USB-C laptop opladen met powerbank / zonnepaneel

USB-C lijkt ideaal, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Vooral wat het opladen betreft. Oude USB was maar 5 Volt, en dat was te weinig om een laptop op te laden. USB-C lost dat gelukkig op. 

Een ander groot voordeel van USB-C is de stekker. Die kun je eindelijk gewoon omdraaien, zodat je niet hoeft te kijken hoe de stekker er ook maar weer in moet. Waarbij het logo natuurlijk ALTIJD op de verkeerde kant van de stekker zat. Ook de gigantische wirwar aan soorten stekkertjes is gelukkig verleden tijd: usb-mini, Mini A of B of juist mini-AB, usb-micro, die vierkante Type B, de normale Type A. Zie dit overzicht over USB. Het is nu gelukkig gewoon nog één type.

Maar helaas. Helemaal perfect is USB-C ook nog niet. Sterker nog: je moet van ELK snoer en ELK apparaat eerst de specs checken voordat je het uitprobeert. Er is namelijk een kans dat het niet werkt. Er zijn zelfs gevallen bekend van snoeren die je apparatuur beschadigen. Fabrikant Qualcomm had zelfs een eigen versie: Quick Charge (waarvan alleen de nieuwste versie, QC 3.0 goed is).

De stekkers zijn nu aan beide kanten gelijk. Daarom zit er nu een chip in de kabel. Die checkt welke kant de data en/of de stroom opgaat. Data kan twee kanten op, en  tegelijkertijd kan je telefoon opladen. En als je laptop leeg is, dan kun je ook andersom je laptop opladen, met je mobiel! Of met een lader, op diezelfde poort. Ideaal natuurlijk.

Door elk USB-C-snoer moet er minstens 3 Ampere bij 20 Volt kunnen. Dat is 60 Watt. Dat is soms niet genoeg. Er zijn ook USB-C-snoeren met high power: 5 Ampere bij 20 Volt, dus 100 Watt. Voor zover ik kan zien heeft dit geen officiële naam, dus dat is nogal verwarrend. Los daarvan zijn ook nog eens meerdere standaarden in USB Power Delivery: PD 2.0 en PD 3.0. Die PD 3.0 is geavanceerder, maar die is niet bij alle apparatuur echt nodig. En QC 3.0 is er ook nog: dat is de eigen versie van Qualcomm.

Wat betreft data-snelheid zijn er ook al meerdere versies. Een snelle USB-C kabel is 10 Gbit duplex, ook wel SuperSpeed+  genoemd (SS+). Maar er zijn ook langzame USB-C kabels, van 480 Mbit. Dat is net zo langzaam als USB 2. Veel te langzaam dus.

Er zijn snoertjes van oude USB-A naar nieuwe USB-C. Maar USB-C ondersteunt niet altijd de snelle USB 3. Lekker dan. Soms wel, maar het kan dus gebeuren dat je supersnelle USB-3 schijf ultra-langzaam wordt op je nieuwe USB-C laptop, als het snoertje niet goed is…

Zelfs de naam USB-C is geen standaard, want het heet ook vaak Type-C.

Welke powerbank kan een USB-C laptop opladen?

Nu de hamvraag: met welke powerbank kan je een USB-C laptop opladen? Je hebt dus een powerbank nodig met USB-C – okee, da’s duidelijk – maar er moet ook nog eens 12 tot 18 Volt op. Dat heet ook wel 45 Watt. Soms heet zo’n powerbank een jump starter, omdat die zo krachtig is dat je er een auto mee kan starten. In zo’n powerbank kan je ook een vrouwtje-sigaretaansteker doen, zodat je daar dan weer een 12 Volt auto-laptoplader in kan doen. Die moet je dan wel hebben natuurlijk… (In dat geval had je ook een gewone grote zware 7AH lood-accu kunnen doen, in plaats van die powerbank.)

Maar met USB-C heb je juist zo’n autolader helemaal niet meer nodig! Je kan direct van powerbank naar laptop. Dat is ideaal, dat kon voorheen niet eens. Het USB-C snoer regelt zelf het juiste Voltage. Geniaal.

Maar: er zijn veel powerbanks met USB-C die maar 5 Volt zijn, dus die vallen af als je een laptop wil laden (alhoewel je theoretisch met 3 Ampere en 5 Volt ook best een eind komt: dat is dan 15 Watt). Een krachtige USB-C 45W powerbank met 12–20 Volt is zeldzaam. Op Amazon Duitsland staat er maar één die wordt verzonden naar Nederland: deze dus, voor 70,-:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

En diezelfde is er ook in zilver op Amazon Duitsland:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Verder kan je in Nederland bij Bol.com deze XTorm 45W powerbank met USB-C doen, voor 110,-. Prijzig, maar dit is wel de enige op dit moment in Nederland. Grote capaciteit ook: 27Ah. Dat betekent dat je een laptop ruim helemaal vol kan laden.  Inmiddels getest, deze doet het perfect. (Dank, Huib!)

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Ook op AliExpress is er inmiddels wel iets te vinden, zoals de AUKEY PB-Y7 met 30Ah USB-C en 30 Watt voor 43 euro:

Je kan al deze USB-C powerbanks allemaal snel opladen met je USB-C laptop-lader, en je kan ze ook opladen met elke gewone USB-lader (dat gaat dan wel langzamer). Een snellader kan ook, zoals een 10W lader (iPad lader) van 4 euro. Een losse nieuwe 45 Watt lader is er inmiddels ook, zoals deze USB-C 45 Watt snellader (24 euro).

En welk zonnepaneel kan zo’n powerbank opladen?

Zo’n powerbank kun je ook opladen met een zonnepaneel: bij voorkeur minstens 20 Watt, en liefst ook met Dual Output. Want het opladen gaat veel sneller met 12–20 Volt dan met USB van 5 Volt. Dan moet er op die powerbank wel een ingang van 12V–20V zitten. Dat zit dan weer niet op deze twee hierboven. Zucht…

Maar via het bijgeleverde verloopje van USB-A naar USB-C kan het in ieder geval wel, alhoewel het dan langzamer gaat. Er zou eigenlijk een 20 Volt USB-C uitgang op het zonnepaneel moeten zitten! Dat zie je helaas nog nergens. Ideetje misschien, beste fabrikanten? Daar zit de hele wereld nu op te wachten!

UPDATE: Een zonnepaneel met USB-C is er dan nu eindelijk: de Lifepwr Sun20-C (100,- op Amazon.com)

usb-c zonnepaneel

Een jump starter powerbank kan je meestal WEL snel opladen met 12V via een DC-ingang. En een 20 Watt zonnepaneel kan ook opvouwbaar, zie de beste draagbare zonnelader. Meer info over grotere zonneladers staat hier.

En zie ook het artikel over de Toekomst: die is 12 Volt / 24 Volt USB-C

2 Reacties

Geef een reactie