Zonnelader (solar charger) 2024: zonnepaneel met accu of powerbank

zonnepaneel zonnelader

– Update: 23 januari 2024 –

Telefoons, laptops, verlichting, speakers en koptelefoons kun je onbeperkt opladen met een zonnepaneel. Zo’n zonneladerset is ideaal voor vakantie, boot of tuinhuis. Ik heb al jarenlang veel setjes samengesteld, in allerlei soorten en maten. Hier alles over de beste zonnelader-sets.

– – Moet het heel KLEIN? Zie de DRAAGBARE zonnelader – –
– – Moet er een koelkast op? Zie dit artikel – –
– – Moet het GROOT en superkrachtig? Zie dit artikel – –

Zonnelader voor camping / camper / boot / tuinhuis

Een klein 20 Watt zonnepaneeltje met een 12V accu + regelpaneel is eigenlijk al prima, in de zomer – zolang je er geen koelkast op doet, of andere zware apparaten zoals waterkoker, wasmachine, kachel of kookplaat. Heb ik al een jaar of tien, op camping en tuinhuis. Een 100 Watt paneel is nog krachtiger, ook bij bewolking en in de winter, en ook niet meer zoveel duurder. Daarom eerst wat 100W zonneladersets, zowel in onderdelen als in complete sets, als beste advies. Met verderop meer uitleg:

Zonnelader-set met twee onderdelen

 1. A. Een zonnepaneel van Allpowers: dat is een goed merk, meestal de beste in vergelijkende tests. Hier allerlei panelen van Allpowers. Het staat soms ook in Nederland op BOL.com. Of ook op Amazon.nl
  B. Of een vast 100W-120W paneel van glas/aluminium, monokristallijn.
  (of deze grotere krachtigere van 175W)
  Op AliExpress kan ook: deze Dokio 100W.
  Of op Amazon.nl deze hier.
 2. En daar dan een powerstation bij zoals deze. Of deze allernieuwste LiFePo-power station. Op zo’n power station zit een accu, bijpassende regelaar, USB + USB-C, 12V output en input en meestal ook een 220V stopcontact (let erop of je zuivere sinus wil en check dan of dat erop zit: dat zit niet op allemaal).

Bij elkaar is dat een complete set, geschikt voor alles, voor een heel gezin – behalve dan voor koelkasten en stroomvreters zoals waterkokers en zo. Voor een verdubbelde opbrengst verplaats je het paneel drie keer per dag loodrecht naar de zon. Binnen achter ramen is de opbrengst maar een derde.

De opgegeven Wattages haal je vrijwel nooit, die zijn alleen in optimale condities.

Complete zonneladersets

Er zijn ook complete zonneladersets inclusief het zonnepaneel. Met powerstation, met USB, USB-C en 220V stopcontact, zoals deze set op BOL.com:

Topset met alles-in-een: zonnepaneel, accu, 5V USB, 12V DC, 220V AC. Alleen geen zuivere sinus (zie verderop).

Nog zo’n complete set op BOL.com is deze zonneladerset van Allpowers, met 220V, 300W vermogen, 120W zonnepaneel, 288Wh capaciteit:

Deze heeft wel zuivere sinus, verderop uitleg daarover, bij “Omvormers”.

Of deze krachtige set: Ecoflow Delta 2. Die kan zelfs 1800W leveren, continu. Het zonnepaneel is 200W. Er zit een DC ingang op voor extra zonnepanelen en een 12V DC uitgang, en 2x USB + USB-C high power (100W). En een 220V stopcontact met zuivere sinus. Met 1024Wh capaciteit, uitbreidbaar. Ecoflow is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en populairste merk Power Stations.

Het kan nog krachtiger en groter: deze BLUETTI set met 400W aan zonnepanelen en zuivere sinus op de 220V. Hij kan 2000W aan continue stroom leveren, dus genoeg voor stroomvreters als Espressomachine, magnetron, tosti-ijzer en waterkoker. Ook geschikt voor een koelkast en het opladen van ebikes. Perfect voor campers, tuinhuis of boot. De LifePo thuis-accu die er bij zit is 2000Wh (dus een 1000W apparaat kan er bijvoorbeeld 2 uur op draaien). In de wintermaanden leveren de 400W panelen uiteraard wat minder op, maar je hebt dan ook minder koeling nodig is (dat kan gewoon buiten). Verwarming kan zelfs ook nog elektrisch en zuinig met verwarmde kleding.

Je kan ook goedkope zonneladersets kopen zonder accu maar wel met laadregelaar en bekabeling. Dan koop je er zelf een loodaccu bij. Zoals deze 100W set waar je elke 12V accu op aan kan sluiten:

zonneladerset voordelig

Daar kan dan ook nog een USB-C en 220V omvormer bij (nr. 3 en 4 uit het rijtje hieronder). Een powerstation kan je namelijk ook goedkoop vervangen door de volgende onderdelen:

 1. Een regelpaneel, zoals deze solar controller. Die regelt de stroom van zonnepaneel naar accu.
 2. Een 12 Volt loodaccu van 9Ah of groter. Of de nieuwste LiFePo accu’s.
 3. Een krachtige USB-C autolader van 65W met USB en USB-C. Zie deze blog.
 4. Van 12V kan je 220V maken met een zuivere sinus omvormer (zie verderop meer info)

Al die onderdelen kun je ook veel goedkoper op AliExpress kopen. Soms is het daar van slechte kwaliteit, maar vaak is het ook net zo goed en drie keer zo goedkoop:

AliExpress zonnelader-sets in onderdelen

 1. Dit 100W monokristallijn glaspaneel
 2. Een MPPT laadregelaar
 3. Een krachtige powerbank of een nieuwere LiFePo-accu.
 4. En dan deze 65W car charger, met USB en USB-C en een car socket
 5. Als je 220V nodig hebt deze zuivere sinus inverter

Zo kan je ook een krachtige set maken die veel goedkoper is. Je kan nummer 2 t/m5 ook vervangen door een powerstation zoals deze van 290WH, DC input voor zonnepanelen, 12V output, 220V stopcontact met zuivere sinus, USB en USB-C:

Of een van de nieuwste LiFePo power stations (Lithium Ferro), zoals deze in allerlei varianten:

lifepo power station

Groot zonnepaneel

Je kan ook meteen een groot zonnepaneel doen, zoals deze van 380W. Dat zijn de panelen voor grote installaties op het dak. Die zijn 36V, en dan moet de rest van het systeem bij voorkeur een 24V systeem zijn. Ik heb dat zo ook in mijn tuinhuis: twee accu’s van 12V in serie, met de plus op de min. Het regelpaneel moet dan ook geschikt zijn voor 24V (maar dat is meestal zo). En de omvormer ook.

Verlichting en bedrading

Voor verlichting zie deze blogs. Neem voor de bedrading 16AWG, maar als de kabels erg lang moeten, met hogere stroompieken zoals uit een 300W zonnepaneel, neem dan de dikkere 10AWG. Bij 12V moet je dikkere kabels gebruiken dan bij 24V. Zie voor meer info over bekabeling deze blog.

Opmerkingen

 • Een loodaccu kan veel beter tegen de kou dan een lithium accu, maar je moet ‘m ook in de winter af en toe bijladen: een te lege loodaccu gaat kapot.
 • Mijn indruk is dat glazen panelen veel langer meegaan dan flexibele panelen.
 • Bij meer dan 250W is een 24V systeem beter dan 12V, zie deze blog.
 • Wil je de maximale opbrengst, richt het zonnepaneel dan drie keer per dag loodrecht naar de zon. Dus in de ochtend laag naar Oost, in de middag hoog naar Zuid, en in de namiddag laag naar West.

Amazon.nl zonnelader-set in onderdelen

 1. Dit zonnepaneel van 100W. Glazen monokristal voor hogere opbrengst.
 2. Deze USB-C 65W autolader. Zie deze blog.
 3. Powerbank met USB C en 60W
 4. Een gewone loodaccu hebben ze niet op Amazon, dus die moet op BOL.com: een 12 Volt loodaccu van 9Ah of groter. Of de nieuwste LiFePo accu’s.
 5. Bij een loodaccu heb je een regelpaneel nodig, zoals dit goedkope regelpaneel of, nog veel beter: deze MPPT solar controller.
 6. Van 12V kan je 220V maken met een zuivere sinus converter.

Amazon.nl complete zonneladersets

100W of 300W zonnepaneel?

Een 100W zonnepaneel is ongeveer een meter groot en geschikt voor 12V. Ideaal voor tuinhuisjes, boten, tenten en caravans. Als je er 2 of 3 hebt (300W) kun je zo zelfs een zuinige koelkast van stroom voorzien. Grotere 300W zonnepanelen zijn er ook: zoals dit 320W zonnepaneel. Of dit 360WP zonnepaneel op BOL.com. Die grote panelen zijn voor 24V systemen, en dat kan met twee accu’s:

 • PARALLEL: met de Plus op de Plus, dan blijft het 12V met dubbel Ampere.
 • IN SERIE: met de Plus op de Min, dan wordt het 24V

Zie ook de blog over een koelkast op zonnestroom.

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Met een DC naar AC converter kun je 12V of 24V omvormen naar gewone 220V. Zodat je elk apparaat met gewone stekker erin kan doen. Zo’n omvormer zit dus meestal al op een power station. Maar je kan ze ook gewoon los kopen.

Bijvoorbeeld deze van 300W. Werkt prima! Ik laad mijn dikke Harman Kardon speaker er mee op, mijn elektrische fiets, heggeschaar en oude laptops die geen USB-C hebben.

MAAR: deze is niet “zuivere sinus“, dus niet geschikt voor apparaten met wisselstroom-motor (zoals wasmachine, wasdroger, en misschien ook koelkast). Dan heb je een zuivere sinus inverter nodig, zoals deze. Getest en goed bevonden. Alleen maakt hij herrie, door de ventilator. Ik heb ‘m daarom open geschroefd, en een schakelaartje op het draadje naar de ventilator gezet. Nu kan ik de ventilator uitzetten, zolang hij niet te heet wordt.

Zo’n Pure Sinus Inverter kan ook groter, bijvoorbeeld deze van 4000W. In Nederland kan het ook, zoals deze omvormer.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V. Maar dit is geen zuivere sinus, dus eerst dubbelchecken of jouw apparaat hier wel op kan.
DC naar AC omvormer
Zo sluit je de omvormer naar 220V aan

Op de uitgang van het regelpaneel zet je dus die 220V inverter. Je moet eerst bepalen hoeveel Watt je nodig hebt. Apparaten zoals een waterkoker, magnetron, broodrooster of espressomachine zijn vaak 1000W en die werken dan niet op een 300W omvormer. Bij een omvormer staat ook het piekvermogen: dat is meestal het dubbele van het gewone vermogen, maar dat kan hij maar kortstondig leveren, hooguit een paar minuten.

Als er niet bijstaat dat het Pure Sinus is, dan is het Gemodificeerde sinus:

Nadelen Gemodificeerde Sinus:

 • Niet geschikt voor alles met elektrische motor, ook niet voor koelkasten of airco’s. Een Senseo of Nespresso kan er ook niet op.
 • Meer storing en brom.
 • De oplaadspoelen in elektrische tandenborstels sneuvelen vaak.
 • LCD en plasmatelevisies werken niet (goed) of je hoort een brom.

24V of 12V

Vrijwel alle panelen onder de 200W zijn 18V. Dat past op 12V accu´s. Met de grotere 300W panelen (36V) moet je een 24V systeem maken. Dat moet met twee identieke accu’s in serie. Bij zowel 12V als 24V kan je wel dezelfde MPPT laadregelaar gebruiken. Getest en goed bevonden.

Voor 24V moet je twee grote loodaccu’s hebben. De laadregelaar-uitgang sluit je eerst aan op de accu’s (in serie voor 24V: de plus op de min). Daarna kan het zonnepaneel in de ingang van het regelpaneel.

Regelpaneel: solar controller

Een regelpaneel zit al in een power station, maar kun je ook los kopen. Er zijn twee soorten: PWM en MPPT. Dat laatste is beter, want dat levert aanzienlijk meer stroom op. Hier meer info over de instellingen van regelpanelen.

MPPT solar controller regelpaneel zonnepaneel
MPPT regelpaneel, voor 100W tot 250W. Getest: Topding.

Het MPPT regelpaneel hierboven is top, ik had de 20A-versie. Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller (40A) hieronder, ook getest en goed bevonden. Voordelen van deze zijn: 40A, extra DC in- en uitgang, 2 x USB uitgangen. Nog een nieuwere (en betere) is deze MPPT Tracer, vanuit de EU.

Dit is mijn favoriet: MPPT met DC 12V input / output, 2x USB en veel mogelijkheden in het menu. Ook geschikt voor 24V.
Een MPPT tracer, met alle kabels en toebehoren vanuit de EU, voor als je het ECHT goed wil doen.

Een kleine compacte zonnelader?

Ik heb jarenlang meerdere kleine zonneladers uitgeprobeerd. Dat was allemaal niks. Misschien net voor één iPhone. zonneladerWesterse merken zijn dezelfde als de goedkope op AliExpress maar dan vijf keer zo duur. Zoals de WakaWaka Powerplus van 70,-. Het zonnepaneel is niet alleen veel te zwak, de batterij ook. Of de SolarGorilla van 180,-. Dat was dan een groot en duur ding, zogenaamd 10W maar toen ik ‘m ging nameten gaf die met volle zon 2W (5 Volt met 0,4 Ampere). Zie de blog over kleine draagbare zonneladers.

Een powerbank en zonnepaneel kunnen ook beter los van elkaar: een goed zonnepaneel gaat soms wel 30 jaar mee, een powerbank maar 5 jaar.

Ah! Capaciteit! Of Wh?

Ah is Ampère-uur: 1Ah betekent dat de batterij 1 Ampère gedurende 1 uur kan leveren, bij een bepaald Voltage. Bij loodaccu’s is het vaak met 12V. Maar bij powerbanks is dat vaak maar met 5V, of zelfs maar met 3,7V.

Watt = Volt x Ampère

Je kan Ah beter vervangen door Wh: dat is Watt per uur. Dat is namelijk niet afhankelijk van het Voltage. 100Wh betekent dat een apparaat van 100W een uur kan draaien.

Een 12V lood-accu van 10 Ah kan 10 uur lang 12V met 1A (=12W) geven.
Omgerekend naar Wh is dat 120 Wh (10 x 12).

Een grote 12V lood-accu (die in je auto zit) is vaak rond de 40Ah. Oftewel 480Wh. Een 20W paneel kan zo’n accu pas na 3 dagen volle zon vullen. Neem een 100W paneel als je zo’n accu echt gaat gebruiken: Die vult zo’n accu in een halve dag.

Als onderhoudslader voor een auto-accu is een 10W-paneeltje ook voldoende (een lood-accu gaat kapot als hij te lang te leeg is).

Voor een koelkast heb je minstens 300 Watt aan zonnepanelen nodig, met grote accu’s, bijvoorbeeld twee van deze 100Ah AGM accu’s of een grote 200Ah AGM accu. In Wh is dat 2400 Wh minstens.

 • Als je 24 Volt wil kun je twee identieke volgeladen 12V accu’s in serie zetten: de Min van de ene op de Plus van de andere.
 • Wil je dubbele capaciteit dan zet je die accu’s parallel: de Plus op de Plus, en de Min op de Min. Dan blijft het 12V.

Thuis-accu LiFePo: groter en krachtiger

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Dat is vergelijkbaar met een 12V accu van 105Ah (1200 Wh).

Je kan allerlei varianten kiezen, zoals bij deze LiFePo-accu’s.

En met acht cellen oftewel ongeveer 2,5KWH kun je een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 2,5KWH meestal wel genoeg, en dat kan je in de zomer al met één 360W zonnepaneel opladen.

In de toekomst is het allemaal USB-C

Met USB-C kan je straks alles opladen, ook laptops. De kabel regelt de stroom en het Voltage, tot 100W. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Zie het artikel over USB-C.

Grote Zonnelader: 300W (boot, tuinhuis, caravan)

 1. Een modern 300W paneel:
 2. MPPT regelpaneel zoals deze voor 18 euro of anders deze MPPT controller (16,-)
 3. 2 x een 120Ah 12V Lood-accu (220,-)
  Zet de twee accu’s paralleel (de plus op de plus en de min  op de min) dan blijft het 12V.

Hier zou je zelfs een (zuinige) koelkast op aan kunnen sluiten:

 1. Een zuinige A+++ compressor koelkast op 12V, bijvoorbeeld deze INDEL 42L met gemiddeld verbruik van 14W (630,-).
  Of een zuinige koelkast op 220V met energielabel A met een zuivere sinus inverter. Of deze goedkope kleine 60W koelkast op 220V voor € 85,-.
 2. 2X 105Ah 12V Lood-accu (185,- per stuk)
  of 2x 120Ah 12V Lood-accu (220,- per stuk)
 3. 300W aan zonnepaneel, bijvoorbeeeld 2x 150W zonnepaneel tesamen voor 110,-
 4. MPPT regelpaneel zoals deze (18,-) of anders deze MPPT controller (16,-)

Zie ook het artikel over het Instellen van het regelpaneel.

En het artikel over Koelkast of koelbox op zonnestroom.

Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) in de 12V DC uitgang waar dan een USB-C car charger met 60W in kan.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

LED verlichting op 12V of 5V USB

Zie de blog over LED lampen en Led snoeren

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s of 12 Volt powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien. Ook accu’s van camera’s kan je zo opladen – als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu kan vinden.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Zonnepaneel en powerbank doormeten?

zonnepaneel doormetenGrote zonnepanelen kan je doormeten met een Volt-Ampere meter (2,-). Op de grotere regelpanelen zit dat al ingebouwd. USB kan je doormeten met een USB-stroommeter:

Doormeten doe je zo: doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo kwam ik er ook achter dat door het originele Apple snoer veel meer stroom loopt dan door een slecht nep-snoer. Een iPhone laadt dus sneller op met een origineel snoer! Tip: er zijn ook goedkope goede iPhone snellaadsnoeren.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten.

Omdat zo’n zonnepaneel wel 30 jaar mee kan gaan, kan je maar beter meteen een krachtige nemen, dus minstens 20W. Die 20W heb je ook nodig met bewolkt weer, want dan komt er maar 3 of 4 Watt uit. Een accu is meestal na 4 jaar al aan vervanging toe. Een gewone lood-accu gaat ook nog eens kapot als-ie te lang leeg is. Als je zo’n accu in de winter niet gebruikt moet je ‘m vol wegzetten, of af en toe bijladen. En dat kan weer met zo’n zonnepaneel! Met een 12V regelpaneel…


 

UPDATE: al je  stroom voor een klein huishouden kan met ook deze complete set met 4 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal.

De stroom kan je terugleveren aan het net, maar als je huis off grid is kan je het ook opslaan, in een LiFePo thuisaccu. Een 5KWH thuisaccu kost nu bijvoorbeeld 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden kan je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik.

Zie ook het artikel met de Beste Draagbare Zonnelader

en de blog over het Instellen van het regelpaneel

en hoe je een USB-C powerbank direct op het zonnepaneel kan aansluiten.

en de blog over 12V Koelbox / koelkast

En de blog over zonnepanelen op je dak.

Of de blog over 12V in de toekomst.

 

 


Hierbij de prachtige zelfbouwoplossing van Jelle (met dank!):

“Ik ga deze elektronica behuizing gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen met de Solar controller aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes (voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V. Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt. Het 30W zonnepaneel is deze (en de accu had ik al).”

 

244 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Je artikelen hebben me aan een paar geweldige hoofdtelefoons geholpen, waarvoor dank. Bij het verder kijken op je blog kwam ik het stuk over de zonnepanelen tegen. Zelf gebruik ik een Xtorm 24 watt paneel van Hollandse komaf. Dat bevalt uitstekend!

 2. Altijd via een laadregelaar! Die last met de juiste spanning cq. stroom me ziet wanneer de accu/powerbank voltage is. Tevens zijn die regelaars voorzien van een 12V uit en 1 of 2 usb uitgangen waarmee je je telefoon kan laden. is er geen zon dan gebruikt de lader de power bank als bron

  Groet,
  Sjoerd

 3. Hi AartJan, super leuk artikel. Ik heb een 20w paneeltje gekocht bij Alibaba (nog voordat je de mooie Amazon oplossing postte) met laadregelaar, en zo’n 50000 mah powerbank. Maar het is me nu niet helemaal duidelijk of ik die powerbank direct kan opladen via paneel dan wel via laadregelaar. op de laadregelaar kan ik m aansluiten als accu maar dat lijkt me niet logisch, als lamp, of via USB. Maar werk dat wel als er niet een accu op zit?

  1. Een powerbank kan ook direct in het zonnepaneel. De regelaar zit al in de powerbank. In een gewone lood-accu zit geen regelaar, dus dan moet de regelaar ertussen.

 4. Super informatie! De allpower is ook in Nederland te bestellen voor 59 euro nu. Wel een vraag; als er 12v op zit of op power bank zou ik er dan ook radio op aan kunnen sluiten? Of moet ik dan usb radio kopen? EN hoeveel ah kun je met 21w 12v opladen? Hoe groot moet de bank zijn?

 5. Nog vergeten te melden de lipo uit je artikel,
  http://s.click.aliexpress.com/e/qvrvV3B
  laadt wel met mijn zonnepaneel, maar stopt er telkens mee en bovendien kan ie zijn laadniveau niet meten: hij start op 99% terwijl ie nog leeg is. Volgens de specs heeft ie minimaal 1A nodig en blijkbaar haalt het zonnepaneel dat vaak niet.
  Ik weet niet hoe ik amps moet meten, maar het voltage klopt van het zonnepaneel.
  Verder werkt de accu uitstekend, voltages kloppen ongeveer wel (ietsje hoger) en gaat erg lang mee.

