Basisch water: Ontzuur je lichaam – niet alleen tegen jicht

Ik gebruik basisch water (of basische tabletten) om jicht-aanvallen te voorkomen. Dat werkt bij mij al zo’n 10 jaar heel goed, zolang ik het niet vergeet te gebruiken. Over hoe het precies werkt – en waar het allemaal nog meer goed voor is – heb ik informatie hier samengevat. Want die informatie is ook voor anderen interessant, al heb je geen jicht. Ontzuren en ontstekingremmen kan ook zonder basisch water: met de Wim Hof Methode.

Alles over verzuring kort samengevat

 • Het lichaam verzuurt steeds meer, bij iedereen, door eten en door bewegen.
 • Fruit en groente ontzuren licht, al het andere eten (koolhydraten, eiwitten, suiker) verzuurt sterk. Zuur fruit zoals citroen is net als ander fruit juist licht ONTzurend, na vertering.
 • Het lichaam gebruikt kalk uit botten om te ontzuren (botontkalking, osteoporose) en dat voorkom je met basisch water / mineraalpillen.
 • Het lichaam slaat teveel aan zuur op in kristallen (die o.a. ook nierstenen kunnen vormen).
 • Jicht is een gevolg van die kristallen, die lichaamsvreemd zijn, en in gewrichten ontstekingen veroorzaken. Door een microscoop gezien zijn het hele scherpe kleine naalden. Ze beschadigen ook de nieren op deze manier.
 • Bloed en cellen kunnen meer zuurstof bevatten als het niet zuur is.
 • Basisch bloed is dunner, stroomt makkelijker, en geeft makkelijker en dieper zuurstof af.
 • Om verzuring tegen te gaan kun je basisch water drinken of mineraaltabletten slikken. De basische atomen binden met zuren en vormen onschadelijke nieuwe verbindingen. Bronwater en water uit bergbeekjes is vaak basisch, tot soms zelfs PH-waarde 10. Op de fles staat de PH-waarde. Boven de 7 is het basisch, daaronder zuur. Spa Blauw is bijvoorbeeld 6, dus licht zuur. De meeste frisdranken zijn heel zuur: 3,5. Cola is zelfs 2,5. Maagsap en zoutzuur zijn 1,5.
 • Sporten en bewegen veroorzaakt verzuring in spierweefsel, maar maakt het lichaam ook efficiënter wat zuurstof betreft, op vele manieren. Het netto-resultaat is dat gematigd sporten en bewegen je lichaam niet verzuren.
 • Je huid moet juist zuur zijn, dat is natuurlijk en normaal: zuur beschermt.

basisch water - het boekMeer informatie over basisch water o.a. op alkalife.nl, fonteine.com/zuurbalans.html en vooral in het boek Jonger door Ontzuren (Reverse aging) van de Koreaanse wetenschapper Sang Whang uit 1991. Hij stelt dat verzuring gelijkstaat aan veroudering.

 

Hoe kom je aan basisch water

basisch water

Dit kan ook, Bullrich’s zuur-base tabletten: 450 stuks voor 12,-. Hier zitten ook teststrips bij, zodat je zelf je zuurgraad kan testen. 

Het duurt wel even voor het effect heeft

Het gaat om het duurzame evenwicht tussen zuur en base in het lichaam. Je zou het ongeveer 2 a 3 maanden moeten gebruiken voordat het effect heeft. Het helpt bij het VOORKOMEN van jicht. Het helpt niet tegen een acute jicht-ontsteking. Dan zou je ontstekingremmers kunnen nemen.
Ik heb jarenlang erg veel last gehad van jicht. Tijdens jichtaanvallen gebruikte ik NSAID’s maar dat helpt maar een heel klein beetje. Toen ik basische druppels begon te gebruiken heb ik 10 jaar lang nauwelijks meer jicht gehad. Daarna ben ik gestopt met de basische druppels en heb ik toch weer veel last van jicht gekregen. Toen ben ik de Wim Hof Methode gaan doen. Ook dat werkte jarenlang heel goed. Tegenwoordig combineer ik beide methoden: Wim Hof + basische druppels.

Over jicht

Bij aanleg voor jicht slaat urinezuur neer als harde scherpe kristallen. Vooral in koude delen van het lichaam, dus handen en voeten, omdat in warmer bloed het urinezuur vloeibaar en opgelost blijft. Als je je voeten altijd warm houdt kan dit dus jicht voorkomen. Urinezuur wordt onder andere gevormd door purine in voedsel, maar je lichaam maakt het ook zelf aan. Als je jicht hebt kan je voedsel met veel purine beter vermijden. Purine zit in extreme mate in ansjovis, haring, makreel, lever (leverworst), en in mindere mate in zalm, het vel van kip, en in peulvruchten (dus ook pinda’s). Purine komt ook vrij als vetcellen verbranden, dus als je afvalt, of als je overmatig sport.

Een jichtaanval is een ontsteking die je tijdelijk kan behandelen met gewone  ontstekingsremmers zoals Diclofenac (Voltaren), Ibuprofen of Naproxen. Of heel specifiek met Colchicine (een al duizenden jaren oud middel), of met bijnierschorshormoon (zoals Prednison, een steroïde). Er is ook een natuurlijk Ayurvedisch middel dat ontstekingsremmend werkt: Guggulu.

Ter voorkoming van jicht zijn er (naast basisch water / warme voeten / Wim Hof-ademhaling), ook medicijnen: Allopurinol, Probenecide, Benzbromaron of Febuxostat. Bij deze laatste vier kun je de gewone ontstekingsremmers erbij gebruiken om aanvallen te voorkomen of te verminderen, want de klachten kunnen juist aanvankelijk verergeren. Diuretica (plaspillen) vormen een extra risico voor jicht.

Verder is tegenwoordig bewezen dat Vitamine C (zelfs in een lage dosis) jichtaanvallen kan voorkomen. Ook kersen gaan verzuring tegen, getuige de ervaring van veel duursporters. Vitamine C kun je het beste op een organische manier nemen, met vers fruit of met capsules van Amalaki oftewel Amla.

Nyacine (onderdeel van vitamine B3) kan leiden tot jicht. Je moet dus geen vitamine B3 bijslikken.

Ontzuren met de Wim Hof Methode

Wim Hof is wereldwijd beroemd als The Iceman. Zijn methode bestaat onder andere uit ademhalingsoefeningen en koude-training. Dit ontzuurt het lichaam  en werkt  onstekingsremmend. Die combinatie is heel goed tegen jicht. Zie het boek Een koud kunstje en mijn blog over mijn ervaringen met de Wim Hof Methode.

Zie voor meer informatie ook het artikel over Hartcoherentie.

Kalktabletten (Calcium) en ontzuren?

Kalk ontzuurt, maar om calciumtabletten te gebruiken om te ontzuren is kort door de bocht. Een samenvatting van recente inzichten die ik ook in meerdere bronnen heb gelezen is de-leugen-die-calcium-heet/

Natriumbicarbonaat (baking soda ofwel zuiveringszout) is ook ontzurend en veel goedkoper toch?

Je kan ook natriumbicarbonaat gebruiken om te ontzuren. Maar de website van Alkalife waarschuwt hiervoor:
“Het valt niet aan te raden om gewoon natriumbicarbonaatpoeder op te lossen in water en dit dan op te drinken. De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kan de bloeddruk stijgen door de verhoogde zoutvorming.”

In de Alkalife-producten zit overigens ook gewoon natriumbicarbonaat, maar dan gecombineerd met Kalium, in een bepaalde verhouding. Nu in 2018 heeft Alka ook Magnesium-tabletten.

 

 


 

Tot zover dingen die niet met kanker te maken hebben (behalve die website over natriumbicarbonaat). Maar ik heb in 2010 veel informatie over kanker en basisch water gevonden. Hieronder mijn samenvatting.

Het verband tussen kanker, gebrek aan zuurstof en verzuring

In gebieden in het lichaam waar een gebrek aan zuurstof is, of waar een zuur-overschot is, kunnen kankercellen, die bij iedereen overal in het lichaam goedaardig aanwezig zijn, kwaadaardig worden. Kankercellen kunnen glucose niet alleen met zuurstof verbranden, maar kunnen glucose ook “fermenteren”. Het afval daarvan is (melk)zuur. De omgeving wordt dan steeds zuurder en dat bemoeilijkt verbranding, zodat het steeds erger wordt. Alleen kankercellen kunnen in een zure omgeving overleven omdat ze energie uit fermentatie (anaërobe glycolyse) kunnen halen. Op PET-scans zie je dat: hoe meer anaërobe glycolyse, des te kwaadaardiger de tumor. Kort door de bocht: Goedaardige tumor wordt bij zuurstofgebrek kwaadaardig.

Fermentatie: Glucose wordt zonder zuurstof (anaeroob) omgezet in energie en melkzuur. Bij een mens ontbreken de enzymen om via fermentatie alcohol te maken, in plaats daarvan wordt er melkzuur geproduceerd. De omgeving van de cellen wordt steeds zuurder en bemoeilijkt zuurstof-opname.

Verbranding met zuurstof levert tot 15x zoveel energie als fermentatie. Je zou dus ook kunnen stellen dat er tot 15x zoveel glucose nodig is voor kwaadaardige kankercellen die zonder zuurstof werken.

Deze wetenschappelijke theorie uit België uit 2009 zegt ook dat kankercellen voldoende zuurstof zouden moeten krijgen en dan goedaardig blijven, ofwel niet door het lichaam gaan reizen. Weefsels, ook kankerweefsels, geven de voorkeur aan aerobe verbranding, want dat levert veel meer energie dan anaerobe fermentatie. Bij een tekort aan zuurstof laten kankercellen eerst extra bloedvaten in de buurt van de tumor groeien. Deze kunstmatige bloedvaten zijn echter abnormaal, het bloed stroomt er moeilijk doorheen en de kankercellen krijgen alsnog te weinig zuurstof. Dit dwingt kankercellen om òf anaeroob te gaan verbranden, en/of om via de bloedbaan te verhuizen naar andere delen van het lichaam. Op dat moment is de kanker kwaadaardig / uitzaaiend geworden.

“Het is algemeen bekend dat kanker veel voorkomt in gebieden die zuurstofarm zijn.”
De vraag is wat de oorzaak is dat die cellen geen zuurstof meer krijgen:

 • Als er gebieden zijn waar de bloedtoevoer beperkt is, bijvoorbeeld door dichtgeslibte aderen
 • Als er niet genoeg zuurstof is als gevolg van een verminderde conditie: te weinig capillarisatie (de vorming van kleine bloedvaatjes) en minder efficiënte hart en longen. Als de zuurstofcapaciteit van het lichaam hoger is, is er meer zuurstof beschikbaar en dat vertraagt de vorming van melkzuur bij elk soort activiteit.
 • Als er een zuuroverschot is. Een zure omgeving bemoeilijkt glucose-verbranding omdat het de werking van de benodigde enzymen vertraagt.

Bron   |   bron   |   bron

UPDATE: ketose

In de Volkskrant van 25 april 2015 stond een artikel over voeding met daarin een stukje over het “uithongeren” van een hersentumor. Totaal iets anders dan bovenstaand maar wel een vergelijkbaar principe. Gewone lichaamscellen kunnen behalve glucose desnoods direct vet verbranden. Het kan nog een stap verder, als het lichaam in een staat van ketose raakt, in tijden dat er helemaal geen koolhydraten zijn. Bij Inuit eskimo’s bijvoorbeeld, omdat daar gedurende lange tijd uitsluitend eiwit en vet te eten is. In plaats van glucose kunnen cellen vet gebruiken als brandstof, alleen kan vet de hersencellen niet bereiken. De lever breekt vet dan af tot ketonen, want die kunnen de hersenen wel bereiken. Bij een hersentumor heeft een ketose-dieet op deze manier zin: omdat ketonen de hersenen wel kunnen bereiken, en vet niet, en omdat tumorcellen in de hersenen de ketonen niet kunnen verbranden, en dus afsterven.

24 Reacties

 1. Top, maar over dat basische water innemen snap ik iets niet. In je maag is het toch altijd sterk zuur? Ik zie dan voor me dat daar een glaasje licht basisch water in valt en dat het basisch karakter direct vergaat door het zuur. Zo komt het basische water toch nooit in je systeem?

  1. Tijdens en vlak na eten niet, maar op een nuchtere maag wel. Een nuchtere maag schijnt helemaal niet zo zuur te zijn, maagzuur wordt pas aangemaakt als de maag vult, en is zeer tijdelijk en vluchtig. En met basische tabletten heb je dat probleem ook niet.

   1. Maar je hebt wel gelijk bij een gevulde maag, want dan heffen base en zuur elkaar op! Dus basische duppels moet je niet tijdens of na een maaltijd nemen.

  1. Super. Ik heb ook met besteld hier. Niet mbt jicht maar chronische aanhechtingspijn of fibromyalgie. Kijken wat dit op mag leveren. Ze zijn keurig met de prijs

 2. Ook ik heb sinds een paar jaar af en toe flinke steken in mijn grote teen wat alleen maar erger en frequenter werd. Gelezen dat het innemen van baking soda helpt. Bij de Jumbo een doosje Arm & Hammer Baking Soda (het oranje doosje) gekocht voor € 1,49 en ’s morgens en ’s avonds voor het eten een theelepeltje ingenomen. Ik dacht: voor dat geld baat het niet dan schaadt het niet en na een paar dagen merkte ik al dat ik geen last meer had van steken!

  Na een maand ermee gestopt om te kijken of het terug kwam en na een week begon ik af en toe weer getintel en lichte steekjes te voelen. Toen meteen weer begonnen met een theelepeltje en de klacht verdween weer! Het is helemaal niet nodig om die peperdure pillen of druppels te kopen waar in feite gewoon hetzelfde in zit als in het oranje doosje.. Ik snap wel dat Alkalife “waarschuwt” op hun website, want ze verdienen immers flink aan hun pillen en druppels. Hou je geld in je zak en gebruik gewoon Baking Soda!

 3. Als aanvulling op mijn reactie hierboven heb ik online 500 lege RD-capsules in de maat “00” besteld en een capsulevulmachine. Hiervoor was ik bij elkaar nog geen 50 euro kwijt. Het voordeel van de RD-capsules zijn dat ze, in tegenstelling tot normale gelatine capsules, maagsapresistent zijn en dus pas oplossen in de darmen, waarbij het Natrium Bicarbonaat niet wordt geneutraliseerd door de maag maar in de darmen wordt opgenomen.

  Hiermee bereik ik hetzelfde als de Alka-pillen, maar dan tegen een veel lagere prijs.

 4. Dank je voor de uitleg, ik ging gewoon op zoek naar info over jicht, omdat m’n echtgenoot er niet vanaf geraakt, mss een domme vraag, kan ik van spa blauw basisch water maken?

Geef een reactie