Sonata HD Pro review: Lightning + USB + USB-C

sonata hd pro dac review

– Update: 11 juni 2021 –

Ik had voorheen naar volle tevredenheid de Sonata HD, als koptelefoonversterker. Een kleine goedkope DAC met geweldig goed geluid, voor mijn laptop. Maar deze Sonata HD Pro klinkt NOG weer beter, met meer definitie en directheid. Meer helderheid, en een betere strakkere bas. Als je een warmer en voller geluid wil dan is er de AK4497 zoals in de Zishan T1 voor 90,-. Beter dan dat kan eigenlijk niet, in mijn oren. Duurder wel. Maar het scheelt toch echt niet zo heel veel meer met deze Sonata HD Pro. En deze is ook veel handiger en kleiner dan die Zishan. Want deze kan ook op je iPhone! Dat is nieuw en uniek. Nou ja, uniek… Hierbij mijn Sonata HD Pro review.

Misschien kwam het bovenstaande stukje je bekend voor. Klopt! Heb ik namelijk letterlijk gekopieerd uit de Trasam Q1 review. Die klinkt namelijk identiek. Ik hoor het verschil totaal niet. Gek, want in de Trasam zit een Japanse AKM4452 chip, en in deze HD Pro zit een CS43131 chip van Cirrus Logic.

De Sonata HD Pro is verder ook nog eens vrijwel identiek aan de populaire Hidisz S8, waar dus ook die uitstekend geteste CS43131 chip in zit. Maar de Sonata is veel goedkoper (40,-). Diezelfde chip zit ook in de Meizu HD Pro (38,-) dus die klinkt hoogstwaarschijnlijk ook al net zo fantastisch.

Maar het mooie en unieke van deze Sonata HD Pro – behalve het topgeluid – is dat er DRIE verloopjes bij zitten: voor IOS Lightning, USB en USB-C. Dus deze kan je op alle apparaten gebruiken,  iPhone, iPad, laptop, alles. Net als de Trasam Q1 trouwens, maar daar moet je de verloopjes los bijbestellen. De prijs ontloopt elkaar in dat geval ook niet veel. (UPDATE: ik zie de IOS-kabel er nu opeens niet meer bijstaan?)

Maar je kan er helaas niet mee bellen. Het microfoonsignaal wordt niet doorgegeven. De Sonata heeft volumeknoppen, maar de Trasam heeft betere dikkere stekkertjes. Die van de Sonata lijken wat fragiel. Kan belangrijk zijn. En de Sonata verbruikt bijna 4 Watt, terwijl de Trasam maar 0,3 W aan stroom verbruikt. Kan ook belangrijk zijn!

Ik had eerst een kapot exemplaar ontvangen. Gelukkig kreeg ik zonder veel gedoe een goede nieuwe, maar misschien kwam dat omdat ik mijn blog even heb laten zien… ;)

Deze Tempotec kan ook op de iPhone, en heeft ook volumeknoppen. Maar je kan er niet mee bellen: het microfoonsignaal wordt niet doorgegeven.
Alle verloopjes zitten er gratis bij, in en mooi blikje: IOS iPhone / iPad, USB-C en gewone oude USB.
Vrijwel even dik en groot. En ze klinken dus ook nog eens exact hetzelfde.

Sonata HD Pro review conclusie

Topper! Goedkoop, en met een CS43131 DAC-chip voor een topgeluid. Kan je op ALLE apparaten gebruiken, zelfs op de iPhone – met drie gratis verloopjes.  AANRADER dus. Hier vanaf 34 euro.

Een kleinere en goedkopere DAC met dezelfde chip is deze hier voor rond de 20,-. Maar die heeft alleen USB-C.

Hij is wel extreem helder en analytisch. In combinatie met extreem heldere oordopjes als de KZ ZSX Terminator soms iets TE helder. Dat kan je dan temperen met EQ. (Deze EQ-stand gebruik ik wel vaker, zelfs bij de allerbeste DAC, de Zishan T1, met een dure topper Bose 700)

EQ voor de momenten dat het geluid toch iets te helder is

13 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik gebruik de Sonata HD pro niet met een headphone, maar met de Harman kardon soundsticks eraan. Prachtig open geluid, ieder instrument is te pinpointen, loepzuiver geluid, veel diepte. Gekoppeld aan een MSI laptop. Dit benaderd High-End.

 2. Nou, ik zou zeggen, koop deze toch maar niet!
  Ook ik heb een defect exemplaar ontvangen. Gekocht via Ali bij de officiele Sonata store.
  Maar ho maar dat ik een ander exemplaar krijg, en we zijn inmiddels al 3 maanden verder. Dat er blijkbaar regelmatig een defect exemplaar de deur uit gaat moet eigenlijk al niet kunnen, maar dat je dan vervolgens niet thuis geeft maakt dat ik nooit meer iets van Sonata zal kopen!

 3. Hi Aart-Jan,

  Mooie review weer en bedankt hiervoor! Ik wil je mijn tip voor een DAC toch ook niet onthouden: https://hifimediy.com/product/hifime-tiny-type-c-dac/

  Ik heb deze al geruime tijd in gebruik op mijn Android telefoon en op mijn Android mediabox en vind hem (een stuk) beter klinken dan de Sonata HD (die ik ook had aangeschaft). Er zit minder versterking in, maar hij is kraakhelder, ruimtelijk en vooral bij lage volumes, waar veel DACs wat ‘gekraak’ laten horen, blijft deze heel helder klinken. Ook maar 26 Euro en het proberen waard!

 4. zijn er ook DAC’s die het mogelijk maken om een verbinding te maken met BT oordopjes?
  Of gaat het altijd via een kabeltje

   1. Dan verpest je toch juist de mooie conversie van de dac naar prachtig analoog geluid?
    Neem dan direct BT op je oordopjes.
    Niet dit, dat is zonde toch Aartjan?

    1. Ja, inderdaad. Er is bij BT geen externe DAC mogelijk. BT is altijd gecomprimeerd met zijn eigen ingebouwde DAC. Met LDAC van Sony heb je theoretisch de beste BT, of met Apt-X HD, maar de zender en ontvanger moeten dat dan ook allebei hebben. Er is dus wel slechte en goede BT.

 5. Ik heb de sonata HD pro nu ook al een tijdje. Is inderdaad een erg goed apparaat. Klinkt als een klok. En dat voor een mooi bedrag. Of bijv. Dragonfly producten beter zijn? Dragonfly produceert in elk geval geen betere meetwaarden. Zie ook audiosciencereview (google)

  1. Ik had een rode Dragonfly, die vond ik mager afsteken tegenover deze sonata HD pro. Met name aan de android (veel spookgeluid/echo, bijna geen zwartheid) maar ook aan mijn stereo. Heerlijk DAC-je. Maar mijn Android-telefoon raakt helemaal in de war als ik hem eraan hang: geluid valt soms uit en komt niet meer terug. Aan mijn macbook gebeurt dat niet. Gek verhaal. Er is volgens mij ook nog geen firmware update of zoiets. Dat is wel een beetje een bummer. Hebben meer mensen er last van? Of ligt dat aan mijn prijsvechterphone (Pocophone F1)?

Geef een reactie