Zonnestroom: de toekomst is 12/24V

De toekomst van de zonnestroom is voorspelbaar, maar zou ook ongelofelijk bizar en ingrijpend kunnen zijn. In de meeste huizen kan er 24V gelijkstroom zijn, in plaats van (of samen met) 220V wisselstroom. BAM! Dat levert meteen al 60-70% energie-besparing op. Je hebt dan dus nog maar een derde van het aantal zonnepanelen nodig. Voor mijn huis bijvoorbeeld dus nog maar twee grote panelen. Ook heel goedkoop dus. En het merendeel van de energiecentrales kan dan dicht. Die heb je niet meer nodig. 

Een stoppenkast en een aardlekschakelaar heb je ook niet meer nodig. En de hele aansluiting op het lichtnet hoeft ook al niet meer! Adapters ook niet. De meeste apparatuur kan namelijk al direct op 12 Volt. Als er een adapter/transformator aan zit is het sowieso al geschikt, of als er een 12V ingang op zit, zoals op veel moderne TV’s. Voor sommige apparaten zoals wasmachine en wasdroger is er nog geen 24Volt alternatief, maar dat kan eventueel nog komen.

Zonnepanelen zijn gelijkstroom, en als je dat omzet naar 220 wisselstroom heb je veel verlies. Als het vervolgens weer omgezet wordt naar 12V gelijkstroom (in de transformator van het apparaat) heb je nog meer verlies. En tenslotte is er verlies in de stand-by van veel apparaten, vaak zelfs iets van 80 tot 100%.

Een voorbeeld is je deurbel. Die is 12V, en zou op 12V geen stand-by stroom verbruiken. Maar op 220V is het stand-by verbruik 3 Watt. Als je dat omrekent zijn er TWEE VOLLEDIGE KOLENCENTRALES nodig, ALLEEN al voor alle deurbellen in Europa.

Hoeveel centrales er zouden kunnen sluiten als je niet alleen je deurbel, maar ook andere apparaten direct op 12 Volt zet? TV, radio, laptop, beeldscherm, modem, dat soort dingen?

220 Volt heb je ook nodig om stroom over grote afstanden te transporteren. Maar als je je eigen stroom zelf opwekt, met zonnepanelen dichtbij, dan hoeft dat dus niet.

Okee, het zonnepaneel levert dus de gelijkstroom. Maar dat moet wel opgeslagen worden. Dat kan met gewone auto-accu’s. Die mogen zelfs afgekeurd zijn, gratis af te halen bij garages. Afgekeurd worden ze als ze in vrieskou geen 12V meer kunnen leveren. Bij normale temperatuur gaat zo’n accu nog jaren mee, zeker als 12V geen vereiste is. Twee accu’s in serie levert ook al 24 Volt. Je kan dat combineren met een krachtige thuis-accu, zoals de accu van je elektrische auto. Dus als je auto er staat heb je je “krachtstroom”. Staat hij er niet, dan heb je met de gewone ouderwetse auto-accu’s ook nog stroom, voor veel apparaten (behalve voor wasmachine / wasdroger of dat soort dingen die 1000 Watt nodig hebben).

In veel tuinhuisjes, campers, boten en andere off-grid situaties is dit overigens al heel gewoon.

Alleen in december werkt dit niet, maar dat zou eventueel kunnen met een windmolen.

Veel stekkers zouden ook USB-C kunnen zijn. De USB-C kabel checkt en regelt zelf het juiste voltage per apparaat, tot 100 Watt. Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

Beste draagbare zonnelader in de TOEKOMST

 • Powerbank met minstens 45W USB-C en DC input (is er nog niet)
 • Opvouwbaar zonnepaneel van minstens 20W met dual output: USB en DC 12 V. Liefst ook met USB-C, de enige die dat nu heeft is de Lifepwr Sun20-C (160,-)

Zie ook het uitgebreide artikel over de beste draagbare zonnelader.

Beste grote zonnelader in de TOEKOMST

 • Elk GROOT zonnepaneel is al geschikt, ook al is het oud
 • Gewone auto-accu’s zijn zelfs ook al geschikt (ook al zijn ze afgekeurd, gratis af te halen bij garage-bedrijven)
 • Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) waar dan een USB-C car charger met Quickcharge 3.0 (10,-) in kan. Liefst een met zoveel mogelijk Watt, alhoewel die nog moeilijk te vinden zijn. Deze in de link is iets van 15Watt.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB car socket sigaretaansteker vrouwtje female USB-C Quick Charge autolader

 

Zie ook het artikel over grotere zonneladers.

Meer info op deze verbluffende website: 12voltinhuis.nl. Vooral de vragen-pagina is interessant en helder.

6 Reacties

 1. Beste Aart Jan,
  Met alle respect voor je vaak leuke en creatieve oplossingen, tips en ‘uitvindingen’: dit verhaal over 12 volt zonnestroom is echt complete onzin. Ik zou het eens voorleggen aan een echte elctrotechnicus.
  Als je wilt kan ik je mijn kritiek wel toesturen, maar dan moet je wel tegengesproken willen worden, En dat willen de meeste mensen tegenwoordig niet meer.
  Groet,
  René Holdert

 2. Er word wel aan een aantal zaken voorbij gegaan in dit iets te rooskleurige verhaal.
  Oude auto accus gebruiken men vergeet waarom die afgedankt worden,namelijk mogelijk vanwege gesulfateerde platen waardoor niet goed meer kan worden geladen,bezinksel in de accu waardoor veel vd opgeslagen stroom door de interne weerstand vh bezinksel wegvloeit.
  De levensduur van accu’s is beperkt dus er zal een aardige productie moeten zijn met alle vervuiling tijdens maak en tijdens recycling die ook weer energie kost.
  Dan heb je nog te maken met het feit dat normale accu’s eigenlijk niet geschikt zijn omdat je eigenlijk stationaire accu’s moet hebben ,ik meen grotere afstand tussen de platen en dikkere platen,een auto accu is GEEN stationaire accu die moet worden geschud om te voorkomen dat er een laag op de bodem gevormt word,gel accu’s vormen een apparte groep maar hebben ook zo hun nadelen,zoals de levensduur.
  Dan zijn er nog de momenten met weinig zon.
  Het aanleggen van nieuwe bedrading mogelijk DIKKE bedrading omdat anders de spanningval over de draad te groot word,en dan nog mogelijke beginnelingen die aan de slag gaan met bedrading ,ik hoop niet zo’n buurman naast me te hebben wonen.
  Kortsluiting bij de accu polen ik moet er niet aan denken.
  Ben ik dan alleen negatief NEE zeker niet op mn tuinhuis werkte het heel goed maar dat is geen vergelijking met een normale woon situatie.
  Nee als er al met zonnenergie gewerkt moet worden dan toch icm een normaal netwerk en via inverters alle vuile accu’s niet nodig en een teveel aan stroom kan door anderen worden gebruikt.
  Wil je toch iets doen koop een goede stroom meter en kijk eens naar je sluikverbruik ,zoals een senseo apparaat , printer ,tv standbye, en wat al niet meer
  Er zijn vast nog wat punten die ik vergeten heb maar dit is het voor nu.

Geef een reactie