CCA CA16 review: Strijd der Titanen deel 4

CCA ca16 review

– Update: 15 juni 2023 –

De Strijd der Titanen: tests en reviews over de allerbeste “in ear” oordopjes, ongeacht de prijs. Nou ja – een barkie (€100,-) vind ik wel ongeveer de grens. De kandidaten heb ik geselecteerd op reputatie, op mijn eigen ervaringen en op reviews wereldwijd. Voorlopige winnaars zijn de KZ ASX en de TRN V90s – zie de reviews. Hierbij deel 4: de CCA CA16 review, hier te koop voor €45,-.

CCA is een voordelig zustermerk van het topmerk KZ. Deze CA16 heeft maar liefst 8 drivers per kant. Hij is zo goedkoop (€45,-) dat hij ook nog wel in de lijst met de beste goedkope oortjes kan. Maar omdat dit een topmodel van CCA is, heb ik ‘m bij de veel duurdere Titanen gezet. Kan hij daar een beetje meekomen? Ja, dat wel.

De nieuwste topper van CCA is de supergoedkope CCA CRA van een tientje

Pasvorm

De pasvorm was aanvankelijk bij mij superslecht. Maar dat is ook enorm persoonlijk. Is voor iedereen anders. Voor mij altijd moeilijk. Ik gebruik bijna altijd mijn eigen tips, meestal de goedkope XXL, soms andere. Maar bij deze CCA CA16 lukte het niet. Alle bijgeleverde tips zijn mij te klein. Er zitten zelfs hele goede luxe traagschuim-tips bij (memory foam). Maar ook die pasten mij niet. Zelfs mijn favoriete XXL siliconen gaven geen goede afdichting. Als het niet 100% afdicht, is het geluid van in ears altijd superslecht. Zie ook de blog over ear tips.

Ik had het al bijna opgegeven. Maar toen liet ik ‘m aan mijn zoon luisteren. Hij vond dat er veel “te veel bas” in zat! Aha! Ze dichten bij hem dus wel perfect af! Toen ben ik nog maar eens verder gaan zoeken. Links heb ik nu de Spinfit CP100, en rechts van een ander oordopje – ik weet niet meer welke. En, inderdaad: nu past het wel. Dan klinkt het ook super. Uitstekend. De ear tips zitten wel heel los, want de nozzle is bij deze kleiner dan normaal.

Kabel en toebehoren

De kabel is van gevlochten topmateriaal, met oorhaken. Met bediening met 1 knop. Er zitten zelfs extra oorhaken bij: superhandig voor kabels die geen oorhaken hebben. Maar bij deze is dat dus niet echt nodig. Zie de plaatjes. En er zit een uitstekende microfoon op:

Vergeleken met KZ ASX en TRN V90s:

De stekkertjes zijn van het nieuwe verbeterde C-type, 2-pin. Daarom ook uitwisselbaar. Handig als je een Bluetooth kabel koopt zoals deze of de nieuwste Earhooks van TRN: daarmee maak je ze draadloos. Of een dure HiFi-kabel zoals deze topkwaliteit audiofiele kabel (12,-) van goud/zilver-mix. Kies dan altijd het C-type 2-pin, dan past het ook op deze CCA.

Verder is hij supercompleet, met extra oorhaken, 3 maten siliconen en memory foam tips. Een kabelclip zit er ook bij: altijd fijn en handig. En een goed klein etui.

Wie wint de Titanenstrijd?

Een directe vergelijking dus, tussen de allerbeste oordopjes die nog redelijk betaalbaar zijn. Ze zijn totaal verschillend, allemaal met eigen kwaliteiten, maar allemaal gegarandeerd waanzinnige topkwaliteit:

 1. KZ PR 1
 2. De QOA Vesper – €50 – dat is deze review
 3. SHUOER TAPE – €85 met 1 Electrostaat driver, zie de lange review
 4. KZ ASX  – €85 met 20 speakers, zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 5. TRN V90S soms heel goedkoop, zie de lange review
 6. Moondrop Starfield €99 met 1 Carbon Nanotube driver, binnenkort ook hier
  Of nog beter: de Moondrop Aria, rond 70,-

  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 7. KZ ZAX  €50 – zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 8. De CCA CA16 €45  – zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –

KORTINGTIP

je kan ‘m bestellen, en dan NIET betalen. Dan stuur je de winkel een bericht, via de Contact-knop bij je bestelling, met de vraag of ze wat Discount hebben. Je hebt dan kans dat de prijs in je winkelmand na een dag iets omlaag gaat. Is me al een paar keer gelukt.

Geluidskwaliteit

Als het perfect past is het geluid erg goed. Hij heeft iets meer bas dan de meeste andere, en het hoog is net iets gematigder. Heel goed, want dan heb je totaal geen EQ meer nodig. De scherpe randjes hoeven er niet af, en er hoeft niet meer bas bij. Dit is heel fijn, en best wel uniek. Dit zie je bijna nooit namelijk. Wat mij betreft dus totaal gebalanceerd. Ook het mid is perfect: niet te veel en niet te weinig. Geen rare hippe V-shape.

Maar daarmee ben je er helaas nog niet. Ook al is dit uniek, en is de balans dus ongeëvenaard, de geluidskwaliteit wordt door meer dingen bepaald. Mijn zoon vond bijvoorbeeld dat de bas wat “bonkig” is. Oftewel: niet heel strak. En inderdaad, vergeleken met de absurd goede TRN V90S en de KZ ASX is de bas minder strak en minder gedetailleerd. Datzelfde geldt voor het hoog en het mid: het is allemaal uitstekend en in balans, maar wel minder goed, minder gedetailleerd en minder open dan de twee winnaars. Die klinken gewoon mooier, en ruimtelijker. Ik vind de afstelling ofwel tuning bij deze CCA CA16 wel perfect: het maximaal haalbare uit deze hardware. Maar de gebruikte drivers zijn gewoon niet de allerbeste. Want die houdt KZ voor zichzelf natuurlijk!

CCA CA16 review conclusie

Hij hoort bij de winnaars van het goedkopere segment. Echt een aanrader als het zonder EQ moet, een van de allerbeste onder de €50,-. Hier te koop voor 45,-. Maar voor de duurdere Titanen schiet hij net iets te kort. Behalve op balans, want daar is hij uitzonderlijk goed: je hebt totaal geen EQ nodig. Hij heeft meer bas dan normaal, en minder scherp hoog dan de meeste anderen. Dat is heel fijn en goed. Supergoede microfoon ook. Met de pasvorm moet je mazzel hebben, of andere ear tips proberen.

CCA CA16 review: Je krijgt veel gratis extra's
Je krijgt veel gratis extra’s bij de CCA CA16
CCA CA16 review
16 units, dus 8 drivers per kant
CCA CA-16 review: uiterlijk
Hij ziet er prachtig uit, met ergonomische vorm, zoals de KZ ASX

Met kabelclip, oorhaken, snoer met de beste nieuwe stekkertjes en top-microfoon
CCA CA16 eartips
Drie maten siliconen tips + memory foam tips
CCA CA16 stekkertjes C type
De verbeterde nieuwe stekkertjes (C-type)
Bediening met 1 knop + top-microfoon
Gratis extra's: oorhaken, clip en memory foam
Gratis extra’s: oorhaken, kabelclip en memory foam tips

DAC’s, DAP’s, draadloos, kabels

Alles klinkt beter met een goede DAC of DAP. De best klinkende voordelige DAP is deze Zishan (vanaf 90,-). En de beste kleine goedkope DAC is deze TRASAM Q1 (20,-). Er is zelfs een snoertje voor iPhone voor beschikbaar. Of nu de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). Dat vind ik nu de best klinkende DAC. De allerbeste DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M11 Pro, in Nederland op BOL.com voor 599,-. Een voordelige DAP, voor de helft van de prijs, en nog steeds met alles-erop-en-eraan is de Fiio M6 of M9, zie de review.

Er is ook nog deze Lightning Audio kabel zodat je deze CCA ook direct op je iPhone kan aansluiten, in hoge kwaliteit (12,-). Kies het C-type:

kz lightning kabel DAC

Of deze Bluetooth kabel (14,-) met 8 uurs-batterij, om ‘m draadloos te maken. Met Apt-X en AAC, dus top-audio. Waterdicht (kies het C-type). En er is nu ook een top-Bluetooth kabel met de beste chipset, voor een tientje meer.

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks C-type

Elke C-type 2-pin kabel past perfect op deze CCA, zoals de Earhooks van TRN. Daarmee maak je er een draadloze Bluetooth headset van, in de allerhoogste kwaliteit:

earhooks draadloos TRN V90s V90 Bluetooth C-type BLuetooth headset earhooks TRN V90s

Of deze topkwaliteit audiofiele kabel (12,-) van goud/zilver-mix, met vergulde stekkers, voor deze CCA het C-type:

KZ B pin type upgrade cable

Zie ook de Top 40 Beste goedkope oordopjes.

CCA CA16 review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit via een Trasam Q1 (20,- ). Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist, publiek op Spotify:

Deze CCA CA16 review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

Bijlage: AutoEQ

Op de website van Project AutoEQ staat hier de berekende EQ om de Tape neutraal te maken (de groene lijn). Maar je ziet dan ook weer dat dit project altijd te weinig bas en teveel hoog wil. De overige precieze dipjes en piekjes vind ik dan weer wel kloppen.

Shuoer Tape AutoEQ

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ha Aart, de trn V90s staat al voor net iets meer dan 30 euro te koop. Opvallend hoe uiteenlopend de prijzen zijn bij aliexpress voor deze koptelefoon.

 2. Hoi Aart Jan, ik hoop dat je ooit nog in de gelegenheid komt om de Ibasso IT00 of de Fiio FH3 te reviewn voor wat betreft bekabelde iems.
  Voor wireless hoop ik ooit de review te kunnen zien voor de MPOW m30 plus of de Earfun free pro.

Geef een reactie