USB-C kabels, adapters, hubs en opladers

usb-c-hub goedkoop

Alles wordt USB type C. Je laptop is misschien ook al USB-C. Je iPad, Android telefoon, koptelefoon, powerbank en alles wat oplaadbaar is ook. En zelfs de iPhone zal binnenkort wel volgen. USB-C accessoires zijn helaas nogal  duur: een snoertje kost bij Apple 25 euro, en verloopjes al gauw 79 euro. Daarom kocht ik allerlei goedkope USB-C kabels, adapters, hubs en opladers voor een paar euro op Aliexpress, om ze te testen. Hierbij alvast wat resultaten (ga ik ook nog aanvullen).

Goedkope USB-C naar USB-C kabels

Deze USB-C naar USB-C kabel (verkrijgbaar in 50cm tot 2 meter) is perfect. Kost 2 euro inclusief verzending – duurt ongeveer twee weken. Je kan deze gebruiken voor alles van USB-C naar USB-C, en dat is in de toekomst vrijwel alles. Dus je kan er ook je MacBook mee opladen, of je koptelefoon of DAC mee aansluiten en zo. Ik heb hem getest en hij werkt precies als de originele Apple kabel. Opladen gaat even snel (dat kun je zien in Coconut Battery). Er zit PD 3.0 en QC 3.0 op, en 5A, 60Watt. Het is alleen geen Gigabit of Thunderbolt 3, maar 60Mb  per seconde: een film van 1 Gb zet je dan over in 17 seconden. Dus niet zo snel als USB 3.0. Maar dat is die dure kabel van Apple ook niet.

USB-C naar USB-C kabel goedkoop

Goedkope USB-C naar Lightning kabels

Met deze USB-C-naar Lightning kabel van Floveme kan je je iPhone op je MacBook aansluiten, geschikt voor data en opladen. Die kabel krijg je er bij Apple niet eens bij! Hoe moet je nou je iPhone aansluiten op je Mac? Nou, zo dus! Voor 3 euro (of je neemt die USB-C oplader van € 9,- verderop, want daar zit zo’n kabel gratis bij):

USB-C naar Lightning kabel goedkoop

Of deze Lightning naar USB-C-kabel van Voxlink, in verschillende kleuren en lengtes, voor 3 euro. High speed data transfer en Fast Charger. Mooie dikke soepele gewoven kwaliteit. Getest en goed bevonden! Levertijd was twee weken.

USB-C naar Lightning kabel goedkoop

Of zo’n zelfde USB-C naar Lightningkabel van Raxfly, ook voor 3 euro. Het logo “MFi” mogen ze allemaal niet gebruiken, want dan moeten ze Apple 3 euro per kabeltje betalen. Maar soms zijn deze snoeren beter dan de originele Apple-Lightning-snoeren.

usb-c-lighning-kabel

USB-naar-USB-C kabels en USB-C adapters

Een snoer van ouderwetse USB-A naar nieuwe USB-C heb je ook nog vaak nodig, om al je huidige USB-apparaten te gebruiken op nieuwe Macs. Van het merk Robotsky is er deze USB naar USB-C kabel, vanaf een paar euro, afhankelijk van de gekozen lengte. Met de hoge data-snelheid van USB 3.0 (10Gbs).

usb 3.0 naar usb-c-kabel-verloop adapter

Je kan ook je huidige USB-apparaten aansluiten met verloopjes oftewel adapters: mijn USB Audio DAC en m’n externe HD doen het bijvoorbeeld prima via adapters zoals deze van 1 euro. Of via deze USB-splitter met drie USB-ingangen (3,-).

usb c adapter goedkoopusb-c naar usb 3 adapter

Of via deze SD kaart lezer met USB-C van 3 euro (ook getest en goed bevonden) waar behalve SD en TF dus ook een oude USB-ingang op zit:

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig

Goedkope USB-C hubs met HDMI, VGA, SD

Er zit geen Video Out op nieuwe MacBooks. Maar dat kan met USB-C-hubs. Een goede USB-C hub met HDMI, USB en SD/TF is deze voor 15 euro. Zonder SD is er deze USB-C hub voor 9 euro, met HDMI, 2x USB waarvan 1x USB 3.0 en micro-USB. Ik heb ze allebei getest en goed bevonden. Met een mooie aluminium behuizing, geen plastic dus. Diegene zonder SD van 9 euro is superklein en dat is fijn en handig. De HDMI werkt perfect, met uitstekend beeld en geluid.

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, supercompact. Die hieronder is een paar euro meer en daar zit ook SD op. In verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Mooi, goed en handig. Getest: werkt perfect op alle nieuwe Macbooks, en ook op Androids, Samsung telefoons, Huawei’s etc 

USB-C hub macbook hdmi SD

Goedkope USB-C opladers

Tegenwoordig zijn er opladers met zowel USB als USB-C, met PD en QC 3.0 en met 30Watt. Met deze kan je dus alles opladen: je laptop, je koptelefoon, headset, Powerbank – ALLES dus. Bijvoorbeeld deze Powstro voor 9 euro. Daar zit ook nog eens een gratis USB-C naar Lightning kabel bij. 

UPDATE: getest, doorgemeten en goed bevonden. Hij laadt een USB-C MacBook precies zo op als de officiële Apple lader, met 22W. Dat kun je zien in Coconut battery, na een paar minuten.
usb c oplader

Ik meet deze dingen door met Coconut Battery en met metertjes zoals deze USB-C-meter. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten. Helaas kan je nog steeds niet uitlezen wat voor USB-C kabel je precies hebt. Er zijn veel soorten USB-C-kabels: qua data heb je langzame kabels (400Kbs), snelle (SS+ heet dat, en dat is 10Gbs) en supersnelle (Thunderbolt 3: 40Gbs). Er is ook een verschil in stroomsterkte: 60W is normaal, maar er is ook 100W. Er moeten logootjes op denk ik, in ieder geval als het SS+ is. Dat is nu allemaal nog erg onduidelijk.

Zie ook de blog over USB-C powerbanks,
de blog over een USB-C zonnepaneel
e
n de beste goedkope iPhone kabels.

Ik zal deze blog in de toekomst nog updaten. Heb je tips, laat maar weten in de comments!

Geef een reactie