Fiio i1 review: hifi audio uit je iPhone

Op de iPhone 7 zit geen mini-jack. Veel mensen vonden dat lastig, en best wel een probleem. Ik dacht dat het wel meeviel, omdat je er een gratis adapter bijkreeg: van Lightning naar Mini-jack. Maar dat kabeltje is fragiel en raakt snel kwijt. Bovendien moet je het altijd bij je hebben want al je oude en nieuwe hoofdtelefoons hebben mini-jack. Gelukkig is er nu de Fiio i1, onder andere te koop bij HDPHNS. Het is een Lightning-naar-minijack-adapter, maar dan slimmer en beter. En niet heel duur: 50,-.

Dankzij dit ding kun je op IOS nu uit de Lightning-poort digitale audio halen. Het Apple snoertje was analoog. Er is sinds Lightning eigenlijk geen officiële manier  geweest om digitale audio uit je iPhone te halen. Nu dus wel, met deze Fiio i1. Er zit namelijk een DAC ingebouwd (een digitaal-analoog-converter). En die is van hogere kwaliteit dan de DAC in de iPhone. Alle muziek klinkt dus beter. Nu kun je dus je favoriete top-hoofdtelefoon gebruiken op je iPhone, in de hoogste geluidskwaliteit die een iPhone te bieden heeft. Ook kun je de iPhone (of iPad) met dit snoertje gebruiken om muziek te draaien op een goede stereo-installatie, of zelfs als DJ op feestjes. In de toekomst kan je de firmware ook nog upgraden naar 24 bit audio, via de gratis bijbehorende app.

Verder heeft deze Fiio i1 een microfoon, zodat je met elke hoofdtelefoon ook kan bellen. Het snoer is precies lang genoeg daarvoor, en alle controls zitten er op (volume en telefoon opnemen). Hij is ook nog eens MFI ofwel Made For iPhone: gecertificeerd door Apple. Een slim, mooi en goed ding. Hoge kwaliteit voor een redelijke prijs. Hier kan Apple nog wat van leren eigenlijk.

Je kan de Fiio i1 ook kopen op AliExpress.

Het enige nadeel is dat er geen Lightning INPUT op zit: dan had je ook de iPhone tegelijkertijd kunnen opladen. Dat soort snoertjes bestaan al wel, maar die doen het vaak niet goed, zie hieronder. Verder is de audio-kwaliteit erg goed, maar het kan nog ietsje beter: met een veel duurdere DAC zoals de DacMagic XS van Cambridge Audio.  Maar dat is een totaal ander ding: USB in plaats van Lightning, en zonder microfoon en zonder snoer.

Fiio i1 Lightnig minijack audio DAC met microfoon voor IOS

Fiio is een nieuw Chinees topmerk in budget Hifi audio. Deze blog is niet gesponsord.

IOS Lightning naar 3,5 mm koptelefoonaansluiting adapter

Bij de iPhone 7 zit ook zo’n kabeltje. Maar dat ben je vast al kwijtgeraakt of het is kapot. Je kan ‘m bij Apple bestellen voor slechts 9,-. Dat is op zich goedkoop, maar het  is dus niet zo’n heel handig ding. Je kan ze ook heel goedkoop voor 2 euro op Aliexpress kopen, maar tot nu toe werken die allemaal niet: ze doen het eventjes, iets van 30 seconden, en dan zegt IOS: “Dit accesoire wordt niet ondersteund”. Hetzelfde gebeurt met het goedkope kabeltje van de Action, want daar ligt zo’n ding ook:

lightning naar 3,5 mm mini jack adapter
Deze ligt bij de Action, en die werkt dus niet. Niet doen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *