Shuoer Tape review: in ear electrostaten

shuoer tape review

– Update: 9 juli 2021 –

Wat zijn de allerbeste “in ear” oordopjes, ongeacht de prijs? De kandidaten heb ik geselecteerd op reputatie, eigen ervaringen en wereldwijde reviews. Na uitgebreide research vond ik zeven serieuze kandidaten, die toch niet al te absurd duur zijn. De Strijd der Titanen dus. Dit is deel 6, met de eerste enige echte electrostaten. Hier te koop voor €80,-. Dit is mijn Shuoer Tape review.

Nee hè, toch niet WEER een nieuwe winnaar??

Nee hoor. Wel een hoge binnenkomer MET STIP op twee. Het klassement in de Strijd der Titanen is:

 1. De QOA Vesper – €50 – zie de lange review
 2. de Moondrop Aria, rond 70,-
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 3. SHUOER TAPE – €80 – dat is deze review
 4. KZ ASX  – €85 met 20 speakers, zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 5. TRN V90S soms heel goedkoop, zie de lange review
 6. KZ ZAX  €50 – zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –
 7. De CCA CA16 €45  – zie de lange review
  – – – STAAT OOK HIER OP AMAZON.NL – – –

Je ziet het: de Shuoer Tape op DRIE. Dat betekent EXTREEM GOED. Want het is echt nog een klasse beter dan de KZ ASX of de TRN V90s. En dat is uitzonderlijk. Want die zijn al steengoed.

Shuoer Tape electrostaten

De Shuoer Tape heeft één speaker per kant, maar dat is dan wel meteen een electrostaat. Een totaal ander systeem dan gewone drivers of speakers. Vroeger had je ze ook als luidsprekers: dat waren dan enorm grote ultradunne platte kamerschermen. De speaker was geen conus in een grote kast. Nee, het was een plat, dun, groot rechthoekig membraan. Het gehele membraan bewoog heen en weer, en produceerde zo het geluid. De hoge en middentonen waren ongekend goed. Geen enkele gewone speaker kon er ook maar tippen. Het geluid is ongelofelijk ruimtelijk en natuurlijk. Verreweg het beste wat je ooit gehoord hebt. Magnepan, Quad, MartinLogan. Ik heb zelf ook electrostaten gehad, van een Nederlands merk.

Maar electrostaten hadden ook een paar nadelen:

 1. Ze zijn extreem groot
 2. De bas is wel supermooi maar niet hard
 3. Ze kunnen sowieso niet hard
 4. Ze eisen een krachtige topversterker

Deze nadelen waren in mijn Nederlandse speakers goed opgelost. Die waren namelijk veel kleiner, en er zat een losse bas-speaker bij. Een 2.1 systeem: links en rechts, plus center-bas. Klonk fantastisch. De bas was ook mooi en strak en het geheel kon best hard. Maar niet zo hard als mijn B&W 802’s daarna.

Bij die superkleine in ear oordopjes heb je al die nadelen ook niet. De Shuoer Tape heeft ook een ongelofelijk mooie bas, met het beste sublaag wat je ooit gehoord hebt. Ze kunnen uiteraard keihard. Je hebt geen overdreven dure versterker nodig. Een buizenbak van 75 euro is al perfect. Of de Loconaq A1 koptelefoonversteker / Dac van 50 euro.

Jeetje! Nummer 1 dus!!

Nou ja, er is toch wel een dingetje. Als je van extreem helder houdt is dit inderdaad je nummer 1. Maar ik hou van royale bas, of op zijn minst van balans. Ik ga bij elk oordopje maniakaal op zoek naar de beste EQ-stand. Dat zet ik ook meestal bij de review. Maar bij de Titanen mag dat eigenlijk niet. Het moet meteen goed, zonder EQ. Hier moet ik streng zijn. Met EQ kan het nooit zo goed zijn als zonder. Want het signaal gaat nog eens volledig door een EQ, met zijn eigen gekleurde karakter. Niet meer puur dus.

De Shouer Tape is ook ZO zuiver dat je dat echt hoort: zonder EQ is hij beter. Maar zonder EQ is er ook veel te weinig bas, en voor mij te veel hoog. Je kan er aan wennen, maar ik kan dat niet. Het vreemde is dat de allerlaagste sub-bassen ongelofelijk goed zijn: beter is er gewoon niet. Maar hoe goed die bas ook is: er is wel TE WEINIG bas, en ook nog eens te veel hoog – en da’s niks voor mij. Maar met EQ zijn ze onovertroffen, en dan dus WEL NUMMER 1:

Het tegenovergestelde was de B&W PX7 van 400 euro: die had veel te veel laag, en te weinig hoog. Maar die krijg je niet goed met EQ. Deze “goedkope” Shuoer Tape wel, die is op alle vlakken veel beter dan die B&W. En als je wat EQ aanzet is de Tape zelfs nog beter dan mijn referentie-koptelefoon, de Sennheiser HD660.

Dus: als je het knopje “treble” altijd wat omhoog draait, op allerlei speakers, in je auto, op verschillende oordopjes, of als je toch al EQ gebruikt, dan is dit werkelijk het einde. Dan kan het niet beter dan dit.

