Loconaq A1 review: voordelige top-DAC

Loconaq A1 review ak4493 DAC

– Update: 26 oktober 2024 –

Loconaq? Zeg maar gerust LOCO DAC! Want dit is een TE gekke DAC. Crazy kwaliteit. Gestoord goede prijs ook. Waanzinnig mooi geluid. Okee, genoeg loco-woordgrapjes. Hier mijn Loconaq A1 review. Serieus! 

Ik test veel DAC’s. Het liefst goedkope, want die zijn soms verrassend goed. In dit geval dus zelfs waanzinnig goed. Zie mijn overzicht met de beste DAC’s in alle soorten en maten. Daar komt deze Loconaq A1 met stip op nummer één, in prijs-kwaliteit. Deze Loconaq A1 met AK 4493 is hier te koop (inmiddels is er ook een E1-versie, met ES9038Q2M DAC-chip). Er zijn nu ook andere DAC’s met AK4493 zoals deze Colorfly.

Heb je Android?

Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan maakt een DAC geen verschil. Om dat te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’. Je kan dan de Nederlandse app USB Audio Player PRO gaan gebruiken. Die kan wel de interne DAC omzeilen, ook met Spotify en Qobuz en zo.

UPDATE: het kan volgens mij ook gewoon in de Ontwikkelaar settings > Media > USB-audiorouting uitschakelen UIT.

Ontwikkelaar settings krijg je door 7x te tikken op de Android versie bij “Over deze telefoon”.

iPhone 15 met USB-C?

Niet alle DAC’s doen het op de iPhone 15 en de iPad. Deze Loconac wel: dat heb ik getest.

Geluidskwaliteit

Het geluid is vrijwel net zo goed als een Zishan T1 met AK4497 dac-chip. En dat is wat mij betreft al de top. Zie die review. Beter hoeft niet. In deze Loconaq zit een AK4493-chip. Japanse topkwaliteit. Dat scheelt nog maar heel weinig met die AK4497. Die is misschien nog net ietsje beter, maar het is nauwelijks aan te wijzen waar het dan nog aan ligt. Een fractie ruimtelijker, een heel ietsje pietsje warmer. Maar dan heb je het over extreem kleine verschillen, en deze Loconaq is JUIST ruimtelijk en warm. Als geen ander! Dus waar heb je het dan nog over. Die Loconaq was ook nog eens waanzinnig goedkoop: 50 euro (inmiddels duurder – als je ‘m nog kan vinden dan).

Het is een warm en ongekend gedetailleerd geluid. Het lijkt wel analoog. Zijdezacht hoog, zonder scherpte. Superstrakke bassen. Een vol en warm middengebied, zonder verlies aan detail. En het kan ook HARD, zonder enige vervorming. Een heerlijk geluid.

Naast de DAC-chip gaat het ook om de versterker-chips. Na het aansluiten had ik per ongeluk de muziek op vol volume, eventjes in mijn oortjes. Gedurende die seconde hoorde ik het al: het geluid was zo strak, zo zuiver en zo mooi dat het keiharde geluid niet eens pijn aan mijn oren deed. Dat zegt wel wat over de kwaliteit van het versterker-deel.

Je krijgt dus voor die lage prijs de top. Beter is er eigenlijk niet (behalve buizen). Duurder wel: andere top-DAC’s kunnen zo duizend euro kosten. Neem er de allerbeste oordopjes bij zoals de KZ PR1 Planar en je hebt een audiofiele topset voor weinig.

Enorme aanrader dus. Hij is zo klein als een USB-stickje. Er zit een kort USB-C-kabeltje bij, naar USB-C. De uitgang is 3,5 mm minijack. Je kan er een grote koptelefoon op aansluiten, of kleine oordopjes. Of met een verloopje naar tulp naar de ingang van je top-hifi-set.

Het kabeltje en de stekkers zijn stevig. Dat is belangrijk, want mijn vorige kabeltje van de TRASAM ging al snel kapot. Over de TRASAM Q1 gesproken: die was al erg goed, maar deze Loconaq is nog weer beter. Hij is ook duurder, maar het blijft goedkoop voor de geboden kwaliteit.

iPhone? Lightning adapter

Je kan deze Loconaq ook op Android en iPhone aansluiten. Op Android werkt het vaak meteen, of je moet in de voorkeuren HQ Audio aanzetten (en er zijn apps zoals USB Audio Player PRO voor Android).

Op iPhones kan het met een Lightning-adapter zoals deze adapter (Lightning > USB-C). Kan ook als kabeltje: dat is deze USB-C naar Lightning OTG kabel.

Het microfoon-geluid gaat er niet doorheen. Dus als je gaat bellen, moet je de microfoons van je telefoon gebruiken.

Het stroomverbruik van de Loconaq op mijn MacBook Air is 1,7W. Dat kan ik zien met Coconut Battery.

Wat is een DAC?

De DAC zet het digitale signaal om naar analoog geluid. Het zit ook al in je computer of telefoon, maar daar is het maar een goedkoop onderdeel. Een DAC heet ook wel USB-geluidskaart of audiokaart, of hoofdtelefoonversterker. Veel Audio Players oftewel DAP’s kan je ook als DAC gebruiken.

24 bit en 32 bit

Hij kan ook 24 bit en zelfs 32 bit tot 768Hz. De kleur van het kleine LED-lampje geeft dat aan (er zijn allerlei kleur-combinaties). Op je computer stel je dat in, op een Mac bijvoorbeeld bij de Audio/Midi setup:

audio midi setup 24 bit

Loconaq A1 review: conclusie

De beste DAC wat mij betreft. Het verschil met DAC’s die tien keer duurder zijn hoor je nauwelijks meer. Een warm en ongekend mooi strak en gedetailleerd geluid. Aanrader dus. De Loconaq A1 is hier te koop.

Loconaq A1 review DAC
Verpakt in een heel klein doosje
Loconaq A1 review
Uitstekend kort kabeltje van USB-C naar USB-C
Loconaq A1 review
De uitgang is 3,5mm minijack. Kan naar je dikke stereo-set, of naar een koptelefoon

Zo’n kabeltje van minijack naar tulp voor je stereo-set heb je wel ergens liggen:

Zie het overzicht met de beste DAC’s.

Loconaq A1 review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio en vergelijk het met een Zishan T1 met AK4497. En ook met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Phiips Fidelio X2. En mijn allerbeste oordopjes, uit de Titanen-strijd. Zie ook mijn Bass HiFi test playlist, publiek op Spotify:

Deze Loconaq A1 review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

67 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik ben ook begonnen met de Loconaq E1 met een ES9038Q2M chip. Deze klinkt zonder meer goed, maar scherper en cleaner dan de even kleine FiiO BTR3k met twee AK4477A DAC chips (deze kunnen ook een standje lager draaien in een low-power mode maar dan klinken ze slechter en dat doe ik dus nooit). Deze FiiO is niet alleen een Bluetooth clip, maar ook een DAC. Als ik de twee vergelijk, dan klinkt de FiiO met de AKM DAC chips warmer en zachter; je krijgt een wat minder duidelijk hoog.

    De Loconaq’s en deze FiiO leveren in DAC mode op de unbalanced 3.5mm uitgang 50mW bij 16ohm. Misschien is de Loconaq E1 iets krachtiger als ik het zou meten, hij trekt in elk geval ook wat sneller de batterij van m’n telefoon leeg. De FiiO praat op eigen batterij ook tot LDAC hoge resolutie draadloos met mijn lagere-middenklasse Sony Android telefoon (Xperia 10iv).

    Eigenlijk vraag ik me af waarom de FiiO BTR3K nog niet eerder op de pijnbank van een kritische AJ-review verscheen. Is ie vergeleken met andere spullen met AKM DAC chips toch niet goed genoeg om te vermelden?

  2. Aartjan, het duizelt mij (als leek) allemaal. Op jouw aanraden heb ik een Soundcore Q45 gekocht (en geen moment spijt van gehad). Als ik nu de muziek van mijn Iphone (draadloos) wil luisteren, kan dat met een DAC ertussen? En zo ja, welke heb ik dan nodig?

    Groeten

    Jan

  3. Dank voor je goede werk, het blijft een overvloed aan informatie 😅 maar dankzij jouw blog wordt het tenminste nog een beetje overzichtelijk.. Deze https://amzn.eu/d/gJLrH01 Fosi Audio DS1 heeft dezelfde chip als de E1, is die dan net zo goed? En werkt dat dan ook met een Lightning kabel op mijn iPhone 13 Pro?

    1. Dezelfde chip betekent inderdaad meestal net zo goed, alhoewel er ook nog een belangrijk versterkerdeel in zit (ook een chip). Er staat bij dat het met IOS werkt. Maar de Lightning kabel zit er niet bij, dus die moet je er nog bij kopen.

      1. Super, dankjewel!

        Ik heb vorige week, na veel frustratie over een veel te ingewikkelde gaming-hoofdtelefoon, een HiFiMAN Sundara gekocht, tweedekans, voor “weinig”.
        Wat mooi! Maar nu wil ik natuurlijk wel overal dat fijne geluid uit halen :-)
        Dus op mijn verlanglijstje staan nu nog een buizenversterkertje (T6) en een DAC die op mijn iPhone werkt, vandaar!

  4. Hee Aart Jan dank voor tip, heb de Loconaq (weliswaar E1 ipv A1) ontvangen van Ali. Dit geeft de mogelijkheid om een Raspberry Pi4 waar PiCorePlayer op draait, met een Loconaq ingeplugd, te vergelijken met een heuse Node N130. Op de koptelefoon klinkt de DAC in ieder geval goed, hetzij op laptop hetzij op de RPI4. Op mijn niet eens dure Samsung telefoon klinkt TIdal sowieso al goed ook zonder dac, durf nog niet te zeggen of het een grote verbetering is.

  5. Nog even over de iBasso DC04Pro waar hij vergeleken wordt met de iBasso DC03Pro en enkele veel duurdere dacs en met diverse koptelefoons (ook planars) enz.

    Dit is dus een goede review: https://www.youtube.com/watch?v=3i0_Xdvo4ds

    Ook goed om te weten dat er kabeltjes bijgeleverd worden voor usb-c en apple dus dat en een goede koptelefoon kabel dus dat scheelt weer in de kosten.

  6. Hi, leuk site en zette mij op het juiste spoor voor een goede portable dac. Via de metingen en fora van https://www.audiosciencereview.com/ kwam ik op de TANCHJIM Space maar in dat forum bespreken ze ook de iBasso DC03Pro en luxere versie met eigen op amps en dus een stuk meer power: iBasso DC04Pro. Die laatste is ook gebalanceerd (als je daar waarde aan hecht) maar heeft ook de de beste reviews. Lijkt mij de allerbeste thumdrive dac op dit moment (crica 119 Euro). Onder de 500 Euro ga je (met kennis van nu) waarschijnlijk geen betere thumbdrive dac vinden.

    1. de reviews van de iBasso DC04 pro zijn inderdaad uitstekend. Ik zag hem inmiddels op ali voor 90 euro. Ik heb zelf de loconacq E1 en die vind ik heel goed, maar hoe die zich verhoudt tot de iBasso (en de loconacq A1) kan ik niet beoordelen).

  7. Prima DAC inderdaad voor op mijn Android tablet. Aan mijn iPhone werkt de Loconaq niet. En daar had ik hem net voor gekocht. Die ik iets verkeerd?

      1. Net ook geleverd, weliswaar de E1 (met 2,5mm gebalanceerde uitgang)
        Echter ook geen geluid….en ja ik gebruik een lightning naar USB-C kabeltje. Welke instelling moet k nog veranderen?

          1. ah nee, dacht dat het kabeltje genoeg was…. 😬 Dan probeer ik dat best nog…
            Bij uitvoer van 96 of 192Khz vanuit de iPhone kwam er op mijn Rotel A12 ook geen aanduiding van de juiste resolutie…zou dat ook daaraan liggen?

            1. Niks, maar als die het niet doet kan dat zo op een andere manier

  8. Om te beginnen wil ik even kwijt dat ik dit wel zo’n beetje de leukste site ter wereld vind. Ik ben gek op het ontdekken van verschillen in audio-spullen, dus daarvoor ben ik bij jou aan het juiste adres! Ik heb een tijdje geleden op aanraden van jou een paar oordoppen van KZ gekocht, de ZEX1, met draadloze Bluetooth erbij. Die bevielen me geweldig goed, maar ik merkte daardoor ook dat mijn gehoor nogal achteruit gaat (ik kan via de KZ dingen horen die ik niet meer hoor via mijn luidsprekers). Ik ben 62, dus dat is niet zo vreemd. Maar daar komt de generatiekloof nog bij. Ik vind dat ik aardig bij blijf op computergebied, maar merk dat ik door de populariteit van telefoons (waar ik eigenlijk niks mee heb) toch steeds meer dingen niet meer goed kan overzien. Om die reden zou ik jou willen vragen of jij me de juiste richting in kunt duwen.

    Voor mij is mijn gewone audio-installatie (stereo!) nog steeds het belangrijkste. Ik heb een goede installatie, waar ik een draaitafel en een laptop op heb aangesloten als audio-bronnen. Op die laptop heb ik al een hele tijd een externe DAC, de ESI-U24XL. Dat is een fijn ding, dat ik ook kan gebruiken om lp’s te digitaliseren. Maar door het succes van de KZ ZEX1 (die ik trouwens alleen samen met mijn telefoon gebruik om muziek te luisteren) begon ik toch na te denken over wat uitbreiding. Ik vraag me nu namelijk af of een extra DAC, speciaal voor het luisteren via de laptop (niet voor het opnemen dus), misschien toch óók een verbetering kan geven, maar dan voor mijn stereo-installatie. Nu heb jij een heleboel adviezen gegeven over DAC’s, maar ik kan toch niet goed vinden welke nu het meest geschikt is voor een gewone audio-installatie. Kun jij daar jouw advies misschien nog over geven? Ik heb er dus een nodig die aan de ene kant in de laptop kan (USB A) en aan de andere kant in de versterker (2xcinch/RCA).

    Mijn excuses voor het lange verhaal. Een kort antwoord is uiteraard méér dan genoeg!

    1. Ja dat is kort maar krachtig: een buizen-voorversterker met USB, bijvoorbeeld deze . Door de USB is het tevens een DAC. Schitterend geluid, en goedkoop ook nog. Tevens te gebruiken als koptelefoonversterker, en zelfs ook nog als Bluetooth ontvanger. Dank voor de complimenten!

  9. Op de verkoopsite worden twee uitvoeringen aangeboden: een voor € 68,13 met een single ended uitgang en een voor € 90,05 met twee uitgangen single ended en balanced.

  10. Ik heb in feb. 2022 de Loconaq E1 besteld vanwege de leveringsproblemen met de A1 destijds. Deze heeft een ES9038Q2M dac. Echter hoor ik geen verschil via mijn Samsung s10 met USB pro of via USB-C op mijn Dell laptop (2021).
    Getest met Spotify, Qobuz en Tidal op mijn Sennheiser Momenten 2 over ear met een draadje 😉 Het kan zijn dat mijn gehoor niet goed genoeg verschillen hoort of dat de Sennheiser niet meer kan. Wat kan dit zijn? Defect, verkeerde instellingen? Of de interne DAC is al goed van mijn devices?
    Ik wil deze DAC best eens opsturen voor een vergelijk of test?
    Ik had iets meer van een dac verwacht, maar genieten van muziek kan ook prima zonder !

    1. Ja, het zou kunnen dat de interne DAC’s al behoorlijk goed zijn. En ook dat de Momentum niet de de allerbeste is om het verschil te horen.

  11. Voor de AK chip liefhebbers, de AK4493SEQ chip wordt weer geproduceerd door AKM en zit in de Shaling UA3. Deze is op dit moment verkrijgbaar voor rond 90 euro.

  12. Beste Aartjan,

    Met veel plezier lees ik de artikelen over IEM’S en DAC’S.

    Momenteel ben ik nog aan het oriënteren voor de juiste IEM (waarschijnlijke de Kz Zex Pro). Het liefst een IEM waarmee ik niet aan EQ hoef te sleutelen. En van de DAC’S ben ik geïnteresseerd in de Loconaq A1 met AK 4493 of de TRASAM Q1.

    Ik heb hierover een paar vragen en hoop dat je mij hiermee verder kan helpen.

    1. Heb je de loconq en Trasam wel eens vergeleken met de Audioquest Dragonfly Cobalt en zo ja wat zijn de verschillen?

    2. Momenteel heb ik nog een Android telefoon (nokia 8.1) en speel ik muziek via Apple Music omdat Apple inmiddels ook high-res audio heeft. Werkt Apple Music ook bitperfect naar de Toconaq of Trasam zonder USB Audio Player Pro? Of moet je dan tidal of qobuz hebben. En zou het dan ook werken met offline albums als ik buiten huis ben zodat ik niet hoeft te streamen over mijn data bundel?

    Ik hoor graag van je en of ook van de medelezers.

    Vriendelijke groet, Jurriaan

    1. Ja het werkt ook offline. Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan werkt een DAC niet. Om dat te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’.

          1. Ik heb de dragonfly cobalt helaas niet in bezit. Ik ben juist aan het oriënteren. Mocht ik de Cobalt wel in handen krijgen laat ik het weten.
            Eerst nog eens ontdekken of mijn huidige tefeloon via USB-C een digitaal signaal kan uitgeven zoals je in je artikelen schrijft.
            Ik denk wel dat het handig kan zijn voor de lezers te weten dat de USB-C socket van de telefoon geen speling mag hebben zodat er geen contact verlies ontstaat ivm dropouts. De USB-C poort van mijn telefoon heeft bijvoorbeeld wat mankementen en de USB-C poort eerst zou moeten vervangen. Ik heb al geprobeerd de poort softvrij te krijgen maar dat mocht helaas niet helpen. Misschien handig voor de lezers om rekening mee te houden voor de lezers voor ze en USB-Dac aanschaffen voor onderweg. Dank voor alles mooie review Aartjan.

            Groet, jurriaan

  13. Je link “Lightning-adapter (8,-)” toont een pagina met het bericht: “Sorry, the page you requested can not be found:( “. Ga ik niet kopen. Maar gewoon ter informatie.

  14. Heb nu een aantal maanden de Trasam Q1 en Loconaq ESS ES9281C. Beide top dac’s! Erg blij mee. Denk dat ik in vervolg wel voor de Loconaq A1 ga ipv de ESS ES9281C. Deze klinkt t zelfde qua kwaliteit als de Trasam Q1 alleen met beduidend meer kracht. Volume is duidelijk hoger.

    Het grote minpunt van de ESS ES9281C is het kabeltje. Deze is ontzettend fragiel. Dusdanig dat ik oprecht als de dood ben dat ie snel stuk gaat. Ik gebruik hem hierdoor zelden, eigenlijk alleen in situaties dat ie op een bureau ligt. Zonde want het geluid is echt top! T lampje geeft ook duidelijk aan wat voor geluid ie afspeelt (als je de betekenis van de kleuren onthoud). Ik heb een stukje tape over t lampje gedaan want in een donkere kamer was het rete fel irritant.

    De minpunten zijn dus eigenlijk alleen fysiek, het geluid waar t om gaat heb ik niks op aan te merken. Super goed, zelfde als de Trasam Q1 maar met meer ‘kracht’.

  15. Ik pieste, net als anderen, ook naast het Loconaq A1 potje, maar ze bieden inmiddels een E1 als alternatief aan, met een ES9038Q2M 3.5Mm Se 100Mw én 2.5Mm gebalanceerde Uitgang 200Mw Amp. Die heb ik besteld, zou er half november moeten zijn. Als ik ‘m heb kunnen uitproberen laat ik mijn bevindingen weten. En oh ja, trasam q1 verscheept nu ook vanuit Italië voor een kleine 18 euro, maar dan zonder kabeltje geloof ik.

  16. Aartjan,

    Stel, ik wil met zo’n DAC mijn telefoon aan mijn hifi-setje hangen (en dat wil ik omdat ik via Chromecast, wat ik nu gebruik Qobuz niet gapless kan afspelen, en dat is zo’n afknapper, en ik heb nog een ongebruikte telefoon liggen…) – hoe hang ik de telefoon dan ook nog aan de oplader?

  17. Hallo Aart Jan, Die lightning naar micro USB kabel werkt niet met de Trasam Q1. Ik krijg melding dat device niet wordt ondersteund. Terwijl beide geschikt zouden moeten zijn met IOS. Heb je nog tips? Grtz, Klaas

  18. Dag Aartjan

    Dit is misschien wel een hele simpele vraag, maar kan ik de Ibasso Dac DC02.
    Ook gebruiken als geluidskaart voor mijn pc (windows) ik heb een usb-c/usb verloopstekker dus.
    Mijn onboard geluidskaart is vermoedelijk naar de gallemiezen.
    Ik hoor graag van u.

    Groet en bedankt
    Paul Heijtel

  19. Leuke review! Ik heb redelijk gevoelige IEMs besteld (Moondrop Blessing 2: Dusk) met een impedantie van 22 Ohms. Ik moet een DAC hebben die de gevoeligheid goed aankan en geen ‘hiss’ doorgeeft. Op zich lijkt onderhavige DAC daar goed geschikt voor, maar ik wil ook per se een microfooningang (al dan niet als TRRS aansluiting in de headphone uitgang). Enige tips? Ik keek persoonlijk naar de Schiit Hel 2, maar die die heeft wel onnodig veel kracht en lange levertijd. Ik sta in principe overal voor open. De buizenversterker ziet er leuk uit en lijkt als bijvangst goed geschikt om met de RCA’s het signaal door te geven naar mijn stereoversterker en B&W boxjes, maar ik zie ook daar geen microfooningang.

      1. Ja had ik gezien, maar wat betreft geluidskwaliteit is die ingehaald toch? Ik zie ook deze staan HIDIZS S3 (Sonata III), is die beter? Ik vind het prima om rond de 200 uit te geven als dat nodig is en ik vind het niet erg om een groter kastje te hebben met een volumeknop omdat het hoofdzakelijk voor PC gebruikt zal worden.

  20. Indien je telefoon een interne DAC heeft en je toch de externe DAC wil gebruiken.
    In de instellingen van Android OTG activeren, externe DAC aansluiten en je bent vertrokken.

  21. Op de Ali site die ik je stuurde staat idd een micro usb kabel, maar kijk je verder dan verkopen ze ook een lightning naar usb C kabel

Geef een reactie