Shanling M0 review: 24bit HD audio player

UPDATE okt 2018 Hierbij een hands on review van de Shanling M0 (95,-) – hier te koop bij Aliexpress (of voor 120,- bij BOL.com, supersnel geleverd en met btw-bon). Hij lijkt precies op een Apple Watch, maar dit is een 24bit HD Audio Player. Wat je vroeger een Walkman of iPod noemde – maar nu dan zo klein als een horloge, en nu in audiofiele topkwaliteit. Deze Digital Audio Player (DAP) is tegelijk ook een DAC en een Bluetooth zender/ontvanger.  

Je kan ‘m als iPod gebruiken, of als hoofdtelefoonversterker, of als DAC, of als draadloze ontvanger / zender met draadloze oordoppen. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek (HALLO: 512 Gb!!!!). Die moet je natuurlijk nog wel apart aanschaffen – of je hebt er nog eentje ergens liggen. Twee tips: deze 128 Gb micro SD voor 33,- of deze 200GB micro SD voor 50,- bij Bol.com, dus supersnel en gratis verzonden.

Shanling M0 als USB DAC

Via de USB-C aansluiting werkt het als elke andere USB-DAC (zie het overzicht met de beste DAC’s). Hij klinkt net zo goed als de allerbeste DAC’s die veel duurder zijn. in de mini-jack kan je hoofdtelefoon – of het snoertje naar je stereo. Zo haal je de hoogste kwaliteit audio uit je computer. Je vervangt als het ware de audio-kaart van je computer door een veel betere.

Shanling M0 review DAP digital Audio player USB-C Bluetooth Shanling M0 review DAP digital Audio player USB-C Bluetooth

Na 7 dagen had ik ‘m binnen. Wat een topding. Geluidskwaliteit is optimaal, en verder is alles verbazingwekkend voor die prijs. Audiofiel, multifunctioneel, klein, handig en met touch screen. Enorme aanrader! 

Bluetooth / draadloos: zender of ontvanger

Je kan ook draadloos streamen naar je speakers / versterker. Dan zet je deze Shanling M0 bij de stereo, via de mini-jack daarmee verbonden. Vervolgens kan je de muziek van je telefoon / ipad / computer draadloos naar de M0 sturen. Of je ontvangt draadloos de muziek van je telefoon, op je favoriete hoofdtelefoon, die je in de Shanling plugt.

In de settings zet je dan Bluetooth aan. Zo is het een ontvanger, maar je kan ook zenden, naar je draadloze Bluetooth headset.

Als iPod

Je kan er ook muziek opzetten, als een iPod zeg maar, via een SD kaart, en dat kan ook in 24 bit. Bijvoorbeeld vinyl elpee’s in de exacte analoge kwaliteit: FLAC vinyl rips heet dat. Al je vinyl en HD Audio, in pure originele 24bit kwaliteit, op dit mini-spelertje. Je kan ‘m op je versterker aansluiten, je hebt geen dure externe DAC nodig. Of doe direct je topklasse hoofdtelefoon erin. Superleuk om je High End HiFi systeem gewoon in de bus of trein te kunnen beluisteren! Voor 95,- vervang je eigenlijk een dure SACD-player van 2000,- en een externe DAC van 2000,-. En het klinkt vrijwel even goed. Hier een uitgebreide blog over 24 bit HD Audio. Ik doe er nu vaak de TRN V80 oordopjes van 24 euro in en die combinatie is heerlijk.

Het kleine touchscreen is mooi en handig. Volume zit op de draaiknop. Qua bedieningsgemak en touch hardware is het natuurlijk geen Apple, dus dit is allemaal stroever en minder responsive. Maar dat geeft niet, vind ik.

Je kan ‘m ook met sporten gebruiken, omdat het zo klein is als een Apple watch. Je kan er hoesjes of bandjes voor kopen. De muziek op deze Shanling M0 kan je ook draadloos afspelen op je Bluetooth headset. Er zit een 10 a 15-uur batterij in.

Theoretisch kan je deze M0 zelfs op je mobiel als DAC gebruiken, met een OTG kabel op Android, of met een Camera Connection kit op IOS. Maar via Bluetooth klinkt het ook supergoed.

De Shanling M0 (95,-) is hier te koop op AliExpress.
(of voor 120,- bij BOL.com, dan is het supersnel geleverd en krijg je ook een btw-bon)

Zie ook deze blogs:

Omdat deze Shanling M0 ver boven de 22 euro is zou het kunnen dat je extra kosten krijgt: de BTW + inklaringskosten. Bovendien zorgt het dan voor vertraging. Maar op de verpakking staat gelukkig als waarde 12 dollar. Met een beetje mazzel slipt het er dan doorheen, in mijn geval ook.

HANDS ON REVIEW Eerst maar eens als DAC getest, als hoofdtelefoonversterker. Er zit een USB-naar-USB-C kabel bij van 1 meter. Als je ‘m aansluit springt hij op USB-modus: dat moet in dit geval niet, want nu is het geen opslag maar een audiokaart (DAC). Je kan de USB-modus uitzetten in het menu. Dan zie je ‘m in de audio-voorkeuren op je computer als “M0”.

Dit is de kleinste en slimste DAC die ik ooit gezien heb, en hij klinkt fantastisch. Alles klopt aan het geluid – beter hoeft eigenlijk niet wat mij betreft.

Er zit een draaiknop op voor volume, of AAN-UIT als je erop klikt. Lang-klik is echt uit. Dubbelklik op de draaiknop kun je instellen: ik zet die op Next. Het is touch-screen, je kan tappen en scrollen. Lang-tap is Home. Naar rechts vegen is Terug. Er zijn EQ presets (die werken wel op mp3, maar niet op FLAC). Er is een Gain-knop, handig voor hoofdtelefoons met andere impedantie. En ook Filters (geen idee wat dat is): ik zet ‘m op Minimum slow. Er zit een Engelse manual bij. Er is ook een line out modus, voor als je ‘m aansluit op je stereo.

Bluetooth werkt ook top. Stabiel, zelfs op oude apparatuur. Je kan in de instellingen kiezen voor alle Bluetooth versies zoals Apt-X (van Qualcomm), LDAC (van Sony), AAC (van Apple) en variaties erop. Zowel zender als ontvanger moet dat ondersteunen, anders valt het terug naar SBC. Kan je nergens checken overigens.

Ik heb het getest op een Mac en alles werkt perfect. Het klinkt zo goed dat dit voor het eerst is dat ik Bluetooth bijna net zo goed als bedraad vind. Het is wel afhankelijk van het andere apparaat, bijvoorbeeld de hoofdtelefoon: het kan slechter klinken, als die ontvanger een minder goede Bluetooth versie heeft.

Een oplader zit er niet bij, want je kan elke USB-lader gebruiken. Als kadootje zit er een SD-kaartlezer bij: een handige kleine, met zowel USB als Micro-USB:

Kortom: waanzinnige aanrader. Een stand-alone audiofiele muziekspeler waar veel muziek op kan, ook in 24 bit HD. Je kan ‘m als DAC gebruiken, als hoofdtelefoonversterker en als Bluetooth zender / ontvanger. En dat alles zo klein als een horloge, en ook nog eens supervoordelig: 95,-.

Het enige nadeel is misschien dat iedereen al een muziekspeler heeft: op je telefoon, op je laptop en op je tablet. En Spotify zit natuurlijk ook niet op deze M0: er zit geen wifi op. En als DAC op je iPhone zou ik eerder de Fiio i1 doen voor 50 euro want daar zit Lightning op. En de EQ kan je niet zelf instellen: jammer. De EQ werkt ook niet op 24 bit.

Maar als je van 24bit HD audio houdt is dit ding een must, want het kan allerlei dure audio-apparatuur vervangen, en dit is behalve veel goedkoper ook nog eens  veelzijdiger en handiger. En het klinkt inderdaad echt waanzinnig goed.

hanling m0 digitale audio player dap dac

Via USB is het een DAC en hoofdtelefoonversterker, zodat je alle muziek uit je laptop (ook Spotify) in de hoogste kwaliteit op je hoofdtelefoon of je stereo-set af kan spelen. 

Het USB-kabeltje (links) kan er ook uit, dan is het een iPod. Er kan een SD-kaart in de zijkant met al je muziek, zelfs in 24 bit.  Hoofdtelefoon erin en genieten maar. Of rechtstreeks je stereo in. Geen dure DAC of dure CD-speler meer nodig.

Draadloos via Bluetooth kan ook. Als ontvanger bij je stereo-set, of juist als zender naar je Bluetooth headset.

10 Reacties

  1. Tja, op het eerste gezicht een mooi product, maar loop je niet een beetje achter de feiten aan met 96khz 24bit? Daarnaast het belangrijkste, hoe klinkt de dac? Voor ChiFi niet echt goedkoop te noemen. Eerst je test maar is afwachten

    1. Ik heb m zojuist opnieuw besteld. UPDATE: na 7 dagen al binnen. Top-ding! Waanzinnig eigenlijk. Enorme aanrader! Op de verpakking stond: waarde 12 dollar, dus afgezien van steekproeven heb je grote kans dat het er doorheen slipt.

    2. Zie ook de updates, soms moet je de browser verversen, als je hier eerder bent geweest. Moderne goede browsers doen de cache zo goed dat allerlei oplossingen daartegen niet goed werken. Iets voor een blog denk ik… ;)

    1. Met een iPhone zou je ‘m draadloos kunnen gebruiken via Bluetooth. Als DAC moet het via USB, en dat zit niet op een iPhone, tenzij je een camera connection kit gebruikt. Ik heb dat in het verleden werkend gehad maar op de nieuwste IOS en nieuwe iPhones weet ik het niet.

      1. Maar ik denk inderdaad dat via de Bluetooth van de Shanling het nog beter klinkt dan de standaard uitgang van de iPhone. En dan is het nog draadloos ook. Kan ik hier niet testen want ik heb Lightning.

Geef een reactie