:

DAC / DAP en draadloos

De ASX is extreem gevoelig, dus hij kan hard, ook met minder krachtige bronnen. Maar alles klinkt altijd beter met een goede DAC of DAP, ofwel koptelefoonversterker. De best klinkende (maar wat onhandige) DAP is deze Zishan (vanaf 90,-). En de beste kleine goedkope DAC is deze LOCONAQ A1 (50,-). Daar is zelfs een snoertje voor iPhone voor. Er is ook nog deze Lightning Audio kabel met DAC zodat je deze KZ direct op je iPhone kan aansluiten, in hoge kwaliteit (12,- voor het C-type):

kz lightning kabel DAC
Lightning kabel met DAC voor alle iPhones
Loconaq A1 review ak4493 DAC
Deze Loconaq DAC is wat mij betreft de TOP

Die Loconaq DAC kan met deze Lightning-adapter (8,-) ook op een iPhone:

Die DAC kan ook op een iPhone met dit verloopje
iPhone verloopje voor €8,-

Of deze Bluetooth kabel (14,-) met 8 uurs-batterij, om ‘m draadloos te maken. Met Apt-X en AAC, dus top-audio. Waterdicht (kies voor deze KZ het C-type). En er is nu ook een top-Bluetooth kabel met de beste chipset, voor een paar euro meer.

bluetooth kabel 2 pins

UPDATE: Draadloze earhooks C-type

Elke C-type 2-pin kabel past perfect op KZ en op TRN V90s, zoals de Earhooks van TRN. Daarmee maak je er een draadloze Bluetooth headset van, in de allerhoogste kwaliteit:

earhooks draadloos TRN V90s V90 Bluetooth C-type BLuetooth headset earhooks TRN V90s

KZ ASX review conclusie

De allerbeste “in ears” die ik ooit had. Verreweg. Dit zal lang mijn nummer 1 blijven denk ik. Alhoewel ik nog steeds ook de ZSX Terminator erbij hou ter afwisseling. De ASX is niet heel goedkoop (rond de €85,-), maar voor de geboden kwaliteit juist zeer betaalbaar en uniek. Hij is ook nog eens de winnaar in de Strijd der Titanen!

Deze KZ ASX review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. DANK!!

PS Waarom telkens KZ?

Ik heb nogal veel KZ-modellen besproken in de afgelopen vijf jaar, en vaak hoog geplaatst. Ik heb daarom vertrouwen gekregen in dat merk. Ook ken ik inmiddels de vreemde trekjes: grote behuizing, vreemde pasvorm, kleine eartips, soms neuzig geluid, nadruk op extreme helderheid, overmatig veel drivers, enorm vaak nieuwe modellen. Maar ze hebben ook in elke prijsklasse het best klinkende model. Vaak met afstand.

De Titanenstrijd

Een directe vergelijking tussen de allerbeste oordopjes die nog redelijk betaalbaar zijn (maar wel te duur voor de Lijst met de Beste Goedkope oortjes).

  1. KZ ASX van ongeveer 85,-
  2. TRN V90S van ongeveer 60,-
  3. KZ ZAX van ongeveer 60,-
  4. De CCA CA16 (45,-) voordelig zustermerk van KZ, 8 drivers
  5. Moondrop Starfield (85,-) – met 1 Carbon Nanotube driver, binnenkort hier
  6. SHUOER TAPEmet 1 Electrostaat driver, nu 85,-, binnenkort hier
  7. De QOA Vesper –  DD + BA nu 55,-, binnenkort ook hier

TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit via een Trasam Q1 (20,- ) of de Loconaq. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist, publiek op Spotify:

Bijlage: AutoEQ

Op de website van Project AutoEQ staat hier de berekende EQ om de ASX neutraal te maken (de groene lijn). Maar je ziet dan ook weer dat dit project altijd veel te weinig bas (-5dB!!) en teveel hoog wil (+6db!!). Het dipje (700K) en piekje (2K) vind ik dan weer wel interessant.

16 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb vorige week de KZ ASX ontvangen. Had inclusief korting €61,55 betaald. Had alreeds de KZ ZSX Terminator en de Lightning Audio kabel (c-type) voor op mijn iPhone 8.
  Heb de Lightning Audio kabel aangesloten op de KZ ASX.
  Het geluid is zuiverder, gedetailleerder en komt directer dan de ZSX Terminator, zoals je hebt beschreven. Alsook de bass is duidelijker te onderscheiden. Dit is puur wegdromen in de muziek. Deze is mijn nieuwe favoriet! Dankjewel voor de tip!

 2. Super dat je deze gereviewed hebt, was er erg benieuwd naar. Bedankt!!!!
  Ik heb de Terminator met de verbeterde zilveren kabel en die is al geweldig. Ik wacht nog even tot black friday met bestellen.

 3. Ik ben zelf de gelukkige eigenaar van de Ibasso IT00, zou echt lruk zijn als je die een keer een kans zou geven, wordt gezien als het beste wat je kunt krijgen onder €150, en terecht.

 4. Hoi Aartjan, ben al maanden aan het zoeken voor oordopjes waarmee je op de fiets kan bellen. Ergo met name oordopjes die minder/ongevoelig zijn voor windgeluid. Hoe zit het met deze ASX?

 5. Heb de kz zsx sinds kort. Ik vind dit al erg mooi geluid. Met kz asx zit je wel in een totaal andere prijsklasse.

  Ik heb een Trasam q3 gekocht. Helaas werkt deze niet op mijn Samsung s9. Dus als iemand interesse heeft?

  1. Hoi jeroen weet je zeker dat je de q3 bedoeld ipv de q1? Want de q3 krijg ik op een Russische site na nergens gevonden ik heb zelf ook een Samsung s9 met de trasam q1 en die combi werkt perfect de keren dat je erover leest dat het niet werkte lag het aan de kabel vd telefoon naar de dac (usb-c naar usb-micro) nadat ze een andere kabel hadden opgestuurd gekregen werkte de dac wel
   Greetz Marcel

  2. Ik kan de ASX echt niet aanraden. Deze produceert weinig/geen hoge tonen en ook de metingen bevestigen dit. Er zitten 4 Balanced armatures in voor de hoge tonen, maar ze lijken niet aangesloten te zijn (?).
   De KZ ZS10 pro klinkt naar mijn mening vele malen beter en loopt netjes door boven 6KHz.

   1. Ik heb ze nu allebei maar dit is echt niet waar.
    ZS10 pro is erg goed maar i.m.h.o. niet vergelijkbaar met de ASX.
    Zowiso verwerkt hij de subbassen veel beter dan de ZS10 maar er zijn superveel trebles en mids aanwezig.
    Heb gespeeld met diverse EQ settings op mijn DAP en je kan je oren behoolijk piinigen met hoge tonen als je dat wilt.
    Maar het karakter komt het best naar boven als je ze “bitperfect” gebruikt met HiRes muziekbestanden van bijv. Tidal Masters(MQA).
    Het hele geluidscircus wordt over je heen gespoeld en daarbij kreeg ik een Sennheiser HD600 gevoel. Alles is gewoon daar.

 6. Hallo Aartjan, allereerst bedankt voor je mooie blog :-)

  Dankzij al je aanbevelingen is er een hele nieuwe wereld voor me open gegaan. Waar muziek vroeger een dikke brei van geluid voor me was met enkel melodie en ritme is het nu een ontdekkingsreis geworden waar er bij bijna elk nummer weer nieuwe details te horen zijn die voorheen onzichtbaar waren voor me.

  Deze review over de ASX geeft me weer een beetje goede hoop na vele mindere reacties erover gelezen te hebben. Hoop de mijne deze week te ontvangen.
  De ZS10 Pro’s waren mijn favoriete dopjes, de pasvorm van de ZSX was helaas iets minder bij me, die gaven steeds het gevoel mijn oren te willen ontvluchten.
  Daarna de KN ZAX aangeschaft waar iedereen lovend over was (waar ik hier helaas geen review over heb gelezen) en daarna hing de ZS10 Pro er hier werkloos bij want de de ZAX heeft voor mij de perfecte pasvorm en een fantastisch geluid, daar geniet ik nu dagelijks van.
  Hopelijk is de ASX wéér een stapje beter.

  De TRN V90 vond ik in het begin wat matig, een beetje “laf” geluid in vergelijking met de eerder genoemde dopjes, maar na de upgrade met de TRN T2 kabel zijn ze toch tot leven gekomen. Even afwachten nog of de nieuwe V90s ook echt een verbetering is t.o.v. die dopjes.

Geef een reactie