USB-C: hubs, kabels, adapters en opladers

usb-c-hub goedkoop

Alles wordt USB type C. Je laptop is misschien ook al USB-C. Je iPad, Android telefoon, koptelefoon, powerbank en alles wat oplaadbaar is ook. En zelfs de iPhone zal binnenkort wel volgen. USB-C accessoires zijn duur: een snoertje kost bij Apple 25 euro, en verloopjes al gauw 79 euro. Daarom kocht ik allerlei goedkope USB-C kabels, adapters, hubs en opladers voor een paar euro op Aliexpress, om ze te testen. Hierbij de resultaten.

Goedkope USB-C naar USB-C kabels

Deze USB-C naar USB-C kabel (verkrijgbaar in 50 cm tot 2 meter) is goed. Kost 2 euro inclusief verzending – duurt ongeveer twee weken. Je kan deze gebruiken voor alles van USB-C naar USB-C, en dat is in de toekomst vrijwel alles. Dus je kan er ook je MacBook mee opladen, of je koptelefoon of externe schijf of DAC mee aansluiten en zo. Ik heb hem getest en hij werkt precies als de originele Apple kabel. Opladen gaat even snel (dat kun je zien in Coconut Battery). Er zit PD 3.0 en QC 3.0 op, en 5A, 60Watt.

Alleen is de data-snelheid niet zo snel: 60Mbs. Een film van 1 Gb zet je dan over in 20 seconden. USB 3.0 zou 2x sneller moeten gaan, in 10 seconden. Maar die dure kabel van Apple is ook niet snel! Op een snelle kabel moet SuperSpeed staan, of SuperSpeed+, of 10Gbps. Een film van 1Gb kan dan in 1 seconde overgezet worden. Maar die zijn nog nergens goedkoop te vinden.

Nog weer 4x sneller is Thunderbolt 3.0 (40Gbps), maar die zijn al helemaal nergens goedkoop te vinden. Thunderbolt kan dus ook via een USB-C stekker.

Via een USB 3.0 hub kan het wel snel, met je gewone USB kabel. Op de hub zie je dan meestal een blauwe USB: dat is de snelle USB 3.0. Zie verderop.

USB-C naar USB-C kabel goedkoop

Je kan van deze kabel een MagSafe kabel voor opladen maken: met een magnetische adapter.

Goedkope USB-C naar Lightning kabels

Met deze USB-C-naar Lightning kabel van Floveme kan je je iPhone op je MacBook aansluiten, geschikt voor data en opladen. Die kabel krijg je er bij Apple niet eens bij! Hoe moet je nou je iPhone aansluiten op je Mac? Nou, zo dus! Voor 3 euro, getest en goed bevonden. (Of neem de USB-C oplader van € 9,- verderop, want daar zit zo’n kabel gratis bij):

USB-C naar Lightning kabel goedkoop

Of deze Lightning naar USB-C-kabel van Voxlink, in verschillende kleuren en lengtes, voor 3 euro. High speed data transfer en Fast Charger. Mooie dikke soepele gewoven kwaliteit. Getest en goed bevonden! Levertijd was twee weken.

USB-C naar Lightning kabel goedkoop

Het logo “MFi” mogen ze allemaal niet gebruiken, want dan moeten ze Apple 3 euro per kabeltje betalen. Maar soms zijn dit soort snoeren beter dan de originele Apple-Lightning-snoeren.

Slechte zijn er ook: deze USB-C naar Lightningkabel van Raxfly, ook voor 3 euro, was een AFRADER. Deze deed het na een paar dagen al niet meer goed en kan ook geen fast charge (5W ipv 10W als je het doormeet). Bovendien had deze een superlange levertijd van 7 weken.

USB-naar-USB-C kabels

Een snoer van ouderwetse USB-A naar nieuwe USB-C heb je ook soms nodig. Van het merk Robotsky is er deze USB naar USB-C kabel, vanaf een paar euro, afhankelijk van de gekozen lengte. Met de hoge data-snelheid van USB 3.0.

usb 3.0 naar usb-c-kabel-verloop adapter

Deze kabel kan ook: HighSpeed van USB naar USB-C voor 1,85, lengte 90 cm, in verschillende kleuren:

USB-C adapters

Je kan je huidige USB-apparaten aansluiten met een adapter. Zo kan je je bijvoorbeeld USB-stick omtoveren tot USB-C stick, met deze Robotsky adapter (1,-) of deze OLAF adapter (2,-). Allebei getest en doorgemeten: met de snelheid van USB 3.0 en verder ook prima.adapter verloopje USB 3.0 naar USB-C

Deze USB-splitter met drie USB-ingangen (4,-) kan ook handig zijn. Een van de drie ingangen is USB 3.0, herkenbaar aan de blauwe kleur:

usb-c naar usb 3 adapter

Of deze SD kaart lezer met USB-C van 3 euro (ook getest en goed bevonden) waar behalve SD en TF een oude USB-ingang op zit. Dus niet zo snel als USB3:

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig

Goedkope USB-C hubs met HDMI, VGA, SD

Er zit geen Video Out op nieuwe MacBooks. Maar dat kan met USB-C-hubs. Een goede USB-C hub met HDMI, USB en SD/TF is deze voor 15 euro. Zonder SD is er deze USB-C hub voor 9 euro, met HDMI, 2x USB waarvan 1x USB 3.0  (belangrijk voor data-snelheid) en micro-USB. Ik heb ze allebei getest en ze zijn prima. Met een mooie aluminium behuizing, geen plastic dus. Diegene zonder SD van 9 euro is superklein en dat is fijn en handig. De HDMI werkt perfect, met uitstekend beeld en geluid. En zelfs mijn printer doet het via dit ding.

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, supercompact. Die blauwe ingang is met snelle USB3. Die hieronder heeft ook SD en 2x USB3. Mooi, goed en handig. Getest: werkt perfect op alle nieuwe Macbooks, en ook op Androids, Samsung telefoons, Huawei’s etc. Alleen Audio-DAC’s werken niet vlekkeloos helaas!

USB-C hub macbook hdmi SD

Een USB-C-dock met ethernet/USB kan ook, voor 7,-:

USB-C hub dock ethernet USB

Goedkope USB-C opladers

Tegenwoordig zijn er opladers met zowel USB als USB-C, met PD en QC 3.0 en met 30Watt. Met deze kan je dus alles opladen: je laptop, je koptelefoon, headset, Powerbank – ALLES dus. Bijvoorbeeld deze Powstro voor 9 euro. Daar zit ook nog eens een gratis USB-C naar Lightning kabel bij. En als je MagSafe wil dan is er deze magnetische adapter.

UPDATE: getest, doorgemeten en goed bevonden. Hij laadt een USB-C MacBook precies zo op als de officiële Apple lader, met 22W. Dat kun je zien in Coconut battery, na een paar minuten. Een laptop en een iPhone TEGELIJK opladen kan niet. Maar dat is ook wel logisch.
usb c oplader

Ik meet deze dingen door met Coconut Battery en met metertjes zoals deze USB-C-meter. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten. Helaas kan je nog steeds niet uitlezen wat voor USB-C kabel je precies hebt. Er zijn veel soorten USB-C-kabels: qua data heb je langzame kabels (400Kbs), snelle (SS+ heet dat, en dat is 10Gbs, nauwelijks verkrijgbaar) en supersnelle (Thunderbolt 3: 40Gbs, al helemaal nergens verkrijgbaar). Er is ook een verschil in stroomsterkte: 60W is normaal, maar er is ook 100W. Er moeten logootjes op denk ik, in ieder geval als het SS+ is. Dat is nu allemaal nog erg onduidelijk.

Het kan dus nogal vaak gebeuren dat je USB-C-kabel veel te traag is (zoals de Apple kabel!!), of dat een goed kabeltje opeens niet werkt met een bepaald apparaat. Zo doet mijn officiële Apple kabel het vaak niet met een niet-Apple apparaat. Mijn printer doet het ook niet met sommige adapters. En Audio DAC’s doen het vaak ook niet goed via adapters. Bizar allemaal… Ook hubs en verloopjes zijn vaak niet snel: er moet dan minstens een blauwe USB3 op zitten.

Zie ook de blog over USB-C powerbanks,
de blog over een USB-C zonnepaneel
e
n de beste goedkope iPhone kabels.

Ik update deze blog regelmatig. Heb je tips, laat maar weten in de comments!

2 Reacties

  1. Hoi wat een geweldige site keep up the good work!, ik heb een van die hubs aangeschaft waar je ook een USB 3 en usbC op aan kunt sluiten naast HDMI, ik krijg alleen geen geluid op de tv. Enig idee hoe dat kan worden opgelost? Het moet werken met een Macbook.

Geef een reactie