Het beste goedkope HiFi systeem maak je zelf

– Update: 14 maart 2024 –

Beste AARTJAN, kan je niet eens een blog schrijven over het beste goedkope HIFI systeem, over hoe je een TOP-Audioset samenstelt?” Zekers kan ik dat! Hierbij tips voor de vier onderdelen van een audiofiele High End set. Voor weinig.

Het is wel wat lang geworden… ;) Daarom met een korte samenvatting, onderaan.

Ten eerste de player: een Media Player

Elke media player kan je ook voor audio gebruiken. Een tip is de nieuwe Google Chromecast – want dan heb je meteen ook je film- en tv-player. Lees de review voor de mogelijkheden als audio-systeem: dat kan met een DAC via een HDMI-Audio splitter of via een USB-C-hub met PD.

google chromecast 2K met Google tv review

Maar een telefoon kan je ook als media player gebruiken. Een goedkope Android telefoon is al perfect. Zonder SIM kan ook, dan is het een WiFi-player. Een oude laptop kan ook, of een goedkope tablet zoals de Redmi SE Pad. Een topdingetje als compleet media-entertainment systeem. Als je er maar een DAC bij doet.

En zo’n standalone Wifi Audio player kan ook nog. Dat is goedkoop en veelzijdig, met alle aansluitingen voor HiFi Audio: draadloos, overal in je huis, werkt zowel met Apple als Android en Windows. Met onder andere Wifi, Bluetooth, AirPlay en DLNA. De optische kabel voor naar de DAC zit er ook bij. Je kan er apps zoals Spotify op zetten, en dan is-ie helemaal “standalone”:

beste goedkope HiFi systeem beste goedkope audioset

De beste media player kan dus al voor een paar tientjes. Maar er moet altijd een DAC bij als je audiofiele top-HiFi wil:

Ten tweede: een top-DAC

Vanaf de media player gaat het digitaal naar de DAC, via USB of via SPdif. De DAC maakt van het digitale signaal dan analoog geluid (DAC staat voor Digitaal-Analoog-Converter). Je sluit ‘m bijvoorbeeld met een USB-C-kabeltje aan op je laptop / tablet / telefoon. Of met een SPdif-kabeltje op de WiFi-player. En op de Chromecast kan hij met een HDMI-Audio extractor, of via een USB-hub: op die hub zit dan een oplader, de Chromecast en de DAC.

De mooist klinkende DAC vind ik zo’n voordelige buizen-DAC – of iets vergelijkbaars. Audiofiele High End, voorheen wel duizend euro, nu nog maar €70:

beste goedkope HiFi systeem beste goedkope audioset

Deze hangt bij mij aan mijn MacBook en zo is het mijn koptelefoonversterker. Zoiets is er ook als complete versterker met 2 x 100W waar je grote speakers op aan kan sluiten.

Die speakers kunnen ook tweedehands. Actieve speakers kunnen ook, die hebben al een ingebouwde eindversterker, dus die kunnen direct op de voorversterker-DAC – of draadloos via Bluetooth Apt-X HD of LDAC: dan heb je zelfs geen DAC meer nodig.

De toonregeling ofwel EQ kan op allerlei manieren.

En als het veel kleiner moet (of als je geen buizen wil) is de beste kleine USB-DAC de Loconac A1 (die werkt ook op USB-C iPhones en iPads – andere DAC’s vaak niet). Of een Dragonfly Cobalt. Zo klein als USB-sticks. Zie ook het artikel over de beste USB-DAC’s.

beste goedkope HiFi systeem beste goedkope audioset

In zo’n voordelige HiFi-DAC doe je dan je koptelefoon of oordopjes. Of vanaf de DAC doe je het naar de ingang op de eindversterker:

Ten derde: versterker, speakers en koptelefoons

In die buizen-DAC doe je bijvoorbeeld een planar Hifiman koptelefoon (met wat EQ is die ook high end: duizend euro geluid voor €100) of de onovertroffen KZ PR 1/2/3 planar in ears – unieke high end oordopjes voor weinig.

Hifiman HE400se review

 

KZ PR1 Pro review

Ik doe op die KZ oordopjes zo’n oliegevulde top-kabel:

NiceHCK BlackCat Zinc Copper Alloy Oil Soaked

Speakers, tweedehands? Welke dan?

Bijvoorbeeld oude topmodellen van B&W, Dali, Infinity, Magnepan, Pied Piper, Martin Logan, Genelec, Tannoy, Dynaudio, Klipsch, JBL, Celestion, KEF of Wharfedale. Om maar wat te noemen. Check of ze het goed doen en of je ze wel mooi vindt. En of ze wel in je huis passen ;)

Ik heb bijvoorbeeld zo B&W 802’s, Solosound elektrostaten en een HK Audio Lucas PA System.

Ten vierde: de audiobestanden en de software

Dat kan met elke streaming dienst, zoals Spotify of Apple Music. Doe deze test maar eens: als je bij die test nauwelijks verschil hoort tussen 24 bit en MP3 is Spotify dus perfect. Als je liever eigen bestanden gebruikt dan zet je die op een harddisk of op een NAS, op hetzelfde netwerk als de media player. De software op de player kan dan van alles zijn, bijvoorbeeld Roon.

Of wil je vinyl? Zie dit artikel met verbluffende voorbeelden op YouTube die veel mooier dan CD klinken. Maar vinyl is niet altijd beter.

En moet het naar verschillende speakers in je huis? Multiroom kan met AirFoil of met AirPlay 2.

En Bluetooth dan?

High End Bluetooth kan alleen met LDAC of Apt-X Lossless / HD, en dat zit bijvoorbeeld nooit op Apple devices. Die gebruiken maximaal AAC, wat iets minder is. Android en Windows kunnen het wel.

Op de nieuwste iPhones en iPads werkt de USB-C ook al niet goed met DAC’s, dus daar vallen iPhones en iPads ook al af als high end audio player. Op MacBooks werkt de USB-C wel altijd met alle DAC’s, maar een MacBook heeft ook geen LDAC of AptX HD.

Ik vind overigens de goedkope Anker Q30 ook al een heerlijke draadloze koptelefoon, zeker als je de EQ in de bijbehorende app instelt. Geen High End, maar wel met ANC en uitstekend geluid. En hij werkt ook met alle Apple devices, via AAC.

Anker Soundcore Q30 review

  • Topkwaliteit Bluetooth voor in ears kan met deze kabel (KZ PR1 heeft QDC-stekkers).
  • De beste Bluetooth speakertjes vind ik de Harman Kardon Onyx en de Xdobo X8. Geen High End, maar lekker klein, goedkoop en handig, en ze klinken zeer aangenaam, vergelijkbaar met Sonos en JBL.

En als het heel klein moet?

Het allerkleinste HiFi Audio systeem is een DAP: een Digitale Audio Player. Daar zit al  top-DAC in, een koptelefoonversterker, een beeldscherm en opslag met SD. Zoals de Hidizs AP80 Pro: zo klein als een luciferdoosje, met High End Audio kwaliteit en met gebalanceerde output voor naar een High End versterker. Er zit alleen geen Wifi op: dan kan je net zo goed een telefoon met een USB-DAC doen.

Zonder internet / WiFi / 220V?

In mijn tuinhuis heb ik geen 220V en geen WiFi en doe ik de audio via een tablet met een uitstekend Bluetooth speakertje. Spotify staat daar offline, met een enorme lijst gedownloade nummers (met het downloadknopje in Spotify). Dat hoeft dan ook niet in de allerhoogste kwaliteit, en dan past er veel meer op. Via de hotspot op mijn telefoon actualiseer ik die lijst af en toe. Schitterend! Heerlijk!

Beste goedkope HiFi systeem – samenvatting

  1. De Chromecast is een aanrader als voordelige media player, want meteen ook met film en tv, met een tv erbij dan. Voor High End Audio moet er ook nog een DAC bij, en dat kan via een USB-hub, of via een HDMI-Audio extractor, of via een HDMI-Audio splitter.
    – Een goedkope Android telefoon of tablet kan ook als media player.
    – Een standalone Wifi Audio player kan ook en is simpeler, veel goedkoper en veelzijdiger als het alleen om audio gaat.
    – Hoe dan ook, er moet nog wel een top-DAC bij:
  2. De beste DAC voor betaalbare High End audio vind ik een buizen-DAC. En als het klein of zonder buizen moet dan de Loconac A1.
  3. En daar dan KZ PR1 oordopjes in, of een planar koptelefoon. Of goede Active speakers, waarbij de eindversterker al in de speakers zit.
  4. Of je doet die DAC als complete versterker, en daar dan mooie speakers bij.

Dit artikel was niet gesponsord. Er staan een hoop betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit, en daar kan ik iets aan verdienen als je bestelt via die links. Zo blijft de blog in leven en reclamevrij. DANK U – LOVE U ALL – en tot de volgende!

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik ben er nog niet helemaal uit. Ik heb een versterker met HDMI ingangen. Daar kan een Chrome cast in zodat ik Qobuz naar de Chromecast kan streamen. Maar waar en hoe plaats ik dan een DAC in deze setup?

    1. Chromecast > HDMI extractor > DAC > Analoge ingang op de versterker.
      Maar op jouw versterker zit via de HDMI ook al zo’n extractor en een DAC, waarschijnlijk van goede kwaliteit.

      1. Chromecast rechtstreeks op mijn receiver gaf problemen. Als mijn TV niet aanstaat, valt het geluid van de Chromecast af en toe weg. Lang gerommeld met CEC instellingen maar dat loste niks op. Ik zag op Amazon een HDMI extractor met ingebouwde DAC, maar die bleek bij aansluiten alleen met HDMI ARC te werken. Teruggestuurd dus. Die extractor van 5 Euro bij Ali aangeschaft en het werkt als een trein, zo zie je maar, nooit eigenwijs doen en gewoon Aartjan volgen :).

    1. Ja, dat is ook een complete media player voor audio waar dus ook al standalone Spotify en zo op zit. Die op AMAZON heeft ook de nieuwste Airplay 2, dat zou een voordeel kunnen zijn als je dat wil.

  2. Geeft een losse aiyima T6(PRO) buizenvoorversterker met een losse eindversterker beter geluid dan bijvoorbeeld de geïntegreerde aiyima T9(PRO)?

  3. hoi,
    ik heb zelf de chromecast tv .–> usb hub –> dragonfly ( usb dac) –> analoge versterker. Het geluid is inderdaad zolas je van de dragonfly mag verwachten. Alleen krijg ik soms wel, soms heel zacht geluid uit de versterker.
    Ik wil graag eens met anderen ervaringen uitwisselen. Heb je een Chromecast, Dragonfly of usb-dac. Wat zijn jouw bevindingen , wat is je setup en welke software gebruik je?
    Marcus

      1. Yep, was inderdaad volume regeling. In de Chromecast TV zelf onder afstandbediening de juiste volume-regeling kiezen en problem solved. Spotify klinkt als een klok, via Kodi kan ik mijn eigen muziek afspelen ( hi-res op de aangesloten USB-stick). Tv kan uitblijven en alles is te bedienen via de mobiel.

        De Dragonfly’s zijn 2 hands te koop voor 40-50e en lekker handzaam. Dus voor wie al een Chromecast TV heeft liggen thuis , met een usb hub en een usb dac koppel je die eenvoudig aan je hifi systeem, zonder in te leveren aan kwaliteit.

  4. Hoi Aartjan , leuk stuk vooral dat HDMI splitter naar audio ,
    Maar ik wil via 1 spotify abonnement en dan iPad of iPhone, naar meerdere bleutooth of netwerk ontvangers tegelijk
    Kan je een Chromecast koppelen ?
    Of andere apparaten
    Ik vond in kringloop een gramofon kastje krijg het niet voor elkaar
    Daarna vond ik EVE media streaming beetje duur
    Heeft u een idee , bedankt alvast

      1. Hallo AJ aangezien je de chromecast met usb dac op 1 hebt gezet neem ik aan dat day bij jou ook daadwerkelijk functioneert. Ik denk dat je met de door jou gelinkte hubejs het waarschijnlijk sowieso niet voor mekaar gaat krijgen want de chromecast me G TV heeft aardig wat stroom nodig om op te starten. En hoe krijg je dan audio routing via usb geactiveerd?

          1. Ik vraag me nog steeds af hoe het kan dat chromecast met googletv zonder probleem met een usb dac gebruiken. Ik krijg het niet aan de praat. Google lijkt te zijn gestopt met ondersteuning van usb audio routing maar hier heeft niemand er last van. https://www.googlenestcommunity.com/t5/Chromecast/USB-Audio-routing-broken-after-Android-12-update/m-p/323781#M32927 als iemand mij kan laten zien hoe het wel werkend te krijgen dan zou ik het heel fijn vinden.

    1. Ha, ja, ik heb er een stukje bijgezet: Tweedehands, zoals oude topmodellen van B&W, Dali, Infinity, Magnepan, Pied Piper, Martin Logan, Genelec, Tannoy, Dynaudio, Klipsch, JBL, Celestion, KEF of Wharfedale. Om maar wat te noemen ;)

      Ik heb B&W 802’s, Solosound Nederlandse electrostaten en een HK Audio PA systeem Lucas Performer.

      1. Ik heb zelf de celestion 5 (40 jaar oud!) , ben ik nog steeds heel enthousiast over, zag ik laatst voor 50 euro op marktplaats, dat is echt een giga koopje.

Geef een reactie