Sonata HD USB-C mini Audio DAC review

Af en toe komt er iets bijzonders langs. Nu dus deze voordelige Sonata mini-DAC, voor een maximale geluidskwaliteit op je telefoon of computer. Ik test veel van dat soort geluidskaarten, zie dit overzicht met de beste DAC’s, omdat ik benieuwd ben of het allemaal kleiner, slimmer, beter of goedkoper kan. De goedkope DAC’s onder de 20 euro bleken helaas allemaal slecht, maar ik heb ook twee toppers gevonden voor maar 25 euro. Net zo goed als dure topmerken van 300,- euro. En nu dus deze kleine Sonata DAC voor 23 euro.

Er zijn verschillende soorten audiokaarten of DAC’s, allemaal met voordelen en nadelen. De kleinste was dat korte witte verloopje dat je voorheen bij je iPhone kreeg. Zo kon je een gewone minijack koptelefoon aansluiten op de Lightning-ingang van je iPhone. Ideaal, maar de geluidskwaliteit kon beter. En hij was wel erg dun en fragiel. Bovendien krijg je ‘m tegenwoordig niet meer gratis bij die nieuwe dure iPhones. Deze Sonata is vergelijkbaar, maar dan met audiofiele geluidskwaliteit, beter, slimmer, en met USB-C (wat helaas nog niet op iPhones zit).

TempoTec Sonata HD USB-C naar 3.5mm audio adapter DAC review

Ja, een hele mond vol. Zo’n ding wordt ook wel audio adapter genoemd, of koptelefoonversterker. Een DAC zet het Digitale geluid om naar Analoog. Voor iPhone heette dit een Lightning Audio adapter (dat was dat witte kleine verloopje).

Deze Sonata heeft geen Lightning, maar USB-C. Je kan ‘m daarom overal op gebruiken: op Android, Windows, nieuwe Macbooks en zelfs op de nieuwste iPads. Alleen niet op de huidige iPhones, maar de volgende iPhones zullen eindelijk ook USB-C worden, is de verwachting. UPDATE 

UPDATE: USB DAC’s geven soms problemen op nieuwe MacBooks, en dat heb je met deze Sonata niet, want deze is USB-C.

Deze Sonata is een enorme aanrader! Want hij klinkt fantastisch, is supergoedkoop, piepklein en je kan deze DAC dus op al je apparaten gebruiken (of steeds meer, in de nabije toekomst). Alle koptelefoons of oordopjes kunnen erin, voor een maximale audiofiele geluidskwaliteit. Je kan ‘m ook met een gewoon audio-snoertje verbinden met je stereo. Van minijack naar tulp bijvoorbeeld. Dit lijkt mij op dit moment de beste goedkope USB-C mini audio DAC, hier te koop voor 23,- (prijs varieert per dag). 

Okee, de grote USB DAC’s zoals de K.Guss en deze Leory DAC klinken misschien op een bepaalde manier beter (harder, analytischer, met meer definitie in de bas), en op die laatste zit ook optisch uit. Maar voor zo’n klein goedkoop en handig ding klinkt die Sonata waanzinnig goed, en misschien zelfs mooier. Hij klinkt zachter, ronder, analoger, vriendelijker, warmer en mogelijk zelfs iets ruimtelijker dan de K.Guss en de Leory. Maar als je een luid signaal nodig hebt, zoals voor een Sennheiser HD650, dan heb je toch misschien de K.Guss of Leory nodig, want die gaan harder.
– Je kan de firmware flashen, zie onderaan. Voor een beter, luider en analytischer geluidskwaliteit. Sinds de update is dit mijn favoriete DAC geworden en gebruik ik ‘m eigenlijk altijd.

Zelfs als DJ zou je ‘m eventueel kunnen gebruiken: het geluid uit de Sonata DAC gaat dan naar de grote speakers, en je hoofdtelefoon kan in de gewone audio-uitgang op je laptop. Je hebt dus twee aparte geluidskaarten, een voor de zaal en een voor je hoofdtelefoon, waar je de volgende track op kan beluisteren. Of van je telefoon direct naar de PA, via deze Sonata, voor een hogere geluidskwaliteit. Zie het artikel over de Spotify DJ Tips.

beste dac Android telefoon usb-c

Er zit een blikken doosje bij, en een gratis verloopje van USB-C naar gewone USB. Dus je kan ‘m ook op oude computers met gewone USB gebruiken. Dit verloopje is universeel, dus die kun je ook voor alle andere USB-C apparaten gebruiken, om die op oude USB aan te sluiten:

Conclusie

Dit is de beste goedkope USB-C mini audio DAC. Een enorme aanrader. Een audiofiele upgrade voor elke vorm van audio als het piepklein, mobiel en goedkoop moet. Werkt op alle USB en USB-C apparaten, en dat is in de toekomst vrijwel alles – behalve de huidige iPhones.

UPDATE: je kan hier de firmware downloaden voor een nog hogere geluidskwaliteit (je kan er dan alleen niet meer mee bellen, er is geen microfoonfunctie meer). Flashen moet op Windows. Vul Vendor ID en Product ID in. Die kun je vinden bij Properties > Details. Bij mij was de VID: 22E1 en de PID was E202. zie screenshot.

UPDATE 2: Hij verbruikt ook weinig stroom: 2,5W. Grote USB-DACs verbruiken 5W.

 

21 Reacties

  1. Voor Android en tablets zeker, omdat het handiger is. Voor PC en Mac is de k.Guss denk ik toch net nog iets beter in geluidskwaliteit, maar het scheelt weinig, het klinkt anders. Ik heb een stukje toegevoegd over directe vergelijking.

 1. In de head-fi.org review wordt een xtra flash aangeraden om de sonate in “D” modus te krijgen voor nog betere audio. Heb jij dat ook gedaan of in de standaard c gelaten. Ben benieuwd wat het uitmaakt.

   1. Ik heb m besteld, mede door jouw top review. Zal m proberen te flashen naar de D firmware, ik lees dat dat veel zou moeten uitmaken. Let u knows als het lukt. Goed te weten dat jouw resultaten met de standaard C firmware is.

 2. Wow, heb zojuist de sonata getest, gewoon in de fabrieks firmware en wat een verschil met het standaard geluid uit mijn android moto g6. Sommige nummers hadden bij midden frequenties een licht gekraak. Dat is nu helemaal weg. En kwaliteit over hele spectrum beter en ruimer, heerlijk.

 3. Update tip: kijk onder config scherm naar app beheer en kijk ff naar de details van de drivers. kijk dan onder hardware ID voor de cijfers voor de VID en HID, vul deze in, in update programma en go.

 4. Hey Aartjan,
  Dankjewel voor je review. Vandaag heb ik hem binnengekregen. In mijn setup vond ik een merkbaar kwaliteitsverschil moeilijk vast te stellen tussen de hoofdtelefooningang van mijn Moto G4 of MS Surface Pro en de Sonata. Ik ben begonnen met een MrSpeakers Aeon hoofdtelefoon met Tidal (Masters). De G4 en de Surface pro hebben wel voldoende power om die aan te sturen.

  Waarvan ik wel onder de indruk ben is dat hij probleemloos op ruim voldoende volume een Sennheiser HD650 kan aansturen. Iets wat ik altijd een probleem vond. Ik zie vooral een meerwaarde voor de Sonata in hogere volume voor aansturen van lastigere hoofdtelefoons op dit moment. Bij telefoons en andere apparatuur met een mindere dac uiteraard ook. Dus ik heb zeker geen spijt van de aankoop.

  Ik heb de afgelopen tijd ook intensief één op één Spotify Premium vergeleken met Tidal (Masters) met mijn Sennheiser, B&W, Mrspeakers hoofdtelefoons met een Arcam Rhead die twee ingangen heeft waardoor ik een op een kan switchen daarbij kwam ik ook tot de conclusie dat het verschil met mijn oren niet waarneembaar is op gelijk volume. Tidal speelt alles op een hoger volume af. Daardoor klinkt het standaard beter in vergelijkingen.
  Mijn conclusie Audio(apparatuur) blijft moeilijk objectief te vergelijken, misschien kan ik het ook niet horen omdat ik er inmiddels al rekening mee houd dat het verschil klein is ;-).

  1. Dank! Mijn conclusie over Tidal was vergelijkbaar: het klonk op het eerste gehoor beter maar dat lag vooral aan volume, of zelfs aan compressie. Bij Spotify kun je sinds kort kiezen uit 3 niveaus Volume/compressie: in de auto kies ik Normaal, maar thuis of op oordoppen vind ik Volumeniveau: Zacht veel beter. Dat had Spotify voorheen niet.

Geef een reactie