Earbuds met echte ANC: Mpow X3 review

Beste ANC in ear mpow x3 review

– Update: 7 september 2021 –

ANC is heerlijk. Active Noise Cancelling filtert lawaai om je heen weg met anti-geluid. Zeer geavanceerd. Het werkt echt goed. Tot voor kort zat het alleen op heel duur spul. Maar nu kan het ook goedkoop. Hierbij de Mpow X3 review: earbuds met echte ANC, beter dan AirPods Pro, en veel goedkoper. Hier voor 40,-. De iets vernieuwde versie staat hier. Hij is er ook in wit. En er is ook een Mpow X6 voor een tientje meer.

Ik heb een aantal van de nieuwste en meest veelbelovende ANC in ears getest, zie deze reviews. Deze Mpow X3 komt verrassend binnen op een gedeelde eerste plaats. Dat komt omdat de ANC, de microfoon, het gebruiksgemak, het comfort en de geluidskwaliteit allemaal uitstekend zijn. En omdat hij ook nog eens verreweg de goedkoopste is. Je kan ‘m ook vanuit de EU bestellen, dan is het er snel en heb je geen gedoe met douane en importkosten.

MPOW X3 review: de beste TWS earbuds met ANC
MPOW X3: de beste TWS earbuds met ANC
Mpow X3 review verpakking
De verpakking
Mpow X3 review leveromvang
De oplaadcase geeft 23 uur extra batterij. De oortjes hebben ook al 7 uur batterij
Met zes paar eartips en USB-C laadkabel
Met zes paar eartips en USB-C laadkabeltje
Die dunne beschermfolie moet er uiteraard nog af
Hij past in zo’n spijkerbroek-pocket.

Mpow X3 review: geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit voor muziek is nog beter dan AirPods Pro. Er is helderheid in de hoge tonen, zonder teveel scherpte, en er is meer bas dan op de AirPods Pro (waar te weinig bas op zit naar mijn mening). Het mid is ook zelfs beter dan de concurrenten, want die hebben vaak te weinig mid. De meeste zijn “V-shape”. Dat heeft deze gelukkig niet. Met een EQ kun je het ook nog makkelijk naar smaak aanpassen, bijvoorbeeld in Spotify op je telefoon.

UPDATE: op de website van Project AutoEQ staat hier de doorgemeten EQ om de Mpow X3 neutraal te maken. Kort gezegd: +5dB in het hoog, en -5dB in het laag. Maar dat maakt het geluid ook vermoeiender, minder warm en minder vol. Dus ik doe dat juist niet.

De geluidskwaliteit is altijd afhankelijk van de pasvorm, bij in ears. Er zitten zes soorten en maten eartips bij, dus een perfecte afsluiting moet bij iedereen wel lukken. Je moet ze een beetje indraaien en aanduwen. Voor mij zijn de Large tips meteen goed: dat maak ik niet vaak mee. Het moet je gehoorgang 100% afsluiten. Alleen dan heb je een goede bas en werkt de ANC ook optimaal.

De 1More ANC klinkt nog wel iets beter, maar die is ook bijna vier keer zo duur.

De microfoon is zo’n beetje de beste die er is, voor Bluetooth. Mpow is een groot merk in headsets voor call centers:

Ter vergelijking, de allerbeste Bluetooth microfoonkwaliteit, van de 1More (110,-):

Het microfoongeluid van de Mpow X3 is zelfs beter dan AirPods Pro van 270,-
en beter dan een B&W PX7 van 400 euro:

Mpow X3 review: ANC kwaliteit

Deze Active Noise Cancelling is bijna net zo goed als die van Bose, Sony, Apple of B&W. Best goed dus. Niet zo goed als de onovertroffen Noise Cancelling van de 1More ANC, maar die is ook bijna vier keer zo duur. De ANC kan aan of uit, met lang-tik Rechts. Een kort toontje betekent AAN, en twee tonen betekent UIT. Je moet ‘m helaas wel bij elk gebruik opnieuw aanzetten. De ANC geeft gelukkig nauwelijks ruis, en verandert de geluidskwaliteit ook niet. De ANC werkt niet bij alle soorten geluid even goed. Met sommige geluiden is de Bose ANC toch wel een stuk beter.

TIP: wil je dubbele TURBO-demping, doe er dan nog een ANC koptelefoon overheen (een Bose, Sony of een goedkope Bluedio T7). Die dubbele ANC werkt perfect!

Gebruiksgemak, batterij en comfort

Dankzij de steeltjes zijn microfoon, batterij en bediening ook goed. Je voelt ze niet zitten, en ze zitten totaal niet in de weg. Optimale bewegingsvrijheid! Hierin is hij zelfs nog veel beter dan de 1More. De touch-bediening werkt ook perfect. Een tikje rechts is harder, en links is zachter. Dat kan niet eens op AirPods. Langklik is de ANC aan/uit. Dubbeltik is pause/play/ophangen/ De BT 5.0 verbinding is goed en stabiel, beter dan AirPods Pro (die geven bij mij op mijn Apple devices nog wel eens problemen). De batterij is iets van 7 uur met ANC aan, en daarna nog 23 uur in de case. Dat is echt heel goed, en ook alweer beter dan AirPods Pro. IPX8 waterdicht, dus ook geschikt om mee te sporten. En het batterij-level kan je rechtsboven zien op je iPhone. Dat kunnen AirPods Pro ook al niet!

Er is alweer een verbeterde versie, hier. Die heeft een iets grotere batterij (10 uur + 30 uur) en Transparency. En de Mpow X6 van een paar euro meer heeft nog meer opties. Dat zijn earbuds, zonder steeltjes.

De bijgeleverde eartips zijn perfect, zelfs voor mijn XXL oren. Maar je kan er ook  Spinfit CP100 Large op doen. Dat past ook in de oplaadcase. CP100 zit wel vrij los, dus die vallen er makkelijk af. CP800 zou dan beter zijn, denk ik.

Spinfit CP100 Large past ook, ook in de oplaadcase. Maar ze zitten wel vrij los. CP800 dan maar?

Nadelen

Er zit helaas geen Multipoint op, dus je kan ze niet op die twee devices tegelijk verbonden houden. Jammer, maar dat kunnen er maar weinig. AirPods Pro kunnen dat ook niet goed (niet met Mac OS Mojave). Dus je moet eerst disconnecten op de een, en dan connecten op de ander, als je wisselt van device.

Multipoint oplossing

Ik heb nog een andere oplossing voor Multipoint: ik speel Spotify af op de iPhone, terwijl ik de muziek bedien vanaf Spotify op de MacBook. Alsof ik dus op mijn MacBook luister, terwijl ik ook kan bellen. Best okee!

En er zit geen transparency op. Minpuntje, vooral in het verkeer en tijdens het bellen. Je hoort je eigen stem dan niet zo goed. Maar je kan ze dan ook wat losser in je oor doen. Auto-transparency zou nog beter zijn. Dus dat de transparency automatisch aangaat als je belt. Dat heeft nog geen enkele. Zelfs AirPods niet. Beste R&D: ga je gang! Dit ideetje mag je gratis van me hebben!

Maar transparency kan ook via apps als Essency, waarmee je ook het buitengeluid kan horen. De inmiddels verbeterde versie heeft wel Transparency. En de Mpow X6 heeft het ook.

En er zit wel AAC op als HiFi codec, maar geen AptX, LDAC of AptX-HD. Ook niet op de iets duurdere en nieuwere X6. AirPods hebben dat overigens ook niet. En het maakt mij eigenlijk ook niet uit, want ze klinken prima.

Er zit geen in ear detection op, dus de muziek pauzeert niet automatisch als je een dopje uitdoet. Vind ik niet erg. Het zit wel op de Mpow X6. Dubbeltik is Pause, dus zo is het misschien nog wel beter opgelost.

De latency is merkbaar, dus je hebt 0,2s vertraging in het geluid. Heb ik geen last van, want in de Media player stel je dat simpel in, met de letters F en G. Maar voor gamers en voor YouTube is dit misschien wel een nadeel. Dan moet je de Mpow X6 of de Edifier TWS ANC nemen: die hebben een ultra low latency Gaming Mode.

En de X6 heeft verder ook nog draadloos opladen. Heeft de X3 ook niet. Maar dat vind ik ook niet erg. Op m’n iPhone gebruik ik magnetische stekkers (Magsafe snoertjes). Veel beter en handiger dan draadloos.

UPDATE: na een maand is hij helaas kapot gegaan. De linker krijg ik niet meer aan, en laadt ook niet meer op. Jammer. Beste nieuwe alternatief is de 1More Comfobuds ANC voor rond 85,-. Review volgt.

