Shuoer Tape review: in ear electrostaten

shuoer tape review

– Update: 21 februari 2023 –

Wat zijn de allerbeste “in ear” oordopjes, ongeacht de prijs? De kandidaten heb ik geselecteerd op reputatie, eigen ervaringen en wereldwijde reviews. Na uitgebreide research vond ik zeven serieuze kandidaten, die toch niet al te absurd duur zijn. De Strijd der Titanen dus. Dit is deel 6, met de eerste enige echte electrostaten. Hier te koop rond €90,-. Dit is mijn Shuoer Tape review.

Een nieuwe winnaar??

Bijna! De Tape is een enorm hoge binnenkomer, met stip op twee. Waarom niet op 1? Dat komt vooral door mijn persoonlijke voorkeur voor de Vesper. Voor vele anderen zal de Tape de echte nummer 1 zijn. Mijn klassement in de Strijd der Titanen is:

 1. De QOA Vesper – €50 – zie de lange review
 2. SHUOER TAPE – €90 – dat is deze review
 3. de Moondrop Aria, rond 70,-
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 4. KZ ASX  – €85 met 20 speakers, zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 5. TRN V90S soms heel goedkoop, zie de lange review
 6. KZ ZAX  €50 – zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 7. De CCA CA16 €45  – zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –

De Shuoer Tape op TWEE. Dat betekent EXTREEM GOED. Want het is echt nog een klasse beter dan de KZ ASX of de TRN V90s. En dat is uitzonderlijk. Want die zijn al steengoed. En voor veel mensen zal de Tape zelfs op nummer 1 eindigen…

UPDATE 2023: Er is een nieuwe winnaar in de Titanenstrijd: de KZ PR1. Dat zijn nieuwe Planar oortjes, voortbordurend op het succes van dit soort electrostaten.

Shuoer Tape electrostaten

De Shuoer Tape heeft één speaker per kant, maar dat is dan wel meteen een electrostaat. Een totaal ander systeem dan gewone drivers of speakers. Het systeem bestaat al heel lang als luidsprekers: enorm grote ultradunne platte kamerschermen. De speaker was dan geen conus in een grote kast. Nee, het was een plat, dun, groot rechthoekig membraan. Het gehele membraan beweegt heen en weer, en produceert zo het geluid. De hoge en middentonen zijn ongekend goed. Geen enkele gewone speaker kan er aan tippen. Het geluid is ongelofelijk ruimtelijk en natuurlijk. Verreweg het beste wat je ooit gehoord hebt. Magnepan, Quad, MartinLogan: dat zijn de beroemde grote dure merken in dit systeem. Ik heb zelf ook electrostaten gehad, van een Nederlands merk.

Maar electrostaten hadden ook nadelen:

 1. Ze zijn extreem groot
 2. De bas is wel supermooi maar niet hard
 3. Ze kunnen sowieso niet hard: als ze te lang te hard staan vallen ze uit, maar na een tijdje rust zijn ze dan weer goed
 4. Ze eisen een krachtige topversterker

Deze nadelen waren in mijn Nederlandse speakers goed opgelost. Die waren namelijk veel kleiner, want er zat een losse bas-speaker bij met een gewone speaker. Een 2.1 systeem: links en rechts electrostaat, plus een gewone center-bas. Klonk fantastisch. De bas was mooi en strak, en het geheel kon ook hard. Maar niet zo hard als mijn B&W 802’s daarna.

Bij die kleine in ear oordopjes heb je al die nadelen ook niet. De Shuoer Tape heeft ook een ongelofelijk mooie bas, met het beste sublaag wat je ooit gehoord hebt. Ze kunnen uiteraard keihard, want het zit direct in je oor. Je hebt ook geen overdreven dure versterker nodig. Een buizenbak van 75 euro is al perfect. Of een goede DAC, zoals de Loconaq A1 van 50 euro.

Jeetje! Nummer 1 dus!!

