De beste powerbanks

powerbank-usb-c

– Update: 2 december 2024 –

Wat is de beste powerbank? Ligt eraan wat je nodig hebt: hoeveel capaciteit, welk Wattage, wat voor aansluitingen. Hier een hoop tips en uitleg over allerlei soorten powerbanks. Van kleine toppers van een tientje tot de hele grote.

Omdat ik al jaren allemaal zonneladers maak heb ik er inmiddels veel ervaring mee. Too long, did not read? Deze blog is inderdaad nogal lang geworden! Daarom hier in het kort de TOP 5:

Beste powerbanks (in 2024) op AliExpress

  1. Baseus 65W met 30Ah
  2. Romoss 30W met 30Ah
  3. KUULAA Power Bank 20Ah en 18W
  4. Essager Power Bank 20Ah en 18W
  5. Baseus 22W Airpow 20Ah

Als je op AliExpress hele goedkope ziet met absurd goede specs zijn het meestal neppers, of de specs kloppen niet. Verderop ook lijstjes met de beste powerbanks op BOL en Amazon. De tip is: neem minstens 18W met USB-C. Dan kan je er zelfs laptops snel mee opladen. De laadsnelheid zie je op een Mac met Coconut Battery (een gratis app). De vijf hierboven zijn allemaal snelladers.

Met een simpel kabeltje kan je er een 12V accu van maken, bijvoorbeeld voor je 12V Nespresso-apparaat op vakantie.

Kleine goedkope powerbanks zijn 10.000 mAh oftewel 10Ah. Maar kies daarbij dan ook minstens 18W USB-C met PD en Quickcharge, want dan kan hij ook snelladen. Draadloos opladen (Qi) kunnen er maar weinig en dat laadt ook altijd langzamer, maar soms wil je dat er juist WEL op. Bijvoorbeeld als de laadingang van je iPhone defect is (wat vaak voorkomt: schoonpeuteren met een tandenstoker en schoonblazen met perslucht dan!).

Beste goedkope powerbanks (kleine 10Ah snelladers)

  1. Deze Baseus met handig display
  2. Of de allerkleinste Kuulaa 4,5Ah
  3. Deze KUULAA met PD 18W fast charge
  4. Essager 20W met PD en Quick Charge
  5. Baseus Airpow 20W
  6. Baseus 22W 10Ah
  7. Of deze met Magsafe en draadloze Qi

Over USB-C en Voltage

USB-C kan zelf schakelen tussen allerlei voltages, zoals 5V / 9V / 12V / 15V / 20V. Dat is ideaal. Met een simpel goedkoop kabeltje kan je er dan ook een 12V accu van maken. Ook voor 9V of 15V of 20V zijn er zulke kabeltjes.

Heb je het nog krachtiger en groter nodig? Zie dan de Power stations.

Als je geen 60W nodig hebt, neem dan dus in ieder geval minstens 18W met USB-C, zoals deze Kuulaa 20Ah USB-C 18W powerbank (vanaf €30 of anders via deze link). Daar kan je ook laptops mee opladen. Al jaren getest en prima bevonden. Snel bezorgd, in iets van 5 dagen. Het display is bij deze erg handig, want daar zit ook een Volt- en Ampere-meter op. Een USB naar USB-micro kabel zit er ook bij. Met die 18W kan je zelfs MacBooks opladen, uiteraard langzamer dan met 60W. Een voordeel is dat hij niet uitgaat als je er een kleine USB-lamp op aansluit. Dus “Always On” of “zonder lekstroom-beveiliging”. Deze kleine is ook geschikt voor ledlampjes, omdat deze ook niet afslaat. Veel powerbanks schakelen na een minuut uit, bij weinig stroomverbruik (zoals een lampje). Dat is de lekstroombeveiliging.

Deze powerbank is ook zeer geschikt voor verwarmde vesten want die hebben minstens 10W nodig, en dat zit niet op elke powerbank.

Of deze Romoss 30W met 30Ah.

Links die Kuulaa met 18W, rechts die Romoss met 50W
De Kuulaa heeft stroommeters, de Romoss is iets groter en veel krachtiger / sneller
De Kuulaa heeft ook USB-micro en Lightning ingang, en gaat niet uit als je er een klein lampje op aansluit

Beste powerbanks op BOL

  1. 65W Baseus 20Ah USB-C
  2. 65W USAMS 30Ah USB-C
  3. iMoshion 28Ah en 18W USB-C
  4. Mojogear 20Ah 18W
  5. Belkin 20Ah met 30W

Beste powerbanks op Amazon

  1. 22W 20Ah voor €26 van INIU
  2. 65W powerbank met USB-C en 20Ah
  3. Charmast 24Ah met USB C en 18W
  4. Anker Powercore 27Ah USB-C
  5. Anker 140W USB-C met display 24Ah

Powerstations

Supergrote powerbanks heten powerstations, met veel meer power en capaciteit, met DC input voor zonnepanelen, 12V output, 220V stopcontact, USB en USB-C. Zie dit artikel over power stations. Ecoflow is in rap tempo een groot merk geworden. Van kleine goedkope modellen tot de grotere die 1800W aan vermogen kunnen leveren, met gewone 220V stopcontacten erop:

ecoflow power station 1800w

Nu de uitgebreide informatie – hou je vast, lang verhaal:

Een kleine powerbank om één telefoon op te laden, met USB-snelladen (5V / 2A) was bijvoorbeeld een 10Ah BASEUS powerbank voor 11,- op Aliexpress. GETEST: uitstekend. LiPo met 2xUSB waarvan 1xUSB met 2A snelladen (uitgang 1A en 2A zit overigens omgekeerd). Twee weken bezorgtijd. UPDATE: inmiddels deze of anders deze 10Ah hier. Dat zijn de beste verkochte op dit moment, en deze hier op nummer drie.

beste powerbank 10.000mah
Powerbank 10Ah goedkoop, met snelladen. Zonder USB-C.

Er zijn dus nog steeds veel powerbanks met USB en 5W, maar nu zijn er ook powerbanks met USB-C en 18W voor ongeveer dezelfde goedkope prijs. Dat zijn de aanraders. Deze hieronder bijvoorbeeld: getest en zeer goed bevonden. Hij kan zelfs MacBooks opladen. Met USB-C (in en uit), 1A USB, 2A USB snellader, Micro-USB ingang, een handig display en met USB-naar-USB-C kabeltje. Je kan ‘m via USB-C met snelladers opladen, terwijl je tegelijkertijd ook beide USB outputs kan gebruiken om telefoons op te laden:

beste powerbank USB + USB-C + 18W goedkoop
Dit was  in 2020 de beste goedkope kleine powerbank.

Inmiddels zijn er meer vergelijkbare powerbanks: dus een LiPo met 18W, met dual USB output + USB-C + Micro USB. Zoals deze populaire KUULAA Power Bank 10Ah voor een tientje. Getest en goed bevonden:

beste powerbank kuulaa review

EN deze Baseus van 30Ah heeft zelfs 65W, dus nog beter en sneller. Zie ook verderop.

Capaciteit? MaH? Voorbeeldje:

10.000 mAh (=10Ah) betekent 10 Uur lang 1 Ampère met 5V (of 5 Uur lang 2 Ampère, etc). Dat is ongeveer 2 a 3 iPhones.

20Ah bij 5V is hetzelfde als 10Ah bij 10V. Vaak wordt capaciteit opgegeven voor 3,7V. Dat is dan dus 25% minder!

Een betere maatsoort is Wh: dat is Watt per uur. 20Wh betekent dan bijvoorbeeld dat je een apparaat van 10W twee uur kan gebruiken. Als je met 5V rekent dan is die 20Wh gelijk aan 40Ah, maar als je met 3,7V rekent dan is het 50Ah, en als je met 12V rekent dan is het rond 7Ah.

Voorbeeld: voor een koelkastje heb je 200Ah aan stroomopslag nodig bij 12V, dat zijn twee grote loodaccu’s. In Wh omgerekend is dat 2400 Wh (dat is Ah keer 12, kort gezegd).

Powerbank met USB-C

Een powerbank met USB-C is dus beter. Je hebt namelijk steeds meer USB-C dingen. Elk apparaat werkt dan met elke lader, en met elk snoer. USB-C kan zelf schakelen tussen 5V / 9V / 12V / 15V of zelfs 20V. Dat is ideaal. Je kan er dan zelfs ook laptops mee opladen. Hierboven had ik ook al een paar nieuwe goedkope met USB-C genoemd. Ze kunnen snelladen, en bij sommige kan je tijdens het opladen via USB-C ook tegelijk de output gebruiken om iets anders op te laden. Dat kon voorheen nooit met powerbanks.

Zoals deze 50W USB-C powerbank met 20Ah (35,-). Je kan meestal op het display zien hoeveel stroom er IN of UIT gaat (druk op de knop aan de zijkant). Zo zie je dat opladen met 2 Ampère / 9 Volt gaat, dus met 18 Watt (als je een laptoplader gebruikt). Je kan ‘m desnoods ook opladen met elke telefoonlader, met je iPhone-snoertje. Ik zag dan bijvoorbeeld 4,5V–1,8A (met een snellader): dat is 9 Watt.

Met zo’n powerbank kan ik zelfs m’n MacBook opladen: dan zie ik 12 Volt / 1,5 Ampere: 18W. Ik kan MacBook Air of MacBook Pro er precies van 0 tot 100% mee vullen, en bij de Air ook nog net zo snel als de officiële Apple oplader. Er zit ook Power Delivery 3.0 en Qualcomm QuickCharge 3.0 op, dus het werkt met ALLES.

En op m’n iPhone zie ik 5,1V / 1,5A: dat is snelladen. Kan ook met een USB-C > Lightning snoer. Er zit verder ook USB Uit op, en Micro-USB IN, en Lightning IN (alleen geen DC 12V in).

Het display is bij USB-C een belangrijk pluspunt, omdat je wil kunnen zien HOE SNEL en NAAR WELKE KANT hij oplaadt. Maar je kan ook een losse stroommeter (7,-) gebruiken.

Een Apple USB-C kabel doet het vaak niet, ook niet op deze powerbank. Neem dan een gewone USB-C kabel van een paar euro.

Of deze Baseus van 30Ah met 65W. Kost rond de 43 euro, getest en goed bevonden.

Je kan zelf ook powerbanks maken. Zie deze blog. Inmiddels ook een nieuwe blog over deze behuizing met USB-C waarin ik dan 10 van deze batterijen doe: dan heb je een grote powerbank met 18W.

Onderhoud tips

Powerbanks niet te lang aan de oplader laten. Niet altijd tot 100% opladen. Laat ‘m ook niet altijd helemaal leeg worden. En niet te heet, dus niet in de zon!

Powerbank draadloos met Qi

Er zijn ook powerbanks met Qi waarmee je draadloos kan laden. Zoals deze populaire 10Ah van Baseus. Draadloos gaat langzamer, en het is ook niet heel efficiënt. Ik zou dan eerder magnetische kabeltjes gebruiken.

Nog weer beter: Powerbank USB-C met 50W of 65W

Voor sommige laptops wil je meer dan 18W. Dan kun je sneller opladen. Niet altijd hoor, want een MacBook Air laadt bijvoorbeeld met 22W, dus dan heb je 45W of 65W niet per se nodig, ook al is de Air officieel 30W. Voor een MacBook Pro heeft het wel zin, want die is officieel 60W (maar het kan het ook met minder). Op AliExpress staat deze 130W die je uit Duitsland kan bestellen (99,-). Met grote capaciteit. Via de USB-C ingang kan je de powerbank zelf ook snel opladen, bijvoorbeeld met een 60W laptop-lader. Getest en goed bevonden:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

UPDATE: Inmiddels zijn meer zoals deze 20Ah 45W USB-C powerbank van Xiaomi (25,-), met 2x USB-A met snelladen + 1 x USB-C 45W bidirectioneel. De USB-A kan je low power maken (5V 1A) met dubbelklik op Power. Dat heb je soms nodig, bij apparaten die geen 2A mogen hebben. Er zit geen display of zaklamp op. Wel 4 indicatie-lampjes. In twee weken bezorgd. Inclusief USB-A > USB-C kabeltje. Opladen via dat kabeltje gaat traag: je kan ‘m beter opladen met een echte USB-C kabel die dan in deze lader voor 9 euro zit. Of met je eigen MacBook lader + snoer. Deze powerbank kan mijn MacBook Air 2018 volledig opladen, en daarna ook nog een halve iPhone.

En het opladen van de powerbank zelf gaat ook supersnel: hij laadt hij zelfs met 50W op, vanuit mijn kleine 12V loodaccu met zonnepaneel. Ook dit is een groot voordeel. TOPKWALITEIT! AANRADER:

beste Powerbankusb-c Xiaomi
Dit was vorig jaar de beste powerbank: Xiaomi USB-C 45W 20Ah voor 34,-

Inmiddels is er ook deze Baseus van 30Ah met 65W.

In Nederland is er bij BOL.com deze 20Ah met 30W van Belkin voor rond de 50,-.

220 Volt stopcontact in een powerbank

In deze Xtorm Power Brick 21 Ah (104,-) zit ook een 220V stopcontact. Veel 220V apparaten kunnen hier direct in, tot 80Watt. En er zit ook USB-C op. Een USB-A naar USB-C snoer zit er ook bij. Deze heeft geen DC-ingang helaas, om op te laden met zonnepanelen.

power bank met 220v

Opladen met 12V?

Alle bovenstaande hebben geen 12V DC INGANG, om te kunnen opladen met zonnepanelen.
UPDATE: je kan nu ook snel opladen met USB-C vanuit een zonnepaneel: met een USB-C car charger. Maar dat is toch een beetje een tijdelijke omweg.

En de nieuwste ontwikkeling is dat je het zonnepaneel direct in een Portable Power station doet:

Portable Power Stations

Eindelijk zijn ze er dan: grote powerbanks met 220V stopcontact en DC input voor zonnepanelen. Vaak ook al meteen met MPPT-regelaar. De capaciteit staat meestal in Wh: Watt per hour. Beter dan Ah, want dat is afhankelijk van het Voltage (5V? 12V- 18V? Of toch 3,7V? Scheelt nogal).

Zoals deze Portable Power Station 220V met 154Wh en Qi draadloos opladen (140,-):

Of deze 500Wh / 1000Wh Portable Solar Pure Sine Wave Power Station, 135Ah / 500Wh voor 430,-. Pure Sinus betekent dat alle apparaten erop kunnen. Als het geen “zuivere sinus” is kan je sommige apparaten onherstelbaar beschadigen. Je moet dat per apparaat bekijken. Grofweg: grote apparaten met een draaiende motor (wasmachine, koelkast) kunnen alleen maar op zuivere sinus.

Of 41Ah voor 150,-, deze 220V 200W 151Wh Solar van Allpowers:

Op Amazon.nl is er deze Elektriciteitscentrale, Omvormer 60000mAh 222Wh Oplaadbare batterij Noodstroomvoorziening, AC/DC/USB/QC3.0/Type-C.

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Maar met een DC naar AC converter kun je 12V / 24V ook omvormen naar 220V. Bijvoorbeeld met deze hieronder, maximaal 300W (17,-). Deze werkt prima om mijn Bluetooth speaker, elektrische fiets en MacBook Pro op te laden, maar de ventilator maakt wel wat geluid. En het is ook geen “zuivere sinus“. Als je het echt goed wil doen, dan neem je er een met een zuivere sinus, zoals deze 800W voor € 40. Getest en goed bevonden.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V maar dit is geen “zuivere sinus”

Thuis-accu LiFePo: groter en krachtiger

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het is schaalbaar, dus het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Vier betekent dat je dan een 12V accu hebt van 105Ah, dus dat zijn ongeveer twee normale grote loodzuur-autoaccu’s, maar dan dus bijna tien keer zo klein.

En met acht cellen kun je voor rond de 800 euro een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 3KWH meestal ook wel genoeg, en dat kan in de zomer al met één 360W zonnepaneel. Zoals dit 360WP zonnepaneel voor 200,-.

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van powerbanks ook een gewone zware 12V loodaccu doen voor 20 €. Neem bij voorkeur AGM (glasvezel) of Gel. Zo’n loodaccu is iets meer gedoe, zwaarder en niet draagbaar. Maar wel veel goedkoper. En vergis je niet in de capaciteit, want 7AH is hier met 12V in plaats van 5Volt, en dat is dan dus al net zo veel als 17Ah bij de 5V powerbanks van hierboven.

Zie ook deze handleiding om een zonnelader-set te maken voor 60,-.

Maar als je er en koelkast bij wil, dan moet je al gauw 220Ah hebben. Oftewel vier grote auto-accu’s. Oftewel 3KWH aan LifePo accu’s.

In de toekomst is er steeds meer 24V USB-C

Met USB-C kan je USB-C-laptops opladen, direct van powerbank naar laptop. Een USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden. Zie dit artikel over USB-C laptops en powerbanks.

En zie ook het artikel over de Zonnestroom Toekomst: 12V 24V USB-C
Meer info op 12voltinhuis.nl

Powerbank doormeten?

Doormeten kan met een losse stroommeter (7,-) Doe die tussen je powerbank en je telefoon. Je ziet op het paneeltje de verstreken tijd, Voltage, Amperage en het opgenomen vermogen in mAh. Als je de meter tussen  de oplader en de powerbank zet, dan zie je hoeveel stroom de powerbank opgenomen heeft, bijvoorbeeld 10.000 mAh. Als je vervolgens de USB-meter tussen de powerbank en je telefoon zet, zie je hoeveel stroom de powerbank afgeeft, bijvoorbeeld 6.000 mAh.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten. Helaas is er geen meter waar je kan zien wat voor USB-C kabel je hebt. Er zijn namelijk veel soorten kabels: superlangzame (400Kbs), normale, snelle (SS+ ofwel 10Gbs ofwel 4K ofwel gen2) en supersnelle (Thunderbolt 3 met 40Gbs), en er is een verschil in stroomsterkte: 60W of 100W.

Powerbank opladen

Soms zit de oplader er bij, soms niet. Opladen kan soms ook met een zonnepaneel. En het kan meestal ook met een gewone telefoonlader, zie deze blog over de beste oplader. Je kan USB-C powerbanks ook opladen met elke USB-C laptop-lader. Of met deze opladers, waar behalve USB ook USB-C op zit, met PD, QC 3.0 en 60Watt, zodat je die voor alles – ook voor laptops en powerbanks – kan gebruiken.

Conclusie beste powerbank

De ideale powerbank heeft:

  • Hoge capaciteit (minstens 20Ah)
  • USB-C met PD 3.0 en QC 3.0 en 18-50 Watt
  • 2x Gewone USB (met 5V 2A snelladen)
  • DC 12V ingang voor zonnepanelen
  • DC 12V uitgang
  • AC 220V uitgang

Die zijn er nu eindelijk, in zomer 2020: zoals deze XTorm AC of een van deze Jump Starters met 220V uitgang op AliExpress. Of deze Portable Power Station 220V. Zie ook de blog over Portable Power Stations.

Maar je komt ook een heel eind met deze goedkopere: 50W USB-C powerbank met 20Ah (35,- ). Als je niet per se 45W nodig hebt dan kan het ook met 18W, zoals deze 20Ah USB-C powerbank (17,-). Of deze Xiaomi 18W USB-C 10Ah. Of de dubbel zo grote Xiaomi 18W USB-C met 20Ah.

133 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

    1. Dat is geen echte Xiaomi dus inderdaad nep. Maar het kan verder een prima klein powerbankje zijn van 10Ah en 18W. Ik heb ook zoiets gekocht, was verder prima ook al klopte de beschrijving totaal niet.

  1. Beste Aartjan,
    Welke powerbank is geschikt voor een Iphone 11 pro en hoger om tijdens een reis de telefoon snel op te laden en gelijktijdig te gebruiken (video opnames)?

  2. Beste Aartjan,
    Ik heb nog een goed functionerende Macbook Pro uit 2014. Ik heb dan een powerbank met een AC-output nodig. Welke powerbank met een goede prijs/kwaliteit verhouding zou jij adviseren?
    Groet, Bram

  3. Beste Aartjan,

    Ik ben op zoek naar een oplossing om mijn laptop te kunnen opladen op de camping. Daar heb ik nu nog geen elektriciteit, maar ik ben van plan om een zonnepaneel met accu te gaan installeren. Tot die tijd wil ik mijn laptop opladen met een powerbank als dat mogelijk is.
    De originele AC adapter van de laptop (Lenovo) is 95W.
    Is de Baseus 65W Power Bank 30000Mah voldoende om de laptop te kunnen opladen, of moet het vermogen echt minimaal 95W zijn?
    Mocht die Baseus powerbank niet voldoende zijn, dan dacht ik zelf aan dit apparaat waar je later in dit blog over schrijft: Ff Flashfish E200 Draagbare Krachtcentrale 200W

    Wat zou je mij adviseren?

    1. Als je laptop een USB-C laadingang heeft dan zou die Baseus 65W uitstekend zijn. Die 95W gaat over het maximum, maar je kan ook met lagere Wattages opladen, als het USB-C is. En een powerstation met 220V uitgang zal sowieso altijd werken en kan je ook voor veel meer dingen gebruiken.

      1. Dankjewel voor je reactie. De laptop heeft inderdaad een USB-C laadingang, dus fijn om te weten dat die Baseus er op zal werken. Ik denk toch dat ik voor het Ff powerstation zal gaan, precies om wat je zegt, die 220V aansluiting die je voor meer dingen kan gebruiken.

      2. Hallo Aartjan, nog even een vraagje voor de zekerheid.

        De link bij de tekst “Of 41Ah voor 150,-, deze 220V 200W 151Wh Solar van Allpowers” verwijst naar de pagina van de Ff Flashfish E200 op AliExpress. Er staat ook een afbeelding van de FlashFish E200 bij je tekst.
        Bedoel je hier de FlashFish E200 i.p.v. de Allpowers?

  4. Hallo Aartjan,

    Super al je info over de laders! Heel blij mee maar ik ik vroeg me af of je ook een pokerbank weet zonder power button. Ik ben een draadloze lamp aan het maken en wil op de pokerbank enkel dat hij laadt. Op de led strip zit al een power button. Ik heb er een pokerbank aan zitten die wel een power button heeft maar ik wil dus vermijden dat je twee knopjes aan moet doen in plaats van alleen die van de led strip.

    1. USB kan niet zonder stroomverbruik detecteren of er iets aangesloten is, daarom moet je een USB-powerbank altijd zelf aanzetten (anders loopt hij langzaam leeg).

  5. Hallo Aartjan,

    “10. Deze Xiaomi: kan nooit voor die prijs maar ik ga ‘m testen en reviewen hier”

    Heb je m al in huis? Ben erg benieuwd…

    1. Ik kijk ff naar de reviews en het lijkt idd te mooi om waar te zijn:is geen xiaomi en heeft 1/10e vd beloofde capaciteit. Geen snellader…

  6. Hey Aartjan,
    Ik zit met een ander probleem en vroeg me af hoe ik dit kan oplossen met de materialen die ik heb.

    Ik heb 3D beeldjes geprint waarin ik 2 LED heb gestoken die als ogen dienen van het beeldje. Ik dacht slim te zijn en heb een voetstuk geprint waarin ik een powerbank steek van 2600mAh. Blijkt dat de powerbank een beveiliging heeft voor een te laag stroomverbruik en zich dan uitschakelt na 15 sec. Om dit op te lossen heb ik tussen (+ en -) een Weerstand geplaatst om zo de ampere’s te doen stijgen zodat dit het probleem zou oplossen. Deze weerstand heeft een waarde van 65 ochm. (ik heb met de waardes gespeeld tot ik een juiste verhouding had gevonden, aangezien ik niet weet hoeveel mA de beveiling minimaal nodig heeft. (Ik heb wel de datasheet van de powerbank maar daar vind ik het niet terug op)

    Uiteraard wist ik wel dat dit resulteert dat de lampjes dan minder lang zullen branden. Maar wat zou ik kunnen doen om dit probleem op te lossen ?

    Ik geef hieronder mee hoe alles bekabeld is en met de waarden.

    Powerbank output 5v 2600mAh
    https://www.xenia.be/ws101b-22002600-mah-powerbank-powerbanks-normaal-powerbanks-elektronica-gadgets-en-usb-relatiegeschenken

    2 x voorbekabelde rode 3mm LED’s
    Elks een verbruik van 20mA (helaas bij aankomst hebben deze 670 ochm weerstanden wat duidelijk teveel is, imo was 220 ochm ruim voldoende geweest) maar het is nu zo.
    https://www.temu.com/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601099529221166&_x_ns_irclickid=TWSXOWUexxyPTFJwyvTSg26xUkH0VYy%3AVUBU0Y0&_x_ads_account=18350&_x_ads_id=1857643&_x_ns_iradname=test%2Bapp&_x_ns_iradsize=&_x_ns_prodsku=&_x_ns_irmptype=mediapartner&_x_ns_sharedid=701304&_x_ns_ts=1702717310617&_x_ns_randint=8674030&_x_ns_adtype=TEXT_LINK&_x_ns_irmpgroupname=%22gary%22%2C%22rachel.liu%22&_x_ads_channel=impact&_x_ns_mp_value2=&_x_ns_mp_value3=&_x_ns_irmpname=MaxBounty.com%2BULC&_x_ns_irpid=10813&_x_vst_scene=adg&_x_sessn_id=i2wvdr8yvf&refer_page_name=bgt_order_detail&refer_page_id=10045_1702718970974_n0j8uzt0in&refer_page_sn=10045

    Ik zou dus uiteindelijk willen werken zonder die vervelende voorschakelweerstand zodat mijn branduren van de leds aanzienlijk vermeerderen, maar vooral dat de powerbank zichzelf niet afzet.

    Hebt u raad voor mij ?

    groetjes Marco

  7. Dag Aart Jan, na het lezen van je blog denk ik dat ik een powerstation zoek voor dit zonnepaneel van Allpowers 100w, op mijn balkon. Ik zou graag mobiele telefoons, laptop en bijvoorbeeld een lamp opladen. Welk powerstation zou je dan aanraden? Kan ik deze bijvoorbeeld aansluiten op het zonnepaneel? https://www.aliexpress.com/item/4000112443631.html?aff_fcid=a3a8c87f0f934345bdb759a94735ad70-1692605072927-02662-_dVKEQNb&aff_fsk=_dVKEQNb&aff_platform=portals-search&sk=_dVKEQNb&aff_trace_key=a3a8c87f0f934345bdb759a94735ad70-1692605072927-02662-_dVKEQNb&terminal_id=127aa27f4ff34cb7a1771e1a46d979db&afSmartRedirect=y

      1. Dank voor je snelle reactie! Ik vind je blogs over zonne-energie super, ook goed te lezen voor iemand die er nog weinig verstand van heeft. En ik waardeer vooral de intentie waarmee je dit doet

  8. Ha Aartjan, wow, wat een blog! Dank je wel.

    Ik heb een specifieke requirement: ik zoek een powerbank die ik niet mee neem, maar die continue is aangesloten op de stroom. Alleen ’s nachts gaat in huis de stroom eraf. Op dat moment moet hij wel stroom afgeven aan de iPhone die er dan aanligt. De powerbank die ik nu heb geeft geen stroom af als er nog een 220 draad inzit, zelfs niet als daar geen spanning opstaat.

    Heb jij een idee of er powerbanks bestaan die dit kunnen? Capaciteit, draadloos en snelladen e.d. is niet belangrijk.

    Reden is overigens overgevoeligheid voor 220 V kabels rond het bed, terwijl ik wel de telefoon s nacht bij het bed wil hebben en wil kunnen opladen.

    1. Zojuist met allerlei powerbanks getest en die doen het allemaal. Dus vrijwel alle nieuwe powerbanks met USB-C kun je tegelijkertijd opladen en gebruiken, ook al staat er wel of geen stroom op de stekker in de ingang.

  9. Dag Aartjan,

    Ik wil graag een noodstroomvoorziening voor mijn telefoon, voor het geval de stroom 1 of meerdere dagen uitvalt (onverwacht dus). Een powerbank continu aan de stroom laten hangen is volgens mij niet veilig. Of houden ze heel lang (jaar?) de stroom vast als ze niet in een stopcontact zitten ( ik wil ze niet regelmatig weer moeten opladen)?
    Ik las dat je geen fan bent van solar powerbanks, maar zou dat wel een optie zijn? Blijven die wel vol als ik ze op de vensterbank laat liggen, het hele jaar door? En is dat wel veilig?
    Hoe zou jij vervolgens zorgen voor meerdere dagen stroom (voor 1 telefoon)? Een zware powerbank (waarmee ik dagen vooruit kan) of een zonnepaneel om de powerbank op te laden? Kan zo’n zonnepaneel (ook in de winter en bij een bewolkte dag) genoeg stroom leveren om de telefoon (of een powerbank) weer helemaal op te laden?
    En wat als de kids ook nog willen meeprofiteren van stroom voor hun telefoons, wat zou jij me dan aanraden, qua techniek ;-) ?

    Wim.

  10. Hallo aartjan,
    Ik kocht de https://m.nl.aliexpress.com/item/4000759834172.html charger doos en ook deze batterijen https://m.nl.aliexpress.com/item/32324914059.html .
    Geïnspireerd door je blogs, dank!

    Mijn vraag:
    Bij een fietsaccu werd me gezegd eerst 3x de accu leeg te rijden tot de fiets niet meer aangedreven wordt, en elke keer helemaal op te laden (zodat de accu getraind is steeds maximaal te leveren).

    Bij mijn aanschaf wordt het percentage aangegeven.
    (1) Kan ik het best altijd tussen 5 en 95 blijven, of tussen 10 en 90… Wat vind jij de beste grenzen?
    (2) Is die “fietstip” te vertalen naar mijn aankoop? Hoe vaak welke grenzen aanhouden in het begin, of slaat dat nergens op?
    Tof als je de tijd wilt nemen om te antwoorden!

    1. Vrijwel elke accu gaat langer mee als je rond de 20-80 aanhoudt, tot 10-90, en af en toe 0-100. En als je regelmatig ook langzaam laadt.

      1. Ja, tot je een kleur selecteert, dan komt er

        ” This product can’t be shipped to your address.
        Select another product or address”

        te staan

          1. Hmm, bedankt voor de tip, maar als ik spannings- en stroomweergave toch weglaat als criteria en de prijs ondertussen al op €36,- zit, dan zijn er weer enorm veel mogelijkheden.

            Ik had er zelf nog één gevonden, die zo goed als hetzelfde is, als je originele link.
            Dus:
            20 AH, 18W, in elk geval Quick Charge & spannings- en stroomweergave:
            https://m.aliexpress.com/item/1005001845464304.html
            Voor €32,-, inclusief verzenden.

            Nu nog even bedenken of ik aan de kleur wit zou kunnen wennen :)

    1. Inmiddels is hij weer beschikbaar!
      Met een prijs van €38,- en een levertijd van 2,5(!) maand(en) hebben ze zich eigenlijk volledig uit de markt geprijsd, want bij Nederlandse webshops heb je voor dat geld ook 20.000mAh met PD & QC, met een levertijd van 1 a 2 dagen.

      Uiteindelijk heb ik hem toch besteld, vanwege de mogelijkheden (stroom- en spanningsweergave) en met kortingcoupons, kon ik de de financiële “schade” beperken tot €34,-

      mvg, Kees

  11. Hoi!
    Ik heb dus zo’n bodywarmer gekocht met verwarming 😉
    Daarin verwijs je naar deze blog over powerbanks. Maar bij de bodywarmer staat 5V/2A. Kunnen dan al jouw genoemde powerbanks er zomaar op worden aangesloten? Het valt me op dat ze vaak alleen praten over het mAh en niet over de voltages.

    1. Ja deze kunnen dat allemaal, check het voor de zekerheid als volgt: 5v x 2a = 10w. Neem dus een powerbank met minstens 10w. Vaak zitten er meerdere USB-uitgangen op: zoals 1 met 5W en 1 met 10-15W (snellader).

        1. Deze zijn allemaal geschikt (het zijn snelladers). Het is nooit een gevaar: als een powerbank niet geschikt is doet het vest het gewoon niet.

  12. Hoi Aartjan,
    Super leuke en leerzame blog; BEDANKT!
    Heb je nog tips voor een kleine powerbank (voor oa Android Samsung smartphone) die in een broekzak past; zelf denk ik dan aan het formaat 10x7x2,5 cm.10.000mah is voldoende maar mag altijd meer.
    De kleine powerbanks die jezelf aangeeft zijn wat de te lang voor mijn broekzakken.

    Ik kwam bv deze tegen:

    https://nl.aliexpress.com/item/1005004217804000.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.48f64a32vKk1Yn&algo_pvid=810d93c5-47fa-4afb-a5f2-42c28845fda8&algo_exp_id=810d93c5-47fa-4afb-a5f2-42c28845fda8-22&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000029818164119%22%7D&pdp_npi=2%40dis%21EUR%2152.52%2136.77%21%21%21%21%21%402100bde716680683319066296e15e4%2112000029818164119%21sea&curPageLogUid=v4bHnwqBy2oo

    Durf je hier over te zeggen of dit goed kan zijn?

    Alvast bedankt voor je reactie.

  13. Dag Aartjan, top info! Bestaan er ook kabeltjes die van usb-c naar 3.25a laptop input gaan? Zodat ik ook mijn oude laptop op kan laden vanaf mijn powerbank met usb-c en usb output? Of is daar een andere manier voor?

    1. Het makkelijkst is dan een power station waar 220V uit komt.
      Het kan ook nog met een powerbank met 12V output (een “jump starter”), met daar dan een sigaretplug op, en een autolader voor jouw laptop.

  14. Hi Aartjan, Super informatief allemaal.
    Echter ook door de bomen het bos niet meer zien, en… veel producten vooral de linkjes naar aliexpress doen het niet/uitverkocht.
    Maar misschien kan ik je hier een vraag stellen zodat ik toch voor nu een goede beslissing neem. Ik heb geen recente iphone btw (SE2020).

    – Werkt die phone met de snelle powerbanks? Zoals Romoss (20-30-50W) of Baseus? Of moet je dan de nieuwste versie phone hebben?
    – Heb ik een C-C kabel aansluiting nodig, of waar zijn die nou eigenlijk voor; alleen handig voor als je met een generator werkt en bv zonnepanelen? (of met Sandberg powerbank). Ik heb op mijn imac pro laptop geen C aansluiting, dus hoe zou dat moeten (ben een leek idd).
    Ik zoek een snelle en powerful powerbank die snel laad en meerdere keren bruikbaar is, met de juiste kabels (Ugreen of QGEEM uit jouw blog bv). De iphone en mac kabels gaan steeds kapot.
    – Kan je me een specifiek advies geven? 20 Ah en en 20 W voldoende? Of toch een stapje sterker gaan?
    Die Sandberg is werkelijk ook interessant ivm de zonnepaneel aansluiting, maar ook prijzig. Dan misschien beter evt de Allpowers zonneladerset in de toekomst aanschaffen voor als je werkelijk off grid leeft ipv nu die dure Sandberg? Want het gaat me om een goede, sterke powerbank in eerste instantie en evt in tweede instantie voor off grid die portable zonnepanelen set.
    Sorry, lang verhaal, maar te veel keus voor mij en te weinig kennis hier ;-)

    1. Recente iPhones kunnen snelladen met 15W. Uit USB komt maximaal 15W. Uit USB-C kan er maximaal 100W. Dus USB-C is de toekomst, en is dus mijn advies. Liefst met minstens 18W. Specifiek advies is de TOP 5 die voortdurend aangepast wordt. En eigenlijk is mijn specifieke advies nu een power station (wordt ook voortdurend aangepast).

  15. Hallo Aartjan,
    Ik vind het erg leuk om je blog te volgen en aliexpress vaart er wel bij.
    Een vraag: Welke powerbank kan ervoor zorgen dat mijn ipad pro tijdens het kijken naar een filmpje op bijv. Netflix ook nog oplaadt?
    Voorheen lukte het met mijn Anker PowerCore 26800 prima om mijn gewone ipad tijdens het kijken van een filmpje ook nog op te laden, maar met de ipad pro 12.9 lukt dat met deze powerbank niet.
    Groet Theo

    1. Neem dan in ieder geval een powerbank met een hoog uitgangs-wattage, minstens 30W. Ik kan het niet testen want ik heb geen iPad Pro.

  16. Hoi,

    Toffe reviews altijd, dank daarvoor. Ik zie dat helaas de beide aanraders bovenaan je artikel niet meer beschikbaar zijn. wat zou je me op dit moment aanraden? Ik ben op zoek naar een powerbank met 20000 mah of iets minder, hij moet m’n telefoon kunnen opladen, voorkeur voor usb C. Verder heb ik geen bijzondere features nodig, goedkoop zou fijn zijn, maar ik zie dat veel niet leverbaar of erg duur geworden is.
    Alvast enorm bedankt voor je reactie.

  17. Hallo AJ, op Ali express zie ik dat er veel Powerbank met een solarpaneeltje erop. Heb jij daar ervaring mee en een eventueel koopadvies?

  18. Goeie info. Welke powerbank zou minimaal geschikt zijn om een accu van een drone op te laden?
    max 8,5V
    nom volt 7,38Vdc
    2453mAh 18,10Wh

  19. Dankzij dit artikel een keuze kunnen maken. Wilde zelf een goede PB van rond de 25 euro. De Kuula besteld, ben benieuwd.

  20. Hoi,

    Mijn vorige Powerbank kocht ik op advies van je blog, jaren een top Powerbank. Helaas is ie aan vervanging toe en zoek ik eigenlijk een Powerbank voor 10.000MAH Max 15.000 ivm broekzakken enzo.
    Op de site staan vooral veel powerbanks van 20.000 en de prijzen zijn erg gestegen, heb je een goed advies voor me? Ik wil geen Powerbank kopen die mijn telefoon kapot maakt enzo…

  21. Dag Aartjan,

    Dankzij jouw blog kwam ik erachter dat er always on powerbanks zijn. Die heb ik precies nodig om mijn GPS-tracker op de boot buiten het vaarseizoen in de lucht te houden.

    Welke powerbank met always on functie zou je kunnen adviseren? Ik wil voorkomen dat ik er een lampje o.i.d. aan moet hangen om hem aan te houden.

    Bedankt voor je informatieve blog, en alvast dank voor je reactie!

  22. Goede avond,

    Ik ben echt een leek in electronica helaas. En probeer de informatie van hierboven dan ook te begrijpen. Kun je mij iets adviseren svp? voor een vakantie in een tent in de bushbush.
    Ik ben namelijk op zoek naar een uitbouwbare (mobiele) zonnepanelen (water/spat dicht) die ik kan aansluiten op een koelbox (voor insuline) en dit zonnepaneel ook kan gebruiken voor het opladen van een iphone 11, samsung telefoon en een glucosemeter welke met een usb aansluiting werkt.
    Prijs technisch nog een beetje betaalbaar voor goed kwaliteit.
    Ik zie door de bomen het bos niet meer namelijk. mvg, Cindy

  23. Interessante site. Ik ben helaas niet zo technisch, maar kon je verhaal wel volgen. Ik heb een tweede monitor bij mijn laptop (met de batterij daarvan kan ik 7 uur werken). De tweede monitor heeft 9V nodig met adapter.
    Zou ik in plaats van die adapter een powerbank kunnen gebruiken?
    Zo ja, dan begrijp ik dat het minimaal 9V output moet hebben. Zou dat dan bijv. zo’n Xiaomi 18V kunnen zijn of beveel je een ander aan?

    1. Ja dat kan, maar alleen via USB-C (dat het voltage zelf regelt). De monitor moet dus ook een USB-C stroom-ingang hebben.
      USB-C kan zelf schakelen tussen: 5V / 9V / 12V / 15V / 20V

  24. Hoi Aartjan,
    Heb net mijn Romoss 20 binnen en kabel met Surface 4 stekker en usb c maar krijg mijn surface niet aan het laden.
    Ik doe ongetwijfeld iets verkeerd, enig idee wat?
    Ga door met je goede reviews.
    Gr.
    Hans

  25. Vraagje over de Kuulaa 20W die ik heb gekocht. Hij lijkt het prima te doen, verbonden met een snelle USB-C-kabel aan mijn MacbookPro 2018. Dus ik zie hem langzaam leeglopen, maar tegelijk zie ik ook – anders dan thuis, waar de computer is aangesloten op mijn monitor via USB-C – dat de batterij van de computer wordt belast, wat ik liever niet heb (vanwege de cycles). Enig idee wat hier aan de hand is, AartJan?

  26. Mooie opsomming! Zelf ben ik op zoek naar een portable pokerbank waar ik op zijn tijd ook de SUP mee kan opblazen, hier is een 12V sigarettenaansteker voor nodig.
    Nu zag ik degeen die jij op ali hebt gevonden, alleen die is niet meer leverbaar. Heb jij een tip? Zelf heb ik de Skinfox Powerbank gevonden maar liefst heb ik 1tje die ook USB-C ed heeft zodat ik het voor meerdere doeleinden kan gebruiken.

      1. Ik ben juist op zoek naar een wat meer draagbare multi-use powerbank (1,5kg) zodat het in een waterdichte tas op de surfplank mee kan. Tot nu toe heb ik USA de Renogy 72000mAh gevonden en een aantal op Ali-express zonder echte lovende reviews… vraag me daarom af waarom er zo weinig van deze multi-use apparaten zijn. Is dat omdat het mss lastig is zoveel vermogen in zo’n klein apparaat te stoppen?
        (btw zelfcorrectie heeft er een pokerbank van gemaakt in mijn 1e berichtje zie ik nu, ook een leuk idee mss ;-))

        1. De power stations zijn allemaal nieuw, dat bestaat nog maar net. Twee jaar geleden bestonden ze niet eens. Maar ze schieten nu als paddenstoelen uit de grond!