Mpow X3 review conclusie

Dit zijn de beste earbuds met ANC. Zeker voor die prijs. Hier te koop vanuit EU voor 40,-. Topgeluid, optimaal comfort, beste microfoon en redelijk goede ANC. Aanrader. Nu nog Multipoint, auto-Transparency, Gaming Mode en AptX, en hij heeft de felbegeerde AJ AWARD!
Er is ook een Mpow X6, voor een tientje meer. Die heeft wel transparency, gaming mode, in ear detection en draadloos opladen.

Bijlage 1: BT info

Hij kan  geen Enhanced Data Rate, dat zou je nodig kunnen hebben voor top-audio
Hij gebruikt SBC op een Mac. Er is geen AptX. Maar wel AAC op een iPhone.

Bijlage 2: gebruiksaanwijzing

De bediening is ideaal. Ook met Volume en Next dus! Hebben AirPods Pro niet eens!
De ANC moet je zelf elke keer aanzetten met langtik

Niet gesponsord. Er staan wel affiliate linkjes in. Maakt voor de prijs niet uit. Als je bestelt via de links blijf ik in leven! THANK U, LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

32 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik vind de ANC van de MPOW X3 al waardeloos… kan me niet voorstellen dat die van de goedkopere X8 opeens wel voldoet of zelfs te gek is!

 1. Hoewel ik een groot voorstander van MPOW ben geworden (ik heb de M4, de H21 en nu ook de X3), heb ik toch wat vreemde dingen ontdekt. Ten eerste verspringt het geluids profiel af en toe. Gewoon tijdens het luisteren, verandert het geluid. Hij lijkt iets harder te gaan, iets warmer geluid. Het is niet dat hij van handfree naar stereo verspringt, want dat is echt een ander verschil, en kan ook gewoon getest worden door de output te veranderen.

  Vanochtend had ik tijdens het luisteren het probleem dat de dopjes niet meer in sync waren; er ontstond ineens een echo. Andere muziek opgezet om te verifieren, en inderdaad, het linker oordopje had iets vertraging op de rechter. Even in de case doen en er weer uit en het was verholpen.

  Tot slot krijg ik net een gekraak door de muziek heen. Ik dacht eerst dat het in de opname zat, maar dat is niet zo. Waarschijnlijk vliegen er meer signalen hier door de lucht, maar ik dacht toch dat Bluetooth digitaal was, en ruis dus gewoon weg zou moeten filteren. Heel vreemd.

  Kortom; het bluetooth protocol werkt toch niet helemaal top. Jammer, want met mijn andere MPOW producten ben ik zeer tevreden!

 2. Ik heb ze nu een twee weken:
  – Geluid, laag-midden-hoog helemaal top!
  – Bediening easy!
  – Bouwkwaliteit lekker stevig
  – Accu echt goed
  – ANC? Helemaal ruk! Omgevingsgeluid (trein) wordt slechts een heeeeel klein beetje weggefilterd. Dat doen Aplle airpods toch echt veel beter. Jammer.

   1. Daar ben ik vaak naar op zoek in een review. Of ze het na een paar maanden nog doen. Qcy zijn voor mij ook meer dan prima qua geluid maar beginnen ook altijd te sputteren na een paar maanden. Dan is goedkoop toch weer duurkoop

 3. Zojuist de Mpow X6 binnen, besteld naar aanleiding van deze review. Pas even aan het luisteren maar nu al helemaal blij met oa de sound, bediening en looks! Mooie kwaliteit, thnx Aart Jan!!!

 4. Sinds enkele dagen gebruik ik deze oordoppen en ben onder de indruk van de kwaliteit.
  Met de bijgeleverde heldere gebruiksaanwijzing heb je alle functionaliteiten snel onder de knie.
  Ik beschikte al ruim een jaar over 2 sets oordoppen van Qcy die mij uitstekend zijn gaan bevallen in Corona tijd. Allereerst zijn oordoppen een must om tijdens het Zoomen de handen vrij te houden en je vrij te kunnen bewegen. Dat lukt optimaal, maar kreeg regelmatig de opmerking dat de kwaliteit van het spreken wel wat beter kon. Nieuwsgierig wat daarnaast ANC zou kunnen betekenen, ben ik weer op zoek gegaan naar budget oordoppen. Het on line vergaderen houdt al snel voor mij op, mijn interesse is verschoven om bij het huis gezeten de gillende kinderen en jankende schuurmachines te kunnen onderdrukken. Je wordt vaak met mooi weer naar binnen gejaagd om aan deze ellende te ontsnappen.

  ANC help echt ook al niet zo effectief als bij koptelefoons. Maar met warm weer of in bed vind ik koptelefoons niet geweldig.

  Draagcomfort deze oordoppen zijn prima.

  Kwaliteit microfoon substantieel beter dan de oordoppen die ik had.

  De bastonen bij muziek hadden wel wat lichter gekund. Met de equalizer moet dat wel gaan lukken.

  Ja voor € 35 wederom een betaalbaar experiment. Jammer is wel dat ik nu met 3 sets betaalbare oordoppen zit, die ik niet zo maar in de la wil laten liggen. De eerstvolgende oordoppen ga ik beslist in een hoger segment zoeken. Het product is perfect, je raakt ze niet zo maar kwijt, dus dat mag best wat kosten.

 5. Besteld in China en in een week binnen. Dat ging snel!
  Mijn bevindingen: Klinkt best goed, met in mijn mening een beetje overdreven wollige overdreven bass.
  ANC werkt alleen met heel echte ” low noise”. Harde “noise” (afzuigkap) wordt compleet genegeerd sterker nog voegt zelf ruis toe!!! Met lichte achtegrondnoise werkt het wel goed (denk aan verkeer lawaai in de verte of mechanische ventilatie in huis). Ik denk dat ik de ANC niet veel zal gebruiken (jammer)
  Microfoon is inderdaad de beste BT headset die ik tot dusver had. Connectie werkt ook prima (mijn anomoibuds zijn echt vreselijk slecht hierin)
  Het grootste probleem: Met de meegeleverde dopjes krijg ik (net als de Vesper) geen goede seal. Dus andere buds erop. Hiermee was dat opgelost, alleen met tot gevolg dat de dopjes niet meer lekker in hun oplaadcase passen (arrrrrgggghh). Dus een beetje gemengde gevoelens over deze impuls aankoop. Maargoed ze kosten niet de wereld. Ga lekker door Aart-jan

   1. Ok, ben benieuwd hoe die klinkt als hij binnen is. De Vesper is tof, zie mijn reactie op jouw blog. Dank daarvoor Aartjan :-)

 6. Dank voor de review.
  Was al tijden op zoek naar earbuds met ANC tegen een zacht prijsje, dus deze “helaas” voor €31 aangeschaft in China.

 7. Mooie review weer; dat gaat me geld kosten! :-)

  Aantal opmerkingen:
  – Volgens mij heeft de verbeterde (2.0) versie van de X3 nog steeds geen transparency mode; zie de officiële website: https://www.xmpow.com/products/mpow-x3-true-wireless-earbuds-with-active-noise-cancellation
  – Er is wel een MPOW X6, zonder steeltjes, met transparency mode, een low-latency mode en in-ear detectie. Tevens is het doosje ook draadloos oplaadbaar. (Alleen nog geen multipoint helaas.)
  https://www.xmpow.com/products/mpow-x6-anc-wireless-earbuds
  – Het is Bluetooth Multipoint i.p.v. Multilink. (Ik begrijp niet waarom dit nog steeds geen standaard feature is. Als je het eenmaal gewend bent wil je eigenlijk niet meer zonder.)

  Bestel jij de X6 even voor een vergelijkend warenonderzoek? ;-)

  1. Thanks! Ik heb het aangepast. MultiPOINT inderdaad.
   En ja, misschien komt er inderdaad nog een X6 review.
   Maar ik wacht liever op eentje MET Multipoint…

   1. Helaas is de witte met de vermeende 40 uur speelduur niet meer te koop.. Ze zijn op hun shop pagina (MPOW Official Store) ook niet echt duidelijk over de verschillen. Er zijn alleen nog twee zwarte modellen beschikbaar met een prijsverschil van nog geen drie euro en beide hebben volgens de specifiaties 6 uur + 18 uur met de case. En bij beide staat “This is the newest version” vermeld..

 8. Helemaal eens met je review en altijd leuk om te lezen dat iemand hetzelfde beleefd. Ik bezit de X3 nu ongeveer 3a4 mnd en gebruik ze dagelijks dus met de brouwkwaliteit is niks mis!

Geef een reactie