USB-C Magsafe adapter: magnetische oplaadkabel

magsafe magnetische adapter oplaadkabel USB-C

Vroeger had je op je MacBook de Magsafe oplaadkabel. Ideaal: de oplaadstekker schoot los als er iemand langsliep, en zo werd je kostbare laptop gered. Om bepaalde  redenen is Apple hiermee gestopt. Maar nu kan het weer, met zo’n magnetische adapter voor een paar euro. UPDATEHelaas werkt deze Baseus NIET met een MacBook 2018. Op Kickstarter staat de vergelijkbare ThunderMag (80 Dollar).

Deze magnetische verloopstekkertjes zie je vaker bij de betere goedkope iPhone snoertjes. Dan kun je datzelfde snoer gebruiken voor al je apparaten: USB-C, Lightning en Micro-USB kon je allemaal op diezelfde kabel klikken. Handig. En goedkoop: drie snoeren in één!

Maar omdat deze USB zijn (dus niet Type C), is dit voor je MacBook nauwelijks geschikt. Gewone USB is 10 Watt, met een snellader. Ik heb dat getest met de goedkope magnetische kabel van PZOZ en snelladers. Opladen werkt dan wel, maar heel traag, of alleen als je je MacBook dichtklapt. Voor een noodgeval okee – maar liever de 20Watt van USB-C. Een simpele adapter van USB naar USB-C werkt hierbij helaas ook niet.

Vandaar dus deze magnetische USB-C adapter. Je kan dan je gewone oplaadkabel gebruiken (of doe deze goedkope USB-C-kabel).
UPDATE: Helaas werkte deze van Baseus NIET met een MacBook 2018 of Air 2018, wat Jan Beens in de comments al zei. Het werkt wel met alle andere apparaten.

Het lijkt op sabotage van Apple, zoals ze ook bij Lightning deden. Apple is aangeklaagd omdat zelfs ORIGINELE iPhone kabels het niet doen: “Dit accessoire wordt niet ondersteund” staat er dan. Er zit een chip in elke USB-C  kabel, net als bij Lightning, en Apple kan zo andere merken uitsluiten.

Een tweede mogelijkheid, deze USB-C stekker (USB-C ingang  plus magnetische USB-C voor 4,-) deed het ook niet:

Er gaat geen data door deze stekker, dus alleen stroom. Begrijpelijk, want als je datatransmissie zomaar onderbreekt raken de bestanden corrupt. Dat is dan ook de reden dat Apple zelf geen MagSafe meer gebruikt: via USB-C kan er stroom+data tegelijk, en dan zou data corrupt kunnen raken bij onderbrekingen.

magsafe magnetische adapter oplaadkabel USB-C
Deze van Baseus DOET HET DUS NIET op een MacBook 2018, maar WEL met veel andere USB-C apparaten

Zie ook de blog over andere USB-C adapters, kabels, opladers en hubs.

En de blog over goedkope goede iPhone snoeren.

4 Reacties

 1. Helaas werkt de magnetische adapter van Barseus niet met een MacBook 2018. Ook is de adapter niet geschikt voor datatransmissie. Dit staat helaas niet vermeld in de beschrijving, maar wel op de foto’s.

  1. Okee dank. Zie de updates in het artikel. Binnenkort volgt nog een test met het andere goedkopere stekkertje.
   Ik heb ook een stukje over datatransmissie toegevoegd.

 2. Hallo Aart Jan,

  Allereerst: mijn dank en complimenten voor je informatieve site en relevante content.

  Ik heb min of meer bij toeval de MacSafe veiligheid terug op mijn nieuwe MacBook.

  Omdat ik graag een een tweede adapter wilde hebben, maar geen zin had in het Apple-prijskaartje daarvoor, ben ik op zoek gegaan naar een betaalbaarder alternatief.

  Nu had ik nog een oudere adapter liggen van mijn vorige MacBook, ja zo eentje met een zo’n fijne Magsafe connector.

  Ik vond hier een Magsafe naar USB C adapter:
  https://www.dx.com/p/cwxuan-magsafe-to-usb-c-converter-airfish-usb-type-c-to-magsafe-1-and-magsafe-2-power-adapter-connector-cable-black-2046775

  Weliswaar niet heel fraai, maar hij werkt. Hoewel het laden wat trager gaat. En het bijkomende voordeel is dus dat het Magsafe principe hiermee ook weer terug is!

Geef een reactie