  27. Dag Aartjan,

    Dank voor al je fijne blogs.
    Vraag: kan ik het Dokio zonnepaneel 80W aan deze ‘Portable Power Station 220V met 154Wh en Qi draadloos opladen’ hangen voor tijdens een elektrische bakfietsvakantie? En zou bij nood de fietsaccessoires er mee geladen kunnen worden. Of zou je wat anders adviseren?

    Groet Ruben

  28. Ik heb die Romoss gekocht en dat zag er goed uit. Maar na twee weken geeft hij nu de 188 error als ik iets wil opladen via de USB-c. De andere usb punten doen het nog wel. Opladen van de powerbank via usb-c gaat ook nog. Mar nu dus geen laptops meer opladen.
    Ik schijn niet de enige te zijn met dit probleem en er lijkt ook geen oplossing voor dit probleem te zijn.

  29. Hallo Aartjan, erg interessant wat je allemaal schrijft. Ik kreeg een advies om deze te kopen: Anker PowerCore+ 26800 PD 45W. Ik wil ‘m gebruiken om mijn laptop en smartphone tijdens vakantie op te laden en eventueel een led lampje. Heb je er toevallig ervaring mee?

  30. Dankzij je 18Watt-opmerking besef ik dat m’n dankzij jou aangeschafte YKZ-lader ook in het park m’n Macbook Pro kan opladen, waardoor ik niet steeds m’n computerbatterij hoef te belasten. Geweldig. Dankje, AartJan.

    1. Doe ik ook. Ik sleep alleen het liefst zo weinig mogelijk mee. Dus liefst 10/20.000aH met een zo laag mogelijk gewicht. Hopelijk neemt AartJan dat ook mee in zijn overweging.

  31. Hallo Aartjan,
    Welke powerbank kan zowel opgeladen worden als stroom afgeven. Dus als buffer accu gebruikt worden? Goed en niet te groot.
    Ik zoek dit type powerbank om de vakantiefiets te gebruiken tussen een busch & muller e werk en een telefoon/gps.
    Dank alvast,
    Grt

  32. Zou je het linkje van de 10Ah USB-c 18w powerbank kunnen bijwerken. Of zijn er inmiddels nog weer betere kleine powerbanks die je makkelijk mee kan nemen?

  33. Hi AJ!

    Zelf ben ik na twee keer een Baseus powerbank overgegaan op die van HOCO. Kan deze versie op Ali niet meer vinden maar Bol.com verkoopt ‘m nog wel:

    bol.com/nl/p/hoco-rege-30000mah-power-bank-powerbank-noodaccu-2x-2-1a-grijs/9200000090896754/

    Voor als je met z’n tweeën een weekend gaat kamperen echt ideaal. Wij laden onze iPhone 11 en iPhone 8 allebei twee keer op, en dan is ‘ie nog niet leeg. Gebruik ‘m thuis in de tuin voor de iPad 2018. Dat gaat wel erg langzaam, moet ik zeggen, maar ik kan gewoon Online TV kijken.

    Groet!

  34. Deze PowerBank van Baseus kwam ik ook tegen:
    https://nl.aliexpress.com/item/4000957265153.html

    30.000mAh capaciteit en met ondersteuning voor USB C PD 60 watt (!) zowel input als output. Persoonlijk vind ik met name de 60 watt input belangrijk, dan kun je hem ook aan een wat zwaarder zonnepaneel hangen zodat hij ook bij slecht weer altijd vol is einde van de dag. Deze ondersteunt ook Qualcomm Quick Charge, voorzover ik kon zien ook zowel op input (18 watt) als op output (tot 30 watt)

    Leuk blog heb je!

      1. De Baseus 45w powerbank accepteerd max 15v input — m’n 20v 80w (foldable) paneeltje heeft de powerbank gefried. Zal het wel goed gaan met de 65w powerbank? Max input voltage lijkt 18w te zijn

    1. Dag Aartjan,

      Dank voor je fijne blogs.
      Vraag. Kan ik het Dokio zonnepaneel 80W rechtstreeks aan de ‘Portable Power Station 220V met 154Wh en Qi draadloos opladen’ hangen zonder dat ie gefrituurd wordt tijdens de bakfietsvakantie? Of raad je dan wat anders aan?

      Groet Ruben

  35. ik had de baseus voor 25 euri gekocht, met usb c. ging prima de MacBook opladen. na een paar x zag ik op m’n MacBook de melding “kan accessoire niet opladen” en toen bam het schermpje uit. ik heb m amper 5 x gebruikt.

  36. Ik zie op Whish divers power banks voor heel weinig met capaciteiten tot wel 900000 mAh. Nu heb ik niet zoveel verstand van dit soort zaken maar waar zit de truc dat Whish veel hogere capaciteiten aanbiedt t.o.v. Alieexpress? Heb het gevoel dat iets niet klopt….

    1. Klopt inderdaad niet! Zo hee! Ik heb even gekeken… vrijwel overal staat op WISH een NUL teveel. Een oude bekende truuk. Het betreft meestal kleine powerbanks, vergelijkbaar met die 10Ah Baseus bovenaan in het artikel. Baseus is een groot betrouwbaar merk (bovendien door mij doorgemeten en getest). AliExpress heeft ook een goede invloed: met garantie en bemiddeling, wat erg goed werkt. Op AliExpress neppe artikelen aanbieden is daarom lastig.

      Wie gaat er eens een paar op WISH kopen om ze door te meten? Ik begin er niet aan!

      Dank in ieder geval voor je reactie.

      1. Hallo Aartjan, ik zie dat het merk baseus heel veel aanbieders heeft (baseus official, baseus flagship, baseus global store etc…) zijn deze alle te vertrouwen/officieel van baseus? Of moet je waken hiervoor? Vg Jelle

  37. De behuizingen waar je zelf batterijen in kan doen om zo een power bank te maken, daar wordt een foutje gemaakt. Er gaan namelijk 18650 batterijen in en geen AA..

      1. Hoi Aartjan,
        Thanks voor de toffe blog! Erg handig! Nu wil ik via Ali graag een powerbank bestellen, maar ik zie overal staan dat je in het vliegtuig maximaal 27.000 mah mee mag nemen? Welke zou je via Ali dan aanraden?

Geef een reactie