Apple oortjes – maar dan beter

De Apple oortjes zijn best wel goed. Het is de standaard geworden voor kleine gewone oordoppen (bij gebrek aan een beter woord). Ze zijn mooi en goed, maar het geluid kan wel nog wel wat beter. En ze gaan vaak kapot. Het systeem heeft wel twee grote voordelen: 1. Ze sluiten je oorgang niet af, zodat je nog iets omgevingsgeluid hoort. Ietsje veiliger dus, in het verkeer. Ook al is hier een oplossing via de App Essency, waarmee je bij afsluitende in-ear-oordoppen ook het buitengeluid nog kan horen, via de microfoon. En 2. je kan hier beter mee bellen, omdat ze je oor niet afsluiten. Dan klinkt een gesprek normaler.

Zijn er ter vervanging va deze Apple oortjes geen andere oordoppen of headsets van andere merken te koop, van hetzelfde systeem? Ik ben bijvoorbeeld dol op in ears: dat is het andere systeem, die je gehoorgang afsluiten. Die klinken nog weer beter, maar voor gewone niet-afsluitende dopjes is ook wat te zeggen. En ik heb inmiddels wel wat moois gevonden in dat genre! Sodeju!

Betere dan de originele Apple dopjes zijn er dus wel degelijk. Neem zeker geen imitatie namaak-Apple-oortjes, want die zijn meestal superslecht. Doe bijvoorbeeld de Venture Monk Plus of de Monk Killers zoals Seahf AWK-F32. Kost soms maar 6 a 7 euro, en allebei heel erg goed! Enorme aanraders als je dit liever dit type hebt, en geen IEM (in ears) wil. Prachtig geluid, kunnen lekker hard, enorm goede bas. Je kan de bas afstellen door de dopjes wat te verdraaien in je oor. Hoe meer ze afsluiten, hoe meer bas. De Venture is extreem luid. De Seahf heeft een microfoon, die ook nog eens uitstekend is: bijna net zo goed als originele Apple oordopjes of de DZAT. De geluidskwaliteit is echt heel goed, en beter dan Apple oortjes, alleen niet zo goed als de beste IEM’s. Volume op het snoer hebben deze ook niet.

Headroom MS 16 review: extreem goed, extreem goedkoop & veel beter dan Apple oortjes

Maar nog weer beter en ook heel goedkoop (7,- afhankelijk van tijdelijke aanbiedingen) is de Headroom MS16. Prachtig mooi ding, met een perfect superstil snoer, en een ongelofelijk goed geluid voor dit systeem. Wat een verrassing! Als je de dunne hoesjes om de dopjes weet te pielen (best wel lastig) klinken ze nog weer beter. Ze zitten supergoed en comfortabel. Je hoeft ook niet te zoeken naar een goede plaatsing in je oren. Ze zitten meteen goed! Het zit los in je oren, dus je hoort ook nog wat omgevingsgeluid. En het belt dan ook veel fijner. Microfoon en volume met knopjes en zo zit bij deze gewoon ook op het snoer. De volume-knopjes werken zowel op de iPhone als op Android, wat best uniek is. Dat kom je niet zo vaak tegen. Het zijn op dit moment mijn favoriete dopjes, afwisselend met de KZ ZS5. Het geluid is zo mooi, zo ruimtelijk, zo gebalanceerd, zo glashelder en warm tegelijk. Ze kunnen extreem luid en de microfoon is ook prima, al zit daar bij mij een raar klein ruisje in.

Enorme aanrader! Dit is echte Super High Tech, voor een absurd lage prijs. Lang leve de ChiFi!

Ik heb er meteen 6 gekocht! Hiermee besluit ik denk ik mijn hele zoektocht naar het perfecte oordopje. Beter dan dit zijn eigenlijk alleen de Urbanfun en de KZ ZS5, allebei IEM, die het buitengeluid buitensluiten. Die KZ heeft alleen een beetje EQ nodig. Maar ze hebben wel allebei passieve demping, en die KZ kan je ook nog eens simpel draadloos maken met een bijpassend Bluetooth kabeltje. Is ook top!

Zie verder ook de blog over de beste IEM’s (in ears) want de beste daarvan klinkt misschien nog weer even wat beter. En zie ook de blog over alle draadloze Bluetooth oordoppen.

Heb je een iPhone zonder mini-jack, overweeg dan deze Fii i1: een supergoed klinkende externe DAC, oftewel een mini-audiokaart, zodat je al je oordopjes en hoofdtelefoons gewoon kan gebruiken. En de geluidskwaliteit ook nog eens maximaal wordt. Zo kan je je iPhone direct op je HiFi aansluiten.

PS deze blog is niet gesponsord. Via de affiliate links naar de producten verdien ik wat bij, en daarmee koop en test ik weer nieuwe dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *