Nieuwe Mac installeren

mac migreren m1 migratie time machine backup overzetten

– Update: 21 september 2021 –

De nieuwe Macs hebben nu allemaal de snelle zuinige Apple M1 processor. Met MacOS Big Sur erop. Migreren vanaf een oud OS lukte mij niet (niet via Time Machine en niet via Migratie Assistent), maar als je eerst Big Sur op die oude Mac zet, dan zou het wel moeten lukken.
Een clean install kan ook: alles opnieuw instellen. Dat ging redelijk goed, dankzij cloud-accounts. Als je overstapt van Windows naar Mac gaat dat ook zo. Hier wat tips om een nieuwe Mac te installeren.

Maar als je dus een back up hebt, zet die dan terug via Time Machine, via de Migratie-assistent of via iCloud. Als je geen menu of optie voor back up krijgt, start dan op met lang-klik de Power button. Dan krijg je de Herstelmodus met allerlei opties.

Inloggen op iCloud: ja of nee?

Bij het opstarten log je in op je iCloud-account (gratis aan te maken). Verderop wordt er gevraagd: “Bewaar bestanden op iCloud?”. Doe dat NIET als je de gratis iCloud wil. Want die is na een paar dagen al vol, en dan kan je niks meer opslaan. Dat zie ik helaas vaak bij studenten. Zie deze blog daarover.

Maar als je WEL wil betalen voor iCloud (50Gb is €1 per maand, 2TB kost 10,- per maand), dan is dat “Bewaren op de iCloud” wel handig. Dan heb je op elke Mac overal altijd jouw bestanden, voorkeuren, je bureaublad en al je instellingen.

Een gratis iCloud-account of Apple ID heb je altijd nodig, onder ander voor Find my Device, de App Store, de Sleutelhanger (de wachtwoordmanager) en je adresboek, agenda en mail. Bestanden en Foto’s kunnen ook in iCloud, maar dat is alleen handig bij een betaald account.

Mac OS updaten

Vanuit de winkel staat er nooit de nieuwste update op, dus dat moet je zelf nog doen. Zie het Appeltje linksboven > Systeemvoorkeuren > Software-update.

Locatievoorzieningen moet je ook nog zelf afstellen. Zie Systeemvoorkeuren > Beveiliging > locatie. Dan kan je onder andere je MacBook terugvinden (Find My Device) of op afstand wissen. Hier moet je een iCloud-account voor hebben. Bij de iCloud Drive opties kan je de map “Bureaublad” en “Documenten” beter UIT zetten. Want die zitten anders zo vol.

iPhone apps

iPhone apps doen het nu ook op je laptop. In de App Store, linksonder, op jouw naam, zie je jouw programma’s. Er is daar nu ook een knop “iPhone en iPad apps“. Of zoek in het zoekveld rechtsboven: bij de resultaten staat een knopje voor IOS-apps.

Programma’s en browser

WhatsApp Desktop (aanrader) staat hier.

Ik neem FireFox als browser (zie deze blog). Met als AdBlocker uBlock Origin (Firefox > Voorkeuren > linksonder Extensies > zoek uBlock Origin). Youtube is dan ook reclame-vrij. Verder stel ik in de Voorkeuren van uBlock de Storende elementen in (tegen cookies en zo). Al die dingen kunnen niet meer in Safari, en ook niet in Chrome.

Firefox kan ook fullscreen in Kiosk mode, en er zit ook een Reader-view op: Cmd Alt R. Instellingen / bookmarks kun je ook syncen vanaf een ander device met jouw Firefox account. Importeren vanaf een andere browser kan ook.

Chrome heb je eventueel ook nodig. Bijvoorbeeld om lesmateriaal op te nemen in Stream.

Dan de andere programma’s:

 • MS Office (Word en Excel en zo) kun je installeren via Portaalvoortalent, linksboven op het starticoon > Office 365, en dan rechtsboven ‘Office-apps installeren’. En MS Teams zit daar ook al bij.
 • MS Teams staat ook hier. Je moet nog wel toestemmingen instellen:  Systeemvoorkeuren > Beveiliging > Privacy: geef Teams toestemming voor Camera, Microfoon, Toegankelijkheid, Schermopname en Bluetooth. Dit kan helaas pas als je in Teams dat onderdeel nodig hebt, en niet vooraf! En dan ook nog pas als je Teams afsluit. Heel lastig! Bij alle studenten net zo, helaas…
 • Spotify staat hier. Kan ook wel via een web player, net als Netflix.
 • De beste Media player is deze IINA. Voor films en video.
 • Dropbox installeren, of OneDrive, Google drive of andere cloud-diensten. Het werkt ook redelijk in de browser, dus je hoeft niet per se de apps te installeren.

Dan nog het hele Adobe CC pakket. Dit krijg je nu gratis van school, als je hier inlogt met je talnet-mailaccount (rechtsboven: aanmelden). De Adobe software kan je op twee devices installeren, en zelfs ook tegelijk gebruiken. Bij sommige software (zoals Adobe Premiere) wordt er automatisch nog Rosetta geïnstalleerd. Daarmee kan je die “oude” software toch nog gebruiken op die nieuwe M1. Photoshop, Indesign en Illustrator zijn er al voor de M1, dus daar is die Rosetta niet nodig.

Persoonlijke instellingen en Mail

Je schoolmail is het handigst via Portaalvoortalent, maar in Mail op de Mac kan je al je accounts ook instellen (of via Systeemvoorkeuren > internet accounts). Zowel je schoolmail, als je privé-mail, als je Gmail (die gebruik ik ook voor Agenda). Je handtekeningen en Rules (filters) zijn er ook al via de iCloud sync, maar die moet je nog wel aanzetten, in de Voorkeuren van Mail. Daar kies ik verder ook Opstellen > Platte tekst en stel ik “Letters en kleur” naar wens af:

migreren M1 Mac Big sur Mail instellen

Agenda

Bij mij verdwenen Agenda-items. Wat bleek? In de Agenda > voorkeuren > Algemeen stond de Standaardagenda op ROC. Dat is bij mij een abonnement: die items kun je niet wijzigen. Al mijn nieuwe items kwamen dus in wel in die lokale Agenda, maar waren dan op geen enkel ander device zichtbaar. Een ramp! Gelukkig opgelost door de Standaardagenda op een andere agenda dan ROC te zetten.

De Standaardagenda staat nu goed. Maar het stond fout, met rampzalige gevolgen

Backup

Als alles goed werkt maak ik met Time Machine een Backup. Op een externe schijf. Migreren naar een nieuwe Mac kan dan voortaan met een druk-op-de-knop. Ik hoef verder bijna nooit te backuppen, want alle lopende projecten staan op Dropbox, OneDrive of iCloud. De foto-backup is bij mij Google Foto’s. Notities is bij mij Google Keep. En agenda’s staan bij mij ook op mijn Google-account.

Een iPhone Backup kan nu ook in de Finder: rechtsklik op de verbonden telefoon. Als je “Versleutel” hierbij aanvinkt, dan kunnen beveiligde instellingen (zoals bank apps) ook in die backup.

Extra software / hardware

Een toetsenbord en muis kunnen via een USB-hub. Of draadloos via Bluetooth. Voor een Wacom tekentablet kan je de driver hier vinden. Ik gebruik bij een Wacom ook Smart Scroll. Ethernet (bedraad internet) kan ook via een hub. Ik gebruik verder allerlei custom gestures via BetterTouchTool. En voor geluid gebruik ik Airfoil (voor multi-room audio en EQ).

Verder nog wat Mac-tips:

 • Dock: Verschuif een Dock-icoon om het permanent in het Dock te houden.
  Verwijder Dock-iconen door ze eruit te slepen
 • Tik Cmd-spatie om software te starten, iets te zoeken of om snel iets te berekenen.
 • Finder: Tik Spatie op elk document voor een Voorvertoning.
 • Finder: Klik met Cmd op de naam bovenaan voor het hele pad.
 • Eenmalig instellen: Finder > voorkeuren: “Toon harde schijf” zet ik aan, dan zie je de schijf op het Bureaublad. Verander je disk-icoon met Cmd i > icoon linksboven aanklikken > daar iets leuks inplakken.
 • Ook eenmalig: met Cmd-J de opties in Finder-vensters afstellen. Zoals de Bewerkingsdatum: die staat UIT! Die moet aan, vind ik…
  Klik daarna “Gebruik als standaard“, zodat alle vensters zo zijn.
  Tik Cmd-1, 2 of 3 voor verschillende weergaves en stel die ook zo af.
 • Finder: Ik zet met Cmd / de handige statusbalk aan.
 • De Sleutelhangertoegang is de Password manager, gesynct met je iCloud. Met twee-factor-authenticatie ter extra beveiliging. Je kan op  veel websites nu inloggen met Touch ID. Ook om je computer te unlocken, of voor betalingen.
 • In Berichten > Voorkeuren kan je iMessage aanzetten. Dan kan je Facetimen, Schermdelen en Scherm overnemen met andere Macs.

Systeemvoorkeuren

Liever de F-toetsen In plaats van de Control Strip? Dat zit bij Toetsenbord > Touch Bar toont: Toets F1 etc. Met Fn ingedrukt heb je dan weer de andere knoppen, zoals Volume en Helderheid. Of je kiest het juist andersom: alle F-toetsen via Fn.

Ik wordt ook gek als ik dit niet instel: Trackpad > tikken om te klikken aan, en de Snelheid aanwijzer omhoog:

Scrolrichting omdraaien kan hier:

En die absurd trage scrol los ik op bij Toegankelijkheid > Aanwijzerbediening > Trackpadopties > Scrolsnelheid max:

Daar onderin op de Trackpadopties klikken, en daar dan de snelste stand kiezen

Dicteren, net als op je iPhone

Dicteren kan via Systeemvoorkeuren >  Toetsenbord > Dicteren. Zie deze blog.
De sneltoet is 2x Control (2x Fn is tegenwoordig emoticons).

Verder vind ik Bureaublad > Schermbeveiliging > Interactieve hoeken fijn:
Linksboven: Alle open vensters (Mission Control)
Rechtsboven: Bureaublad
Rechstonder:  Appvensters
Linksonder: Scherm naar zwart

migratie M1 Mac Big sur interactieve hoeken

Gebruikers en groepen > inlogopties: Daar zet ik een gastaccount bij (zodat anderen de laptop ook kunnen gebruiken, zonder bij jouw bestanden te kunnen):

migreren M1 Mac Big sur grbuikers en groepen

Liever een witte menubalk?

Een witte menubalk kan via Toegankelijkheid > Beeldscherm > verminder doorzichtigheid:

migreren M1 Mac Big sur witte menubalk

Bij Toegankelijkheid kan je zoomen aanzetten: met Control ingedrukt scrollen. Heb ik vaak nodig tijdens lessen (maar online in Teams zie je dit helaas niet, dan kan het alleen met die knop daaronder):

migreren M1 Mac Big sur zoomen
“Geef tekst onder aanwijzer groter weer” kan ook aan. Deze zoom kan je WEL zien in Teams, die daarboven NIET

Laat maar weten in de comments wat ik allemaal vergeten ben of verkeerd heb, dan werk ik het hier bij. Dank…

Als je de MacBook weer inlevert:
zie deze blog over hoe je de MacBook kan wissen

 

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. “een Backup. Ik zet die op een externe schijf en/of op een snelle server.”

  Backup op een externe schijf natuurlijk. Die heb je dan maar eens per week of hoogstens elke avond even nodig. Daarna kan die uit, afgekoppeld, in een la (of brandkluis?) en verspilt die geen energie.

  Tenzij je de hele dag intensief werkt aan een belangrijk project. Dan doe je alleen een TimeMachine backup in de icloud van dat ene foldertje waar het project staat. Wekelijks een backup van je volledige machine met apps, foto’s, iphone, alles op de lokale disk. Eens per maand nog even eentje ‘off-site’ (bij ouders, vakantiehuisje, in je studio, bij vrienden) voor het geval je hele huis afbrandt of je backup als je machine tegelijk kapot gaan. Die backup is voor dieven onbruikbaar want encrypted.

  Maar het is te duur en slecht voor het milieu om al je meuk, inclusief kiekjes en filmpjes van jaren geleden, allemaal in de cloud 24/7 paraat te hebben.

  Als je toch bezig bent, wis alle ouwe zooi bij Gmail, Docs, YouTube en bewaar het op die externe schijf of wis het. Want nu wordt de met grote moeite georganiseerde groene energie in Nederland gebruikt om datacentra zoals die van Google van energie te voorzien.

 2. Je kunt nooit een ouder OS draaien dan het OS dat met een nieuwe Mac wordt meegeleverd. Maar met de Migratie-assistent kun je wel je apps, bestanden en instellingen overzetten. Echter, in het geval dat je van een ouder OS naar Catalina of Big Sur gaat, zullen je 32 bit apps niet meer werken.

 3. Ik heb een migratie uitgevoerd van mijn 9 jaar oude Air naar de nieuwe M1 Air en ik kon gewoon via de migratie assistent alles van mijn oude naar de nieuwe Air over kopiëren……?

  1. O het kan ook aan mij liggen, misschien was mijn vorige OS gewoon te oud, of er was iets anders. Ik heb de tekst inmiddels iets aangepast.

Geef een reactie