Zonnestroom: de toekomst is 12/24V

In veel huizen kan er in de nabije toekomst 24V gelijkstroom zijn, in plaats van (of naast) 220V wisselstroom. BAM! Dat levert dan 60-70% energie-besparing op. Je hebt dan nog maar een derde van het aantal zonnepanelen nodig. Voor mijn huis bijvoorbeeld nog maar twee grote panelen. Dat is niet alleen goedkoop: complete energiecentrales zouden kunnen sluiten.  

Een stoppenkast en een aardlekschakelaar heb je ook niet meer nodig. En de hele aansluiting op het lichtnet hoeft dan ook niet! Adapters ook al niet. De meeste apparatuur kan namelijk al direct op 12 Volt, of 24 Volt. Als er een adapter/transformator op zit is het al geschikt, of als er een 12V ingang op zit, zoals op veel moderne TV’s. Voor sommige apparaten zoals wasmachine en wasdroger is er nog geen 24 Volt alternatief, maar dat kan eventueel nog komen.

Zonnepanelen zijn gelijkstroom, en als je dat omzet naar 220 wisselstroom heb je veel verlies. Als je dat vervolgens weer omzet naar 12V gelijkstroom (in de transformator) heb je nog meer verlies. En tenslotte is er veel verlies in de stand-by, vaak zelfs iets van 80 tot 100%:

Een voorbeeld is je deurbel. Die is 12V, en zou op 12V geen stand-by stroom verbruiken. Maar op 220V is het stand-by verbruik 3 Watt. Als je dat omrekent zijn er TWEE VOLLEDIGE KOLENCENTRALES nodig in Europa, voor alle deurbellen.

Hoeveel centrales zouden er kunnen sluiten als je niet alleen je deurbel, maar ook andere apparaten direct op 12 Volt zet? TV, radio, laptop, beeldscherm, modem, ALLE VERLICHTING, en dat soort dingen?

220 Volt heb je wel nodig om stroom over grote afstanden te transporteren. Maar als je  zelf stroom opwekt, dichtbij huis, dan heb je daar geen 220V voor nodig. 220 Volt heb je verder wel nodig voor heel krachtige dingen zoals wasdroger, afwasmachine, wasmachine.

Een zonnepaneel levert gelijkstroom. Dat kan opgeslagen worden met gewone auto-accu’s. Twee 12V accu’s in serie levert 24 Volt. Parallel in serie kan ook: 4 x 12 Volt accu’s leveren dan 24 Volt met dubbele capaciteit. Zie onderaan.

Je kan ook krachtige moderne thuis-accu’s gebruiken, zoals de accu van een elektrische auto. Als je auto er staat heb je “krachtstroom”. Staat hij er niet, dan heb je met de gewone 12V accu’s ook nog stroom genoeg voor veel dingen (behalve voor wasmachine / wasdroger, of andere dingen die 1000 Watt nodig hebben). In de toekomst zou je zo dus zonder aansluiting op het net toekunnen.

In veel tuinhuisjes, campers, boten en andere off-grid situaties is die 12V /24V overigens al heel gewoon. Alleen in december werkt dit niet, maar dat zou dan eventueel kunnen met een windmolen, en een koelkast heb je dan sowieso niet nodig.

Veel stekkers zouden ook USB-C kunnen zijn. De USB-C kabel checkt en regelt zelf het juiste voltage per apparaat, tot 100 Watt. Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

Beste draagbare zonnelader in de TOEKOMST

 • Powerbank met minstens 45W USB-C en DC input (is er nog niet)
 • Opvouwbaar zonnepaneel van minstens 20W met dual output: USB en DC 12 V. Liefst ook met USB-C, de enige die dat nu heeft is de Lifepwr Sun20-C (160,-)

Zie ook het uitgebreide artikel over de beste draagbare zonnelader.

Beste grote zonnelader in de TOEKOMST

 • Elk GROOT zonnepaneel is al geschikt, ook al is het oud
 • Gewone auto-accu’s zijn goed, de beste zijn GEL of AGM (deep cycle).
 • Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) waar dan een USB-C car charger met Quickcharge 3.0 (10,-) in kan. Liefst een met zoveel mogelijk Watt, alhoewel die nog moeilijk te vinden zijn. Deze in de link is iets van 15Watt.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB car socket sigaretaansteker vrouwtje female USB-C Quick Charge autolader

 

Zie ook het artikel over grotere zonneladers.

Meer info op deze verbluffende website: 12voltinhuis.nl. Vooral de vragen-pagina is interessant en helder.

Accu’s parallel: 12 Volt met dubbele capaciteit

accus-parallel-geschakeld

Accu’s in serie: 24 Volt

accus-parallel-en-of-in-serie-schakelen

Accu’s parallel in serie: 24 Volt met dubbele capaciteit

accus-in-serie-parallel-geschakeld

Neem bij al deze bovenstaande situaties altijd volledig identieke accu’s, en laad ze eerst helemaal vol.

Zie ook deze blogs:

6 Reacties

 1. Beste Aart Jan,
  Met alle respect voor je vaak leuke en creatieve oplossingen, tips en ‘uitvindingen’: dit verhaal over 12 volt zonnestroom is echt complete onzin. Ik zou het eens voorleggen aan een echte elctrotechnicus.
  Als je wilt kan ik je mijn kritiek wel toesturen, maar dan moet je wel tegengesproken willen worden, En dat willen de meeste mensen tegenwoordig niet meer.
  Groet,
  René Holdert

 2. Er word wel aan een aantal zaken voorbij gegaan in dit iets te rooskleurige verhaal.
  Oude auto accus gebruiken men vergeet waarom die afgedankt worden,namelijk mogelijk vanwege gesulfateerde platen waardoor niet goed meer kan worden geladen,bezinksel in de accu waardoor veel vd opgeslagen stroom door de interne weerstand vh bezinksel wegvloeit.
  De levensduur van accu’s is beperkt dus er zal een aardige productie moeten zijn met alle vervuiling tijdens maak en tijdens recycling die ook weer energie kost.
  Dan heb je nog te maken met het feit dat normale accu’s eigenlijk niet geschikt zijn omdat je eigenlijk stationaire accu’s moet hebben ,ik meen grotere afstand tussen de platen en dikkere platen,een auto accu is GEEN stationaire accu die moet worden geschud om te voorkomen dat er een laag op de bodem gevormt word,gel accu’s vormen een apparte groep maar hebben ook zo hun nadelen,zoals de levensduur.
  Dan zijn er nog de momenten met weinig zon.
  Het aanleggen van nieuwe bedrading mogelijk DIKKE bedrading omdat anders de spanningval over de draad te groot word,en dan nog mogelijke beginnelingen die aan de slag gaan met bedrading ,ik hoop niet zo’n buurman naast me te hebben wonen.
  Kortsluiting bij de accu polen ik moet er niet aan denken.
  Ben ik dan alleen negatief NEE zeker niet op mn tuinhuis werkte het heel goed maar dat is geen vergelijking met een normale woon situatie.
  Nee als er al met zonnenergie gewerkt moet worden dan toch icm een normaal netwerk en via inverters alle vuile accu’s niet nodig en een teveel aan stroom kan door anderen worden gebruikt.
  Wil je toch iets doen koop een goede stroom meter en kijk eens naar je sluikverbruik ,zoals een senseo apparaat , printer ,tv standbye, en wat al niet meer
  Er zijn vast nog wat punten die ik vergeten heb maar dit is het voor nu.

Geef een reactie