Zero Red review, met de tuning van Crinacle, de ‘Measurbator’ 😉

TRUTHEAR x Crinacle ZERO:RED review

– Update: 8 april 2024 –

De Zero Red is megapopulair en zet een nieuwe standaard in betaalbare topklasse oordopjes. Een terechte hype? Maar MY GOD wat een naam weer: Fanmusic Truthear x Crinacle ZERO:RED – doe FF normaal zeg! Hier mijn Zero Red review, hou je vast, het wordt nog erger:

Zit je goed? Komt-ie:

Adopt dual polyurethane suspension composite liquid-crystal dome diaphragm N52 Rubidium magnet double-cavity internal magnetic circuit dynamic driver.

Tjeesses, ben je er nog? Gaat het een beetje?

OK, simpel gezegd: voor die prijs van dik 50 euro is dit het meeste neutrale en beste geluid ooit – voor Dynamic Drivers dan. Ongekend gebalanceerd. Heel gedistingeerd en rustig, met geen enkel scherp randje in het hoog, een zuiver realistisch midden en een heerlijk diepe bas. Daar hebben we lange tijd naar gezocht! Dat is best uniek.

De filosofie van Crinacle is dat de Harman Curve (zeg maar U-shape) totaal overrated en onzin is. Hij wil juist een perfect neutraal geluid. Hij stoort zich aan teveel bas en hoog overal, aan teveel V-shape en U-shape. Hij noemt het zijn “New Target tuning”.  Hij meet ook alles door met allerlei diagrammetjes en noemt zichzelf “De Measurbator”. Hahaha! Hij geilt dus op zijn grafiekjes :).

En inderdaad, met die perfecte tuning en ultieme superlichte materialen is dit werkelijk het maximaal haalbare in dat Dynamic Driver systeem.

Maar voor een paar euro meer heb je ook de nieuwste Planar Drivers, zoals de KZ PR2 (of PR1 of PR1 Pro). Die zijn ruimtelijker, transparanter, analytischer en gedefinieerder. Eigenlijk gewoon veel beter en mooier. Voorheen onbetaalbaar, maar nu dus goedkoop, ook al zijn die misschien niet zo zeldzaam ongekleurd als deze Zero Red. Toegegeven… die is daar ongekend goed in.

Extra bas? Geen probleem!

Veel audiofielen houden van extra bas. Ik ben ook zo’n basshead, zolang het maar niet te overdreven is, en zolang de bas maar perfect en superstrak blijft. Bij deze Zero Red zit daarom een geniaal bas-stekkertje. Die verandert de impedantie en daarmee het geluidskarakter: extra bas en minder hoog. Werkt perfect, ook met alle andere oordopjes. Je klikt ‘m gewoon op de stekker, et voila!

Ook los verkrijgbaar, bijvoorbeeld in 30 of 75 Ohm (hoe hoger hoe sterker), hier voor een paar euro. Het volume wordt wel zachter.

Maar als je dan zo enorm graag dat pure, ongekleurde, ultiem realistische geluid wil: waarom zou je dan extra bas willen? Dus juist bij deze hoef ik dat niet. Deze heb je juist voor het perfecte neutrale geluid, als referentie, bij opnames, mixage en mastering van muziek bijvoorbeeld. Daar excelleren ze. Je kan ze ook keihard zetten, langdurig, zonder irritatie of vermoeidheid.

ZERO RED review: kabel, ear tips, pasvorm

Dit zijn ook zo’n beetje de lichtste oordopjes die er zijn. Dat maakt ze meteen ook heel comfortabel. Er zitten een hoop eartips bij, en de Large is voor de verandering eens groot genoeg voor mij, wat vrij uniek is. De 8-core kabel is prima, maar een 16 core upgrade kabel vind ik toch veel fijner.

ZERO RED review

ZERO:RED review Crinacle oordopjes
Mooie luxe leuke verpakking
Fanmusic Truthear x Crinacle ZERO:RED oordopjes review
Met zes maten siliconen Ear Tips en een paar schuimpjes
kabel
De kabel is okee, maar ik heb liever een 16 core upgrade kabel
Mooi rood is niet lelijk
Mooi rood is niet lelijk
Crinacle Zero Red review
Met een handig etuitje erbij
basstekkertje impedantie
Bij die kabel zit dus dit extra-bas-stekkertje. Geniaal!

oordopjes crinacle

Geile getalletjes – volgens de "Measurbator" ;)
Geile getalletjes – volgens de “Measurbator” ;)

DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1. Nog veel mooier is een buizen-DAC.

Met deze Bluetooth kabel kan je ze draadloos maken. Met Apt-X en AAC. Er is ook een nieuwere Bluetooth kabel (kies 0,78mm):

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

De Bluetooth Earhooks van KZ passen ook, als je 0,78mm kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze headset van. Dit systeem is mijn favoriet, want je voelt het nauwelijks zitten, het zit niet in de weg en het heeft een grote batterij. Een goedkope versie is deze BT20 van TRN.

BLuetooth headset earhooks TRN V90s

De KZ Earhooks AZ 09 zijn er nu ook in een Pro-versie. De vorige KZ earhooks (zonder Pro) gaven soms problemen met de verbinding.

ANC: noise cancelling

Ze dempen al prima het buitengeluid, dankzij het in ear systeem. Maar als je er ook nog echte Active noise cancelling bij wil, doe je er gewoon een ANC koptelefoon overheen. Werkt perfect!

ZERO RED review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. Het mooist is deze buizenbak. Ik test het zo ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1 en de nieuwe planar Hifiman. En de Planar KZ PR1 oordopjes.

Zie ook mijn Blinde Audio Test en mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze Zero Red review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK U, Love U All & Tot de Volgende!

7 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Zonder stekkertje zijn ze al heel goed, en ze zien eruit en klinken als de grotere broers van Kiwi Ears Cadenza. Wil het 10Ω stekkertje ‘ns proberen met de Moondrop Chu ;)

    1. Eh, ’t stekkertje heeft alleen invloed als de meerdere drivers die in de oortjes een verschil in impedantie hebben. Bij single driver IEMs gebeurt er weinig, behalve dat ze zachter klinken.

  2. Dank weer, ik overweeg deze, heb nav jouw recensie de KZ-PR2 gekocht, zeeeer tevreden mee.

    Vraagje, heb je wel eens de Linsoul Salnotes Zero geprobeerd en zo ja: wat is je ervaring daarmee?

Geef een reactie