Nou ja, als je van extreem helder houdt is dit inderdaad je nummer 1. Maar ik hou van minder hoog. Ik ga bij elk oordopje maniakaal op zoek naar de beste EQ-stand. Dat zet ik ook meestal bij de review. Maar bij de top mag dat eigenlijk niet. Het moet meteen goed, zonder EQ. Hier moet ik streng zijn. Met EQ kan het nooit zo goed zijn als zonder. Want het signaal gaat nog eens volledig door een EQ, met zijn eigen gekleurde karakter. Niet meer puur dus.

De Shouer Tape is ook ZO zuiver dat je dat echt hoort: zonder EQ is hij beter. Maar zonder EQ heeft hij voor mij persoonlijk net iets te veel hoog. Dat is wel zeer persoonlijk, want volgens officiële metingen is het juist andersom (zie onderaan): te veel laag en te weinig hoog. De laagste sub-bassen zijn overigens ongelofelijk goed: beter is er gewoon niet. Maar voor mij blijft er iets teveel hoog.

Het tegenovergestelde was de B&W PX7 van 400 euro: die had veel te veel laag, en te weinig hoog. Zelfs voor mij. En die krijg je niet eens meer goed met EQ. Deze “goedkope” Shuoer Tape wel, die is op alle vlakken veel beter dan die B&W. En als ik een klein beetje EQ aanzet is de Tape zelfs nog beter dan mijn referentie-koptelefoon, de Sennheiser HD660.

Dus: als je het knopje “treble” vaak wat omhoog draait, op allerlei speakers, in je auto, op verschillende oordopjes, of als je van een helder geluid houdt, of als je toch altijd al EQ gebruikt, dan is dit werkelijk het einde. Dan kan het niet beter dan dit.

Ik loop ook nog even de vergelijkingspunten af. Per onderdeel één punt voor de beste:

 1. De allerbeste hoge tonen. Zijdezacht, ruimtelijk en glashelder, zonder scherpe randjes:
  1 punt voor de beste, de Tape
 2. De meest analytische met de beste instrumentscheiding:
  1 punt voor Tape
 3. Het meest natuurlijke mid, en de beste voor vocalen:
  1 punt voor Tape, 1 voor Vesper
 4. De beste bas, strak, met goed sublaag:
  Allemaal 1 punt (Tape heeft wel de beste subbas, maar tegelijk iets te weinig bas)
 5. Als je absoluut geen EQ wil gebruiken:
  1 punt voor Vesper, ook al is dit is erg persoonlijk. Volgens metingen zijn de Tape en Aria hierin veel beter dan de Vesper
 6. De meest gevoelige:
  Allemaal een punt behalve Tape (maar persoonlijk vind ik dit niet belangrijk)
 7. De beste pasvorm met de bijgeleverde tips, en het meeste comfort:
  1 punt voor Vesper en 1
  voor Tape
 8. De beste qua “referentie”, natuurlijk, recht, ongekleurd, gebalanceerd:
  1 punt voor Vesper, maar ook dit is erg persoonlijk… bij nader inzien eigenlijk toch meer een punt voor Tape, en ook voor Aria
 9. Winnaar op Prijs/Kwaliteit:
  1 punt voor Vesper
 10. De beste kabel en accessoires:
  Allemaal een punt
 11. Ruimtelijk en open:
  1 punt voor Vesper

Shuoer Tape review conclusie

Op deze manier blijft de QoA Vesper voor mij persoonlijk de winnaar in de Strijd der Titanen. Maar Tape is nummer 1 als je vaak wat extra hoge tonen aanzet of extra hoog waardeert. Deze heeft het mooiste, meest heldere hoog ooit, en het meest natuurlijke mid, dankzij die electrostaten.

Maak ‘m draadloos: KZ Bluetooth kabel

Alle oortjes met afneembare kabel kan je simpel draadloos maken met deze KZ Bluetooth kabel (19,-). Met maar liefst 8 uur batterij. Er is een MMCX-versie voor deze Shuoer Tape. De geluidskwaliteit voor muziek is maximaal, dankzij de AptX. De microfoon is net als alle Bluetooth headsets nogal matig, maar je kan er wel mee bellen: de microfoon zit dicht bij je mond. Er zit snoerbediening op (met Volume!), en dat is al bijna reden genoeg om zo’n kabel te kopen. Hij kan ook heel hard. Veel Bluetooth headsetjes kunnen niet zo hard. Verder is hij IPX5 waterdicht, met goede keramische antenne en snelle stabiele verbinding. Met AAC (voor iPhone) en AptX. En zelfs met Apt-X HD als je (Android)-telefoon dat ondersteunt. En totaal geen vertraging bij films of games, dus geen latency.

KZ Bluetooth AptX HD nekkabel
Je kan ‘m in je nek dragen. Met die oorhaken zit het perfect en kunnen je oortjes niet uitvallen, zelfs niet met sporten.
Shuoer Tape review: in ear electrostaten
De verpakking is uniek en leuk
Verrassend
Er zit een aluminium opbergdoosje bij met schroefdop

Shuoer Tape review: in ear electrostaten
Zes maten eartips, topkabel, 2,5 mm en 3,5 mm minijack stekker, afneembare MMCX stekkers

Shuoer Tape review: in ear electrostaten
MMCX stekkers: past altijd meteen en is draaibaar
De stekker is 2,5mm 4-polig. Er zitten twee adapters bij: naar 2,5mm hoek en 3,5mm hoek, beide 3-polig. Die witte kabel is de zilveren kabel van de KZ ASX, 4-polig 3,5mm.
Van links naar rechts de kabel van: Shuoer Tape, KZ ASX, Qoa Vesper
shuoer tape review
De naam TAPE komt van de gelijkenis met een cassettebandje
Zo zit het in je oor. Perfecte pasvorm.

Shuoer Tape review: in ear electrostaten 

DAC’s, DAP’s en draadloos

Alles klinkt beter met een goede DAC of DAP. De best klinkende voordelige DAP is deze Zishan (vanaf 90,-). En de beste kleine goedkope DAC is de Loconaq A1 met AK 4493 (50,-). Een buizenversterker is nog mooier. De beste DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M11 Pro, in Nederland op BOL.com voor 599,-. Een voordelige DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M6 of M9, zie de review.

Er zit dus geen microfoon op deze, maar bellen kan op veel manieren: je kan de microfoons van je telefoon gebruiken, je kan bellen met een van de Bluetooth kabels verderop, of met een Bluetooth clip, of met een MMCX-kabel met microfoon.

Die Loconaq kan je met een verloopje ook gebruiken om via je telefoon te luisteren. En met deze Lightning Audio kabel kan je ‘m zelfs direct op je iPhone aansluiten, in hoge kwaliteit (12,-). Kies MMCX voor deze Tape:

kz lightning kabel DAC

Of deze Bluetooth kabel (14,-) met 8 uurs-batterij, om ‘m draadloos te maken. Met Apt-X en AAC, dus top-audio. En er is nu ook een top-Bluetooth kabel met de beste chipset (kies MMCX type).

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

Deze Earhooks van TRN passen ook, als je de MMCX kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze Bluetooth headset van, in de hoogste kwaliteit: BLuetooth headset earhooks TRN V90s

Shuoer Tape review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze Shuoer Tape review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

Bijlage: AutoEQ

Op de website van Project AutoEQ staat hier de berekende EQ om de Tape neutraal te maken (de groene lijn).  Je ziet dan weer dat dit project altijd te weinig bas en teveel hoog wil. Bij alle modellen. Bij deze Tape hoeft er echt geen bas uit, en ook geen extra hoog bij. Integendeel zelfs.

Shuoer Tape AutoEQ

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie