Autoradio met DAB+ en Apple CarPlay anno 2017

autoradio DAB+ Apple Carplay

Tja, dan wil je liefje een nieuwe autoradio. Want ze wil beter kunnen bellen in de auto. Okee, koop ik wel ff voor je, schatje! Eentje met DAB+ en Apple Carplay! Helaas was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een oerwoud geworden. Vandaar deze blog, om het ’s even fijntjes uit te leggen.

Ten eerste moet er dus DAB+ op zitten. HOE-DE-WAT-PLUS? Ja, dat is digitale radio. De hele FM wordt binnenkort vervangen door DAB+. Zit je daar over een jaar met je nieuwe radio, die niet eens digitale-dab kan! Je wil nog wel de toekomst in natuurlijk. Met je radiootje.

Nou, dan valt er al heel veel af.

Ten tweede moet er Apple CarPlay op zitten. Want dat gedoe met je iPhone met aansluiten en stekkertjes en Bluetooth, daar zijn we allemaal inmiddels wel helemaal klaar mee. Ja, één stekkertje graag, om ‘m op te laden, en daar moet gewoon alles mee kunnen. Je moet meteen kunnen bellen, handsfree over de speakers, het display van je autoradio moet je iPhone in het groot tonen, op een versimpelde manier. Dat is dus CarPlay. Weg met die verschrikkelijke radio-interfaces van vroeger. Die zie je nog steeds, hardnekkig, anno 2017. Het lijkt net of ze nog nooit een mobieltje hebben gezien in die geheime laboratoria waar ze (on)gestoord blijven sleutelen aan autoradio’s. Zie het plaatje bovenaan dit artikel. Is toch verschrikkelijk. Kan echt niet meer…

Met dat Carplay is dat allemaal in één klap opgelost. De navigatie van je iPhone zelf (Apple Maps) wordt getoond op het riante touchscreen en kun je bedienen met touch of met je stem. Je muziek en je Spotify doen het ook gewoon meteen, over de speakers. Bellen gaat via Siri of via het touch screen van de radio. SMS en Whatsappjes krijg je voorgelezen. Antwoorden spreek je gewoon in, en dat wordt omgezet naar tekst. Is toch een inkoppertje? Want dat zat ook al op je iPhone.

Maar dan vergis je je in de autoradio-bouwers-industrie. Daar werkt blijkbaar geen kip meer.

ER IS ER NAMELIJK GEEN ÉÉN TE KRIJGEN!!!

Ja, okee, ik heb er ÉÉN gevonden. Een hele dure. 600 euro. Zal wel weer. Maar volgens de specs zit daar Bluetooth 3 op! DJIEZUS, antieke waardeloze bluetooth. We zitten inmiddels op 4.1, HALLOOO! 5 komt er ook al aan. En wat kost dat nou, een Bluetooth chip! Niks!

Nou ja, dat hele Bluetooth hoeft trouwens helemaal niet meer, als je Apple Carplay hebt. In de auto is dat hele Bluetooth dus al achterhaald. Niet eens meer nodig! Bluetooth is alweer zooooo 2016!

Er is dus één autoradio met DAB+ en Apple Carplay

Het moet dus DIE ENE worden met DAB en Carplay. Een Kenwood DDX8016DABS-E3. Ja, ook qua type-nummering is het een slag tegen je hoofd. “Hee heb jij nog een DDX8016DABS-E3b? Nee, wel een DDX8016DABS-E3. –– WAT?? NEE MAN!! Daar zit nog CD en DVD op. Wie wil dat nou?”

En dan moet het nog passen… (het is altijd DIN of dubbel DIN, dus klein of groot, maar bij mijn auto was dat nét weer anders, helaas) … de controls op het stuur moeten nog wel blijven werken (bij mijn auto helaas totaal mislukt)… alles moet nog ingebouwd worden… STAAT ER KEIHARD IN DE SPECS DAT DE IPHONE AANSLUITING ER NIET BIJZIT!  DAT IS EEN EXTRA ACCESOIRE GENAAMD CA-IU.52C! – Blijkt dat een gewoon iPhone kabeltje te zijn… ja, zég dat dan… ik schrik me dood man…

… een DAB+ antenne installeren (dat is weer een hele andere nieuwe antenne)… het mag geen DAB antenne zijn, en het MOET een actieve antenne zijn, en het mag een DVB antenne zijn… en de GPS heeft ook weer een eigen antenne nodig. Kan ook dus nog veel mis mee gaan… gek wordt je ervan.

Welke fabrikant maakt er eens een goedkoop Carplay-ding met alleen Touch-screen en versterker + microfoon? Okee, met alle antennes erbij en een aansluiting voor camera’s (om je achteruitrijcamera op je radio-scherm te zien). Maar verder niks, geen tomtom, geen DVD, niks, alle software en alle benodigde apps zitten al op je iPhone. Een radio app kan ook al op je iPhone, alhoewel dat gek genoeg niet met Carplay werkt. Dat zou nog eens aan Carplay moeten worden toegevoegd. Apple?

Laat maar weten in de comments als jij ongeveer zo’n ding gevonden hebt! Moet toch een keertje komen!

Hieronder een filmpje van de DDX916WS (helaas niet van de DDX8016DABSE3, pffft…)

En als het allemaal toch mislukt of tegenvalt, doe dan deze supergoedkope low budget AartJan-Carplay-Oplossing, voor slechts 2,-! Met zo’n ideaal magneetje kun je namelijk best okee handsfree bellen. Gewoon op je iPhone-speaker zetten! Navigatie: helemaal prima zo. Microfoon: iPhone pikt het redelijk op. Muziek: kabeltje naar de line-in van je suffe radio. Sms en Whatsapp: via SIRI en Dicteren (aanzetten op de Instellingen).


UPDATE

Het werkt! Na een half jaartje inbouw dan. Apple Carplay is zelfs heel goed: bellen gaat uitstekend, sms-en ook, Apple Maps doet het perfect en muziek en Spotify ook. De geluidskwaliteit van de Kenwood is erg goed. Alleen de DAB-radio ontvangt helemaal niks, dat komt denk ik omdat er geen DAB+ antenne bijgeleverd was (??). Dus die moet ik ook nog eens gaan kopen! Maar WELKE DAN?? Het mag geen DAB zijn, want dat is iets totaal anders, er moet dus PLUS achter staan. Hij moet ook nog eens ACTIEF zijn, anders ontvang je ook bijna niks. Ik heb er nu eentje gevonden. Zal mij benieuwen.

En voor de FM-antenne is er geen verloopje, dus dan moet je de stekkers er afslopen, en het aan elkaar knopen. De controls op het stuur werken ook niet meer: erg jammer. Het hele ding past bovendien niet in de console, maar die kieren ga ik nog wel eens wegwerken, met een stuk tape of zo. 

Ook de GPS werkt niet. Niet belangrijk, want dat zit op je iPhone, maar toch, belachelijk, voor die prijs!

Volume van Maps instellen ten opzichte van muziek op Apple Carplay

De stem van Maps klonk heel erg zacht, in verhouding met Spotify. Je moet dan – tijdens dat je de stem hoort – het volume harder zetten, op de radio. Dat volume wordt dan onthouden voor Maps, terwijl de muziek (bijvoorbeeld Spotify) op het vorige volume blijft. Moet je maar net achterkomen! Op zich wel intuitief, maar niemand weet dit.

Ik miste altijd de maximale snelheid in beeld, maar dat komt er in IOS 11 bij. Eventjes geduld nog.

Je kan zelfs Google Maps gebruiken (op je iPhone, niet op het Carplay-scherm helaas). Zie deze handleiding: Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond moet AAN (dit gaat overigens automatisch uit als Batterij-besparing aanstaat). Verder moet Voorkeuren > Privacy > Locatievoorzieningen AAN. Dit geldt ook voor andere apps die je wil gebruiken, zoals FlitsMeister. Dan kun je die apps dus gebruiken op je iPhone, terwijl Carplay gewoon doorloopt. In Flitsmeister kan je in de Voorkeuren het volume aanpassen, want die stond veel te hard.

UPDATE 2: goedkope Carplay uit China

Voor 220 euro is er deze Chinese autoradio, met Carplay. Er zit alleen geen DAB+ op…maar je kan ook radio-apps op je iPhone zetten. Iemand ervaring hiermee? Laat maar weten!

goedkope autoradio met Apple Carplay

5 Reacties

 1. Ja, je bent een held Aart-Jan! Dit is echt het antwoord… Is trouwens het audio geluid een beetje te pruimen? Als je zeg maar goeie boxen hebt…

 2. Wat leuk lezen over die huppelepup kenwood.
  Ik zit ook te denken aan iets anders, wij hebben nl een parrot asteroid mini die niet met iphones werkt ze zeggen dat het wel kan maar de werkelijk is anders!

  Kenwood of alpine of pioneer of clarion daar valt uit te kiezen

 3. Er zijn trouwens wel meer modellen te krijgen maar inderdaad: Wat een belachelijk hoge prijzen.. Zeker als je bedenkt dat dit alleen werkt als verlengstuk van je iPhone / iPad.

  Ik heb natuurlijk geen trek mijn auto in te ruilen hiervoor, maar wil wel een DAB+ radio nu FM langzaam uitsterft. iOS ‘integratie’ zit op steeds meer radio’s. Daarmee kun je al de belangrijkste zaken, zoals Siri gebruiken, handsfree bellen en muziek afspelen. Geen wonder dat CarPlay ‘after market’ autoradio’s dungezaaid zijn / niet populair zijn bij deze prijzen: Ze bieden geen waar voor je geld.

 4. Precies wat je schrijft Aartjan!
  Ik heb gevonden de
  Kenwood DDX8016DABS
  en de
  Kenwood DMX7017DABS

  Maar probeer maar eens fatsoenlijk de verschillen tussen die 2 te vinden. Niet te doen.

  Iemand nog tips voor dab+/carplay/achteruitrijcamera? Mag ook uit china komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *