Photoshop is vervangen door Affinity Photo

affinity photo photoshop

Een historische gebeurtenis: de ouwe baas Photoshop wordt aan de kant gezet. Affinity Photo komt ervoor in de plaats. Net zoals Quark Xpress destijds in één klap werd weggevaagd door Adobe Indesign – wat de grafische industrie voorgoed veranderde. Rust zacht, beste PS.

Ik was altijd blij met Photoshop. Het was een fijn, leuk en verbazingwekkend programma. Er was geen enkele serieuze concurrent, ook al hebben velen het geprobeerd. Er was bijvoorbeeld een gratis variant: GIMP. Die kon zogenaamd alles, alleen kon je daar niks in vinden, het zat allemaal op hopeloos rare plekken. Met de meest simpele dingen was je daarmee al uren kwijt. Is ‘m niet geworden.

Als media designer geef ik ook Photoshop-les. Het lijkt wel of iedereen het wil leren, men vindt het gewoon leuk. Photosjoppen is zelfs een begrip geworden. Maar men vindt Photoshop toch ook best wel duur, en ook wel een beetje moeilijk. Het is inderdaad duur. Maar moelijk: dat is een relatief begrip. Je moet er namelijk wel serieus mee kunnen werken. Maskers, selecties, layers, aanpassingen, histogrammen en filters zijn absoluut noodzakelijk: dat kan allemaal ook niet heel veel eenvoudiger.

Voor de loerende concurrentie was het idee dus simpel: bouw een soort voordelige Photoshop, waarbij alles ongeveer op dezelfde manier werkt. Met dezelfde principes, dezelfde panelen, dezelfde sneltoetsen. En probeer alles in detail juist ietsje beter of slimmer te doen. Zo hebben ze het bij Affinity Photo dus aangepakt. Ze kregen prestigieuze prijzen en veroverden de wereld.

Het programma is er voor Windows en voor de Mac. Op de Mac staat het in de App Store voor maar 40,-. Ja dat zie je goed: veertig euro! Dat is ff wat anders dan die Adobe-prijzen! Dan weet je meteen dat dit een hit gaat worden. Een supervoordelige Photoshop, waar je alles gewoon alles mee kan, en waar je als ouwe Photoshopper ook meteen je weg in kan vinden! Ik heb het dan ook meteen gekocht.

Een paar jaar geleden heb ik het ook al eens getest. Toen was het nog niet zo goed als nu. Inmiddels is het dus ECHT top.

Affinity Photo is de voordelige Photoshop

Kleurbeheer: check, zit er op, zoals het hoort. Sneltoetsen: vaak net als in Photoshop, plus: je mag het zelf ook aanpassen. Ik miste er wel meteen een paar, zoals: ⌘H (Hide selection) maar die zit er nog niet in, en komt er binnenkort hopelijk aan. ⌘] werkt gewoon bij Brushes, en ⌘-shift ] is hier sleep met Ctrl-Alt, horizontaal of verticaal. Beter! Tools in een dubbele rij + kleurkiezer? Window > Separated Mode. Transform? Dat is gewoon de Move tool. En ik ben er nog maar een half uurtje ingedoken! Het is echt ongelofelijk dat je er METEEN mee kan werken, en alles vrijwel exact zoals in Photoshop:

 • Layers, precies zoals je verwacht en gewend bent
 • Maskers: vrijwel idem
 • Maskers bijwerken met witte / zwarte brushes
 • Selecties op allerlei manieren, inclusief feather, en achteraf bijwerken
 • Adjustment Layers, maar dan slimmer: met sneltoets ⌘-L et cetera
 • Alle filters zoals diverse Sharpen, diverse Blur, Lens Blur etc
 • Liquify filters
 • PSD openen inclusief behoud van allerlei essentiële dingen
 • Q voor Quickmask
 • G voor Gradients
 • Warp transform
 • Content Aware is nu Edit > Fill  >  Inpainting (of Shift-F5)

Conclusie: de belangrijkste dingen zitten er allemaal op, vrijwel exact zoals in Photoshop, of juist slimmer en beter. Ga je er verder induiken, dan zal er ongetwijfeld nog wel een hoop anders zijn, en zit je misschien een maand lang af en toe eens te vloeken. Maar het lijkt erop dat je de meeste dingen wel kan oplossen. Er is een levendige Help Community en een enorme bak met gratis  tutorials.

Sommige dingen zijn dus zelfs veel beter: een aanpassing is bijvoorbeeld meteen een Aanpassingslaag. Ook als je een sneltoets als ⌘-L indrukt! En de achtergrond is natuurlijk meteen een Layer, eindelijk! Slepen met Ctrl-Alt, horizontaal of verticaal, bij Brushes: beter, top! Eindelijk het Clarity Filter! Transform? Dat is gewoon de Move Tool! Het is Engelstalig, dat is eigenlijk ook beter: Photoshop moest je van mij ook altijd op Engels zetten, vroeger – toen je nog Photoshop had.

Kijk ‘ns naar deze pagina en overtuig jezelf. Er is een gratis 10-dagen trial. Geen gedoe met abonnementen zoals het bange Adobe: kopen en je hebt het! En je mag het gewoon op een paar computers zetten. Een beetje designer heeft een MacBookje, een dikke iMac, een gammele PC en een virtuele PC. Bij Adobe moest je dan dus 4 x de hele CS kopen, en was je 9.000 euro verder. NE-GEN-DUI-ZEND EURO!!

Ik ben er nog maar een half uurtje ingedoken tot nu toe, kan je nagaan, hoe snel het gaat. De volgende stap is misschien Affinity Designer: die zal mogelijk Adobe Illustrator weg kunnen vagen. Indesign is niet zo makkelijk te verslaan. In een drukwerk-pdf kan namelijk oneindig veel misgaan, en PDF blijft toch van Adobe. Met mislukt drukwerk gaat ook veel geld gemoeid. En Affinity heeft ook nog geen Indesign vervanger klaarstaan. Maar dat schijnt er wel aan te komen!

PS mijn basiscursus Affinity Photo staat inmiddels ook al klaar.

5 Reacties

 1. Klinkt goed, ik ga het eens proberen. Inmiddels is de prijs verhoogd, naar 54,99, nog steeds niks in vergelijking met Adobe :)

  1. Ja en als je het op een iPad wil zetten mag je weer betalen ,nog niet zo kostbaar als photoshop maar let op over een paar jaar zitten ze ongeveer op de zelfde prijs

 2. wie kent Photo Ninja en hoe vergelijkt Affinity zich daarmee? Ik begreep bv dat Photo Ninja, dat overigens 129 euro kost, wel ook, net als Lightroom, een foto management programma is en qua kwaliteit vergelijkbaar is met Affinity (beter of slecter afhankelijk van smaak, type foto etc)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *