Headroom MS16 review: beter dan Apple oortjes

De Apple oortjes zijn best wel goed. Het is de standaard geworden voor kleine gewone oordoppen (bij gebrek aan een beter woord). Ze zijn mooi en goed, maar het geluid kan wel nog wel wat beter. En ze gaan vaak kapot. Het systeem heeft wel twee grote voordelen: 1. Ze sluiten je oorgang niet af, zodat je nog iets omgevingsgeluid hoort. Ietsje veiliger dus, in het verkeer. Ook al is hier een oplossing via de App Essency, waarmee je bij afsluitende in-ear-oordoppen ook het buitengeluid nog kan horen, via de microfoon. En 2. je kan hier beter mee bellen, omdat ze je oor niet afsluiten. Dan klinkt een gesprek normaler.

Zijn er ter vervanging va deze Apple oortjes geen andere oordoppen of headsets van andere merken te koop, van hetzelfde systeem? Ik ben bijvoorbeeld dol op in ears: dat is het andere systeem, die je gehoorgang afsluiten. Die klinken nog weer beter, maar voor gewone niet-afsluitende dopjes is ook wat te zeggen. En ik heb inmiddels wel wat moois gevonden in dat genre! Sodeju!

Betere dan de originele Apple dopjes zijn er dus wel degelijk. Neem zeker geen imitatie namaak-Apple-oortjes, want die zijn meestal superslecht, zoals de E6C van 3 euro. Doe bijvoorbeeld de Venture Monk Plus of de Monk Killers zoals Seahf AWK-F32. Kost soms maar 6 a 7 euro, en allebei heel erg goed! Enorme aanraders als je dit liever dit type hebt, en geen IEM (in ears) wil. Prachtig geluid, kunnen lekker hard, enorm goede bas. Je kan de bas afstellen door de dopjes wat te verdraaien in je oor. Hoe meer ze afsluiten, hoe meer bas. De Venture is extreem luid. De Seahf heeft een microfoon, die ook nog eens uitstekend is: bijna net zo goed als originele Apple oordopjes of de DZAT. De geluidskwaliteit is echt heel goed, en beter dan Apple oortjes, alleen niet zo goed als de beste IEM’s. Volume op het snoer hebben deze ook niet.

Headroom MS16 review: extreem goed, extreem goedkoop & veel beter dan Apple oortjes

Maar nog weer beter en ook heel goedkoop (7,- afhankelijk van tijdelijke aanbiedingen) is de Headroom MS16. Prachtig mooi ding, met een perfect superstil snoer, en een ongelofelijk goed geluid voor dit systeem. Wat een verrassing! Als je de dunne hoesjes om de dopjes weet te pielen (best wel lastig) klinken ze misschien nog iets beter. Ze zitten supergoed en comfortabel. Je hoeft ook niet te zoeken naar een goede plaatsing in je oren. Ze zitten meteen goed! Het zit los in je oren, dus je hoort ook nog wat omgevingsgeluid. Dat belt dan ook veel fijner. Microfoon en volume met knopjes en zo zit bij deze gewoon ook op het snoer. De volume-knopjes werken zowel op de iPhone als op Android, wat heel bijzonder en uniek is! Dat kom je niet zo vaak tegen. Het zijn op dit moment mijn favoriete dopjes, afwisselend met de KZ ZS5.

En het geluid? Het geluid is zó mooi, zó ruimtelijk, zó gebalanceerd, zo glashelder en warm tegelijk. Verbazingwekkend gewoon. Ze kunnen extreem luid en de microfoon is ook nog eens heel erg goed: een van de allerbeste.

Enorme aanrader! Dit is echte Super High Tech, voor een absurd lage prijs. Lang leve de ChiFi!

Ik heb er meteen 6 gekocht! Hiermee besluit ik misschien zelfs wel mijn hele zoektocht naar het perfecte oordopje. Beter dan dit klinken eigenlijk alleen de Urbanfun en de KZ ZS5, of de ADAX HT06. Allemaal IEM, die het buitengeluid buitensluiten. Die hebben dan wel passieve demping dus, en die KZ kan je ook nog eens simpel draadloos maken met een bijpassend Bluetooth kabeltje. Is ook top!

UPDATE: de Fornorm MS16 is vrijwel identiek, en die kost soms maar 4,-. Bij mij deden alleen de knoppen op het snoer gek, en de microfoon was veel slechter dan de Headroom MS16.

Zie verder ook de blog over de beste IEM’s (in ears). En zie ook de blog over alle draadloze Bluetooth oordoppen.

Heb je een iPhone zonder mini-jack, overweeg dan deze Fii i1: een supergoed klinkende externe DAC, oftewel een mini-audiokaart, zodat je al je oordopjes en hoofdtelefoons gewoon kan gebruiken. En de geluidskwaliteit ook nog eens maximaal wordt. Zo kan je je iPhone ook direct op je HiFi aansluiten. Elke hoofdtelefoon gaat beter klinken met zo’n DAC ofwel hoofdtelefoonversterker. De beste goedkope die ik heb gevonden is deze voor 24,-.

PS deze blog is niet gesponsord. Via de affiliate links naar de producten verdien ik wat bij, en daarmee koop en test ik weer nieuwe dingen.

7 Reacties

 1. De http://essency.co.uk/ app, Awareness!, is voor alle bedrade oortjes bedoeld!
  Het maakt niet uit hoe zeer “oortjes of schelpen” je oren afsluiten, of dat je harde muziek afspeelt!
  Wanneer je de microfoon in de app aanzet, hoor je, instelbaar, geluiden om je heen en ben je, zeker buiten, veiliger bezig.
  Je kunt gewoon een gesprek voeren als je wordt aangesproken met een goed ingestelde Awareness! app, terwijl je muziek afspeelt op je oortjes!

 2. De ms16 oortjes klinken inderdaad verrassend prettig. Vandaag ontvangen. Ga ze de komende uren nog uitgebreid testen (met mijn muziekcollectie in de Flacbox app).

 3. Ik heb de Headroom ms16 en de KZ ZS6 gekocht en wow wow wow wat een fantastisch geluid voor zo weinig geld! Zeker de ms16 voor die paar centen zijn verbluffend goed!

 4. Ook ik heb de MS 16 gekocht, gelijk twee stuks en klinken als een klok. Begrijp werkelijk niet dat dat zo goed kan klinken voor dat geld. Verslaat naar mijn idee de reguliere “touwtjes” van apple en ook beter dan de in ear van apple die ik ook heb. Zag iemand bij onze kookclub die ze om had en ik refereerde naar deze site, had ze daardoor ook besteld. “ja goed klinken die dingen he?”, grappig, dank voor je review!

 5. Hoi, ik heb zelf de Rock Zircoon, kan alleen maar zeggen dat ze goed geluid geven voor 8 euro of zo. Vaak worden er gezegt dat ze op kunnen tegen oordoppen van 100 euro.
  Ik weet niet of je ze al een review heb gegeven. Ook de einsear T2 zijn geweldig trouwens.
  Grt urban

Geef een reactie