 6. Ik heb ook een 60 Watt paneel gekocht in de aanbieding (toen 69,-), maar dan vouwbaar.
  https://www.amazon.de/dp/B075T3XM5R/ref=pe_3044161_185740101_TE_item_image
  Het probleem dat ik ondervond was dat zowel mijn asus laptop als mijn lipo powerbank (50 Ah van jouw aanbeveling in het artikel) niet of nauwelijks laden bij een te lage spanning. Een beetje bewolking betekent niet langer laden, maar helemaal niet. De usb-poort laadt dan nog wel.
  Wellicht zijn de beveiligingschips hier het euvel?

 7. Heeft iemand ervaring met WakaWaka 10 Watt of Biolite 10 Watt? Ik zoek iets dergelijks om op de boot powerbank en/of tablet op te laden. Moet draagbaar en eenvoudig aansluitbaar zijn!

 8. Beste aartjan
  Ik heb een solarcharger 24w van suaoki. Ziet er tiptop uit, maar kan het nog niet doormeten. Volgens beschrijving zou het 5v, 4 a max kunnen leveren. Ik vraag me af of ik hiermee een 20.000mah power bank kan vullen, of toch beter 30.000. (en is dit aantal mah voldoende om de auto accu op te laden? ) De solarcharger heeft een duo USB output.

  Fijn trouwens, dat u deze blog heeft opgezet, het brengt enige verlichting in het hoe en waarom, al tovert u best veel met cijfers, wat voor u gesneden koek is, voor mij als leek is het soms best wat lastig te begrijpen… gelukkig kan ik het vaak terug lezen en slijt het er vast een keer in. ;-)

  1. Ja met 24W kun je prima een 20.000-30.000 mah powerbank vullen, met volle zon in 3 a 4 uur. Zelfs een auto accu zou kunnen maar dat duurt veel langer. Of bedoel je dat je de auto accu wil opladen met de powerbank? Dat kan ook, als het een jump-starter powerbank is (met een 12V uitgang).

 9. Hoi Aart Jan,

  Eind augustus stuitte ik op je pagina. Nu bijna drie maanden verder is mijn eigen zonnelader projectje klaar. Deze pagina heeft me op een hoop ideeën gebracht. Het idee was om de garage te voorzien van een paneeltje voor het laden van de motor in de wintermaanden maar ik ben bang dat “fase 2” een heuse 230vac installatie gaat worden.

  Hier een linkje naar mijn project: http://boxer.gs/2017/09/zonnelader-voor-de-motor-diy/

  Mooie pagina!

  Groet
  Sjoerd

 10. Beste Aartjan,

  met grote ogen lees ik bovenstaand artikel. Helaas is mijn technische kennis zo minimaal dat ik er weinig van begrijp, dus ik hoop dat je mijn vraag op deze manier kunt beantwoorden. Ik ga binnenkort voor langere tijd reizen in Afrika. Ik neem alleen een rugzak mee en zal een groot deel van de tijd in gebieden rondtrekken waar geen of weinig stroom is. Een zonne-oplader zou dus een mooie oplossing zijn om mijn telefoon af en toe op te kunnen laden. Nu heeft iemand mij de Xtorm Evoke Solar charger aangeraden, maar dat ding kost €90 en mijn budget is niet zo groot…Weet jij of één van de laders die jij in dit artikel aanraadt (onder het kopje ‘2017 powerbank tips’) vergelijkbaar is met de Xtorm?

 11. Beste Aartjan,

  Met veel plezier en interesse heb ik je blog over Zonneladers en powerbank gelezen. Super dank.

  Ik heb 15 zonnepanelen op het dak en zomers wekken we (gezin met 2 kids) meer energie op dan we gebruiken. Nu laden de kinderen meestal ’s avonds of ’s nachts hun laptops, telefoons, tablets, etc. op.
  Natuurlijk is er sprake van salderen, maar ik wil toch liever een grote LiPo accu, die opgeladen kan wordt op een zonnige dag. Dan kunnen alle apparaten ’s avonds en in de winter opgeladen worden vanaf zo’n accu. Toch?

  Wat is jouw advies hierin?

  Ik zat te denken aan
  https://www.aliexpress.com/item/MiniFish-Best-Selling-Products-68000-mAh-Booster-Batteries-Mini-Car-Jump-Starter-Power-Bank-For-A/32522510996.html?aff_platform=product&cpt=1498434198022&sk=bYRnmyj&aff_trace_key=fc80f8613b37434e822c9702047a9845-1498434198022-04754-bYRnmyj
  https://www.aliexpress.com/store/product/New-High-Capacity-69800mAh-12V-Multifunction-Car-Jump-Starter-4USB-Power-Bank-Car-Charger-Compass-SOS/2338041_32727398386.html?spm=2114.12010108.1000023.2.6REJLQ

  Of zijn er betere op dit moment?

  Hartelijke groet

  1. Met die batterijen kun je je energie van je 15 panelen niet opslaan, want jouw panelen geven 100 x meer energie. Dus het heeft weinig zin. Je moet dan denken aan een thuisaccu van rond de 2000,- euro of aan een elektrische auto die je overdag oplaadt en die ’s avonds dienst doet als thuisaccu. Zie ook https://aartjan.nl/blog/zonnepanelen-dak/

   1. Haha, ja, ik weet dat ik met die batterijen niet al mijn energie kan opslaan. Mijn doel is om de kinderen voortaan hun telefoons en laptops op te laden vanaf zo’n grote batterij op donkere momenten (’s avonds en ’s winters). Overdag (als de zon schijnt) mag zo’n batterij weer opgeladen worden. Welke kan ik dan als beste nemen?

    PS Zo’n thuisaccu, is dat echt 2000,- euro? Ik dacht veel duurder. Bestaat dit? Heb je een voorbeeld?

 12. Beste Aartjan,

  Geïnspireerd door jouw blog heb ik een zonnelader-systeem gemaakt.
  50w flexibel zonnepaneel €70,-
  20 ah 12V accu €45,-
  6 usb aansluitingen €5,50
  2 12v aansluitingen €5,50
  zonnelader

  Onbezorgd onderweg met de boot
  Bedankt!

  1. Hi Anne,

   Dank voor je post, hier was ik ook ongeveer op uitgekomen. Twee vragen:

   – heb je tips voor leveranciers van de onderdelen? Je hebt zeer scherpe prijzen gevonden!

   – Hoe werkt het in praktijk, laad het systeem dagelijks vol tot 100%? of kom je tot de 80% ivm de vertraagde lading van de laatste 15…

   Vaar ze!

   1. Behalve de accu alles via Alie bestelt. Het loont de moeite om de coupons in de gaten te houden hiermee kun je soms behoorlijke kortingen krijgen. Bovendien fluctueren prijzen ook bij webshops regelmatig en daarom loont het de moeite geduld te hebben met kopen.

    Zonnepaneel: http://s.click.aliexpress.com/e/muZvV7M

    Laadcontroller:
    https://www.aliexpress.com/item/30A-12V-24V-New-solar-charge-controller-LCD-display-dual-USB-output-5V-solar-cell-panel/32655986509.html

    USB en 12 volt aansluitingen
    https://www.aliexpress.com/store/group/Auto-Cigarette-Lighter/2208013_509644944.html

    Accu: (regelmatig site checken kan veel geld schelen)
    https://www.accu.nl/

    De echte gebruikers tests begint over 3 weken. Het paneel leverde tijdens een test voldoende om een laptop, 2 telefoons en de accu op te laden.

    Na de vakantie volgt er een update

    Mvg Anne

    1. Mooie lijst, dank. Heel benieuwd naar je tests, veel plezier! Hoop er een 80 Ah accu en compressor koelbox (dometic CF-26) en wat mobiele apparatuur mee te kunnen laten draaien gedurende zomer reizen.

  2. Hallo,

   Zitten die extra connectoren ook bij dat paneel (ziet eruit als dat paneel van aliexpress).
   Op het plaatje staat alleen maar kabels vanaf het paneel met een soort van bajonet aansluiten maar op jouw foto zie ik ook aansluiten van de controller naar die stekkers. Zitten die erbij ?

   Laat even weten wat dat setje zoals je hem daar hebt staat wil ik ook gaan bestellen (maar dan met een accu erbij)

 13. Uitgaande van het camping-scenario heb ik nog een suggestie. Als ik de prijzen zie van de hardware die nodig is om een laptop op te laden, wel € 100 tot € 200 en dan nog een probleem hebben als het een paar dagen bewolkt is — zou ik willen voorstellen: Koop gewoon een zware auto-accu.

  Een beetje auto-accu van € 80 haalt 80 Ah. Daar kun je dus zo’n 22 uur een 3.1 Ah 14 V laptop op laten werken. Voor € 120 heb je een accu van 120 Ah: Goed voor 33 uur laptoppen. Als dat niet genoeg is, moet je je afvragen of het wel zin heeft naar de camping te gaan… ;·)

  Daarbij: Hoeveel weken per jaar ga je kamperen? Daar staan die dure zonnecellen dan de rest van het jaar stof te vangen in de garage of op zolder.

  De ‘overdreven’ zware accu zet je de rest van het jaar in de auto waar je niet mee op vakantie gaat (meeste stellen / gezinnen hebben immers twee auto’s). Heb je er heel het jaar wat aan, nooit meer startproblemen en hij gaat ook niet kapot omdat je hem 11 maanden niet gebruikt hebt. Wel opletten dat je de juiste uitvoering bestelt, zodat hij fysiek in jouw model auto past.

  Gebruik je een lood-accu langer dan een paar weken niet, dan is het altijd een goed idee er een zogenaamde druppellader op te zetten. Die hoeven niet zwaar te zijn, 0,5 Ampere is genoeg, ook voor zware accu’s. Wel eentje die zelf meet wat de stand van zaken is en afslaat als je accu vol is. Die heb je al voor minder dan € 20.

  1. De powerbank van dat ding ziet er best goed uit, maar het zonnepaneel lijkt mij veel te zwak. 50 uur opladen staat er ook bij…

   En een koelkast trekt echt erg veel stroom, dat lukt niet met een 20W paneel, dan heb je al gauw een 60W paneel nodig met een enorme auto-accu, zie de power-zonnelader in het artikel.

 14. Hallo,
  Tof artikel heb er veel van geleerd. Ik sta op stortemelk en omdat we geen stroompunt hebben dit met veel aandacht gelezen. Voor dit jaar (kinderen nog jong) alleen een zonnepaneel (Lidl 13w) van silvercrest en een powerbank van xiomi (16.000mah) in gebruik.
  Wat mij opviel is ook direct mijn vraag.

  Als ik de powerbank (3vd4lampjes gevuld) aan het zonnepaneel hang zegt het paneel 2 Vd 3 zonnetjes te hebben (geven?!) terwijl met mijn mobiele telefoon eraan 3vd3 zonnetjes.

  Dit zonnepaneel geeft niks,wolkje,1zonnetje,2zonnetjes of 3 zonnetjes aan.

  Hebben jullie een verklaring?

  Bedankt!

  1. Jazeker, maar er zit geen accu bij. Bij deze set moet je een grote accu doen, (volwaardige auto accu van 12V 70Ah) en die kost ongeveer 70-120 euro. Dan is deze gehele set perfect als supergrote power-set.

   Maar die website lijkt niet te werken en ziet er heel raar uit. Bovendien is het onmogelijk om via het menu of de zoekfunctie dat artikel te kunnen vinden.

 15. Ik wou mijn I phone laden via een zonnepaneel ,en kreeg deze melding
  Dit accessoire wordt waarschijnlijk niet ondersteund.
  Wat te doen?

  1. Kan aan twee dingen liggen: aan het snoer, gebruik dan een origineel snoer. En ten tweede aan de hoeveelheid stroom. Doe het dan via een power Bank. Dan ben je niet afhankelijk van de hoeveelheid stroom die het paneel levert.

 16. Officieel: Tot €22,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend, vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar wel met BTW. In de praktijk valt het nauwelijks te controleren en komt er heel veel zomaar doorheen. Vaak wordt er ook “gift” als waarde opgegeven.

 17. Hallo Aartjan,
  Weet je ook hoe het zit met zaken als invoerrechten en btw als je zo’n solar panel van ca. 20 w koopt via AliExpress?
  Iemand wees mij zojuist op mogelijke extra kosten op dit gebied.

 18. Hallo Aartjan,

  ik heb met veel interesse je blogbericht gelezen maar aangezien ik nogal een nitwit ben op vlak van technologie & zeker elektronica, blijf ik met mijn ultieme vraag zitten:
  Ik ben eigenlijk redelijk dringend op zoek naar een kant-en-klare zonnepaneellader, voor zowel chargen van smartphones als NiMH-batterijen (of als dit niet bestaat, dan enkel voor het chargen van smartphones).

  Met je ervaring, welk paneel zou je anno 02-05-2017 het meest aanraden? Ik vind er nl. heel veel met hoge waarden voor batterijcapaciteit terug maar dat is niet voldoende blijkbaar? (er moet ook iets met voltage voldaan zijn => nitwit, I know :p )

  Vriendelijke groet
  Hanne

  1. Zie eigenlijk het stukje onderaan, bij de Conclusie:
   De Ultieme Zonnelader. Dat stukje werk ik regelmatig bij.
   Je moet nu dus een vouwbaar 20W paneel hebben (minstens) en een 12V LiPo powerbank waarmee je een auto kan starten. Dan heb je alles!

 19. Aan dat kastje van Berend te zien zitten er geen 2 usb poorten in de controller ingebouwd, zoals in de controler die ik gebruik.
  Het kan dus best zijn dat een van de printplatenndie binnenin zit een 12 naar 5V USB converter is. Mogelijkis die andere een 12V naar 19V voor de laptop (mogelijk is de electronica uit de laptop-autolader gehaald en ingebouwd.

 20. Hoorde van een collega van me die de lader open had gemaakt dat er wel elektronica inzit. Er zitten zelfs twee printplaten in geplakt. Enig idee?

 21. Hallo Aartjan,

  Ik heb een aantal jaren geleden van Berend een complete set gekocht op Stortemelk. Nu is de lader helaas kapot en ben ik met spoed opzoek naar een vervanger.

  Kan deze in combinatie met het 20W scherm:
  https://www.alecto.nl/zonnepaneelset-asl100

  En heb ik dan vergelijkbare prestaties?

