MacBook Air 2018 review

macbook air 2018 review

Mijn vorige MacBook Air was alweer zeven jaar oud, en die was heerlijk en perfect. Nu stapte ik over naar de nieuwe MacBook Air 2018. Wat is er nieuw of beter? Zijn er ook nadelen? Hier een hands on review.

Het Retina scherm van de MacBook Air 2018 is in de praktijk veel fijner dan ik had verwacht. Vier keer zo scherp, de kleuren zijn veel beter en er is een grotere kleurruimte (alhoewel het sRGB is, en geen P4 zoals op de MacBook Pro). De kijkhoek is ook veel beter. Het is vrijwel hetzelfde scherm als de MacBook Pro 13, alleen ietsje minder helder, wat ik totaal geen probleem vind.

Je moet overigens nog steeds anti-aliasing aanzetten (Systeemvoorkeuren > Algemeen > onderste knop). Als je een groter scherm wil, bijvoorbeeld voor video-editing, dan kun je dat nu gewoon aanzetten, in Systeemvoorkeuren > Beeldscherm > Geschaald > Meer ruimte. Dit is echt super, dat is virtueel een 20 inch monitor. En zelfs de native resolutie kan je gebruiken met een app. Moet je wel goede ogen hebben!

De nieuwe Air is een stuk kleiner dan de vorige Air, want de randen rondom het scherm zijn smaller. Het gewicht is 1,25 kilo en dat is lichter dan de Pro. Hij is ook dunner dan de Pro, omdat hij taps toeloopt. En voor het eerst is-ie van 100% gerecycled aluminium: ook fijn.

Het geluid is ook verbeterd. Het kan harder en klinkt beter. Het toetsenbord is ook al beter dan ik dacht. Er werd veel geklaagd over de vlindertoetsen: lawaaiig, snel kapot, en de “travel” was zogenaamd niet fijn. Maar ik vind deze deze derde generatie vlindertoetsen prima. Niks mis mee. Beetje lawaaiig misschien. De verlichting in de toetsen is echt perfect. In standje 1 is net alsof het niet eens verlicht is, terwijl je toch de letters duidelijk ziet. Prachtig en functioneel.

En er zit Touch-ID op, ook heel handig. Dus een wachtwoord hoeft niet meer, je legt gewoon je vinger erop. Net als bij iPhones.

Een mini-jack voor hoofdtelefoon / headset / microfoon zit er gelukkig ook nog op.

De processor is net zo snel als de snelste i7 uit de oude Air of als de MacBook Pro i5 2017 (zie deze benchmarks). Als je echt snelheid nodig hebt (voor video editing en 3D-rendering) moet je de nieuwste MacBook Pro 2018 nemen: de i5 scoort al twee keer hoger dan de Air, en kost maar 150 euro meer. De MacBook Pro i7 scoort zelfs drie keer hoger, in de benchmark. Die kost dan wel dik 4000 euro met alles-erop-en-eraan.

De Air heeft actieve koeling, wat bijvoorbeeld de 12 inch MacBook niet heeft. Die 12 inch kan dus te heet worden, of te traag.

De batterij is prima, maar haalt bij mij niet de beloofde 10 uur. Bij mij in de praktijk is het meer richting 8 uur, wat gezien mijn computer-belasting overigens best okee is. Want bij mij staan afgezien van alle software ook Spotify altijd aan, met een externe DAC en met Airfoil Equalizer. Allemaal energieslurpers.

Nadelen MacBook Air 2018

Dan de nadelen (geldt voor alle MacBooks, ook de Pro): er zit geen SD-kaart meer op. Dat moet met een adapter. Zo’n superhandige onzichtbare extra harddisk kan dus niet meer. Er zit ook geen USB meer op, maar dat kan ook met adapters. Mijn USB Audio DAC en m’n externe HD doen het bijvoorbeeld prima via adapters zoals deze van 1 euro, of deze SD kaart lezer USB-C van 3 euro (getest en goed bevonden) waar ook oude USB op zit. Of deze USB-splitter met drie USB-ingangen (3,-).

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig

Video Out kan ook met adapters / hubs. Een goedkope USB-C hub met HDMI, USB en SD is 15 euro. Er is er ook een voor 9 euro zonder SD. Deze is kleiner, maar wel met HDMI en USB. Allebei getest en goed bevonden. Ethernet kan eventueel ook via adapters of hubs.

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, lekker compact, en die hieronder 15 euro en daar zit ook SD op. In verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Beide getest: werkt allemaal perfect. Beide met aluminium behuizing, dus mooi, lux en stevig.

USB-C hub macbook hdmi SD

Als je een supersnelle dure videokaart nodig hebt hoef je de Macbook niet meer open te schroeven. Je hangt er gewoon een eGPU aan (externe videokaart), via USB-C / Thunderbolt 3. Dan is het dus ook niet erg dat er niet de duurste en snelste videokaart in de MacBook Air 2018 zit.

Verder zit er ook geen Magsafe meer op. Jammer! Maar de goedkope magnetische USB-C snoertjes zoals deze magnetische voor 3,- kun je ook als Magsafe oplaadsnoer gebruiken, want 30 Watt is al genoeg. Ga ik ook nog testen…

Een ander nadeel is de 128Gb SSD. Dat is te klein. Schandalig dat Apple dit nog steeds standaard verkoopt, en dat upgraden zo duur is. Wat nog erger is: je kan je SSD en de RAM nooit meer vervangen. Het zit vastgesoldeerd! Verderop tips hoe je dit goedkoop kan oplossen.

Verder is er geen TouchBar, maar dat is niet erg, want er is BetterTouchTool. Dat is eigenlijk zelfs beter.

Conclusie MacBook Air 2018 review

Moet het superklein en superlicht? Dan neem je de MacBook 12 inch. Wil je het supersnel? Dan neem je een peperdure MacBook Pro met een upgrade naar de snelste processor. Maar wil je de beste allround, met prachtig 13-inch Retina scherm, de beste batterij en een handige Touch-ID: dan neem je de MacBook Air 2018 (vanaf 1350,-). De batterij, het gewicht, de Touch ID en de prijs zijn beter dan de MacBook Pro, alhoewel de processor van de Air wel fors lager scoort dan de Pro.

macbook air 2018 review

De MacBook Air 2018 is er in Aluminium, Space Grey en nu ook in GOUD. Een upgrade naar 256Gb of 500Gb, met 16Gb RAM is wel aan te raden, omdat je later de harddisk en RAM niet meer kan vervangen. Dat is helaas wel duur. Of zie deze upgrade-tips:

Goedkope upgrades MacBook Air 2018

Je kan eventueel ook de instapversie met 128Gb nemen, als je er een externe 250Gb SSD bijdoet (90,-). Een 128GB stick USB-C voor 25,- zou ook nog kunnen, of een 128Gb SD-kaart, alhoewel die veel langzamer zijn dan de SSD. Je kan ook een 1TB externe harddisk (50,-) doen. Die is per Gb het goedkoopst, en snel genoeg voor AV. Maar wel wat groter, zwaarder en fragieler dan de SSD.

Zie ook deze tips om je Thuismap op een externe schijf te zetten om zo veel ruimte en kosten te besparen.

Zo’n lichte compacte SSD is aan te raden, en is veel goedkoper dan de dure upgrades bij Apple.

Zie ook de blog over de oude MacBook Air

En zie ook de blog over goedkope USB-C accessoires.

TIP: Zakelijke investeringsaftrek

Via de zakelijke investeringsaftrek over 2018 kan je veel geld terugkrijgen. Het aankoopbedrag moet minstens 2301 euro ex btw zijn. Mag verdeeld over verschillende bonnen, bijvoorbeeld een iPad en een MacBook. Minstens 450,- per bon ex btw. Toebehoren zoals hoesjes, muizen, keyboards en printers mogen ook meetellen, als ze tesamen op de bon met de computer of iPad staan.

Geef een reactie