ROCK Zircon RAU0501 review: de beste goedkope oordopjes

Bij mij is in de categorie beste goedkope oordopjes in ear 2017 nu de ROCK Zircon RAU0501 de winnaar. Hier te koop op AliExpress, inclusief verzendkosten. De prijs varieert, ik had ‘m nu voor 12,50. Dankzij een tip van Danny in de comments van mijn vorige blog. Wat een ontdekking! Fenomenaal! Voorheen was bij mij de KZ ED9 de winnaar. Die zijn ook top, en die kan je soms al voor 5,- krijgen. Maar deze ROCK is nog beter. Ongelofelijk. Al komt de prachtige houten DZAT DF-10 ook dicht in de buurt, en inmiddels ook de Boarseman KR25D – zie een vorige blog. En recentelijk bleken de nieuwe KZ-ZS5 en de UrbanFun zelfs nog weer beter (maar ook duurder). Neemt niet weg dat de Rock Zircon nog steeds een absolute topper en aanrader is. En goedkoop!

Het gaat mij vooral om de geluidskwaliteit, en die is van deze echt voortreffelijk, beter dan de dure modellen van bekende topmerken zoals Philips, Sony, AKG en Sennheiser. Ik heb ontelbaar veel oordopjes, van goedkoop tot duur, maar ik heb altijd wel wat te zeuren, ook bij de dure topmodellen. Niet bij deze dus! Volgens mij zijn dit de beste tot zo’n 200 euro. En kosten dus maar een fractie daarvan.

Alleen over de uitzonderlijke oordopjes schrijf ik iets. De ontelbaar veel slechte en middelmatige probeer ik zo snel mogelijk te vergeten ;)

Het model heet eigenlijk Rock Zircon, maar op die naam vind je ook totaal andere modellen. Nou ja…  zoeken op RAU0501 dan maar. Het is al wat dat de naam van dit Chinese merk zo goed is, in plaats van al die onbegrijpelijk slechte namen zoals UiiSii, VJJB, DZAT (overigens met uitstekende modellen) of BYZ, Letv, LKER of FOKOOS (stel je voor: FokOos M8!)

Maar wat een fenomenale geluidskwaliteit! Beter nog dan de KZ ED9 – en die zijn al top: zie al die overtuigende enthousiaste reacties onderaan mijn vorige blog. De Rock Zircon klinkt verslavend mooi. Met nog beter en helderder hoog, zonder enige irriterende scherpte. En met een fantastische bas – als ze perfect passen dan, in mijn geval met de grootste dopjes. Je voelt het sublaag gewoon. En het midden is nog natuurlijker dan de KZ-ED9. Ze kunnen heel hard en ook dan blijven ze mooi, gebalanceerd en strak klinken. Je wil ze eigenlijk niet meer uitdoen.

Ook op heel zacht volume zijn ze erg mooi, vooral door die extra bas. Alhoewel de bas ook wel iets te hard is: dat is niet geheel natuurlijk, maar bij inears klinkt dat wel heel lekker.

Ze zitten uitstekend, met 3 maten siliconen-dopjes. Large is bij deze gelukkig groot genoeg, want bij veel oordopjes zijn de grote dopjes vaak net iets te klein. Ze moeten je gehoorgang perfect dicht-sealen, anders is er geen bas. Dat is nou eenmaal altijd zo bij in ears. Vaak is een perfecte seal best lastig, soms moet het iets dieper in je oor, of juist niet, soms een beetje draaien. Bij deze Rock gaat dat voor mijn oren heel makkelijk. Als ze goed passen klinkt het ongelofelijk veel beter dan Apple oortjes.

Door het  soepele textiel is het snoer ook minder gevoelig voor bijgeluiden, wat bij in-ear ook vaak een beetje een probleem is. Het snoer valt soepeler en is lichter van gewicht, en daarom heb je niet echt een clip meer nodig. Alhoewel een clip altijd fijner is, en daarom heb ik er dit supergoedkope clipje opgezet: 10 voor 70 cent.

Ze zijn mooi om te zien, en door het goede design kan je ze ook makkelijk indoen. Er zit een goede microfoon op (met 1 knopje): dus ook geschikt om mee te bellen.

Ze zijn er in zwart of wit. Hier te koop.

RAU0501 beste oordopjes 2017 rock zircon rau0501
De RAU0501 is het beste goedkope oordopje met het beste snoer

RAU0501 In Ear Earphone rock zircon rau0501

rock zircon rau0501
Met een knopje en een goede microfoon
Ze zijn er in wit/goud of zwart. Met 3 maten siliconendopjes: Small, Medium en Large.
rock zircon rau0501
De ROCK Zircon RAU0501 heeft ook nog eens een voortreffelijk design. Niet alleen visueel prachtig, maar door de vorm voel je meteen intuitief welke links en rechts is. Dus ook nog functioneel.

Zie ook mijn Top 15 Beste oordopjes 2017.

UPDATE: de houten dzat df-10 kan de Rock Zircon bijna evenaren. Ze zien er nog mooier uit, en klinken net zo ongelofelijk goed, misschien nog zelfs iets ruimtelijker en opener en warmer, met wat minder bas, wat eigenlijk realistischer is. Alleen de pasvorm is kritischer of lastiger.  

Ook de Boarseman KR25D is ontzettend goed. Mogelijk zelfs nummer 1, afhankelijk van je smaak. Deze zijn nog helderder en analytischer, en met een perfecte strakke bas, die natuurlijker is en minder vet dan de Rock. Maar wel met een slechter snoer en zonder microfoon.

TEST-OPSTELLING

Ik test op allerlei manieren, maar mijn high-end setje voor hoofdtelefoons is een externe USB soundcard DacMagic XS van Cambridge Audio (150,-) met 24 bits HD audio bestanden. Ik vergelijk het onder andere met mijn voorlopig beste hoofdtelefoon: een Sennheiser HD650 (300,-). Ook vergelijk ik het met live speakers: de B&W 802 (heel duur), een Tandberg versterker (ook heel duur) en een Cambridge Audio Dac Magic 100 (150,-).

Laat maar weten in de comments hieronder als je ook ontdekkingen hebt!

Bluetooth oordopjes, draadloze hoofdtelefoon

Of zoek je juist Bluetooth oordopjes?

12 Reacties

 1. Al jaren gebruik ik oordopjes die ooit bij een Sony Discman geleverd werden, type MDR-E741. Ik ben altijd bang dat die een keer kapot gaan want ze bevallen me zo goed.

  Dus toen ik deze review las dacht ik, nou, misschien heb ik de perfecte vervangers gevonden…

  Het lijkt er niet op. Vergeleken met die 25 jaar oude dopjes klinken de Zircons schel en vlak. Met de 60Hz tot +10db opgeschroeft in de equalizer komt er iets wat op bas lijkt. Het verstoort de middentonen inderdaad niet, want zoveel bas is er ook niet. Die oude Sony dopjes (eigenlijk geen dopjes, ze zitten tegen je gehoorgang) klinken warm en vol als een volledig gesloten systeem, vergeleken met deze dopjes. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit in-ears tegengekomen die ook maar in de buurt komen. De Zircons zijn net een pietsie beter dan wat er standaard bij een telefoon geleverd wordt, maar daar houdt het op.

 2. Heb hier zelf nu de Senfer 4in1’s, KZ ZST’s en Tennmak Pro’s uit China binnen gekregen, heb je die toevallig ook in je bezit en indien ja, hoe verhouden ze zich tot de Rock’s?

   1. Ik speel mijn audio files zelf af via mijn FiiO X1 II en een Sennheiser Momentum. De Senfer 4in1 komt akelig dicht in de buurt bij de Momentum. Ook laatst een paar Ultimate Ears gehoord en ook daar kwam de Senfer vrij dicht bij in de buurt. Goede seal is wel nodig, ik heb zelf dit er dan ook bij besteld: http://nl-nl.sennheiser.com/accessories–ear-adapter–cx-white (Size L)

    De ZST heeft net als de Senfer een BA & DD unit, maar klinkt wat killer en lijkt minder bereik te hebben, maar dat is natuurlijk subjectief. De Tennmak heeft een heel rustig geluid, maar klinkt wat ‘wolliger’, wat door de dubbele DD zou kunnen komen. Al met al goede dopjes voor weinig geld.

 3. Ik gebruik de Rock Zircon nu 2 dagen en de eerste indruk is positief. Rijk geluid met mooie combi van hoog, midden en laag. Moet eerlijk bekennen dat ik geen audiofiel ben: de witte dopjes van Apple vond ik ook prima maar als Androidgebruiker verbreed ik nu mijn horizon. Verder gebruik ik de draadloze JBL E50BT.

 4. Bedankt voor deze mooie review en voor mij nieuwe kijk op de goedkope goede oortjes.
  Ik heb inmiddels de houten zdat besteld. Vooral van wege de lengte van het snoer.
  De Rock heeft een snoer van 0,5m en de houten Zdat 1,2m. Daar lees ik verder niets over in je review. Maar ik ben wel erg benieuwd hoe jullie gebruikservaring daarmee is.

  1. De snoeren zijn allemaal even lang, 120 cm, ook bij de Rock. Tot nu toe heb ik nog nooit een superlang of juist heel kort snoer gezien, bij geen enkel model.

 5. Leuke blog. Ik krijg binnenkort de Rock Zircon binnen. Ben heel benieuwd, vooral omdat ze zo goedkoop zijn. Wanneer ik ze heb beluisterd zal ik ff reageren hie ze bevallen. Heb een flinke tijd Philips in ears gehad die goed bevielen, helaas laten liggen in de trein. Groet Menno.

 6. Fijne oordopjes, snel geleverd (9 dagen) en goed geluid. Snoer wel snel in de war. Geluid is erg goed, midden en hoog goed gedetailleerd, laag (bas) heel stevig cq vet, moet je van houden, bijna te veel. Mic is goed maar de bediening is lastig omdat je het knopje bijna niet voelt. Vergeleken met 2 à 3 keer zo dure dopjes zeer goed geluid. Aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *