Hifiman RE800 Silver review

hifiman re800 silver review

– Update: 19 juli 2023 –

Deze oordopjes kostten een paar jaar geleden nog 500 euro, maar nu nog maar €70. Het hele idee van deze website was om goedkope toppers te vinden, en soms ook om dure onzin te ontmaskeren. Vandaar dus deze Hifiman RE800 Silver review: goedkope topper? Of dure onzin?

Ik schrijf het liefst over goedkope pareltjes, over verrassende ontdekkingen. Tegenvallers wil ik het liefst negeren. Over dure High End schrijf ik soms.

Maar deze zijn hier nu dus goedkoop terwijl ze vijf jaar geleden nog peperduur waren. Het marketing-verhaaltje over “topologische drivers” en “nano-coating” vond ik niet heel overtuigend. En echt goedkoop vind ik ze trouwens ook niet: dat zou dan rond de €25 moeten zijn. Rond de €50 is er nu zelfs echte High End te koop, beter dan ooit. Zoals de nieuwe KZ PR1 en PR2. De PR1 was voor de bassheads (koop ze nu het nog kan, want ze worden al niet meer gemaakt!). En de PR2 voor iedereen die een hekel aan V-shape of U-shape heeft (zie de lange review). Maar afgezien van deze forse tuning-verschillen zijn deze KZ’s allebei ongekend goed, met dezelfde fabelachtig mooie planar drivers en de nieuwste technieken.

Hifiman RE800 Silver review: geluid

Daar kan deze “nieuwe oude” RE800 niet aan tippen. Het hoog is te scherp voor mijn gevoelige oortjes, dat hou ik niet langer dan vijf minuten vol. Dat was vroeger ook altijd zo: de hoge tonen waren toen ook meestal te scherp, bij veel oordopjes.

Aan de bas valt weinig te beoordelen: die is er nauwelijks, voor een basshead zoals ik. Dus ook niet met EQ op te lossen. Het mid is redelijk, maar tegenwoordig kan dat ook veel beter. De ruimtelijkheid is vreemd extreem. Alsof links en rechts gezworen vijanden zijn en kilometers uit elkaars buurt blijven. Ik vind dat op oordopjes niet zo goed werken.

De kabel is dun, niet afneembaar en heeft veel storende contactgeluiden. Jaren geleden was dat ook altijd een probleem, maar dat werd later goed opgelost met de nieuwe oorhaken en de dikkere gewoven afneembare kabels.

Dan de ear tips. Je krijgt er een enorme zak met ontelbaar veel siliconen vormpjes en maatjes bij. Jammer dat er niet één bruikbare bij zit. Voor mij tenminste. Allemaal veel te klein.

Hee, een beetje POSITIEF graag!! Zeikerd!

Okee, SORRY! Ze kunnen HEEL hard, dus dat is heel goed op zwakke bronnen! En ze zijn HEEL licht, en HEEL klein! Dat is echt uniek. Afhankelijk van de vorm van je gehoorgang kunnen ze daarom veel beter zitten dan andere, en mogelijk dan ook veel beter klinken. Ook de dunne kabel vinden sommigen veel fijner dan een kabel OM je oren.

Maar in het genre “klein en licht, zonder oorhaken” vind ik dan de Uiisii BA-T8 en de Xiaomi Pro HD Mi Hybrid Piston veel beter en mooier. Of de prachtige kleine lichte VJJB K4S van echt hout.

Hifiman RE800 Silver review
Superklein, superlicht, en gevoelig
Hifiman RE800 Silver review leveringsomvang
Met een etuitje, een hele hoop eartips en twee oorhaken voor het snoer.
eartips Hifiman RE800 Silver review
Ontelbaar veel soorten en maten siliconen eartips…
eartips
…maar de grootste zijn nog steeds ienie-mini vergeleken met mijn eigen XL.
in ear hifiman review topologische drivers nano-coating
Mooi design, goede pasvorm en makkelijk aan te sturen

Hifiman RE800 Silver review: Conclusie

Alleen als je de allerkleinste en lichtste oordopjes wil, en als de nieuwe moderne voor jou te groot en te zwaar zijn, en als je niet tegen oorhaken of dikke kabels kan, en als je geen basshead bent, en als je scherp hoog niet erg vind, en als ze heel gevoelig moeten zijn, en heel hard moeten. Dan zijn ze best goed!

TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. En met deze buizen-pre-amp. En zo test ik het ook met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1. En de nieuwste planar koptelefoon van Hifiman of de planar in ears KZ PR1 en de allernieuwste KZ PR2.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

 

Deze Hifiman RE800 Silver review is niet gesponsord. Er staan wel betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen en dan blijft de blog in leven… DANK U, LOVE U ALL & C U NEXT TIME!

16 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ha Aartjan, je bent altijd zo enthousiast geweest over de loconaq a1. Ik was daar ook nieuwsgierig naar, maar helaas niet meer te krijgen. Toen ben ik voor de loconaq e1 gegaan. Deze week binnen gekregen, en dan gaat er (alweer) een wereld voor je open. Ik heb hem vergeleken met de trasam, en het is een overduidelijk verbetering t.o.v. de trasam. De RE-800 doet het daar ook erg goed op (mssch toch iets te veel hoog, maar dat moet toch met EQ ook bij te stellen zijn?). De combinatie met kz pr1 klonk ook fantastisch, maar het is heel anders luisteren dan bij de RE-800. Beide vind ik bijzonder mooi op hun eigen manier.

   1. Nog een vraagje, ik kan me herinneren dat je een keer geschreven hebt dat je de e1 besteld had en wilde reviewen. Ken jij de e1 al en wat vind je ervan?

      1. O, aha, ja – de A1 is de topper, met AK chip, die ES chip van de E1 ken ik ook wel, ik heb liever AK. Maar die was lang niet beschikbaar.

       Ben nog wel benieuwd naar de Aiyima T9 Pro door de nog weer betere chipset dan de T6 Pro. Z’n geld wel waard denk ik. Maar dat is inderdaad niet klein, handig standalone en portable zoals die ideale Loconac.

 2. Inmiddels de RE800 een paar weken in bezit en beluisterd. Ik vind ze echt geweldig klinken. Ik zou het een eerlijk geluid willen noemen, heel sophisticated, goede ruimtelijkheid en scheiding van instrumenten. Minder dynamisch dan de Vesper, maar toch wel degelijk met een gezonde dosis bas. Ik schat zo in dat je met deze koptelefoon minder snel luistermoe wordt. Ik ga denk ik vaker met deze koptelefoon luisteren dan met de Vesper of PR1. Nog 1 ding: het luistert extreem nauw welke eartips je gebruikt. Ik heb degene genomen die het diepst in je gehoorgang komen, dan komt ineens ook de bas tevoorschijn. Heb geen last van teveel hoog.

   1. What’s in a name 😉 maar bij mij zijn het idd ook die 3 traps dopjes waar bij mij de bas te voorschijn komt.

 3. Naar aanleiding van de comment van Pascal heb ik deze RE-800 besteld. Ik vind het geluid erg goed, terwijl ik ook een basshead ben. Daarvoor pak ik de PR1 balanced. De PR2 vind ik ook fijn. Maar de Hifiman (mits ze lekker in je oor zitten) zijn echt geweldig. Soundstage is wat het voor mij doet, en de beheerste mids en hoog. Ben ze nog aan het inspelen, zit nu op ca 15-20 uur maar voor deze prijs dopjes van deze kwaliteit is echt een no brainer voor mij persoonlijk. De kabel vind ik kort gezegd k*’t. Maar ach. Blij dat ik ze heb gekocht.

  Ben wel nieuwgierig geworden naar de RE-2000 nu… 😅 Down the rabbit hole we go.

  Ik luister flac bestanden op een Tempotec V6 dap (die ik met korting voor ca 240 euro gekocht heb en echt fenomenaal goed is)

  1. Nee, die krijg ik voor mij niet goed, ook niet met EQ. Het zou misschien aan de vorm van mijn gehoorgang kunnen liggen. Maar dat heb ik nog nooit eerder zo meegemaakt.

 4. Hoi Aartjan,
  Zo zie je maar, smaken verschillen!
  De RE-800 vond ik zo erg goed klinken dat ik de RE-400i en de RE-600 ook heb aangeschaft!
  Deze klinken, in mijn menig, ook allebei erg goed!
  Ik vind de HiFiMan IEM’s zo erg goed dat ik ook de RE-300 en de RE-800 V2 balanced op mijn verlanglijstje heb staan en aan het kijken ben waar ik de beste prijs krijg.
  De RE-400i was 39,95 en voor die prijs is er geen betere IEM te krijgen. De beste prijs op dit moment is 29,95 voor de RE-300 en 136,95 voor de RE-800 V2 balanced wat wel een hoge prijs is. ( de RE-800 V2 balanced hadden volgens mij een introductie prijs van 300,-).
  Over de eartips heb je gelijk, een zak vol onbruikbare siliconen tips maar de tips die er standaard op zitten zijn wel erg goed.
  In ieder geval, zoals gezegd, smaken verschillen. En dat is maar goed ook want anders was elke IEM een eenheidsworst 😊

Geef een reactie