De beste Single Planar Driver In Ear Monitors? ARTTI T10 review

artti t10 review planar beste in ear monitor

– Update: 4 maart 2024 –

De nieuwste techniek voor in ear oordopjes is single planar: platte rechthoekige drivers in een magnetisch veld. Ongeëvenaard mooi klinkt dat, ook bij deze gloednieuwe T10. Weer een bewijs dat die nieuwe planars de beste in ear monitors zijn. Hier mijn ARTTI T10 review.

Ik kocht ‘m hier voor rond de €80. Ik was al enorme fan van de planars van KZ. Nooit eerder waren in ear oordopjes zo indrukwekkend mooi. Mijn favoriete PR1 Pro is iets duurder dan deze T10, maar de KZ PR3 is weer veel goedkoper.

Vandaar ook deze test: hoe staat het met de andere betaalbare planar in ears? Zo had ik hier ook een review van de nieuwe populaire Kinera Celest Pandamon. Mooi, maar die klinkt wel echt anders, zie de review.

ARTTI T10 review - foto copyright © 2024 AARTJAN Bergshoeff

Deze T10 heeft grote 14,2mm planar speakers, met één speaker per kant. Er zitten geen crossover filters in, dus het geluid is directer en puurder dan hybride drivers zoals de BA+DD die je veel ziet. Kleiner, lichter en platter ook. Deze ARTTI is echt heel licht van gewicht, in een elegante platte behuizing: unibody aluminium.

ARTTI T10 review - foto copyright © 2024 AARTJAN Bergshoeff

Een nadeel van planars is dat je een goede versterker of DAC nodig hebt. Er is simpelweg meer stroom nodig om dit type driver aan te sturen. Maar als je van dit soort topkwaliteit houdt dan heb je dat al – of binnenkort ;)

ARTTI T10 review - foto copyright © 2024 AARTJAN Bergshoeff

Maar hoe vergelijkt deze ARTTI zich tot de KZ PR1/2/3 en de Pandamon?

ARTTI T10 vs Kinera Pandamon vs KZ PR1/2/3

 • Deze ARTTI T10 is veel kleiner en lichter dan KZ, zelfs nog kleiner en lichter dan de Pandamon, en hij heeft ook de beste pasvorm.
 • Bij de bijgeleverde zes paar eartips zit er zelfs een die voor mijn oren perfect is. Dus je hoeft waarschijnlijk niet op zoek naar eartips, en dat kan je ook geld en gedoe schelen.
 • De kabel is echt superluxe, dus een upgrade daarvan is ook al niet nodig: dat kan je ook alweer twee tientjes schelen. Je kan ook kiezen voor een 4,4 Balanced stekkertje, of voor 3,5mm minijack. Daar kan je dus ook nog eens kosten op besparen.
 • Het geluidskarakter lijkt enorm op KZ, en ook zo’n beetje het allerbeste wat ik ooit hoorde, met een verbazend mooie heerlijke V-Shape. Bij goede planars vind ik die V-shape en U-shape helemaal niet storend, omdat het hoog zo ongekend zuiver is.
 • Vrijwel net zo “spectaculair” dus als KZ, maar toch wel anders. Het verschil is een kwestie van smaak misschien. Sommigen houden niet zo van de KZ-sound, van dat hele directe, superanalytische. Deze T10 geeft een net iets andere feel, iets minder analytisch, iets minder vol, iets minder ruimtelijk, iets minder in-your-face, zelfs minder warm ook. Daardoor misschien iets rustiger, iets gedistingeerder, maar mijn persoonlijke voorkeur blijft de verslavend lekkere KZ.
 • De gevoeligheid is vergelijkbaar met PR 1 Pro, dus je hebt wel een goede DAC of versterker nodig. Inbranden is ook altijd aan te raden: ze gaan na zo’n 40 uur gebruik nog weer iets beter klinken.
 • Ik temper de hoge tonen nog ietsje met de toonregeling op mijn buizenbak, en ik doe er ook een klein beetje bas bij. Exact zoals ik ook bij de PR1 Pro doe. Een kwestie van persoonlijke smaak, blijkbaar…

Er zit een luxe verpakking omheen. Verder met een goede dikke luxe kabel, met 0.78 2pin stekkers, met naar keuze 3,5mm minijack of 4,4mm Balanced. Met zes soorten eartips, waarmee ik zelfs voor mijn oren een perfecte pasvorm vind. Dat is best uniek. En er zit een mooi luxe hardshell etuitje bij.

artti t10 review planar beste in ear monitor
Naar keus met een 4,4 of 3,5 stekker
in ear planar single driver monitors - foto copyright © 2024 AARTJAN Bergshoeff
Zes verschillende siliconen eartips. Ik heb de grote witte erop.

in ear planar single driver monitors - foto copyright © 2024 AARTJAN Bergshoeff

in ear planar single driver monitors - foto copyright © 2024 AARTJAN Bergshoeff
Mooi luxe hardshell etuitje
 • ARTTI T10 review – conclusie

  Met zijn 14,2mm single planar drivers klinkt hij ongekend goed: zo’n beetje het beste wat ik ooit hoorde. Ze zijn ook heel licht van gewicht, plat en klein. Het geluid kan je U-shape en V-shape noemen, maar dan op de allerbeste manier. Met uitstekende mids dus, en schitterende vette diep doorlopende en strakke bassen. Het hoog is sowieso ongekend mooi en zuiver, typisch planar. Het klinkt echt als duizend euro.

  Toch blijft de KZ PR1 Pro mijn favoriet: die klinkt iets directer, ruimtelijker, warmer en voller. Maar de Artti T10 kan voordeliger zijn, omdat de kabel al een topkabel is, en omdat je ook kan kiezen voor 4,4mm gebalanceerd, en omdat de grote verzameling eartips bij mij meteen goed was – wat bij mij zelden voorkomt. Plus een mooi etuitje. Dat kan je bij elkaar wel €40 besparen. En deze T10 is ook veel platter en kleiner, dat is beter in de wind en geeft ook de beste pasvorm en het hoogste draagcomfort.

  Ik kocht de Artti T10 hier voor rond de €80.

 • Ook op AMAZON.nl te koop – wel een stukje duurder daar zeg – sodeju ;)

Deze ARTTI T10 review was niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!! LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!!

 


DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1. Nog veel mooier is een buizen-DAC: waanzinnig mooi met deze planars.

Met deze Bluetooth kabel kan je ze draadloos maken. Met Apt-X en AAC. En er is ook een andere top-Bluetooth kabel (kies 0,78 2-pin):

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

De Bluetooth Earhooks van KZ of de goedkopere TRN Earhooks passen ook, als je 2-pin 0,78mm kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze headset van. Het earhook-systeem is mijn favoriet, want je voelt het nauwelijks zitten, het zit totaal niet in de weg, en het heeft een grote batterij.

BLuetooth headset earhooks TRN V90s

De KZ Earhooks AZ 09 zijn er nu ook in een Pro-versie. Dat lijkt mij de aanrader nu.

Buiten op de fiets?

Ik doe ze op de fiets niet aan want dat vind ik gevaarlijk. In het verkeer is je gehoor veel belangrijker dan je denkt. Ik heb een fietsongeluk gehad dat werd veroorzaakt door iemand met oortjes in. Wil je het toch per se op de fiets, doe dan dit. Maar deze zijn wel ultraplat en klein, dus dat is meestal het beste in de wind.

TEST-OPSTELLING – ARTTI T10 review

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. De beste DAC vind ik de buizenbak. Via die DAC’s test ik het ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1 en nu de nieuwe planar Hifiman.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik luister op dit moment naar npo 4 via de artti t10 en de loconacq E1 en ik weet werkelijk niet wat ik verder nog te wensen heb wat betreft geluidskwaliteit. Ruimtelijk, gebalanceerd, mooie bas. Ik heb de kz pr1 en 2 ook, ben ik ook fan van, maar een vergelijking moet nog even op zich laten wachten omdat die op mijn kz oorhaken zitten.

 2. Ik heb (had) de Artti R1 gekocht maar vandaag terug gestuurd. Klonk ook zeker niet verkeerd maar ik probeer mijn collectie iets uit te dunnen en mijn beste IEM’s te houden. Mijn beste IEM’s zijn momenteel als 1e de 7Hz Timeless, de Sennheiser IE200, de 1more Penta P50, Hidizs MP 145 en de Etymotic ER2XR en ook in deze volgorde. Als budget de Conch en Chu 2 gehouden. De ikko oh300, Qkz X hbb en Ziigaat Nuo gaan er ook uit, is niet veel soeps. Eergisteren ook de ThieAudio Hype 2 binnen. Na 3 uurtjes weer ingepakt en vandaag opgestuurd. Wat een drama oortelefoon.
  En nou kijken wat chi-fi ons dit jaar gaat brengen.
  Is er nog geen nieuwe Kz? Duurt ook lang zeg…:)

 3. Dank weer voor het leuke artikel!
  Kijk even naar de laatste snelkoppeling waar te koop. Die verwijst bij mij naar een ander type.
  Vr groet,
  Dennis

Geef een reactie