Ik loop ook nog even de vergelijkingspunten af:

 1. De allerbeste hoge tonen:
  Zijdezacht, ruimtelijk en glashelder, zonder scherpe randjes:
  1 punt voor Tape
 2. De meest analytische met de beste instrumentscheiding:
  1 punt voor Tape
 3. Het meest natuurlijke mid, en de beste voor vocalen:
  1 punt voor Tape, 1 voor Vesper
 4. De beste bas, strak, met goed sublaag:
  Allemaal 1 punt (Tape heeft wel de beste subbas, maar tegelijk te weinig bas)
 5. Als je absoluut geen EQ wil gebruiken:
  1 punt voor Vesper
 6. De meest gevoelige:
  Allemaal een punt behalve Tape
 7. De beste pasvorm met de bijgeleverde tips, en het meeste comfort:
  1 punt voor Vesper
  , 1 punt voor Tape
 8. De beste qua “referentie”, natuurlijk, recht, ongekleurd, gebalanceerd:
  1 punt voor Vesper
 9. Winnaar op Prijs/Kwaliteit:
  1 punt voor Vesper
 10. De beste kabel en accessoires:
  1 punt voor Vesper
 11. Ruimtelijk en open:
  1 punt voor Vesper

Shuoer Tape review conclusie

Op deze manier is het dus 9 tegen 5. QoA Vesper blijft winnaar in de Strijd der Titanen. Maar Tape is nummer twee, en zelfs nummer 1 als je bij andere speakers en oortjes vaak wat extra hoge tonen aanzet. Deze heeft het mooiste, meest heldere hoog ooit, dankzij die electrostaten.

Maak ‘m draadloos: KZ Bluetooth kabel

Alle oortjes met afneembare kabel kan je simpel draadloos maken met deze KZ Bluetooth kabel (19,-). Met maar liefst 8 uur batterij. Er is een MMCX-versie voor deze Shuoer Tape. De geluidskwaliteit voor muziek is maximaal, dankzij de AptX. De microfoon is net als alle Bluetooth headsets nogal matig, maar je kan er wel mee bellen: de microfoon zit dicht bij je mond. Er zit snoerbediening op (met Volume!), en dat is al bijna reden genoeg om zo’n kabel te kopen. Hij kan ook heel hard. Veel Bluetooth headsetjes kunnen niet zo hard. Verder is hij IPX5 waterdicht, met goede keramische antenne en snelle stabiele verbinding. Met AAC (voor iPhone) en AptX. En zelfs met Apt-X HD als je (Android)-telefoon dat ondersteunt. En totaal geen vertraging bij films of games, dus geen latency.

KZ Bluetooth AptX HD nekkabel
Je kan ‘m in je nek dragen. Met die oorhaken zit het perfect en kunnen je oortjes niet uitvallen, zelfs niet met sporten.
Shuoer Tape review: in ear electrostaten
De verpakking is uniek en leuk
Verrassend
Er zit een aluminium opbergdoosje bij met schroefdop

Shuoer Tape review: in ear electrostaten
Zes maten eartips, topkabel, 2,5 mm en 3,5 mm minijack stekker, afneembare MMCX stekkers

Shuoer Tape review: in ear electrostaten
MMCX stekkers: past altijd meteen en is draaibaar
De stekker is 2,5mm 4-polig. Er zitten twee adapters bij: naar 2,5mm hoek en 3,5mm hoek, beide 3-polig. Die witte kabel is de zilveren kabel van de KZ ASX, 4-polig 3,5mm.
Van links naar rechts de kabel van: Shuoer Tape, KZ ASX, Qoa Vesper
shuoer tape review
De naam TAPE komt van de gelijkenis met een cassettebandje
Zo zit het in je oor. Perfecte pasvorm.

Shuoer Tape review: in ear electrostaten 

DAC’s, DAP’s en draadloos

Alles klinkt beter met een goede DAC of DAP. De best klinkende voordelige DAP is deze Zishan (vanaf 90,-). En de beste kleine goedkope DAC is de Loconaq A1 met AK 4493 (50,-). Een buizenversterker is nog mooier. De beste DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M11 Pro, in Nederland op BOL.com voor 599,-. Een voordelige DAP met alles-erop-en-eraan is de Fiio M6 of M9, zie de review.

Er zit dus geen microfoon op deze, maar bellen kan op veel manieren: je kan de microfoons van je telefoon gebruiken, je kan bellen met een van de Bluetooth kabels verderop, of met een Bluetooth clip, of met een MMCX-kabel met microfoon.

Die Loconaq kan je met een verloopje ook gebruiken om via je telefoon te luisteren. En met deze Lightning Audio kabel kan je ‘m zelfs direct op je iPhone aansluiten, in hoge kwaliteit (12,-). Kies MMCX voor deze Tape:

kz lightning kabel DAC

Of deze Bluetooth kabel (14,-) met 8 uurs-batterij, om ‘m draadloos te maken. Met Apt-X en AAC, dus top-audio. En er is nu ook een top-Bluetooth kabel met de beste chipset (kies MMCX type).

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

Deze Earhooks van TRN passen ook, als je de MMCX kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze Bluetooth headset van, in de hoogste kwaliteit: BLuetooth headset earhooks TRN V90s

Shuoer Tape review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

Deze Shuoer Tape review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

Bijlage: AutoEQ

Op de website van Project AutoEQ staat hier de berekende EQ om de Tape neutraal te maken (de groene lijn). Maar je ziet dan ook weer dat dit project altijd te weinig bas en teveel hoog wil. De overige precieze dipjes en piekjes vind ik dan weer wel kloppen.

Shuoer Tape AutoEQ

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie