Nieuwe Mac installeren

mac migreren m1 migratie time machine backup overzetten

– Update: 21 jun 2021 –

De nieuwe Macs hebben nu allemaal de snelle zuinige Apple M1 processor. Met MacOS Big Sur (11.4) erop. Migreren vanaf een oud OS lukte mij niet (niet via Time Machine en niet via Migratie Assistent), maar als je eerst Big Sur op die oude Mac zet, dan zou het wel moeten lukken. Een “clean install” kan ook. Dat ging redelijk goed dankzij cloud-accounts. Als je overstapt van Windows naar Mac gaat dat ook zo. Hier wat tips om een nieuwe Mac te installeren:

Inloggen op iCloud

Bij het opstarten log je in met je iCloud-account. Ergens wordt er gevraagd: “Bewaar bestanden op iCloud?”. Als je iCloud gratis wil houden dan moet je daar NIET voor kiezen. Want de gratis iCloud is na een paar dagen al vol, en dan kan je niet eens meer iets opslaan. Dat zie ik vaak bij studenten. Zie deze blog. Maar als je 1 euro per maand okee vind (voor 50Gb dan, 2TB kost 10,- per maand), dan is dat “Bewaren op de iCloud” WEL handig. Je logt dan gewoon in, en dan heb je jouw bestanden, voorkeuren en instellingen.

Probeer eerst om je eigen backup terug te zetten, via Time Machine, de Migratie-assistent of via iCloud. Dan:

Mac OS updaten

Vanuit de winkel staat er nooit de nieuwste update op, dus dat moet je zelf nog doen. Zie het Appeltje linksboven > Systeemvoorkeuren > Software-update.

Locatievoorzieningen moet je ook nog zelf aanzetten. Zie Systeemvoorkeuren > Beveiliging > locatie. Dan kan je onder andere je MacBook terugvinden (Find My Device) of op afstand wissen.

iPhone apps

iPhone apps doen het nu ook op je laptop. In de App Store linksonder, op jouw naam, zie je jouw programma’s. Er is daar nu ook een knop “iPhone en iPad apps“. Of zoek in het zoekveld rechtsboven: bij de resultaten staat een knopje voor IOS-apps.

Gratis programma’s zoals WhatsApp Desktop (aanrader) staan er ook in de App Store. Maar er zijn ook veel programma’ die niet in de App store staan:

Programma’s en browser

Ik neem FireFox als browser (zie deze blog). Met als AdBlocker uBlock Origin. Youtube is dan ook reclame-vrij. Verder stel ik in de Voorkeuren van uBlock de Storende elementen in (tegen cookies en zo). Al die dingen kunnen niet meer in Safari, en ook niet in Chrome. Firefox kan ook fullscreen in Kiosk mode, en er zit ook een Reader-view op: Cmd Alt R. Instellingen / bookmarks kun je ook syncen vanaf een ander device met jouw Firefox account.

Chrome heb je ook nodig. Bijvoorbeeld om lesmateriaal op te nemen in Stream.

Dan de andere programma’s:

 • MS Teams staat hier. Installeren en toestemmingen instellen:  Systeemvoorkeuren > Beveiliging > Privacy: geef Teams toestemming voor Camera, Microfoon, Toegankelijkheid, Schermopname en Bluetooth.
 • Word en Excel en zo kun je installeren via Portaalvoortalent (linksboven op het starticoon, dan op Office 365, en dan rechtsboven ‘Office-apps installeren’), maar je kan ze ook in de browser gebruiken. Outlook zou ik zeker in de browser doen, en helemaal niet via de software. Of stel je account in op Apple Mail, zie verderop.
 • Spotify staat hier. Kan ook wel via een web player, net als Netflix.
 • De beste Media player is deze IINA.
 • Dropbox installeren (zie Rosetta hieronder), of OneDrive, Google drive of andere cloud-diensten naar wens. Maar je kan die ook allemaal in de browser doen, zonder programma’s. Je eigen NAS kan ook.

Dan nog het hele Adobe pakket, met je persoonlijke account via Surfspot. Dat account kan je op twee devices tegelijk gebruiken. Bij sommige software (zoals Adobe Premiere) wordt er automatisch nog Rosetta geïnstalleerd. Daarmee kan je oude software toch nog gebruiken op die nieuwe M1. Photoshop, Indesign en Illustrator zijn er al voor de M1, en die zijn nu echt ongelofelijk snel.

Persoonlijke instellingen en Mail

In Mail op de Mac kan je al je accounts instellen, of in Systeemvoorkeuren > internet accounts. Ook je schoolmail, en je Gmail (die gebruik ik bijvoorbeeld voor Agenda). En ook als je andere persoonlijke mail-accounts. Handtekeningen en Rules (filters) zijn er ook al via de iCloud sync, maar die moet je nog wel aanzetten in de Voorkeuren van Mail.

In de Mail-voorkeuren kies ik verder Opstellen > Platte tekst en rommel ik wat met “Letters en kleur”:

migreren M1 Mac Big sur Mail instellen

Agenda

Bij mij verdwenen Agenda-items. Wat bleek? In de Agenda-voorkeuren > Algemeen stond de Standaardagenda op: ROC. Dat is bij mij een abonnement: die items kun je niet wijzigen. Al mijn nieuwe items kwamen dus in die Agenda, en waren dan op geen enkel ander device zichtbaar, maar op deze Mac wel! Bizar.

Standaardagenda staat nu goed, maar stond fout, met rampzalige gevolgen

Backups

Als alles goed werkt maak ik met Time Machine een Backup. Op een externe schijf en/of op een server. Migreren naar een nieuwe Mac kan dan voortaan met een druk-op-de-knop. Ik hoef bijna nooit te backuppen, want alle lopende projecten staan op Dropbox of OneDrive (of iCloud). De foto-backup is bij mij Google Foto’s. Notities is Google Keep (of Apple Notes). En agenda’s staan bij mij ook op mijn Google-account. Allemaal online: dus die hoef je nooit zelf te backuppen. Een eigen NAS is nog weer beter, zeker qua privacy. Dan vervang je al die cloud-servers door je eigen server.

Een iPhone Backup kan nu ook in de Finder: rechtsklik op de verbonden telefoon. Als je “Versleutel” hierbij aanvinkt, dan kunnen ook beveiligde instellingen (zoals bank apps) ook in die backup.

Extra software / hardware

Een toetsenbord en muis kunnen via een USB-hub. Of draadloos via Bluetooth. Voor een Wacom tekentablet kan je de driver hier vinden. Ik gebruik bij een Wacom ook Smart Scroll. Ethernet (bedraad internet) kan ook via een hub. Ik gebruik verder allerlei custom gestures via BetterTouchTool. En voor uitgebreide geluid-settings en equalizers gebruik ik Airfoil.

Verder nog wat Mac-tips:

 • Tik Cmd-spatie om software te starten, iets te zoeken of te berekenen.
 • Finder: Klik met Cmd op de mapnaam boven in elk Venster voor het hele pad.
 • Finder: Tik Spatie op elk document voor Voorvertoning.
 • Dock: Verschuif een Dock-icoon om het permanent in het Dock te houden.
  Verwijder Dock-iconen door ze eruit te slepen
 • Eenmalig instellen: Finder > voorkeuren: “Toon harde schijf” zet ik aan, dan zie je de schijf op het Bureaublad. Verander je disk-icoon met Cmd i > icoon linksboven aanklikken > daar iets leuks inplakken.
 • Ook eenmalig: met Cmd-J de opties in Finder-vensters afstellen. Zoals de Bewerkingsdatum: die staat UIT! Die moet aan. En daarna “Gebruik als standaard“, zodat alle vensters zo zijn.
  Tik Cmd-1, 2 of 3 voor verschillende weergaves en stel die ook zo af, naar wens.
 • Finder: Ik zet met Cmd / de handige statusbalk aan.
 • Sleutelhangertoegang is de Password manager, gesynct met je iCloud. Met twee-factor-authenticatie ter extra beveiliging. Je kan op  veel websites nu inloggen met Touch ID. Die kan je nog verder instellen, bijvoorbeeld om je computer te unlocken, of om te betalen met Apple Pay.
 • In Berichten > Voorkeuren kan je iMessage aanzetten.
  Dan kan je Facetime, Schermdelen en Scherm overnemen met andere Macs.
 • Je rooster in je agenda tonen kan zo.

Systeemvoorkeuren

Ik wordt gek als ik dit niet instel: Trackpad > tikken om te klikken aan, en de Snelheid aanwijzer omhoog:

Scrolrichting omdraaien kan hier:

En die absurd trage scrol los ik op bij Toegankelijkheid > Aanwijzerbediening > Trackpadopties > Scrolsnelheid max:

Daar onderin op de Trackpadopties klikken, en daar dan de snelste stand kiezen

Dicteren, net als op je iPhone

Dicteren kan via Systeemvoorkeuren >  Toetsenbord > Dicteren. Werkt goed, zie deze blog. De sneltoets tweemaal Control werkt beter dan 2x Fn.

Verder vind ik Bureaublad > Schermbeveiliging > Interactieve hoeken fijn, maar ook dat is erg persoonlijk:
Linksboven: Alle open vensters (Mission Control)
Rechtsboven: Bureaublad
Rechstonder:  Appvensters
Linksonder: Scherm naar zwart

migratie M1 Mac Big sur interactieve hoeken

Gebruikers en groepen > inlogopties: Daar zet ik een gastaccount bij (zodat anderen ‘m ook kunnen gebruiken, zonder jouw bestanden te zien), en het menu voor gebruikersoverschakeling:

migreren M1 Mac Big sur grbuikers en groepen

Liever een witte menubalk?

Een witte menubalk kan via Toegankelijkheid > Beeldscherm > verminder doorzichtigheid:

migreren M1 Mac Big sur witte menubalk

Bij Toegankelijkheid kan je zoomen aanzetten: met Control ingedrukt scrollen. Heb ik vaak nodig tijdens lessen (maar online in Teams zie je dit helaas niet, dan kan het alleen met die knop daaronder):

migreren M1 Mac Big sur zoomen
“Geef tekst onder aanwijzer groter weer” kan ook aan. Deze zoom kan je WEL zien in Teams, die daarboven NIET

Laat maar weten in de comments wat ik allemaal vergeten ben of verkeerd heb, dan werk ik het hier bij. Dank…

Zie ook de review over de MacBook Air of de Pro: wat zijn de verschillen?

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. “een Backup. Ik zet die op een externe schijf en/of op een snelle server.”

  Backup op een externe schijf natuurlijk. Die heb je dan maar eens per week of hoogstens elke avond even nodig. Daarna kan die uit, afgekoppeld, in een la (of brandkluis?) en verspilt die geen energie.

  Tenzij je de hele dag intensief werkt aan een belangrijk project. Dan doe je alleen een TimeMachine backup in de icloud van dat ene foldertje waar het project staat. Wekelijks een backup van je volledige machine met apps, foto’s, iphone, alles op de lokale disk. Eens per maand nog even eentje ‘off-site’ (bij ouders, vakantiehuisje, in je studio, bij vrienden) voor het geval je hele huis afbrandt of je backup als je machine tegelijk kapot gaan. Die backup is voor dieven onbruikbaar want encrypted.

  Maar het is te duur en slecht voor het milieu om al je meuk, inclusief kiekjes en filmpjes van jaren geleden, allemaal in de cloud 24/7 paraat te hebben.

  Als je toch bezig bent, wis alle ouwe zooi bij Gmail, Docs, YouTube en bewaar het op die externe schijf of wis het. Want nu wordt de met grote moeite georganiseerde groene energie in Nederland gebruikt om datacentra zoals die van Google van energie te voorzien.

 2. Je kunt nooit een ouder OS draaien dan het OS dat met een nieuwe Mac wordt meegeleverd. Maar met de Migratie-assistent kun je wel je apps, bestanden en instellingen overzetten. Echter, in het geval dat je van een ouder OS naar Catalina of Big Sur gaat, zullen je 32 bit apps niet meer werken.

 3. Ik heb een migratie uitgevoerd van mijn 9 jaar oude Air naar de nieuwe M1 Air en ik kon gewoon via de migratie assistent alles van mijn oude naar de nieuwe Air over kopiëren……?

  1. O het kan ook aan mij liggen, misschien was mijn vorige OS gewoon te oud, of er was iets anders. Ik heb de tekst inmiddels iets aangepast.

Geef een reactie