  Hoor het graag snel

  Met vriendelijke groeten

  1. Je kunt dat kastje van Berend met wat moeite gewoon openschroeven en er een nieuwe 7Ah 12V accu indoen, dat heb ik ook al eens gedaan. Probeer dat eerst eens! Die accu kan je gewoon in NL kopen, zie de links in het artikel, voor iets van 20,-

   1. Snap ik, maar is iets in de elektronica. Heeft al iemand naar gekeken. Zelf ben ik a-technisch. Maar zwarte ding aan de voorkant is open geweest, usb-poorten gecontroleerd etc. Kastje geeft wisselende stroom af in flexibele vorm….

    Willen eigenlijk vrijdag naar Stortemelk met een werkende set, vandaar de vraag of ik https://www.alecto.nl/zonnepaneelset-asl100 ook kan kopen als goed alternatief. Hang ik het scherm van Berend er aan…

    Super snelle reactie. TOP!

    1. Ja dat zou moeten kunnen alhoewel ik dat niet 100% kan garanderen. Zelf zou ik het gewoon doen. Je kan altijd nog voor 10,- een regelpaneel kopen als de accu van Berend nog goed is.

     1. Regelpaneel schijnt goed te zijn. Schijnt iets met een printplaat binnen in te zijn. Daarnaast is de accu na 4 jaar ook wat minder.

      Ik snap dat je het 100% kunt garanderen, maar de spec’s van beide apparaten komen toch overeen? Zeker als ik het grotere scherm eraan hang

      1. Het paneel is 20w en het paneel van de alecto is volgens mij 5W dus theoretisch is het mogelijk dat heg regelpaneel van dat nieuwe ding max 5W aankan en met 20w doorbrand of niet goed werkt. Maar die kans is maar heel miniem

      2. Er zit geen printplaat in overigens, het is een gewone accu met een gewoon regelpaneel en een gewoon zonnepaneel

 22. Geert,
  Ik ga een elektronica behuizing
  http://s.aliexpress.com/m6zUFv6R gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen en de Solar controller
  http://s.aliexpress.com/Qbie2iuq aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes
  http://s.aliexpress.com/VrQ3IRBn ( voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V .
  Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt.
  http://s.aliexpress.com/faIziaUv

  1. Beste Jelle,

   E.e.a. ziet er goed uit. Laat eens weten als je project klaar is en hoe het werkt. Mocht ik tegen die tijd nog niks hebben dan is de kans groot dat ik misschien je project overneem. Succes.
   P.s. wat voor zonnepaneel ga je daarbij gebruiken ? die van 30 W ?

 23. Was er al bang voor dat het te weinig was. Oke, zo’n 15-20 watt paneel is uiteraard goed, maar wat heb ik dan nog meer nodig om ook de laptop te kunnen laden? Deze hebben 16 tot 21 Volt nodig en de meeste panelen leveren maar 12-15 Volt als ik het goed heb. Of ik heb je artikel niet goed genoeg gelezen, of het gaat me een vermogen kosten voor wat ik wil hihi.
  Groeten Geert

  1. Voor je laptop heb je een 12V adapter nodig (autolader / sigarettenaansteker). Los te koop. Tenzij je laptop USB-C is, dan kan-ie direct op de USB. De 12V adapter kan op een gewone 12V accu. Zo doe ik dat ook. Gaat prima. Zo’n accu is meestal niet portable. Maar een 12V Li-On portable powerbank bestaat ook.

 24. Nogmaals maar weer de vraag wat jullie van deze vinden:
  http://r.twenga.nl/g3.php?pg=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&dac=1

  Zou de opgegeven zonne oplaadtijd kloppen ? Als ik ga rekenen levert het zonnepaneel maar 0,17 A op zonlicht. Lijkt me ook niet veel. Ik hoor het wel weer, en wederom weer bedankt voor alle reacties.
  Overigens Jelle, het knutselen is inderdaad ook leuk maar ik heb het idee dat dat zonnepaneel wat te groot voor me is. Ik zoek iets portable en dat paneel van 30 watt is 70 cm groot. Dus dat gaat hem niet worden voor me. Ik zoek dus een zonnelader die ook geschikt is om de laptop te laden.

  1. Deze is ook veel te klein / te zwak. Je moet minstens 7W hebben, zie de links in het artikel. Alhoewel ik nu eerder 15W of 20W (ook opvouwbaar) zou doen.

 25. Geert, knutselen is leuk :-)
  Ik ben er van overtuigd dat die van batts ook uit China komt. Kwaliteitsverschil tussen de ene en de andere is altijd mogelijk (ook als ze er hetzelfde uitzien) maar gezien het prjjsverschil zou ik dat risico nemen.
  Je kunt ook de reviews van andere kopers bij Ali bekijken en de algemene tevredenheid

 26. Beste allen,

  Kan iemand hier wat zinnigs over zeggen :

  http://www.batts.nl/nl/batts-solar-power-bank-23000-mah.html

  Punt is dat deze momenteel overal uitverkocht is, behalve op ali-express:

  https://nl.aliexpress.com/item/High-power-23000-mah-Charger-Laptop-Noodstroom-23000-mah-Grote-Capaciteit-Solar-Externe-Batterij-5-V/32677058672.html?spm=2114.48010208.4.1.eCzSqm

  Echter vind ik het prijsverschil erg groot en geen idee of deze bij ali-express dezelfde kwaliteit heeft als die op de site van batts. Graag jullie mening hierover. Alvast bedankt hiervoor.

  Groeten Geert.
  ps. Wellicht dat de laatste optie van Jelle ook iets voor me is. Moet ik alleen zelf gaan knutselen :)

  1. Er staat bij: Input Solar: 15V, 0.15 A. Theoretisch duurt het dus een eeuwigheid (2 weken of zo) voordat zo’n grote batterij vol raakt via zo’n piepklein zonnepaneel. Vandaar dat het Noodstroom heet. Voor normaal gebruik dus niet interessant.

    1. Aartjan, super bedankt voor je reactie. Lezen blijft moeilijk 😀. Dan blijf ik verder zoeken en wordt het misschien toch nog knutselen😉 Jelle.

 27. Ik wil een 7Ah accu opladen met een zonnepaneel, 20 of 30w. Op AliExpress zie ik solar controllers (die met dubbele USB) staan met de aanduidljng 10A, 20A of 30A. Slaat dat op de laadstroom die Het paneel max kan leveren? In dat geval zou een 10A voldoen. Klopt dat.

  1. Zo’n controller moet passen bij zowel paneel als accu, want die controller zit daartussen.
   Een 20W paneel levert bijvoorbeeld maximaal 5V met 4A, of 12V met 1,7 A, afhankelijk van het paneel. De controller moet dat aankunnen als input, en moet het dan doorsluizen naar de accu, die bijvoorbeeld 12V is en maximaal 2A aankan.
   10A is dus meer dan genoeg voor de controller, 3A had zelfs gekund.

    1. Inderdaad, de controller maakt van 18V dan 12V. Ik zou altijd een 20W paneel minstens nemen. De zon schijnt toch niet altijd optimaal, dus vaak komt er maar 5W uit een 20W paneel. De pieken van 20W worden door de controller keurig opgevangen en omgezet.

    2. En dat 30W paneel lijkt mij top! Excellent choice! Laat nog eens weten of het allemaal gelukt is en werkt, wij zijn benieuwd! Dit is eigenlijk precies wat ik bedoel: nieuwste 30W paneel, dual USB-controller – beide uit China, en een 7AH accu uit Nederland. Tesamen slechts iets van 50,-

 28. Beste Aartjan,

  Zeer interessante blog waar je mee bezig bent. Nu ben ik op zoek naar een zonnelader die geschikt is om ook mijn laptop te laden. Ik heb echter geen zin (en tijd) om zelf wat in elkaar te knutstelen, dus zoek ik eigenlijk een kant en klare oplossing. Mag tussen de € 100,00 en € 200,00 kosten, maar zou ik dan wel graag wat goeds willen hebben. Zou je me iets kunnen aanreiken wat volgens jou idee wat zou kunnen zijn? Alvast bedankt,

  Groeten Geert, en succes met deze blog

 29. Hallo,

  Ik wil een zonnelader/powerbank koppelen met een windenergie molentje zodat als er geen zon schijnt maar wel wind dat de powerbank toch word opgeladen,zou dat mogelijk kunnen zijn aangezien je ook met een usb de powerbank kan verbinden met je pc.
  Bestaat zoiets al of ben ik de eerste met deze rare gedachte.

  1. Theoretisch is dat hetzelfde als een zonnelader: daar komt een variabel Voltage uit, tussen de 0 en 10V, afhankelijk van type en zonkracht, en de powerbank slurpt dat op zo hard hij kan, bijvoorbeeld tussen de 0 en 2 A. Het Voltage mag niet te hoog zijn, dan brandt alles door. Je hoeft dus alleen vrouwtje-USB in je windmolen te zetten die je vervolgens op volle windkracht moet doormeten: daar mag max 10V met 1 of 2A uitkomen.

   Kleine molentjes leveren in verhouding bijna niks op. Hoe groter de molen hoe exponentieel meer stroom. Daarom zijn nieuwe windmolens ook verschrikkelijk groot (zie Urk).

 30. Hallo Aartjan,
  Kunnen wij ook vanuit Nederland de Solartab C bestellen?
  Of is er een Nederlands bedrijf hier waar je kan bestellen?
  Groet Eric

  1. Nou ja, die Solartab C staat op Indiegogo dus die kun je wel hier bestellen, maar er komen transportkosten bij en het duurt lang en zo. Ik heb ze nog niet in Nederlandse winkels gezien. Hij staat wel op Amazon inmiddels.

   1. Bedankt voor de reactie Aartjan!
    Ik zag een mooie aanbieding staan bij Vi-Nix.nl van Brofish zonneladers.
    Is dat te vergelijken met X-Torm kwaliteit?
    Thanks!

    1. Brofish is nieuw, die 24W versie lijkt mij best goed! Dank voor de tip. Ik zal het in het artikel toevoegen. Hopen dat iemand ‘m eens gaat testen!

 31. Beste Aartjan, heb de pouwerbank van 16000 Varta besteld maar deze is nergens,ondanks de beloftes van wel, wat is een goed alternatief. Ga donderdag op reis en heb hem nodig!
  Gr

 32. Heb een vraag !!
  Ik heb 2 li on accus in mijn visbootje van beide 11 amp 12 volt moeten met speciaal ladertje geladen worden nu wil ik op het oplaad punt achterop het bootje een solarpaneel aan sluiten zodat ik de accus altijd vol heb ! De standaard lader geeft 12,6 volt En 5 amp voor 1 accu te laden terwijl er nu 2 accus aan elkaar gekoppeld achter staan ! welke solar met laadregelaar moet ik aanschaffen zonder dat ik die peperduren accu’s opblaas of sloop !! Wie kan mij zeggen wat ik hiermee aanmoet ! Ik heb er zelf weinig verstand van !

  Grt koen

  1. Beste Koen,

   Ik heb een lader van Chinese site geplukt. Was niet duurder dan een tientje en werkt prima. Deze laden twee parallel geschakelde solaraccu’s op (12v 27Ah laad op tussen 14.10v -14.7v). Dit werkt prima :-)
   Het soort accu’s schijnt nogal uit te maken. De meeste laders zorgen ook voor de voeding en bewaken dan ook dat de accu’s niet te diep worden ontladen.
   Met een digitaal metertje (ook uit China voor 3euro ofzo) kan ik zien hoe vol de accu’s zitten. Twee-drie dagen mooi weer en ze zijn vol. (wel in combinatie met drie zonnepanelen van gezamenlijk 20W).
   Mochten de panelen stroom lekken (’s nachts verbruiken ze energie als je niet oppast) dan kan je een diode ertussen plaatsen.

   Geeft dit wat vertrouwen?

   Groet,

   Pascal.

   1. Hoi pascal

    De li ion accu van rebelcell 12volt 11amp word door de dealer benadrukt dat je alleen met die lader die erbij hoort de accus laad ! Die lader is specifiek voor 1 accu ! Ik moet dus 12,6 volt 3 amp solar voor 1 accu hebben nu zijn het er 2 achter elkaar dus wat voor waarde moet de solar dan hebbben qua max vermogen !? Is dat dan 6 amp 12,6 volt ? Is er een laadregelaar die dat vermogen geeft en te controleren is of autom. Stopt met laden als het vol is ? Ji hebt t over 14 volt solar , gaat dat wel dan is dat niet te veel !!?
    Grr koen

    1. Oh ja..
     In antwoord op je vragen:
     Li ion accu’s zijn lastiger. Dat luistert best nauw.
     De lader dei je hebt zou de twee parallel geschakelde accu’s op moeten kunnen laden. (maar je kan ze ook apart laden als je ze toch uit de boot haalt).
     Zoals ik al eerder zei zijn de apms nogal hoog. Ik denk dat zo’n laadregelaar wel bestaat maar ik denk niet dat het goedkoop zal zijn. (er zijn ook digitaal instelbare laadregelaars).
     De laadregelaars die ik heb gezien zijn allemaal beveiligd tegen overspanning, onderspanning, overbelading en onderbelading (dat de deep cycle niet te diep is).
     Het voltage wat je in de laadregelaar stopt maakt niet zo veel uit.
     Vaak kan de regelaar best 20v aan en kan hij 10a/15a/20a aan (ook nog hoger maar dat staat bij de specificaties)

     Zonnepanelen geven nooit het aangegeven maximale vermogen (WP Watt Peak). Je solarpanelen moeten minimaal 40 Watt continu leveren, denk ik. Anders kan de lader het niet omzetten naar 12,6v / 6 amp.

    2. Oeps..

     Ik heb even teruggelezen. Je lader levert 12.6v 5amp (63 watt)
     Mijn berekeningen kloppen dus niet .
     De laadregelaar moet dus wel 63 Watt krijgen van de zonnepanelen (denk ik).

     Groet.

  2. Hey Koen,

   Tja dat is lastig. Zonnepanelen geven nooit een constante spanning & stroom. Om 12,6v met 3 amp te leveren aan de accu’s heb je denk ik best grote panelen nodig. (12,6v x 3A = 37,8Watt).
   Je zal dus voldoende grote panelen moeten hebben. Heb je die al?
   De solarcharger (normaal type) zal denk ik niet standaard zo’n hoog ampèrage leveren. (of je moet even goed zoeken) Ik denk dat de combinatie van de Li ion accu’s met solar niet handig is.

   Ik heb het zelfde met de accu van mijn bakfiets. Om dit probleem te omzeilen laad ik de bakfiestaccu op via de oplader die er bij zit d.m.v. een omvormer vanuit de solaraccu’s die opgeladen worden door de zonnepanelen.
   Zonnepaneel>charger>accu>omvormer (230v)>acculader bakfiets>accu bakfiets.
   Doordat het voltage d.m.v. deze opstelling moet worden omgevormd van 12v naar 230v en weer terug naar het voltage en amperage t.b.v. de accu treed er veel verlies op.
   Maar zo ben ik wel zeker dat mijn dure accu (kost 660 euro) goed wordt geladen.

   Deze opstelling (hoe omslachtig ook) zou jij ook kunnen gebruiken.

   Een ander idee is gewone accu’s te gebruiken maar ik weet niet of de motor van je boot (ik neem aan dat het voor je motor is) dat prettig vindt.

   Groetjes,

   Pascal.

 33. Beste Aartjan,
  Leuke blog. Goeie info ook.

  Ik heb laatst 3 zonnepanelen en twee solaraccu’s (van oude parkeerautomaten) gekregen.
  Solarcontroller van een tientje en een accubox met schakelaar (40 euro).
  Doet het goed. Zelfs een omvormer (1200W) er in gezet die best wel even wat kan leveren.

  Hij lekt wel stroom (terug naar de panelen) dus ik moet er even een diode tussen zetten om het lek te dichten.

  Het houd mij lekker bezig zo :-)

  Met vriendelijke groet,

  Pascal.

  1. Heb een vraag !!
   Ik heb 2 li on accus in mijn visbootje van beide 11 amp 12 volt moeten met speciaal ladertje geladen worden nu wil ik op het oplaad punt achterop het bootje een solarpaneel aan sluiten zodat ik de accus altijd vol heb ! De standaard lader geeft 12,6 volt En 5 amp voor 1 accu te laden terwijl er nu 2 accus aan elkaar gekoppeld achter staan ! welke solar met laadregelaar moet ik aanschaffen zonder dat ik die peperduren accu’s opblaas of sloop !! Wie kan mij zeggen wat ik hiermee aanmoet ! Ik heb er zelf weinig verstand van !

   Grt koen

 34. Ik heb een Xtorm Lava 2 niet zo heel erg duur en werkt gewoon prima.
  Een middagjr in de zon en de 6000 mah batterij is helemaal vol.

 35. Aartjan, top blog!

  Ik wil mijn accu`s aan boord opgetopt houden gedurende het komende winterseizoen. Tijd is dus niet echt een belangrijke factor. Eigenlijk wil ik dus geen ontlading van mijn 6x 12Volt 150Ah accu`s. Welke panelen raad je aan ?

 36. Beste Aart, ik ben op zoek naar een draagbaar zonnepaneel, de gene die je aanraad bij je vriend Ali zijn helaas niet meer leverbaar, verder zoeken dan maar!

 37. Super artikel dit! Ik ga ook aan het knutselen om onze veranda off the grid te laten werken ;) Ik wil de led strips en een bluetooth audiosysteem welke ingebouwd zitten hiermee gaan voeden.

 38. Jammer dat de reacties veel over iPhone opladers enz. gaan. Ik zoek een solar oplader voor een 12 volt accu. Ik heb er 2 gekocht maar die laden volgens de meter maat 11,7 volt dus laden niks bij. Mijn auto laad 13,5 volt dus ik denk dat het zonnepaneel ook minimaal 13,5 V moet laden om mijn accu op te laden. Ik gebruik de accu voor mijn garagedeuraandrijving. Maar laden lukt mijn nog niet ondanks een paneel van € 139,00
  Heeft iemand raad? Mail mij à.u.b. duco@werkmaptaxi.nl

   1. Ik heb de Optimate solar € 139,00 op dit moment het ik de accu niet belast om te zien of hij oplaad en dat is heel weinig. Op de doos staat dat hij 14 tot 14,4 V laad maar ik zie op mij metertje maar 11,7 V staan.
    Maar ik heb er weinig verstand van en blijf doorzoeken, als de garagedeur via de accu omvormer en solar automatische open en dicht kan pl/min 2x per dag dan ben ik heel blij

    1. Als je deze van Bol.com hebt dan zit het regelpaneel (Solar controller) er al bij. Normaliter zit die controller niet bij een accu, ook niet bij een zonnepaneel. Maar bij die dus wel, alhoewel die 6W wel HEEL ERG weinig is. In combinatie met zo’n enorme auto-accu (die zijn wel 40 tot 70Ah) heb je 20W wel nodig. Een kleine lood-accu van 12V / 7Ah heeft al 8 uur volle zon nodig om te vullen, met een 20W paneel. Die grote 50Ah accu is dus pas na 7 dagen volle zon vol, met een 20W paneel. En met een 6W paneel pas na 24 dagen. Voor zo’n enorme accu kan je beter een 60Watt paneel doen, afhankelijk van hoeveel stroom er gebruikt wordt.

      1. Een garagedeur verbruikt veel stroom. 80 wat als de deur geopend of gesloten wordt, maar stand-by ook wel 4 tot 12 Watt. Continue dus.

      2. Dus een 20 watt zonnepaneel zou al veel te weinig zijn, s nachts en overdag bewolkt. 60 watt heb je dus echt minstens nodig. 6 watt is in ieder geval veel te weinig.

 39. Ha Daphne, zoals in het artikel beschreven is 6W best wel weinig,
  dus daar zou ik helaas weinig goeds over kunnen schrijven ben ik bang…

  1. Ik ben blij dat je het toch wilt testen AartJan :-) Ik ben heel benieuwd wat je ervan denkt… De Voltaic Switch 6 watt gaat straks op de post en komt jouw kant op.

 40. Ha Marnix, de meeste zonnepanelen hebben een diode die dat voorkomt (door een diode kan maar in 1 richting stroom lopen). Je kan ook het paneel telkens loskoppelen als je een iphone oplaadt, maar dat is niet ideaal natuurlijk. Een diode kan je er ook zelf tussen zetten, en op sommige laadregelaars zit het ook. Een zonnepaneel kan namelijk ook stroom verbruiken in plaats van opwekken.
  Bij mij zit er ook nog een aan/uit schakelaar op. Op die powerbanks zit dat ook altijd, die moet je aanzetten om je iPhone kunnen opladen. En de 12V autolader kan niet de oplossing zijn, zonder die diode kan dat ook niet.

  Ik heb het artikel aangepast. Dank!

 41. Goedemiddag,

  Voor een electronica nitwit als ik een erg duidelijk artikel.
  Ik heb een Solar kit gekocht, met name voor de smartphones. (reled solar 15w met een 12v/7ah loodbatterij). Ik dacht dus dat ik via de usb op de laadregelaar mijn telefoon zou kunnen opladen. Helaas , hij trekt mijn telefoon leeg.
  Zou het een oplossing zijn om op de 12v uitgang (voor een lamp) zo’n autolader aan te sluiten?

  Grtzz
  Marnix

   1. Tja, ik verkoop het zelf (nog) niet, voorlopig moet je het met die laatste tips onderaan doen. Ik zou dat alles-in-een-multi-systeem proberen. En dan eventueel zonder die 12V accu en zonder dat lampje. Kan je altijd later nog erbij doen!

 42. Hallo, een artikel naar m’n hart, maar kan ik er ook een kopen het model wat je zelf maakt ?

  Ik hoor graag van je

  Groet Robbert

  1. Tnx, nou ja ik heb nog steeds geen betere gevonden, mijn eenvoudige recept heb ik ook nog steeds nergens echt gezien. Ik ga weer eens kijken trouwens! Nu wel weer een goed moment. Als ik wat tegenkom zet ik het weer in deze blog, dus hou m in de gaten!

Geef een reactie