Letters niet scherp op Mac OS Mojave?

Kleine letters lijken niet scherp op Mac OS Mojave. Als je MacBook nog geen Retina scherm heeft, dan lijkt je beeldscherm opeens vaag. Of niet goed. Of te oud. Maar dat is helemaal niet zo. Je oude scherm is prima, alleen is de instelling op de Mac niet meer goed. Dat is bij elk nieuw OS telkens weer anders. Bij Yosemite was dat zo, en nu bij Mac OS Mojave ook weer. Maar zo maak je kleine letters weer scherp: 

Ten eerste moet je in Systeemvoorkeuren > Algemeen de onderste knop Anti-aliasing aanzetten. Dat scheelt al enorm.

mojave letters onscherp vage fonts anti aliasing

Maar nu komt het: dit kan op drie niveau’s. Dat weet niemand toch? Want dat kan alleen met de Terminal!

Start de Terminal (tik ⌘ Spatie en dan “Ter”) en plak daar dit:

defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 3

Dan tik je Enter. Daarna je Mac herstarten of opnieuw inloggen. Opgelost!

(In plaats van 3 kan je ook 2 of 1 tikken, voor minder anti-aliasing)

Waarom van die vage fonts op Mojave?

Het lijkt een sluw trucje  van Apple om je een nieuwe computer te laten kopen. Ik ben bijvoorbeeld fan van de oude Macbook Air, in plaats van de nieuwe Macbook Air 2018. Dus ik kocht de allerlaatst overgebleven maxed out Air 2017 in de Apple Store. Wat mij betreft een collectors item. Want deze heeft nog het goede oude toetsenbord, een snelle i7, 8Gb RAM en  512Gb SSD (de SSD is niet gesoldeerd dus vervangbaar), Magsafe, SD-slot voor een onzichtbare extra harddisk, USB 3.0 aan beide kanten, ventilatie, een aparte beeldscherm-aansluiting en een non Retina scherm. Zie de blog over de MacBook Air.

Dat heeft de nieuwe Macbook Air 2018 allemaal NIET.

Maar toen ik de kleine vage lettertjes zag dacht ik dat ik een miskoop had gedaan. Dat bleek dus gewoon een instelling te zijn, die niemand weet of niemand kan vinden, en die standaard verkeerd staat. Nou ja zeg! Vandaar deze blog.

Een Retina scherm? Waarom?

Alle beeldschermen zijn tegenwoordig Retina. Alles is dan 4x zo scherp: waar er vroeger 1 pixel was, staan er nu 4. Dat heeft natuurlijk voordelen, maar voor tiepjes zoals ik zijn er ook nadelen. Ten eerste is er geen Native resolutie meer. Je kan op een Retina Mac niet de oorspronkelijke resolutie gebruiken. Dus dat elke pixel op het scherm ook in het echt 1 pixel is.

Dan had je namelijk simpel en goedkoop een kanjergroot 24 inch scherm scherp op je laptop kunnen zien, zonder een extra extern beeldscherm te hoeven kopen. Als je goede ogen hebt dan, tenminste! Ideaal. Maar dat kan dus helaas niet.

Ten tweede zijn de letters dan standaard eigenlijk te klein. Wel scherp – superscherp zelfs – maar klein. Eigenlijk zo, dat een oud non-Retina scherm net iets fijner is. Je hoeft alleen maar die anti-aliasing op 3 te zetten!

Anti-aliasing of font smoothing weer uitzetten

Wil je terug naar de standaardinstelling, dan tik je dit in de Terminal:

defaults write -g CGFontRenderingFontSmoothingDisabled -bool YES

Zie ook de blog over kleine letters in Mail op Mac OS

1 Reactie

Geef een reactie