KZ Castor review: voordelige oordopjes met toonregeling

kz castor review

– Update: 5 maart 2024 –

Voor die prijs van €15 is deze nieuwste Castor van KZ het beste oordopje. Met custom toonregeling in 16 standen. En er is ook een versie met extra bas. Hier mijn KZ Castor review.

Die custom toonregeling vind ik briljant, zodat iedereen ‘m naar wens kan afstellen. Nét even een tikkie hoog eraf, wat laag erbij, en wat meer mid graag, en O ja, toch nog wat sublaag graag. Van die dingen.

Want bij elk nieuw model van KZ ging er wel weer een influencer/vlogger beweren dat ze pas écht goed worden met hun Mod of hun speciale EQ. Ik weet dat: want dat deed ik zelf ook…

De briljante engineers van KZ waren daar wel een beetje klaar mee. Dus verzonnen ze gewoon een EQ met 16 standen. En brengen ze dit model ook nog eens in twee versies uit. Eentje met extra bas. Dan kan er werkelijk NIE-MAND meer zeuren over “te weinig bas” of wat dan ook. En de Afdeling Marketing moet gewoon een eind weg lullen over de Harman curve, met een hoop grafiekjes en wat gelikte plaatjes van de nieuwe drivers.

Opgelost.

En inderdaad, bij de KZ Castor pakt dat heel goed uit. Ik kies dan dus meteen de extra-bas-versie, en als ik dan nog wat te zeiken heb ga ik wel wat met die schuifjes pielen. Dat bleek niet eens nodig: deze heeft al de perfecte Harman curve, en voor mij de beste bas.

Heerlijk hoor. Lekker goedkoop ook. Aanrader dus!

Hier te koop vanaf €15.

Er zitten twee drivers in, BA + DD. Voor een paar euro meer heb je ook de KZ ZEX met Planar driver voor iets mooier en ruimtelijker hoog. Of de KZ ZVX met een grotere single driver, zonder crossover filters, die puurder is en harder kan. Maar als het een paar euro goedkoper moet, en er moet wat toonregeling op, dan is deze Castor de beste. Ongekend goed voor die prijs, en dus ook met een enorme megabas als je de schuifjes instelt. Of juist met meer hoog, meer mid, etc. De eartips moeten wel 100% afsluiten, anders klinkt het blikkerig. Dat is altijd zo. Bij deze Castor zitten 3 maten siliconen en 1 maat memory foam, dus voor de meeste mensen zal dat wel lukken. Voor mij niet, zoals altijd, zie dit artikel – en dus gebruik ik mijn eigen XXL-tips.

KZ Castor review

KZ Castor review tuning instructies
16 standen EQ met de bijgeleverde SIM tool: het werkt echt! Heel bijzonder. De vierde stand hier is de Default, en die vind ik ook het beste.
KZ Castor review foto's © Aart Jan Bergshoeff copyright 2023
Mooie ergonomische vorm, misschien een tikje groot en zwaar
KZ Castor review foto's © Aart Jan Bergshoeff copyright 2023
De Large tips zijn mij nog te klein – zoals altijd, bij mij persoonlijk dan

Hebben ze eindelijk de ultieme perfecte Harman Curve – geen enkele EQ meer nodig – zitten er allemaal schuifjes op, om de EQ in te stellen!

KZ Castor review foto's © Aart Jan Bergshoeff copyright 2023
Prachtige behuizing, en C-pin stekkers
de nieuwe oordopjes met toonregeling van KZ
Uitstekende kabel, zoals altijd bij KZ: plat, C-pin, goede microfoon, 1-knops-bediening

KZ Castor met toonregelaars EQ Switches

Minuscuul klein allemaal, maar met het pinnetje kan je dus echt die schuifjes afregelen. Een technisch hoogstandje wederom van KZ.

Kz Castor leveromvang
1: Oordopjes met foam-tips – 2: Siliconen tips in S-M-L – 3: Kabel C-pin – 4: Pinnetje – 5: Uitleg – 6: Verpakking
 • KZ Castor review: conclusie

  De noviteit met die EQ-schuifjes werkt dus echt! Heel bijzonder. Nooit meer EQ nodig. Hij ziet er prachtig uit, de kabel is perfect, de microfoon is top, er zitten drie maten siliconen-tips bij plus memory foam (of pak je eigen tips). Het geluid is het beste wat er is voor die prijs van €15 – met dus ook een perfecte Harman curve. Hou je van meer bas? Dan is er de extra-bas-versie! Hoera!

  Maar voor een paar euro meer prefereer ik toch de vorige Goedkope Nummer Eens: de KZ ZEX en de KZ ZVX.

  Alleen hebben die geen Custom EQ of Extra Bas-versie… en deze Castor wel.

  Hier te koop vanaf €15Niet te koop op BOL of Amazon


Zo, en nu weer snel terug naar mijn KZ PR1. Dan kunnen mijn verwende oortjes zich weer wentelen in luxe. Die willen uitsluitend topklasse, échte finesse. En dat kost inderdaad een paar tientjes meer…


DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1. Nog veel mooier is een buizen-DAC.

Met deze Bluetooth kabel kan je ze draadloos maken. Met Apt-X en AAC. Er is ook een nieuwere Bluetooth kabel (kies C-pin):

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

De Bluetooth Earhooks van KZ passen ook, als je C-pin kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze headset van. Dit systeem is mijn favoriet, want je voelt het nauwelijks zitten, het zit niet in de weg en het heeft een grote batterij.

BLuetooth headset earhooks TRN V90s

De KZ Earhooks AZ 09 zijn er nu ook in een Pro-versie. De vorige KZ earhooks (zonder Pro) gaven soms problemen met de verbinding.

ANC: noise cancelling

Ze dempen al prima het buitengeluid, dankzij het in ear systeem. Maar als je er ook nog echte Active noise cancelling bij wil, doe je er gewoon een ANC koptelefoon overheen. Werkt perfect!

KZ Castor review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. Het mooist is deze buizenbak. Ik test het zo ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1 en de nieuwe planar Hifiman. En de Planar KZ PR1 oordopjes.

Zie ook mijn Blinde Audio Test en mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze KZ Castor review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK – Love U All & Tot de Volgende!

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dank voor weer de fijnste reviews!
  Ik wil graag een kanttekening zetten bij de “KZ official store” bij onze grote Chinese leverancier van gadgets, mijn KZ Earhooks AZ 09 Pro: na ongeveer 2 maand stopte de rechter Earhook er mee, geen geluid meer. Ik stelde bij hun een service vraag, geen reactie. Na maandelijks berichten sturen kreeg ik nu meer dan een jaar nadien de reactie: sorry my friend we see the warranty is expired.. ja, als je pas na een jaar reageert is de garantie voorbij.. mooie tactiek. Heel vervelend. Dat wilde ik even meegeven als je bij de KZ official store bestelt.

Geef een reactie